Pravěk – doba kamenná a objev kovů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dýchací soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_7_Dýchací soustava Téma: Přírodověda.
Advertisements

České země v pravěku Zpracovala: Mgr. Jana Jelínková.
Hudební písňová forma Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_04_HUDEBNÍ PÍSŇOVÁ FORMA.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Petr Nedbal Název: VY_32_INOVACE_9C_1_Pravěk II.-vznik zemědělství.
Kožní soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_8_Kožní soustava Téma: Přírodověda.
Dějepis 6. ročníku.  Název: Dějepis 6.ročníku – Neolit  Šablona: III/2  Číslo: 68  Autor: Mgr. Soňa Blažková  ZŠ Choltice „ Učíme se pro život“ 
Dějepis 6. ročníku.  Název: Dějepis 6.ročníku – Člověk dnešního typu  Šablona: III/2  Číslo: 67  Autor: Mgr. Soňa Blažková  ZŠ Choltice „ Učíme se.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_D_08 TÉMA:
Středověk – první čeští králové a získání dědičného království Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_10_A_06_STŘEDOVĚK-PRVNÍ.
Zvířata na farmě Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Soňa Dvořáková Název: VY_32_INOVACE_13_B_13_Zvířata na farmě Téma: Člověk.
PRAVĚK. DĚLENÍ PRAVĚKU nejdelší období lidských dějin pravěk dělíme podle materiálu, z jakého lidé dokázali vyrobit nástroje.
Skupiny hudebních nástrojů
Živá příroda – houby Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
DÁNSKO A ISLAND Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
VLASTNOSTI LÁTEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Národní divadlo Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Počátky průmyslové revoluce v českých zemích
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Hudba a tanec Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_17_HUDBA A TANEC Téma: HUDEBNÍ NAUKA.
BĚLORUSKO, LITVA, LOTYŠSKO A ESTONSKO
DOBA BRONZOVÁ A ŽELEZNÁ
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_3-13_ PALEOLIT Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
OLOMOUCKÝ KRAJ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Písně a jejich vývoj Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_11_PÍSNĚ A JEJICH VÝVOJ Téma:
počátek našeho letopočtu
Základní společenstva - lesy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Lidová muzika Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
KRAJ VYSOČINA Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Ekologie a ochrana přírody
Písemné dělení jednociferným dělitelem
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Pravěk - Doba kamenná Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném
Hudba a slovo Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_18_HUDBA A SLOVO Téma: HUDEBNÍ NAUKA.
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Dagmar Šaflová
Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Stupeň základního vzdělávání: 1.
Dvacáté století – vznik Československa a jeho meziválečný vývoj
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
NORSKO Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Doba železná VY_32_INOVACE_2_DĚJEPIS_4_DOBA ŽELEZNÁ
ENEOLIT.
Novověk – devatenácté století
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Základní společenstva – skály a hory
PRAVĚK.
Keltové a Germáni na našem území
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_D_11
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Živá příroda – vývoj Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
U lovců a sběračů potravy, zemědělci
Oběhová soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Česká hymna a její tvůrci
PRAVĚK.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Neživá příroda - vzduch
č l o v ě k s o u č a s n é h o t y p u
Dvacáté století – začátek století a první světová válka
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Transkript prezentace:

Pravěk – doba kamenná a objev kovů Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_10_A_02_PRAVĚK-DOBA KAMENNÁ A OBJEV KOVŮ Téma: LIDÉ A ČAS Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2131

Autor Mgr. Renáta Jehličková Vytvořeno dne 4. února 2012 Odpilotováno dne 16. února 2012 ve třídě V.A Vzdělávací oblast Člověk a jeho svět Vzdělávací obor Vlastivěda Tematický okruh Lidé a čas Téma Pravěk – doba kamenná a objev kovů Klíčová slova doba kamenná, pazourek, keramika, zemědělství, kovy, měď, bronz, železo, hradiště, Keltové, kmen Bójů, Germáni, Slované

Pravěk - doba kamenná a objev kovů starší doba kamenná střední mladší Pravěk měď doba kovů bronz železo

Pravěk - doba kamenná a objev kovů Starší doba kamenná (paleolit) její počátek v období, kdy se objevili první předchůdci lidí: vyráběli jednoduché kamenné nástroje z pazourků živili se sběrem plodů a lovem později i lov v organizovaných skupinách naučili se rozdělávat oheň a vyrábět tkaniny (archeologické nálezy na našem území – kosti člověka vzpřímeného, kamenné nástroje) opracovaný pazourek

Pravěk - doba kamenná a objev kovů Střední doba kamenná (mezolit) období velkého rozvoje: lidé se naučili vyrábět keramiku (nález sošky Věstonické Venuše – vyrobena před 27 tisíci lety) Výroba keramiky byla složitá, lidé se museli naučit, jak vymodelovat různé tvary z jílu a jak je poté vypalovat, do keramické hmoty se přidávaly různé materiály (písek, sláma, plevy, řezanka) – to zlepšovalo vlastnosti výrobků.

Pravěk - doba kamenná a objev kovů Mladší doba kamenná (neolit) začíná objevem zemědělství: lidé se usadili na jednom místě a obdělávali políčka (nejdříve ruční nářadí – motyka, hák) lidé si ochočili některé druhy zvířat (ovce, kozy, pratuři, prasata pro jídlo, psi a kočky jako pomocníky a mazlíčky) lidé si začali stavět pevné domy (velkodomy pro mnoho příbuzných rodin dohromady) Později vznikaly i první opevněné osady – rodiny měly vlastní majetek, ale o domy, pole a stáda se staraly společně – už tehdy byly mezi lidmi majetkové rozdíly.

Pravěk - doba kamenná a objev kovů Odpovězte na otázky: Na která období dělíme pravěk a proč? Co všechno uměli lidé ve starší době kamenné? Proč byla výroba keramiky tak složitá? Který nález ze střední doby kamenné je nejslavnější? Co o ně víš? Čím začíná mladší doba kamenná? Jak lidé hospodařili na prvních polích? Která zvířata postupně zdomácněla? Jak lidé žili ve velkodomě v osadě nebo na vesnici? Z čeho archeologové usuzují, že už mezi pravěkými lidmi byly majetkové rozdíly?

Pravěk - doba kamenná a objev kovů Používání kovů – zásadní změna pro život lidí (hlavní materiál k výrobě nástrojů, též platidlo – zlomky kovů) První používaný kov – měď (doba měděná – eneolit): dá se najít jako ryzí kov i jako ruda (měď se z ní získá vypálením) snadno se tvaruje, ale je velmi měkká hlavně na výrobu šperků (opracovává se tepáním) Další používaný kov – bronz (doba bronzová): slitina mědi a cínu mnohem tvrdší něž čistá měď dá se odlévat i brousit hlavně na výrobu zbraní Kovy však byly zpočátku drahé, proto se i v době kovů používaly nadále i kamenné nástroje (sekery, ostří oštěpů).

Pravěk - doba kamenná a objev kovů Používání kovů – vznik odborníků: horníci (hledání a těžba rudy) kováři, kovolitici, kovotepci (zpracování kovů) obchodníci (nejprve směnný obchod, pak teprve první mince) V době bronzové se společnost rozdělila – vznikly společenské vrstvy: zemědělci řemeslníci kněží bojovníci velmoži Vznikala též první opevněná sídla (hradiště – předchůdci měst)

Pravěk - doba kamenná a objev kovů Další používaný kov – železo (doba železná): z této doby máme první písemné údaje od římských spisovatelů na našem území tehdy žili Keltové (válečníci i zemědělci, zdokonalili mnohé nástroje, razili první mince) u nás hlavně keltský kmen Bójů (odtud název naší země – Bohemia) od prvního století pobývali na našem území Germáni poté na naše území přišli Slované – kolem 5.a 6. století n. l.) (stěhování národů – mezi 4.až 7.stoletím n. l.) doba železná probíhala i ve starověku konec doby železné nástup Římského impéria a období raného středověku v severní Evropě

Pravěk - doba kamenná a objev kovů Odpovězte na otázky: Jaké změny přinesl lidem objev kovů? Který kov byl objeven jako první? Jaké byly jeho vlastnosti? Proč byl bronz na výrobu nástrojů vhodnější? Jak se využívaly zlomky kovů? Co museli lidé umět, aby dokázali kov získat a zpracovat? Proč bylo nutné provozovat obchod? Co to byl směnný obchod? Jak se společnost tehdy rozrůzňovala? Jak vypadalo tehdejší hradiště? Jak se asi razily první mince? Kdo žil na našem území v době využívání kovů?

Mgr. Renáta Jehličková 4. února 2012 Určeno pro 4.- 5.ročník ANOTACE Výklad Seznámení s pojmem pravěk a jeho dělením na další podobdobí Ukázky obrázků archeologických nálezů Praktické činnosti – odpovědi na otázky jako kontrola zapamatování si nových informací z učiva

Použité zdroje Obrázky a webové stránky z internetu na hypertextových odkazech. Prezentace obsahuje animace. Výukový materiál doplňující učebnici: Mikulenková, Linda, Mgr. Lidé a čas: Člověk a jeho svět. Učebnice pro 4.a 5. ročník základní školy. Prodos spol. s. r. o., pedagogické nakladatelství. Kollárovo nám. 7, 722 00 Olomouc, 2010. Modrá řada učebnic. ISBN 978-80-7230-225-3 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/20/ALM_08_Dolch.jpg/220px-ALM_08_Dolch.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b8/Vestonicka_venuse_edit.jpg/220px-Vestonicka_venuse_edit.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/2e/Collier_de_Penne.jpg/250px-Collier_de_Penne.jpg