Textové vstupy UIS Jiří Rybička

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy ukládání dat v počítači
Advertisements

VY_32_INOVACE_54_MS_Word_ III. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
HTML (XHTML) 3. 2 META INFORMACE V závěru se opět vracím k hlavičce dokumentu, kde se definují tzv. META informace. Zapisují se jako nepárová značka s.
Formuláře jsou důležitou součástí stránek, slouží:  k přihlašování k některým stránkám (eshopy, bakaláři, diskuze na webu apod.)  k odeslání údajů do.
Aplikační a programové vybavení
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
Layout stránky Rozvržení stránky (layout stránky) se provádí z těchto důvodů: Určení polohy záhlaví, menu, textů, obrázků... Zachování polohy při změně.
Název: Access – formulář v návrhovém zobrazení Autor: Ing. Antonín Dvořák Datum (období) vytvoření: Předmět: Informační a komunikační technologie.
Informatika pro ekonomy II přednáška 4
32 - Informace Sekvence „symbolů“ s nějakým významem. Jsou uchovávány v paměti.
OSNOVA: a) Řetězce v C b) Funkce stdio.h pro řetězce c) Funkce string.h pro řetězce d) Příklad Jiří Šebesta Ústav radioelektroniky, FEKT VUT v Brně Počítače.
Obor informační technologie
PHP – zasílání dat z formuláře
SETKÁNÍ UŽIVATELŮ KNIH. SYS. TINLIB / T SERIES Městská knihovna Chrudim listopadu 2003.
Skladba HTML dokumentu
ČÍSELNÉ SOUSTAVY Desítková Dvojková.
Databázové systémy Přednáška č. 7 Uživatelské rozhraní.
Jiří Znoj - zno Tvorba konkordace Algoritmy II 3. projekt, 5. zadání Jiří Znoj - zno
Brno Jan Mach Radka Tichá Jak na převody do pdf Jan Mach, VŠE Radka Tichá, ZČÚ.
Maturitní okruh 22: Úvod do HTML. Značkovací a klasické jazyky Klasické: převládá strukturovaný text (programovací kód), skripty jsou prováděny na straně.
ZÁZNAM A KÓDOVÁNÍ INFORMACÍ
Úprava grafických objektů –obrázků ve Wordu 2010.
RoBla Makra MS OFFICE.
Příkaz "echo" Příkaz "echo" Příkaz "echo" se používá pro zobrazení daných informací na monitoru. Příkaz "echo" se používá pro zobrazení daných informací.
Školení Plzeň – dubna 2004 Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Souborný katalog ČR - jak zahájit spolupráci.
Aplikační a programové vybavení
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
PHP Vytváření formuláře.
PROGRAMOVÁNÍ V PHP PERSONAL HOME PAGES FORMULÁŘE.
Informace a informační zdroje. informace obecně = obsah zprávy či sdělení V informatice = kódovaná data, která lze vysílat, přijímat, uchovávat či zpracovávat.
1 Počítače a programování 1 13.přednáška. 2 Obsah přednášky Vstupy a výstupy – 1.část.
MS OFFICE - WORD VYTVOŘENÍ TABULKY Ing. Petr Hanáček
Digitální učební materiál
Informační a komunikační technologie Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK 2. Textové procesory Učební obor: Kadeřník, Kuchař-číšník.
Informační systémy v personálním řízení RNDr. Jan Žufan, Ph.D., MBA
Setkání Uživatelů systému T Series Ústřední knihovna UTB ve Zlíně června 2005.
Informatika pro ekonomy II přednáška 5
Uložení dat v počítači.
JUI přednáška Vstup a výstup, cykly RNDr. Jiří Dvořák, CSc.
Jazyk XML v geoinformatice
Možnosti využití programu HYDATA. Co je HYDATA? program pro tvorbu databáze dat a jejich dalšího zpracování –(srážky, průtok, výpar a další meteorologická.
Petr Šmíd Obsah prezentace Co je to XML ?
JavaScript úvod. Jazyky webového vývojáře Dynamická stránka  aktivně mění svůj obsah v reakci na činnost uživatele  zpracování na straně serveru (PHP,
filtrování a řazení dat, podmíněné formátování,
Číselné soustavy a kódy
Kalendář, nové interaktivní prvky e-opor, tisk opor do PDF Miroslav Los Univerzitní informační systém VIII., Karlov 2009.
Univerzitní informační systém II., Lednice 2003 Podpora stipendií ve studijní administrativě Tomáš Majer
Hotel Tatra, Velké Karlovice 23. – 25. dubna 2007 S4U – Seminář o Univerzitním informačním systému 1 Pár slov o sazbě výstupních dokumentů Jiří Rybička.
Reprezentace dat v počítači. základní pojmy  BIT označení b nejmenší jednotka informace v paměti počítače název vznikl z angl. BINARY DIGIT (dvojkové.
Zahradnická fakulta v Lednici S4U – Seminář o Univerzitním informačním systému 23. – 25. dubna 2008 S 4 U – Seminář o Univerzitním informačním systému.
Import dat Access (16). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu: Střední zdravotnická škola ÚO – šablony Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona: III/2.
Elektronické žádosti na studijní oddělení
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Miroslava Tomanová
Import částí opor ve formátu Word 2007
Zpracování textů efektivně
Státní zkoušky a archivace dokumentů
Vstup a zpracování speciálních znaků v UIS
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_32_INOVACE_pszczolka_ Registry – paralelní, sériový
Ukládání dat v paměti počítače
Jiří Rybička Styles reloaded Jiří Rybička
Celoživotní vzdělávání z pohledu UIS
Informatika pro ekonomy přednáška 4
TELNET, FTP.
Informatika pro ekonomy přednáška 2
Informatika pro ekonomy přednáška 4
Úvod do počítačových sítí - Linková úroveň
Command line nástroje Jednoúčelové, ale mocné nástroje pro transformace textu Jak získat: Linux (a Mac) – součást operačního systému Windows – musí se.
Název: VY_32_INOVACE_ICT_7B_11B Škola:
Transkript prezentace:

Jiří Rybička rybicka@mendelu.cz Textové vstupy UIS Jiří Rybička rybicka@mendelu.cz Univerzitní informační systém VI., Karlov 2007

Obsah Kódování textů Vstup editovaného textu z formuláře Zpracování znaků Výstupy

Kódování textů Jednobytová kódování: kód s 256 hodnotami (ASCII + kódy 128 až 255); ISO Latin 2, Windows 1250, PC Latin 2, Kamenický, KOI8… Problém: Počet národních znaků je omezený Vícebytová kódování (UCS – ISO 10646), UTF Problém: některé programové vybavení s tím neumí pracovat Problém překódování: 1B ↔ 1B; 2B ↔ 1B

Jak vyjádřit národní znak Binárně – jedním, dvěma (i více) byty; zpracovávající SW musí správně interpretovat příslušný kód Textově – například znakové entity Á nebo &#00A0; apod. Obě podoby se různě prolínají Jednu z možností bychom měli vybrat v UIS a systematicky ji používat

Výstupy HTML – zde se hodí vyjádření pomocí entit TeX – zde je již centrálně ošetřena množina binárně vyjádřených znaků Výstup v TeXu lze doplnit i o práci s entitami

Problém 1: Jaký způsob vyjádření národních znaků zvolit? Jak půjdou do této podoby konvertovat všechny vstupy? Jak dobře půjde tato podoba zpracovat na výstupu?

Editace ve formuláři Značka input type=text Značka textarea Vkládání z klávesnice Kopie ze schránky Ovlivnění kódování nastavením charset v dokumentu Jak probíhá konverze při vkládání ze schránky?

Problém 2: Jak poznat znak zadaný v nevhodném kódu? V kterém okamžiku jej konvertovat? Jak to udělat centrálně, aby se daly postupně upravovat a doplňovat další náhrady? Problém přetrvá, i kdybychom přešli na Unicode

Možnosti Vstupy ošetřit ještě před vložením Vstupy ošetřit ještě před odesláním Vstupy ošetřit ještě před zpracováním Vstupy ošetřit před výstupem

Závěr? No a teď... babo, raď...