Vy_52_Inovace_55_Žlutá skvrna

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pionýrů 400, Frýdek – Místek
Advertisements

Optické vlastnosti oka
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Optické klamy Martina Mihalíková 8.Au.
Smyslová ústrojí Funkce:
Smysly - zrak (c) Mgr. Martin Šmíd.
Optické vlastnosti oka
Optické vlastnosti oka
SOUSTAVA SMYSLOVÁ Informace o okolním světě a o vlastním těle dostáváme prostřednictvím smyslových buněk Smyslové buňky tvoří základ čidel Čidla jsou vybavena.
Soustavy smyslové Ústrojí zrakové
OKO.
ŽLUTÁ SKVRNA.
OKO Marcela Hanáková.
Oční vady Krátkozrakost, dalekozrakost, šedý zákal, zelený zákal, vetchozrakost, šilhání, astigmatismus, barvoslepost, šeroslepost.
Š I L H Á N Í (strabismus) zraková vada, při které je porušena vzájemná spolupráce obou očí každé oko míří jiným směrem v naprosté většině případů se jedno.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Nervová soustava- receptory
Tematická oblast: biologie člověka s rozsahem pro ZŠ
 Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Kate ř ina Č ermáková Datum: Cílový ro č ník: 8.
Anatomie a fyziologie oka III.
Oko Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_344. Oko párový orgán umožňující vidění vnímá elektromagnetické záření o vlnové délce nm lidské.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Oko Anatomie lidského oka Oční vady v každém věku Nemoci očí-Tupozrakost Šilhání Šedý a zelený zákal Retinoblastom.
Tyflopedie Katka Hůlová
SMYSLY ČLOVĚKA.
úvodní prezentace k hodině s využitím aplikace EyeXam pro iPad
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
STAVBA OKA.
Smyslové orgány. Smyslová ústrojí (čidla) obsahují smyslové buňky (receptory) Receptory: - z vnějšího prostředí - z vnitřních orgánů - z pohybové soustavy.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Výstup: VY_52_INOVACE_Př.8.26
Oko.
Zrak Úkon vidění.
Smyslové vnímání OKO.
Oční implantáty Petr Kočan
Oční implantáty Martin Kučera
Optické vlastnosti oka
Oční Implantáty. 2 3 uvnitř na zadní straně sklivce žlutá skvrna – největší koncentrace světločivných buňek, má červenou barvu, na ose oka několik vrstev,
LIDSKÉ OKO A JEHO FUNKCE V TĚLE
Zuzana Gocníková Filip Hutečka Hana Koláčková Václav Slivka Prezentace k projektu Z očí do očí (fyzikální část)
VADY A NEMOCI ZRAKU Mgr. Michal Střeštík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_19 Fyzika - vady oka Autor: Jana Pěničková Období:
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
4.) Zrak. -orgán zraku-oko -centrum zraku=týlní lalok koncového mozku -ochrana oka:-obočí -víčko+řasy -slzné žlázy -sliznice víček =spojivka.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Miloslav Cajska Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1A_32_Smysly.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Optické vlastnosti oka TÉMATICKÝ CELEK:
VY_52_INOVACE_50_KREVNÍ TLAK Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Petr Grossmann.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov AUTOR: Věra Konířová NÁZEV: VY_52_INOVACE_PŘÍRODOPIS 6. – 9._33.ZRAKOVÉ ÚSTROJÍ TÉMA: ZRAKOVÉ ÚSTROJÍ ČÍSLO PROJEKTU:
Oko Savců Matějka, Grulich, Preget. Části oka - obrázek.
Projekt „Z očí do očí,“  Komorové oko, dělí se na přední a zadní komoru  Rohovka – propouští světlo do oka  Zornice – ve středu duhovky, rozšiřuje.
OKO Biologie Schmidtová, Fojtů, Pospíšilová Sexta a.
Projekt „Z očí do očí“, 2012 Dominik Nop, Matěj Tomešek, Filip Šefčík, Lubomír Pala.
Zuzana Gocníková, Filip Hutečka, Hana Koláčková, Václav Slivka Prezentace k projektu Z očí do očí (biologická část č. 1)
ÚSTROJÍ ZRAKU VY_32_INOVACE_18_23. Zrak nejdůležitější lidský smysl pomocí zraku získáváme asi 80 % informací obr. 1.
Lidské oko. Stavba Bělima cévnatka sítnice Žlutá skvrna Zrakový nerv Slepá skvrna Komorová voda čočka duhovka rohovka Řasnaté tělísko sklivec.
Vady oka Vypracoval: Jiří Čamek Obor: Technické lyceum Třída: 1.L
Smyslová ústrojí Funkce:
Z očí do očí.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Jakub Vrána, Zdeněk Dorazil, Štěpán Konečný
Oko a vidění Mirek Kubera.
Název prezentace (DUMu): Smyslová ústrojí člověka I.
CMP je porucha v prokrvení mozkové tkáně
Jakub Vrána, Zdeněk Dorazil, Štěpán Konečný
Lidské oko Optické čočky Název školy
Vy_52_Inovace_B63_Opakování minerály
Zrak a optické klamy.
ÚSTROJÍ ZRAKU (opakování)
Smyslové orgány - OKO Obr. 1
Lidské oko
Transkript prezentace:

Vy_52_Inovace_55_Žlutá skvrna Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/21.1674 Autor: Bc. Petr Grossmann Bc. Petr Grossmann

Anotace Digitální studijní materiál je určen pro biologii člověka na základní škole. Zaobírá se učivem o smyslových orgánech. Konkrétně se zabývá místem nejostřejšího vidění tzv. žlutou skvrnou. Digitální studijní materiál je doplněn o opakovací otázky. otázka odkaz na video 26. 2. 2013 Bc. Petr Grossmann

Žlutá skvrna je místo na oční sítnici, kde je největší hustota čípků a tedy i nejostřejší vidění; v životě člověka není vůbec žlutá, nýbrž o něco červenější než okolí; zežloutne až po smrti; průměr asi 5 mm; v úplném středu nejsou vůbec žádné tyčinky.

