TESTOVÁNÍ STATISTICKÝCH HYPOTÉZ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Testování statistických hypotéz
Advertisements

Testování statistických hypotéz
Statistické testy z náhodného výběru vyvozuji závěry ohledně základního souboru často potřebuji porovnat dva výběry mezi sebou, porovnat průměr náhodného.
Statistická indukce Teorie odhadu.
Testování parametrických hypotéz
Testování hypotéz Jana Zvárová
Statistika Ing. Jan Popelka, Ph.D. odborný asistent
Testování neparametrických hypotéz
Náhodné veličiny, náhodné chyby
Testování hypotéz Distribuce náhodných proměnných
Testování hypotéz – princip,
Testování statistických hypotéz
Náhodné veličiny, náhodné chyby
Matematické metody vyhodnocování experimentů
Statistické metody v ochraně kulturního dědictví
Odhady parametrů základního souboru
Cvičení 6 – 25. října 2010 Heteroskedasticita
P‑value ano, či ne? Roman Biskup
Obecný postup při testování souborů
Testování hypotéz přednáška.
Tloušťková struktura porostu
Náhodná proměnná Rozdělení.
Testování hypotéz vymezení důležitých pojmů
Testování statistických hypotéz
8. listopadu 2004Statistika (D360P03Z) 6. předn.1 chování výběrového průměru nechť X 1, X 2,…,X n jsou nezávislé náhodné veličiny s libovolným rozdělením.
Odhady parametrů základního souboru
Odhady parametrů základního souboru. A) GNR B) neznámé r. ZS (přesné parametry) : ,   VS (odhady parametrů): x, s x.
Testy významnosti Karel Mach. Princip (podstata): Potvrzení H O Vyvrácení H O →přijmutí H 1 (H A ) Ptáme se:  1.) Pochází zkoumaný výběr (jeho x, s 2.
Biostatistika 5. přednáška Aneta Hybšová
Lineární regresní model Statistická inference Tomáš Cahlík 4. týden.
Ekonometrie „ … ekonometrie je kvantitativní ekonomická disciplína, která se zabývá především měřením v ekonomice na základě analýzy reálných statistických.
Statistické výpočty v MATLABu
Pohled z ptačí perspektivy
MATEMATICKÁ STATISTIKA
Fitování Konstrukce křivky (funkce), která co nejlépe odpovídá naměřeným hodnotám. - může podléhat dodatečným podmínkám Lineární vs. nelineární regrese.
Základy matematické statistiky. Nechť je dána náhodná veličina X (“věk žadatele o hypotéku“) X je definována rozdělením pravděpodobností, s nimiž nastanou.
8. Kontingenční tabulky a χ2 test
Normální rozdělení a ověření normality dat
RNDr. Monika Pávková Goldbergová
Základy testování hypotéz
Matematická statistika 1.přednáška. Statistická indukce Náš cíl: získat informace o základním souboru (o populaci) Provedeme výběrové šetření Z dat získáme.
POZNÁMKA: Pokud chcete změnit obrázek na tomto snímku, vyberte obrázek a odstraňte ho. Potom klikněte na ikonu Obrázek v zástupném textu a vložte vlastní.
Popisné charakteristiky statistických souborů. ZS - přesné parametry (nelze je měřením zjistit) VS - výběrové charakteristiky (slouží jako odhad skutečných.
ROZDĚLENÍ SPOJITÝCH NÁHODNÝCH VELIČIN Rovnoměrné rozdělení R(a,b) rozdělení s konstantní hustotou pravděpodobnosti v intervalu (a,b) a  x  b distribuční.
Testování hypotéz Testování hypotéz o rozdílu průměrů  t-test pro nezávislé výběry  t-test pro závislé výběry.
Princip testování hypotéz,  2 testy. Příklad. V dané populaci nejsme schopni v daném okamžiku zjistit počet samců a samic. Předpokládá se (= je teoreticky.
TESTY א 2 (CHÍ-kvadrát) TEST DOBRÉ SHODY TEST DOBRÉ SHODY TEST NEZÁVISLOSTI TEST NEZÁVISLOSTI Testy pro kategoriální veličiny Testy pro kategoriální veličiny.
POZNÁMKA: Pokud chcete změnit obrázek na tomto snímku, vyberte obrázek a odstraňte ho. Potom klikněte na ikonu Obrázek v zástupném textu a vložte vlastní.
Testování hypotéz Otestujte,… Ověřte,… Prokažte,… že střední věk (tj.  ) …činí 40 let (= 40) …je alespoň 40 let (≥ 40)
INDUKTIVNÍ STATISTIKA
Homogenita meteorologických pozorování
Statistické testování – základní pojmy
Přednáška č. – 4 Extrémní hodnoty a analýza výběrových souborů
Základy statistické indukce
Přednáška č. 3 – Posouzení nahodilosti výběrového souboru
t-test Počítání t-testu t statistika Měření velikosti efektu
Induktivní statistika
Odhady parametrů základního souboru
Induktivní statistika
Základy zpracování geologických dat Rozdělení pravděpodobnosti
Normální rozdělení a ověření normality dat Modelová rozdělení
Úvod do statistického testování
Pravděpodobnost a výběry – 1. část
Úvod do induktivní statistiky
příklad: hody hrací kostkou
7. Kontingenční tabulky a χ2 test
Induktivní statistika
Základy statistiky.
Testování hypotéz - pojmy
NOMINÁLNÍ VELIČINY Odhad hodnoty pravděpodobnosti určitého jevu v základním souboru Test hodnoty pravděpodobnosti určitého jevu v základním souboru Srovnání.
Transkript prezentace:

TESTOVÁNÍ STATISTICKÝCH HYPOTÉZ je postup, pomocí něhož na základě náhodného výběru ověřujeme určité předpoklady (hypotézy) o základním souboru STATISTICKÁ HYPOTÉZA – předpoklad (tvrzení) o parametru G základního souboru nebo o tvaru jeho pravděpodobnostního rozdělení nulová hypotéza ......ověřovaný předpoklad alternativní hypotéza H1 .popírá tvrzení nulové hypotézy TESTOVÉ KRITÉRIUM - náhodná veličina, jejíž hodnotu lze vypočítat z výběrových charakteristik. Za platnosti nulové hypotézy má známé pravděpodobnostní rozdělení.

OBOR HODNOT TESTOVÉHO KRITÉRIA tvoří dva neslučitelné obory: Obor přijetí testované hypotézy V Kritický obor W KRITICKÉ HODNOTY – hranice oddělující obor přijetí a kritický obor Rozhodnutí testu: padne-li hodnota testového kriteria vypočteného z výběrových dat do kritického oboru, zamítneme nulovou hypotézu H0 a přijmeme tvrzení alternativní hypotézy H1  padne-li hodnota testového kriteria do oboru přijetí, nulovou hypotézu H0 nezamítáme

Vztah mezi hypotézou a rozhodnutím nulová hypotéza H0 pravdivá nepravdivá nezamítáme správné rozhodnutí P =1-  chyba II.druhu P =  zamítáme chyba I. druhu P =  správné rozhodnutí P = 1 -  chyba I. druhu spočívá v chybném zamítnutí pravdivé (správné) testované hypotézy H0 pravděpodobnost chyby I. druhu  = hladina významnosti chyba II.druhu spočívá v nezamítnutí testované hypotézy, která je ve skutečnosti nesprávná (chybné přijetí testované hypotézy H0)

síla testu P = 1 - ß je pravděpodobnost zamítnutí nesprávné hypotézy H0 zásady: pravděpodobnost chyby I. druhu  (hladinu významnosti) volíme (nejčastěji 0,05 (0,01)  snižujeme-li pravděpodobnost chyby I.druhu , zvyšuje se pravděpodobnost chyby II.druhu ß  zvýšením rozsahu výběru lze snížit pravděpodobnost α i ß při volbě testu dáváme přednost takovému, který při stejné hladině významnosti  má větší sílu testu 1 – ß

OBECNÝ POSTUP TESTOVÁNÍ HYPOTÉZ 1. Formulace hypotéz 2. Volba hladiny významnosti  3. Volba testového kritéria Vymezení kritického obor (kvantily rozdělení testového kritéria při platnosti Výpočet hodnoty testového kritéria na základě výběrových dat 6. Rozhodnutí:  padne-li hodnota testového kritéria do kritického oboru, zamítneme na hladině významnosti  testovanou hypotézu H0  padne-li hodnota testového kritéria do oboru přijetí, nelze hypotézu H0 na hladině významnosti  zamítnout

POSTUP POMOCÍ P-hodnoty (provádí PC) P-hodnota, P-value, Significance level: minimální hladina významnosti, na které lze zamítnout

Test hypotézy o střední hodnotě µ Předpoklady použití:  výběry z normálního rozdělení N(µ, 2)  velké výběry z libovolného rozdělení (platí CLV) Nulová hypotéza Alternativní hypotéza Testové kritérium má za platnosti nulové hypotézy t- rozdělení s

Nulová hypotéza alternativní hypotéza kritický obor Pozn.: Pro velké výběry má testové kritérium přibližně normované normální rozdělení a kritický obor je pak vymezen kvantily

Příklad Standardním postupem vyráběné výrobky mají průměrnou životnost 1200 dnů. Pomocí nové technologie byla vyrobena série 100 výrobků a zjištěna průměrná životnost 1265 dnů a směrodatná odchylka životnosti 300 dnů. Na 5% hladině významnosti testujte hypotézu o prodloužení průměrné životnosti po zavedení nové technologie. průměrná životnost je stejná průměrná životnost je delší Pro a pravostranný test je kritický obor vymezen kvantilem Protože testové kriterium U leží v kritickém oboru, zamítneme hypotézu o stejné průměrné životnosti na 5% hladině významnosti a přijmeme tvrzení hypotézy

Řešení pomocí p-hodnoty (p-value): Obecně platí: je-li p-value   zamítáme H0 na hladině významnosti  je-li p-value >  nezamítáme H0 na hladině významnosti 

předpoklady : výběr velkého rozsahu Test hypotézy o parametru  alternativního rozdělení (test hypotézy o relativní četnosti) předpoklady : výběr velkého rozsahu Nulová hypotéza testové kriterium ...N(0,1) Alternativní hypotéza

Příklad: Z 2136 osob by 615 volilo určitou stranu Příklad: Z 2136 osob by 615 volilo určitou stranu. Testujte na 5% hladině významnosti hypotézu o 30% podílu příznivců této strany v celé populaci. Výběrová relativní četnost Formulace hypotéz Výpočet testového kritéria Kritický obor Protože hodnota testového kriteria leží v oboru přijetí, nezamítneme nulovou hypotézu.

Řešení pomocí p-hodnoty: