Sociální politika EU Dávky v nemoci.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální zabezpečení migrujících pracovníků z pohledu ČSSZ
Advertisements

 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
J AK SE ZAŘADIT DO SPOLEČNOSTI ? N A KOHO SE MOHU OBRÁTIT ? Praktická část.
Mgr. Vít Holubec Oddělení koordinace sociálního zabezpečení
VEŘEJNÁ PODPORA CO LZE A CO NELZE hledání optimálních možností financování zdravotnictví Praha, 24. dubna 2008.
Sociální zabezpečení pracovníků v EU Jana Odehnalová FPR ZČU Plzeň 07/05/2014 Tato prezentace vyjadřuje pouze názory autora a Komise neodpovídá za použití.
Zdravotní pojištění cizinců  Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění  systému veřejného zdravotního pojištění je účasten každý, kdo: a)
Sociální zabezpečení rodiny cizího příslušníka pracujícího na území ČR: dávky v mateřství a odpovídající otcovské dávky rodinné dávky dávky v případě.
Pozice pojištěnce VZP ve zdravotním systému EU
Volný pohyb pracovníků
PRACOVNÍ REHABILITACE Osob se zdravotním postižením (§69 násl. Zák.č.435/2004 Sb.)
Sociální zabezpečení a důchodová politika
PRÁCE V EU/EHP A ŠVÝCARSKU
Studijní obor: Sociální činnost
Podpora v nezaměstnanosti
Pracovní právo ES a změny v pracovně právních předpisech v ČR.
Koordinace dávek v nezaměstnanosti
1 Dopad rozhodovací praxe ESD Důchodové pojištění.
“Vaše Evropa Poradenství” Mgr. Michaela Suchardová, LL.M. Eurocentrum České Budějovice „Studuj, pracuj, cestuj v EU. Volný pohyb bez překážek?“
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Novela zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Mgr. David Kotris ISSS 2005 Hradec Králové
Poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Krajský úřad Zlínského kraje Odbor právní a Krajský živnostenský.
Správa sociálního zabezpečení
Oblasti úpravy pracovního práva 1. Volný pohyb osob (pracovníků) 2. Rovné zacházení a boj s diskriminací 3. Pracovní podmínky 4. Ochrana zaměstnanců 5.
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
Právo sociálního zabezpečení
1 Sociální zabezpečení v EU Základní zásady, osobní a věcný rozsah.
1 Dáky v nemoci, mateřství a rovnocenné otcovské dávky.
Sociální zabezpečení v EU Základní zásady, osobní a věcný rozsah.
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
1 Pracovní úrazy Pracovní úrazy : Zaměstnavatel je povinen vést příslušnou evidenci pracovních úrazů v souladu s nařízením vlády č. 201/2010.
Sociální zabezpečení EU Administrativa. Administrativní komise úkoly vyřizování administrativních otázek a otázky interpretace vyplývající z tohoto nařízení.
Správa sociálního zabezpečení Nemocenské pojištění druhá část.
Správa sociálního zabezpečení
Právo sociálního zabezpečení Řízení ve věcech sociálního zabezpečení.
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU
Právo sociálního zabezpečení
Systém sociálního zabezpečení Úvod. Používané zkratky ÚP – úřad práce OSVČ – osoba samostatně výdělečně činná OBZP – osoba bez zdanitelných příjmů ČSSZ.
ČESKÁ SPRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Lidé na prvním místě … Sociální pojištění v Evropské unii Mgr. Milan Novotný metodik pracoviště ČSSZ Hradec Králové.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Právo sociálního zabezpečení Státní sociální podpora.
Bezplatná právní pomoc Podporováno:. Průběh bloku  Lidské příhody a potřebnost právní pomoci  Bezplatná právní pomoc (BPP)  Dnešní právní úprava BPP.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ZÁKONNÁ POJIŠTĚNÍ - teorie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Zaměstnání v sousední zemi a související právní předpisy EU David Chlupáček poradce EURES Úřad práce ČR Krajská pobočka v Jihlavě Jihlava
Sociální politika Definice Objekty sociální politiky Předmět sociální politiky Úrovně sociální politiky osobní rozsah věcný rozsah.
Legislativa v oblasti RP (žen a mužů) Mgr. Veronika Šprincová.
Z ÁKAZ DISKRIMINACE V SOCIÁLNÍM ZABEZPEČENÍ PODLE PRÁVA EU Seminář 2016.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Prameny, mezinárodní organizace, vztah ČR a EU JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Pojišťovnictví Pojišťovnické & pojistné právo
Úhrada zdravotních služeb poskytnutých „migrantům“ na území ČR
Správa sociálního zabezpečení
Koordinace dávek v nezaměstnanosti
Správa sociálního zabezpečení
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Koordinace důchodových dávek
Právo sociálního zabezpečení
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Přeshraniční poskytování zdravotní péče
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Právo sociálního zabezpečení
Právo sociálního zabezpečení
Právo sociálního pojištění
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Sociální zabezpečení v EU
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Správa sociálního zabezpečení
Transkript prezentace:

Sociální politika EU Dávky v nemoci

Právní úprava Nařízení EP a Rady 883/2004 o koordinaci systémů sociálního zabezpečení Peněžité dávky – čl. 21 Věcné dávky čl. 17 – 20 Nařízení EP a Rady 987/2009, kterým se stanoví prováděcí pravidla k nařízení 883/2004 Peněžité dávky čl. 27 a 28 Věcné dávky čl. 22 až 26 Směrnice EP a Rady 2011/24/EU

Dávky v nemoci - třídění věcné dávky – čl. 1 (va) peněžité Peněžité dávky poskytované podle pr. předpisů příslušného státu (obvykle stát zaměstnání) široké pojetí (asimilace faktů) export dávek náklady snáší vždy příslušný stát lékařské vyšetření musí zajistit stát místa bydliště (čl. 27 prováděcího nařízení)

Věcné dávky definice v čl. 1 (va) nařízení 883/2004 složité určení příslušného státu při volném pohybu Pojištěná osoba nebo rodinní příslušníci bydlí v jiném ČS než příslušném věcné dávky pobírají ve státě bydliště poskytuje instituce místa bydliště podle vlastních předpisů hradí příslušná instituce pobyt v příslušném státě věcné dávky pobírají i zde poskytuje příslušná instituce (jako by tam osoby bydlely) náklady hradí příslušná instituce výjimka pro rodinné příslušníky příhraničního pracovníka (příloha III)

Věcné dávky - pokračování Pobyt pojištěné osoby a rodinných příslušníků mimo příslušný stát náleží věcné dávky pokud jsou nezbytné ze zdravotních důvodů během jejich pobytu s přihlédnutím k povaze dávek a očekávané délce pobytu poskytuje instituce místa pobytu hradí příslušná instituce Vycestování za účelem získání věcných dávek je nezbytné povolení od příslušné instituce léčení patří mezi dávky podle předpisů ČS bydliště léčení v ČS bydliště nemůže být poskytnuto v odůvodněné lhůtě s přihlédnutím ke zdravotnímu stavu a průběhu nemoci věcné dávky poskytne instituce místa pobytu podle vlastních předpisů

Věcné dávky - pokračování Žadatelé o důchod při podání žádosti (vyřizování) ztratí nárok na věcné dávky podle předpisů posledního příslušného ČS věcné dávky se poskytují podle předpisů ČS bydliště žadatel musí být pojištěn podle čl. 23-25 rodinní příslušníci mají stejné postavení

Věcné dávky - pokračování Důchodci a jejich rodinní příslušníci důchod (důchody) podle předpisů dvou nebo více ČS v jednom z těchto ČS má bydliště věcné dávky podle předpisů ČS bydliště věcné dávky poskytuje instituce bydliště na vlastní účet v plném rozsahu rodinní příslušníci mají stejné postavení důchod podle předpisů jednoho nebo více ČS nemá nárok na věcné dávky podle předpisů ČS bydliště má nárok na věcné dávky podle předpisů alespoň 1 ČS příslušného k důchodu, pokud v tomto státě bydlela věcné dávky poskytuje instituce bydliště úhradu poskytuje instituce příslušná k důchodu (čl. 24 odst. 2)

Zdravotní služby jako služby Směrnice EP a Rady 2011/24/ES Základní cíle a účel – preambule Vysoký stupeň ochrany lidského zdraví Zdravotní systémy jsou prvkem vysoké úrovně sociální ochrany a přínosem pro sociální soudržnost a sociální spravedlnost Stanovení pravidel pro usnadnění přístupu k přeshraniční zdravotní péči Povaha zdravotních služeb, organizace a financování zdravotních služeb nemohou být důvodem pro vyloučení zdravotní péče z volného pohybu služeb Jasné stanovení pravidel pro přeshraniční péči v národních úpravách Nesmí kolidovat s koordinačním nařízením

Přeshraniční péče - pokračování Věcný rozsah směrnice Poskytování zdravotní péče pacientům Negativně Služby v oblasti dlouhodobé péče Přidělování orgánů a přístup k nim za účelem transplantace Programy na očkování veřejnosti proti nakažlivým nemocem Definice – čl. 3 Vymezení odpovědnosti členských států v souvislosti s přeshraniční zdravotní péčí Čl. 4 – ČS, v němž je péče poskytována Čl. 5 – ČS, v němž je pacient pojištěn Náhrada nákladů za poskytnutou zdravotní péči – čl. 7 a násl Podmíněnost případným předchozím povolením – čl. 8