Žlutá skvrna Centrum vidění je uloženo v…….. Centrum vidění je uloženo na týlu hlavy v týlním laloku. Obr. 1

Žlutá skvrna Čípky – asi 7 milionů buněk umožňujících barevné vidění (modrá, zelená a červená); vitamín A se zde váže na tři různé opsiny (citlivost na červené, zelené a modré světlo); největší nakupení čípků je asi 4 mm od slepé skvrny na mírně vkleslém místě sítnice, tzv. žlutá skvrna (místo nejostřejšího vidění).

Žlutá skvrna Obr. 3 Obr. 2

Postižení makuly vede k závažné poruše zraku a je také nejčastější příčinou slepoty; z 90% hovoříme o stařecké, nebo také senilní makulární degeneraci, přibývá s věkem (ARMD); v středu oka pacient vidí šedý stín až černou skvrnu; periferní vidění přitom zůstává neporušené; častěji onemocní ženy, více je zasažena bílá rasa. Obr. 4

Dvě formy nemoci: suchá tvoří 90 procent případů, postupuje zvolna, slepotou skončí jen každý desátý případ vlhká tvoří jen deset procent případů, ale devět pacientů z deseti oslepne. vlhká forma postihne v Česku ročně zhruba 2000 lidí. Ano, žlutá skvrna je na sítnici. Je žlutá skvrna na sítnici?

Suchá makulární degenerace při suché makulární degeneraci se žlutá skvrna (makula) ztenčuje a pod ní se hromadí části rozpadlé tkáně; pod sítnicí se tvoří nové nakupené cévky, které začínají tlačit a trhat sítnici; dochází k mikroskopickým krvácením, která vedou k zajizvení tkáně sítnice a závažné poruše vidění.

Mokrá makulární degenerace způsobí ztrátu vize kvůli abnormálnímu cévnímu vzrůstu; cévy začínají růst; jsou velmi tenké a praskají; makula je vytlačena ze svého obvyklého místa v zadní části oka; ke ztrátě centrálního vidění může dojít velmi rychle; příznak vlhké formy je, že rovné čáry zdají zvlněné. 2.33 min.

Příznaky rozmazaná šedá nebo černá skvrna v centru zorného pole (tzv. centrální skotom); postižený vidí deformované rovné linie, rozmazané písmo nebo neodpovídající tvar různých předmětů; postižení vidění barev, které se zdají vybledlé; postranní vidění zůstává ostré na jednom nebo obou očích.

Obr. 5 Vlevo je snímek zdravého oka, vpravo oči pacientek, Na horním snímku je suchá forma makulární degenerací (tmavá skvrna reprezentuje místo, kde došlo k vymizení vrstvy pigmentových buněk). Spodní snímek je nemocné oko pacientky, která ve svých 26 letech prakticky oslepla. Trpěla také rozpadem sítnice, ale takzvanou „vlhkou makulární degenerací“. Na její sítnici není jedna velká, ale shluk menších tmavších skvrn v místech, kde pigmentové buňky již zmizely. (Kredit: Advanced Cell Technologies)

Léčba na suchou formu onemocnění terapie prakticky neexistuje nebo je ve fázi výzkumu; ukazuje se, že velký význam v prevenci má podávání velkých dávek antioxidantů (vitamín A, C, E, selen, zinek), které vychytávají volné radikály; při léčbě se používají i lasery, nebo ionizující záření potlačující růst nežádoucí tkáně.

Prevence jednoznačně je třeba omezit kouření, snížit hladinu cholesterolu, zvýšit přísun antioxidantů ve stravě a pečlivě oči chránit před slunečním zářením pomocí tmavých brýlí; důležité jsou pravidelné návštěvy očního lékaře nad 45 let věku, kdy se může choroba objevit. Na množství světla oko reaguje ……? Zúžením či rozšířením zornice

Odpovědi na otázky: Centrum vidění je uloženo na týlu hlavy v týlním laloku. Ano, žlutá skvrna je na sítnici. Zúžením či rozšířením zornice.

Zdroje http://www.lekari-online.cz/ocni-lekarstvi/novinky/degenerace-zlute-skvrny http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%BDlut%C3%A1_skvrna http://www.medispot.cz/oci-ocni-vicka/nemoc-zlute-skvrny-v-oku-nejcastejsi-pricina-slepoty-v-cesku.html http://www.messaggiamo.com/cz/flu/8293-what-you-need-know-about-agerelated-macular-degeneration.html http://www.astro.cz/clanek/4075

Zdroje obrazového materiálu: http://zivotni-energie.cz/images/oko.jpg Obr. 2 http://www.astro.cz/_data/images/news/2009/11/27/oko_rez.jpg Obr. 3 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Schematic_diagram_of_the_human_eye_cs.svg Obr. 4 http://www.findl.at/content_makuladegeneration.html Obr. 5 http://www.osel.cz/popisek.php?popisek=19211&img=1333988376.jpg