Jiří Wolker František Gellner NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Anotace Žák se seznámí s dílem Jiřího Wolkera …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo J. Wolkera, pojmenuje versologické.
Advertisements

VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.11 Anotace: Prezentace obsahuje stručný přehled literárních žánrů lyrických. Vzdělávací oblast: český jazyk a literatura Autor:
ÚVOD DO STUDIA LITERATURY
Česká poezie 1. poloviny 20. století
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
Lyrické druhy a žánry Český jazyk VY_32_INOVACE_ sada, ČJ
¨-4-.
Srovnávací a vědomostní test
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT Vzdělávací.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.06 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici literárních pojmů, které jsou vysvětleny na příkladech. Vzdělávací oblast: český.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Wolker: Balada o očích topičových Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
Poezie z řeckého poiésis – tvorba
Český jazyk 6. ročník ZŠ Jiří Wolker
Jiří Wolker: Těžká hodina Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
CHARAKTERISTIKA Mgr. Michal Oblouk
Figury II Marcela Jurková.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
Téma: Po nás ať přijde potopa – F. Gellner
Literární pojmy 2 Český jazyk 6. ročník ZŠ
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Sedláková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Základní literární pojmy opakování.
Básník JAN NERUDA (1834 – 1891) „Moudré je říct si každého dne: Kéž si uchovám lásku k životu.“
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
Balada. lyrickoepická báseň s ponurým dějem a tragickým koncem děj se točí kolem viny a následného trestu vystupují v ní nadpřirozené síly a bytosti.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.1.7 K.J.Erben Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_10_24 _Karel Jaromír Erben.
Karel Jaromír Erben Kytice. ( )  český spisovatel  narodil se v Podkrkonoší  matka pocházela z učitelské rodiny, otec byl švec  vystudoval.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_112 Téma hodiny: Jiří Wolker Doporučeno pro: 9. ročník základní.
ROZBOR DÍLA ROZBOR DÍLA MÍSTO DĚJE krajina u Doks bez bližšího časového vymezení noc před Vilémovou popravou a ráno závěr po sedmi letech.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Česká literatura 20.
JAN NERUDA ( 1834 – 1891 ) - český básník, prozaik, novinář.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Básník Jiří … Básník Jiří …Básník Jiří …Básník Jiří … JEDNOTKA VÝKONU KOMBINÉZA.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
JIŘÍ WOLKER Simona Coubalová C3B. Obsah O autorovi Život Dílo Těžká hodina Shrnutí Zdroje.
JIŘÍ WOLKER ŽIVOT Kde se narodil busta na jeho rodném domě pohled na město mapa ČR a umístění města a zemřel ?
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_VLADIMIR_CELOUD_CESKA_LIT._1._POL._20._ST._PROLETARSKA_POEZIE_PREZENTA CE_03 Název školyStřední.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
„Smrt není zlá, co zlé je, to umírání je.”
Václav Hrabě NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Karel Kryl NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
CHARAKTERISTIKA Mgr. Michal Oblouk
Jiří Dědeček NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
Mgr. Marie Havránková PROLETÁŘSKÁ POEZIE Literatura 1. pol. 20. stol.
A. Sova – Květy intimních nálad
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Jiří wolker – Těžká hodina
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
František Ladislav Čelakovský
Český jazyk 9. ročník Česká poezie 19. a 20. století.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
¨-4-.
Druhy rýmů.
Vy_32_INOVACE_74_Balady a romance II
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Jiří Wolker životopis, literární.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
BALADY A ROMANCE VY_12_INOVACE_Rů_I_22
Transkript prezentace:

Jiří Wolker František Gellner NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU: 1.07/1.4.00/21.0816 František Gellner Jiří Wolker

Datum vytvoření projektu březen 2012 Ročník 9. Popis prezentace Žáci budou seznámeni s životem a tvorbou Jiřího Wolkera. Napíší si zápis do sešitu a rozeberou jeho básně.

Jiří Wolker (1900 – 1924)

Jiří Wolker (1900 – 1924) zápis do sešitu: Narodil se a pocházel z Prostějova, prázdniny trávil u babičky na Svatém Kopečku u Olomouce. Po maturitě na gymnáziu studoval v Praze práva. Jako český básník, který byl oblíben hlavně u mladých lidí, se účastnil pražského literárního života. V dubnu 1923 byla u něho zjištěna tuberkulóza, v červnu odjel do sanatoria ve Vysokých Tatrách, odkud ho tři dny před smrtí převezli domů do Prostějova.

Tvorba: Jiří Wolker je autorem dvou básnických sbírek, jedné básnické skladby a pěti pohádek pro děti: Host do domu – sbírka se vyznačuje pocity radosti ze života, důvěrou ve svět a láskyplným vztahem k obyčejným věcem. Těžká hodina – v této sbírce se mění naivní pohled na svět a verše jsou namířeny proti chudobě a sociální nespravedlnosti, smutek přináší také těžké onemocnění. Básně jsou psány mjn. formou balad – např. Balada o očích topičových, Balada o nenarozeném dítěti.

