NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
USA jako kolébka jazzu a moderní populární hudby
Advertisements

20.1 Kořeny moderní populární hudby
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Tematická oblast:Dějiny hudebního umění
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA.
Nela Chalupová.
Název Václav Hrabě Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie
Název šablony: Inovace v HV 32/Hv05/ Zbíral Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název výukového materiálu: Historie české populární hudby Autor:
Moderní populární hudba
kapitoly z dějin hudby zábavné jazz – Éra swingu
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj
Škola: Praktická škola dvouletá Vzdělávací okruh: Umění a kultura Vyučovací předmět: Hudební výchova Ročník: První Téma: Rozdělení hudebních nástrojů.
Nástroje symfonického orchestru
HUDEBNÍ NÁSTROJE NÁSTROJOVÉ SKUPINY
Hudba 20. století 1. polovina 20. století.
Jazz.
Hudební výchova Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Mgr. Michal Mynář.
NÁZEV ŠKOLY : Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_3C_13_Duchovní a světská hudba.
 70. – 80. léta – folková a country hudba  DUM je určen pro žáky 9. ročníku dle ŠVP Škola pro život ZŠ Netvořice  Hudební výchova  Prezentace na interaktivní.
N ÁZEV ŠKOLY : Z ÁKLADNÍ ŠKOLA N ETVOŘICE A UTOR : M GR. L UDMILA V ODEHNALOVÁ N ÁZEV : VY_32_INOVACE_13_ Č. PROJEKTU : OP VK 1.4 T ÉMA : 90. LÉTA V ČESKÉ.
NÁZEV ŠKOLY : Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU : VY_32 _INOVACE_3C_08_Počátky moderní populární.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_HV_04_SVO_Swing.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 19/06 Název materiálu: 30.léta ve světové populární hudbě Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_29_13_HV8_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina.
Jazz či počeštěle džez (z angličtiny), je původně americký hudební styl, který vznikl na začátku 20. století mezi afroamerickou komunitou na jihu Spojených.
Počátky moderní populární hudby Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Komunikace hudebního umění se znakovými.
SVĚTOVÁ POPULÁRNÍ A ROCKOVÁ HUDBA
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Martina Steyerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_Hudební výchova – 8. ročník TÉMA: Swing ČÍSLO.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_28_19_HV7_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: Daniel Landa Základní škola Libina, příspěvková.
Název školy:Základní škola Netvořice Autor:Mgr. Ludmila Vodehnalová Název:VY_32_INOVACE_04_ Téma:Klasicismus Č. projektu:OP VK 1.4.
JAZZ A SWING V ČESKÉ HUDBĚ
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6
Jazz a swing v české hudbě
Lucie Bílá AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_28_17_HV7_Skála
50. a 60. léta – divadla malých forem
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Mgr. Lenka Vrzáňová VY_32_INOVACE_5B_15_HIP_HOP_RAP Dějiny hudby
Muzikál AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_27_10_HV6_Skála
Jaroslav Ježek AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Romantismus v hudbě AUTOR: Mgr. Aleš Skála
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6
Bukovinová Barbora Kvarta
Antonio Vivaldi AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Led Zeppelin AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Jindřich Brabec AUTOR: Mgr. Aleš Skála
The Beatles AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Název školy ZŠ a ZUŠ J. E. Purkyně Libochovice Autor Bc. Jiří Grüner
Ella Fitzgeraldová AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Louis Armstrong AUTOR: Mgr. Aleš Skála
NONART JAZZ.
Mgr. Lenka Vrzáňová VY_32_INOVACE_5B_O9_JAZZ Dějiny hudby 8. ročník
Elvis Presley AUTOR: Mgr. Aleš Skála
PRAŽSKÝ VÝBĚR AUTOR: Mgr. Aleš Skála
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6
NONART 1. polovina 20.století
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Jazz AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_29_02_HV8_Skála
Orchestrální hudba Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6
Joseph Haydn AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Název školy ZŠ a ZUŠ J. E. Purkyně Libochovice Autor Bc. Jiří Grüner
JAZZ ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/34.1073 NÁZEV MATERIÁLU: VY _32_INOVACE_3C_09_Jazz TÉMA SADY: Hudební nauka ROČNÍK: tercie, kvinta, I. ročník DATUM VZNIKU: únor 2014 AUTOR: Mgr. Jarmila Brejchová

anotace Materiál seznamuje žáky s vývojem jazzu v USA, představuje některé významné osobnosti dějin jazzu Učí je orientovat se v pojmech spojených s touto hudbou:brass band, klasický jazz, dixieland, symfonický jazz Je určen pro interaktivní tabuli (hypertextové odkazy, tlačítka akcí) Lze jej využít pro výklad i opakování, pro zápisky žáků Součástí jsou odkazy na poslechové ukázky i úkoly pro žáky

Kolébka jazzu New Orleans, město, kde se mísily díky pestrému složení obyvatel různé kultury, a tedy i hudba V Downtownu se hudba podobala evropské, míšenci-kreolové byli hudebně vzdělaní V Uptownu černoši tmavé pleti ve své hudbě využívali podomácku vyráběné hudební nástroje

Po skončení občanské války přicházeli do města další černoši, učili se hrát na dechové nástroje vojenských pochodových kapel Vznikaly brass bandy , které hrály tzv.pochodový jazz Louis Armstrong - When The Saints Go Marching In

Brass bandy hrály ve složení: trubka (kornet), klarinet ,trombon a rytmika, tedy bicí, souzaphon, banjo Později rytmiku obstarával kontrabas, kytara a klavír – vzniká jazz

Klasický jazz Možná Buddy Bolden se svou kapelou stál u jeho zrodu Hrál improvizované ragtimy a blues V tančírnách Storyvillu (Downtown) hrál i Joe King Oliver (1885-1938) V roce 1916 objevil talent Louise Armstronga, zvaného Satchmo (1900-1971)

Louis armstrong

Na trubku se naučil hrát v polepšovně Jazzovou hudbu obohatil o nové možnosti hry na trubku („nehratelné vysoké tóny“), improvizace a osobitý zpěv (scat) LOUIS ARMSTRONG - Mack The Knife (1962)

Dixieland Vznikl ve 20. letech 20. století v Chicagu, když bílí hudebníci začali napodobovat černošské brass bandy Syntézou černošského jazzu z New Orleans a dixielandu vznikl tzv. chicagský styl, k dechovým nástrojům přibyl saxofon Tiger Rag - The Original Dixieland Jazz Band (1917)

Poznáš nástroje na obrázku? SAXOFONY

Symfonický jazz Velké orchestry rozšířené o smyčcové, případně i dechové dřevěné nástroje interpretovaly hudbu, která spojovala evropské pojetí s „černošskou“ hudbou Paul Whiteman

Paul Whiteman (1890-1968) My blue Heaven Řídil ve své době nejslavnější taneční orchestr, byl označován za „krále jazzu“ Provedl Gershwinovu Rhapsody in blue

Znáš odpověď? Kdo hrál pochodový jazz? Které město bylo kolébkou jazzu? Kde se zrodil dixieland? Brass bandy New Orleans V Chicagu

Použitá literatura a zdroje: CHARALAMBIDIS, Alexandros; CÍSAŘ, Zbyněk; HURNÍK, Lukáš. Hudební výchova 1 pro gymnázia. Praha: SPN, 2003, ISBN 80-7235-211-3. CHARALAMBIDIS, Alexandros a kol. Hudební výchova pro 8. ročník základní školy. Praha: SPN, 2002, ISBN 80-7235-041-2. OD TRAILER SCREENSHOT (RHAPSODY IN BLUE TRAILER) [PUBLIC DOMAIN], PROSTŘEDNICTVÍM WIKIMEDIA COMMONS. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 11.4.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File%3APaul_Whiteman_in_Rhapsody_in_Blue_trailer.jpg OD OMMEH AT EN.WIKIPEDIA [PUBLIC DOMAIN], Z WIKIMEDIA COMMONS. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 11.4.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File%3ACurvedSopranoAltoTenorSaxophoneComparison.jpg OD WORLD-TELEGRAM STAFF PHOTOGRAPHER [PUBLIC DOMAIN], PROSTŘEDNICTVÍM WIKIMEDIA COMMONS. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 11.4.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File%3ALouis_Armstrong_restored.jpg Použité hypertextové odkazy jsou platné ke dni vytvoření této prezentace: Když svatí http://www.youtube.com/watch?v=wyLjbMBpGDA Mackie Messer http://www.youtube.com/watch?v=UsxXEhC5eA4 P. Whiteman http://www.youtube.com/watch?v=xFurKUxafRk dixieland http://www.youtube.com/watch?v=89fZGnAdago Klipart obrázky jsou součástí galerie Microsoft Office volně dostupné na adrese www.office.microsoft.com