Časový průběh radioaktivní přeměny

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Atomové jádro, elementární částice
Advertisements

Veličiny a jednotky v radiobiologii
Atomová hmotnostní jednotka mu (amu)
CHEMIE
Atomová a jaderná fyzika
Fyzikální aspekty zátěží životního prostředí
Úvod do fyziky ionizujícího záření Doc. Ing. J. Heřmanská,CSc.
Rozpadový zákon Radioaktivní uhlík 11C se rozpadá s poločasem rozpadu T=20 minut. Jaká část radioaktivního uhlíku zůstane z původního množství po uplynutí.
Kolik atomů 238U obsahuje 1 mg čistého uranu?
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Vlastnosti atomových jader
50. Jaderná fyzika II.
BRVKA Leonard Paul Euler (1707 – 1783). Pod označením INVERZNÍ proces chápeme opačný děj, takový, který probíhá opačným směrem, např. tání a tuhnutí.
Rozpadový zákon, rozpadová konstanta, poločas rozpadu Aleš Bílík, 4.C.
24. ZÁKONY ZACHOVÁNÍ.
Radioaktivita Obecný úvod.
RADIOAKTIVNÍ ZÁŘENÍ Fotoelektrický jev byl poprvé popsán v roce 1887 Heinrichem Hertzem. Pozoroval z pohledu tehdejší fyziky nevysvětlitelné chování elektromagnetického.
Jaderná fyzika a stavba hmoty
Jaderná energie Martin Balouch, Adam Vajdík.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK I.
Jana Brabencová, Martin Brdek, Michal Jirovský, Filip Pertlík
Radioaktivita,radioaktivní rozpad
8.5 Radioaktivita a ochrana před zářením
4. Úlohy z radiometrie Základy Geofyziky: cvičení, Brno podzim 2007 Úvodní problém – sestrojte graf vyjadřující závislost úbytku uranu N t /N 0 na čase.
Andrea Hladíková Gymnázium J. K. Tyla, Hradec Králové Jan Vaňourek
Jaderná energie Radioaktivita.
Jaderná energie Jaderné reakce.
Jaderná energie.
RADIOAKTIVITA. Radioaktivitou nazýváme vlastnost některých atomových jader samovolně se štěpit a vysílat (vyzařovat) tak záření nebo částice a tím se.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_B3 – 09.
22. JADERNÁ FYZIKA.
Atomová hmotnostní jednotka mu (amu)
Látkové množství, molární hmotnost
Jaderná energie.
Poločas rozpadu © Petr Špína 2012 VY_32_INOVACE_C
Využití jaderného záření
1 Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_11 Tematická.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Poločas rozpadu © Petr Špína, 2011 obr. VY_32_INOVACE_CH
Jaderná energie při chem. reakcích změny v elektronových obalech za určitých podmínek mohou změnám podléhat i jádra atomů nestabilní jádra atomů některých.
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA2_20  Název materiálu: Jádro atomu.  Tematická oblast:Fyzika 2.ročník  Anotace: Prezentace slouží k.
Kolik atomů obsahuje 5 mg uhlíku 11C ?
Ionizující záření v medicíně
Gama záření z přírodních zdrojů Pavel Popp, Martina Vaváčková
Vybrané kapitoly z fyziky Radiologická fyzika
Vybrané kapitoly z fyziky Radiologická fyzika Milan Předota Ústav fyziky a biofyziky Přírodovědecká fakulta JU Branišovská 31 (ÚMBR),
F1190 Úvod do biofyziky Masarykova Univerzita Podzimní semestr 2014 Vyučující: Prof. Jiří Kozelka, Biofyzikální Laboratoř, Ústav fyziky kondenzovaných.
3.1. Štěpení jader Proces štěpení spočívá v rozdělení jádra, např. 235U, na dva nebo více odštěpků s hmotnostmi i atomovými čísly podstatně menšími než.
Původ Vesmíru Kde se vzala hmota? Proč jme zde? Kam směřujeme?
Spektrometrie gama záření
MUDr. Michal Jurajda ÚPF Lékařská fakulta Masarykovy Univerzity v Brně
Jaderné reakce (Učebnice strana 133 – 135) Jádra některých nuklidů jsou nestabilní a bez vnějšího zásahu se samovolně přeměňují za současného vysílání.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_30_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Měření radioaktivity.
50. Jaderná fyzika II.
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Radioaktivita.
Radioaktivní záření, detekce a jeho vlastnosti
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ing. Renata Kremlicová NÁZEV: Radioaktivita TÉMATICKÝ CELEK: Energie.
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Veličiny a jednotky v radiobiologii
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
19. Atomová fyzika, jaderná fyzika
Gama záření z přírodních zdrojů
Radioaktivita radioaktivita je samovolná schopnost některých druhů atomových jader přeměňovat se na jádra stálejší a emitovat přitom tzv. radioaktivní.
Seminář z jaderné chemie 1
podzim 2008, sedmá přednáška
OBECNÁ CHEMIE STAVBA HMOTY Ing. Alena Hejtmánková, CSc. Katedra chemie
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Transkript prezentace:

Časový průběh radioaktivní přeměny

Aktivita vyjadřuje počet přeměn ve vzorku určitého radionuklidu za 1 s jednotka becquerel 1 Bq = 1 přeměna za 1 s

Závislost aktivity na čase aktivita vzorku radionuklidu se časem postupně zmenšuje poločas přeměny (rozpadu) T doba, za kterou se A zmenší na polovinu předcházející hodnoty  přeměnová (rozpadová) konstanta

Zákon radioaktivní přeměny jaderná přeměna je náhodný proces vzorek má N(t) jader v čase t a za 1 s se rozpadne N(t) jader A(t) = N(t)

Závislost počtu nepřeměněných jader na čase

Nezávislost jaderných přeměn na vnějších podmínkách zahřátím nebo chemickým působením je možné atomu dodat energii jednotek eV na exitaci jádra je třeba energie řádově MeV

RN znamená radionuklid Příklady Jakou aktivitu má vzorek obsahující 1 g 226Ra (1 g 131I). Jaké nejmenší množství obou RN je možné registrovat detektorem, který zjistí průlet jediné částice ze vzorku za 1 s? Za jakou dobu se zmenší počet jader RN ve vzorku na 0,1 % původního počtu? RN znamená radionuklid

Konstanty