Stoletá válka 1337 - 1453.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Alfréd Veliký Ničivé nájezdy Vikingů ve velkých skupinách připluli na jaře, přezimovali na pobřežích Odolávala jen část Anglie WESSEX pod vedením krále.
Advertisements

Johanka z Arcu Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Boj mezi Francií a Anglií o nadvládu v západní Evropě Stoletá válka
Jan Lucemburský.
Soupeření Anglie a Francie
Francie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Český stát za vlády lucemburků
Evropa v 15. století Soumrak středověku.
Evropa ve 14. století.
STOLETÁ VÁLKA.
Vzrůstem malý Pružný Chytrý Výborný stratég Vystudoval vojenskou akademii Velký Silný Udatný Od malička cvičen k boji Bojuje většinou sám Drobná Prostá.
LUCEMBURKOVÉ od r. 1310, sňatkem Jana Lucemburského a Elišky Přemyslovny (sestra Václava III.) - lucemburská dynastie (1310 – 1437) = Jan Lucemburský,
(1337 – 1453) Stoletá válka.
Vlastivěda 4 Vypracovala: Mgr. Lucie Holanová, ZŠ Višňová Srpen 2011
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Dej1 Stoletá válka Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Stoletá válka Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Únor 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací.
ČESKÝ STÁT ZA VLÁDY LUCEMBURKŮ
Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová
7. ročník Středověk ZŠ Rajhrad Autor: PaedDr. Zdeněk Motlíček
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Lucemburkové na českém trůnu (Jan Lucemburský – 2.část)
Jan Lucemburský ( ).
Zkus předvídat jaký mohl být a jak se mohl choval panovník, který získal toto označení: Král cizinec Král rytíř Král diplomat.
Stoletá válka 1337–1453 Spor o Flandry 3 fáze/etapy 1.etapa( )
VY_32_INOVACE_2D.7.16 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
DĚJINY VÝZNAMNÝCH STÁTŮ A NÁRODŮ V EVROPĚ
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Dějiny významných států a národů v Evropě I
Západní Evropa za vrcholného středověku
Johanka z Arku též Jana z Arku, přezdívaná Panna Orleánská či Panna Jana narodila se přibližně 6. ledna 1412 v severní Francii ve vesničce Domrémy žila.
Absolutistická monarchie v anglii
Lucemburkové pro 4. ročník ZŠ
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_DEJEPIS2_8 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Radka.
Český stát za vlády Lucemburků
Válka růží ( ) Dan Kunz VI..
Stoletá válka
Dějepis Stoletá válka 1.
DĚJINY VÝZNAMNÝCH STÁTŮ A NÁRODŮ V EVROPĚ
Stoletá válka
Stoletá válka Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o situaci v Evropě v době stoleté války.
Vznik jednotných monarchií v Anglii a Francii II
Stoletá válka 7. Třída – únor 1. týden.
Významné postavy rodu Lucemburků OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-M
Významné postavy rodu Lucemburků OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-L
Jana (Johanka) z Arku. ..Narození Jany.. Narodila se v chudé rodině roku 1412 ve vesnici Domrény na vancouleurském panství Narodila se v chudé rodině.
Lucemburkové Lucemburkové na českém trůně Dějepis 7. ročník Marek Kryška.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_260.DEJ.01 Anglie a Francie ve středověku a Stoletá.
Tomáš Havlický. Karlova Rodina  Otec: Jan Lucemburský  Matka: Eliška Přemyslovna  Jeho pravé jméno: -Václav IV Eliška Přemislovna Jan Lucemburský.
Vláda Lucemburků Vlastivěda 4. ročník
Francie, Anglie, Španělsko ve vrcholném a pozdním středověku
Stoletá válka.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
ČESKÝ STÁT ZA LUCEMBURKŮ.
Středověk Vlastivěda – 4. ročník
uč. s rodokmen 1. Jak se jmenovala matka sv. Anežky české?
Johanka z Arku (6.ledna 1412 – 30.května 1431).
Západní Evropa stol..
KŘÍŽOVKA Hostitelem infikovaných blech byla na lodích ………..
Stoletá válka
Obchodní akademie, Střední odborná škola
Stoletá válka VY_32_INOVACE_2_DĚJEPIS_6_STOLETÁ VÁLKA
Dějiny významných států v evropě
Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
STŘEDOVĚKÉ STÁTY V EVROPĚ
Stoletá válka
VZTAHY MEZI STŘEDOVĚKÝMI EVROPSKÝMI STÁTY.
Cesta k Francii a Svaté říši římské
Transkript prezentace:

Stoletá válka 1337 - 1453

Filip IV. Sličný (13./14.století) Kapetovec 1312 – nechal zrušit templáře – zabavil jejich majetek Dal upálit velmistra Molaye (pátek 13. ) začal svolávat generální stavy (zástupci církve, šlechty a měst) http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a4/Philippe_IV_le_bel.jpg Filip IV. a upalování templářů http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7d/Templars_on_Stake_02.jpg

Příčiny stoleté války (1337-1453) ve Francii vymřel rod Kapetovců anglický král Eduard III. si dělal nárok na francouzský trůn zvolen Filip VI. z vedlejší dynastie Valois důvodem i bohaté město Flandry (Belgie) – výroba sukna Flandry obchodovaly s Anglií, ale územně náležely k Francii http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6b/Cr%C3%A9cy_jean_froissard.jpg/601px-Cr%C3%A9cy_jean_froissard.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/1b/Belagerung_von_Calais_1346-1347.JPG/734px-Belagerung_von_Calais_1346-1347.JPG

1. etapa (1337-1360) převaha Anglie nad Francií Bitva u Kresčaku převaha Anglie nad Francií vpád Angličanů do Francie, zisk přístavu Calais 1346 – bitva u Kresčaku – výhra Anglie smrt Jana Lucemburského Kresčak - Lucemburkové, od 15:28 další porážky Francie 1360 – uzavřen mír, Anglie získala území ve Francii http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/24/Battle_of_crecy_froissart.jpg

Občané z Calais – August Rodin po dobytí Calais (1347) vyhladovění města, představitelé města prosili o milost s oprátkou a bosí http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/da/Auguste_Rodin-Burghers_of_Calais_London_%28photo%29.jpg, CC BY-SA, autor:Escarlati Smrt Jana Lucemburského a jeho legendární věta „Toho bohdá nebude, aby český král z boje utíkal!“ http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c4/Viktor_Barvitius_Bitva_u_Kres%C4%8Daku.jpg

2. ETAPA (1360 - 1374) Francie dobyla většinu ztracených území 1374 – přerušena válka kvůli moru

3. ETAPA (1415-1453) anglický král Jindřich V. obnovil boje 1415 – bitva u Azincourtu – vyhráli Angličané, získali zpět Normandii, dobyta i Paříž Jindřich V. byl uznán francouzským králem, ale náhle zemřel lidový odpor proti Anglii – do čela vojska Jana z Arku (vesnická dívka, slyšela boží hlas ) Jana z Arku dobyla Orléans („Panna orleánská“) a Remeš (korunovace Karla VII.) 1430 – zajata Burgunďany a předána Angličanům 1431 – odsouzena za čarodějnictví v Rouenu (svatořečená) do r. 1453 získala Francie zpět všechna území kromě přístavu Calais (zisk až v 16. století)

Bitva u Azincourtu Jana z Arku Karel VII. Jindřich V. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/be/Schlacht_von_Azincourt.jpg/800px-Schlacht_von_Azincourt.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/39/Joan_of_arc_miniature_graded.jpg/396px-Joan_of_arc_miniature_graded.jpg Jana z Arku Karel VII. Jindřich V. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/71/KarlVII.jpg/492px-KarlVII.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d5/Henry_V_of_England.jpg

Důsledky stoleté války vyčerpání obou zemí z dlouhé války, zvýšení daní z války se dříve vzpamatovala Francie v Anglii následoval boj o trůn – válka růží (podle erbů dvou rodu Lancasterů a Yorků) nakonec po dlouhých sporech vyhrál další rod - Tudorovci http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f7/MS_Ghent_-_Battle_of_Tewkesbury.jpg/516px-MS_Ghent_-_Battle_of_Tewkesbury.jpg Červená růže Lancasterů a bílá růže Yorků http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d7/Roses-Lancaster_victory.svg/620px-Roses-Lancaster_victory.svg.png,CC BY-SA, autor: Ipankonin