NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Česká republika ODKAZ GEOLOGICKÝCH VĚKŮ I.
Advertisements

Život nekončí základním vzděláním – „Jedeme dál“ (CZ /3. 1
NÍŽINY ČR.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Nížiny, pohoří a nejvyšší hory
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Elektronická učebnice - I
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Povrch ČR.
Projekt MŠMT ČR EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/
geomorfologické celky
POČASÍ A PODNEBÍ V ČESKÉ REPUBLICE
GEOMORFOLOGIE KRAJINA V ČR 9. třída Mgr. Jakub Karásek
3.ročník Vypracovala: Mgr. Anna Emingerová
Povrch a vodstvo ČR 4. ročník
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
NÍŽINY V ČESKÉ REPUBLICE
Povrch krajiny pro 4. ročník ZŠ
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM  Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Jitka Charvátová Třída/ročník:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Příroda naší republiky
Povrch české republiky
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace Vzdělávací materiál, šablona – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti VZDĚLÁVACÍ.
KRAJINA KOLEM NÁS A JEJÍ VYUŽITÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor:Mgr. Jana Strejčková Datum/období: Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma sady:ČR.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.7 Krajina v okolí domova Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník.
VY_32_ INOVACE_ 10_ VLASTIVĚDA 4 Základní škola a Mateřská škola, Potštejn, okres Rychnov nad Kněžnou POVRCH ČR Autor: Mgr.Renata Viktorinová.
Metodický list Název materiálu: Poloha a povrch ČR - kvíz Autor materiálu: Mgr. Markéta Tesárková Jazyk: český Zařazení materiálu Šablona: Inovace a zkvalitnění.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Konstantinovy Lázně, okres Tachov, příspěvková organizace AUTOR: NÁZEV: VY_32_INOVACE_Vl_01_Povrch ČR TEMA: Povrch ČR ČÍSLO.
Název školy: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF Autor: Lucie Beranová, Název: VY_32_INOVACE_05_ČESKÁ REPUBLIKA Téma: Povrch.
Nížiny a vodstvo České republiky. Nížiny České republiky se rozprostírají podél řek. Zkus přiřadit, u kterých. Dolnomoravský úval Hornomoravský úval Dyjsko.
Česká republika Povrch.
CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Pohoří ČR VY_52_INOVACE_28
Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
VY_32_INOVACE_17_Pohoří ČR
POVRCH ČESKÉ REPUBLIKY
Základní škola Hostěradice, okres Znojmo, příspěvková organizace Název: Povrch ČR Číslo: EU DUM 6_07 ICT Vytvořila: Mgr. Pavlína Kociánová Projekt:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Název: VY_52_INOVACE_14 Středočeský kraj
Název školy: Svobodná základní škola, o. p. s
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Lokalizace ČR - vybraná místa 2. /povrch ČR/
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Člověk a jeho svět Vlastivěda Česká republika
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
KRAJINA KOLEM NÁS A JEJÍ VYUŽITÍ
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_7C_10 TÉMA: Vlastivěda4
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
ČESKÁ REPUBLIKA POHOŘÍ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
VY_32_Inovace_4.2.7 Krajina v okolí domova
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Rozmanitost reliéfu v ČR Zakreslit diagram do obrysu ČR
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/
POVRCH ČR ČR má pestré geologické složení, povrch tvoří převážně 2 celky: a) Česká vysočina (záp. část ČR) b) Západní Karpaty (při vých. hranici se Slovenskem)
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a jeho svět PRO ROČNÍK: 3. NÁZEV MATERIÁLU: VY_12_INOVACE_01_VÝUK.M.č.33_POVRCH ČR ČÍSLO MATERIÁLU: 33 DATUM: 27. 10. 2012 JMÉNO AUTORA: Mgr. Petra Chválová Metodický list / anotace: Prezentace se může využít v hodinách prvouky ve 3. ročníku při výuce kapitoly Krajina v okolí mého domova, Povrch ČR. Žáci se seznámí s povrchem naší republiky, který dělíme podle nadmořské výšky na nížiny, pahorkatiny, vrchoviny, hory a se zástupci každé skupiny. Součástí je opakovací část k porozumění textu.

POVRCH ČESKÉ REPUBLIKY

Povrch České republiky je velmi rozmanitý. - najdeme zde nížiny, vysočiny i hory - nejníže položené oblasti jsou na mapě zeleně - výše položené oblasti mají odstíny hnědé

Výšku krajiny měříme od hladiny nejbližšího moře (mořská hladina má nadmořskou výšku 0). Nazývá se nadmořská výška.

Rozdělení krajiny podle nadmořské výšky: ☼ nížina -krajina do výšky 200 m -je v okolí velkých řek (Labe, Vltava, Morava) -v nížinách je nejúrodnější půda -Polabská nížina, Dolnomoravský úval, Hornomoravský úval, Dyjskosvratecký úval

☼ pahorkatina -krajina od 200 m do 600 m -je to mírně zvlněná krajina -na mapě je vyznačena světle žlutou barvou -např. Středočeská pahorkatina

☼ vrchovina -krajina od 600 m do 1 000 m -krajina je více zvlněná -na mapě je vyznačena světle hnědou barvou -např. Českomoravská vrchovina

☼ hory -krajina od 1 000 m do 2 500 m -na mapě jsou vyznačeny hnědou barvou -např. Krkonoše, Šumava, Jeseníky, Orlické hory

Naše nejvyšší hora je Sněžka v Krkonoších. Měří 1 602 m.

Opakování 1)Jak se nazývá výška krajiny? nadmořská výška 2) Kde je nejúrodnější půda? v nížinách 3) Jakou barvou se na mapách vyznačuje pahorkatina? světle žlutou barvou 4) Co je na mapách vyznačeno hnědou barvou? vrchoviny a hory 5) Jak se nazývá nejvyšší hora České republiky a kolik metrů měří? Sněžka v Krkonoších, 1 602 m

ODKAZY VIKTOR, B. wikipedia [online]. [cit.24.10.2012]. Dostupný na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Relief_Map_of_Czech_Republic.png?uselang=cs MAOMAN. wikipedia [online]. [cit.24.10.2012]. Dostupný na www: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Elevation.png JUANDEV. wikipedia [online]. [cit.24.10.2012]. Dostupný na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Opatovice_(%C4%8Cerven%C3%A9_Pe%C4%8Dky),_v%C3%BDhled _do_krajiny.JPG?uselang=cs DORONENKO, Stanislav. wikipedia [online]. [cit.24.10.2012]. Dostupný na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Milovick%C3%A1_pahorkatina_02.jpg KOŘÍNEK, Ondřej. wikipedia [online]. [cit.24.10.2012]. Dostupný na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hrad_Ka%C5%A1perk_(11).jpg JAGRO. wikipedia [online]. [cit.24.10.2012]. Dostupný na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:LD_Hn%C4%9Bd%C3%BD_vrch,_pohled_na_Javor.jpg?uselang=cs ŠJŮ. wikipedia [online]. [cit.24.10.2012]. Dostupný na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sn%C4%9B%C%BEka,_z_R%C5%AF%C5%BEov%C3%A9_hory.jpg ŠTIKOVÁ, V. Já a můj svět. Brno: Nová škola, 2008. ISBN 80-7289-097-2. s.15 ŠTIKOVÁ, V. Já a můj svět. Brno: Nová škola, 2008. ISBN 80-7289-097. s.15