Tvorba: Básnická skladba Svatý kopeček – básník zde vzpomíná na prázdniny, které trávil u babičky na Svatém Kopečku u Olomouce. Pohádky: O knihaři a básníkovi O milionáři, který ukradl slunce O kominíkovi O listonošovi O Johnym z cirkusu

báseň Těžká hodina Přišel jsem na svět, abych si postavil život dle obrazu srdce svého. Chlapecké srdce je písnička na začátku, plán pro zámek, který bys lidem jak milé dal k svátku, ale mužovo srdce jsou ruce a mozoly, které se krví svou do cihel probolí, aby tu stála alespoň skutečná hospoda u silnice pro ušlé poutníky a pro poutnice. Dnes je má těžká hodina. Chlapecké srdce mi zemřelo a sám v rakvi je vynáším, a zemřelým trpě, trpím i tím, které mi v prsou se roditi počíná. Dnes je má těžká hodina; jedno srdce jsem pohřbil a druhé ještě nemám, zesláblý úzkostí, zesláblý samotou marně se bráním studeným stěnám i pokoje svého uštěpačného. Milenčin dopise, lampo, kniho kamarádova, věci rozhozené z lásky, světla a víry, dnes při mně stůjte a třikrát mi věrnější buďte, když zůstal jsem na světě sirý, a modlete se, Aby mi narostlo srdce statečné a nesmlouvavé, a věřte dnes za mě, že tomu tak bude, a věřte dnes za mě, že postavím dle obrazu jeho život spravedlivého. Já mužné srdce ještě nemám, sám v těžké své hodině; a proto nevěřím.

Rozbor básně Těžká hodina: Báseň je ze sbírky autora K hlavním motivům básně patří Vysvětlete: Báseň (je – není) rozdělena na sloky, všechny sloky (mají – nemají) stejný počet veršů. Báseň je – není pravidelná. Báseň má celkem veršů, které jsou rozděleny do slok. Báseň má – nemá výrazný rytmus. V básni (jsou – nejsou) rýmy. Např. Těžká hodina Těžká hodina Jiřího Wolkera Těžká hodina Je to hodina nejistoty, v níž se chlapec stává dospělým, statečným, silným a samostatným mužem. 32 6 silnice - poutnice

Epitaf Zde leží Jiří Wolker, básník, jenž miloval svět a pro spravedlnost jeho šel se bít. Dřív než moh srdce k boji vytasit, zemřel, mlád dvacet čtyři let. Co je to epitaf? U koho jste se již setkali s epitafem? Veršovaný nápis na hrob. Mnozí básníci si jej psali sami. Epitaf psal Francois Villon nebo A. S. Puškin.

Balada o očích topičových Přečtěte si tuto báseň a rozeberte ji: Balada o očích topičových Co je to balada? Kteří autoři psali balady? Jaký je rozdíl mezi Wolkerovými a Erbenovými baladami? Kteří další autoři poukazovali na sociální problémy? Balada je lyrickoepická báseň se smutným dějem a často tragickým koncem. F. L. Čelakovský, K. J. Erben, Jan Neruda, Petr Bezruč, F. Villon U Erbena se objevují nadpřirozené bytosti, které trestají lidské zlo, u Wolkera je zlo zastoupeno sociálními rozdíly mezi lidmi (rozdělení společnosti na chudé a bohaté). Jedná se o tzv. sociální balady. Charles Dickens, Viktor Hugo

Balada o očích topičových Kdo je hlavní postavou této balady? Antonín, topič elektrárenský. Jaká je jeho práce, co jste se dozvěděli? 25 let přikládal do kotle, aby rozsvítil světla všech domů, kaváren i divadel. Holýma rukama drží kovovou lopatu, otvírá pec a přihazuje uhlí a vždy mu spadne smítko do oka. I jeho žena si všímá, že má jiné oči a je zničený po každodenní směně. Co se Antonínovi stane? Antonín postupně oslepne. Najde pochopení u své ženy? Jeho žena mu vynadá, že tráví více času v práci s lopatou než doma s rodinou. Co pro něj znamenala jeho práce? Jeho práce mu dávala pocit, že i on – obyčejný dělník, je pro lidi důležitý. Jaké je jeho poslední přání? Přeje si, aby mu žena odpustila.

Balada o očích topičových Báseň je ze sbírky autora . O jakou baladu se jedná? Jaké rýmy zde můžeme najít? Jaké básnické prostředky zde můžeme najít? Těžká hodina Jiřího Wolkera sociální sdružené i střídavé Oživování neživých věcí. Přenesení pojmenování na základě vnější podobnosti. „jako“ Básnický přívlastek. Jednotlivé motivy ,nebo slova si odporují. Básnické oslovení neživé věci, nebo nepřítomné osoby. Opakování na začátku veršů, nebo slok. Personifikace Metafora Přirovnání Epiteton Protiklad Básnická slova Apostrofa Anafora

Přiřaďte předchozí básnické prostředky k těmto básnickým výrazům: Usnuly hvězdy Oči modré jak květy Uhelné kusy Žárovka zpívá To jsou oči čísi, to jsou oči tvoje S hvězdami elektrickými Tma jej objímá Oheň a lopata – holka, milenka železná Soudruzi, dělníci elektrárenští Nad černou slepotou veselá lampa svítí Oči mu krájel železný nůž Oči v praméncích … plují personifikace přirovnání epiteton anafora metafora apostrofa protiklad

Použité zdroje: http://magazin.ceskenoviny.cz/tema/index_img.php?id=3962 http://www.moravacizmoravy.estranky.cz/fotoalbum/osobnosti-a-rodaci/jiri-wolker.-.html http://www.cesky-jazyk.cz/citanka/jiri-wolker/balada-o-ocich-topicovych-tezka-hodina.html