Jak dále s duálním vzděláváním v MSK?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
a spolupráce Libereckého kraje v projektu IQ Industry
Advertisements

2. WORSKHOP „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Karlovy Vary TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
Moravskoslezský pakt zaměstnanosti Klíčový projekt Strategie MS kraje 21. května 2010.
Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce.
Projekt č. 310 Evropská konkurenceschopnost pražské podnikatelské samosprávy Střední podnikatelský stav Ing. Martina Holíková ,
Sektorové dohody Ano či Ne? Jednání Svazu dopravy
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Svaz průmyslu a dopravy České republiky. Aktuální bariéry sociálního partnerství škol a zaměstnavatelů Ing. Miloš Rathouský ředitel sekce RLZ a regionálních.
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
Program dnešního setkání OPS ( )
SEKTOROVÉ DOHODY význam, příprava, realizace. Co je Sektorová dohoda?  Unikátní nástroj umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů v ČR prostřednictvím.
Pohled průmyslových firem na kvalitu českého technického vzdělávání Výsledky průzkumu Francouzsko-české obchodní komory v rámci Roku průmyslu a technického.
Spolupráce se zaměstnavateli v oblasti vzdělávání Pardubickém kraji Mgr. Bc. Jana Smetanová Členka Rady Pardubického kraje pro rozvoj lidských zdrojů,
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ AKTIVITA JE SPOLUFINANCOVÁNA EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Dosavadní zkušenosti s obdobnými.
Závěrečná konference k projektu
OSTRAVA 26. – 27. DUBNA 2012 ŘEŠENÍ PROJEKTU UNIV 2 KRAJE V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI 10. KRAJSKÁ KONFERENCE PROJEKTU Jana Bydžovská.
Regionální inovační strategie Moravskoslezského kraje
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
prezentace1 Zaměstnavatelé v komunikaci se středními školami Jaroslava Raisová.
Okresní hospodářská komora v Chomutově Podnikatelské fórum Rok 2015 – renesance technického vzdělávání 14. –
Brno 5. a 6. února 2008 Mezinárodní konference Konkurenceschopnost podniků1 JAK MŮŽE EKONOMICKO-SPRÁVNÍ FAKULTA MASARYKOVY UNIVERZITY PŘISPĚT KE ZVÝŠENÍ.
Kariérní systém učitelů PhDr. Jitka Miklová, MŠMT
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Národní soustava kvalifikací: Zaměstnanci dle představ a potřeb zaměstnavatelů Konference k 20 letům výročí A.T.I.C. ČR Ostrava, 7. března 2014.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
1 Podpora odborného vzdělávání Petr BANNERT ředitel odboru středního a vyššího odborného vzdělávání a institucionální výchovy Ministerstvo školství, mládeže.
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
HLAVNÍ CÍL PROJEKTU Zlepšit podmínky pro výuku strojírenských oborů.
Soulad vzdělávací nabídky a požadavků trhu práce (?) Ing. Miloš Rathouský, sekce zaměstnavatelská,
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Martina Vojtěchová
ÚVOD Legislativní vymezení činnosti ČŠI § 173 – 176 Zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním odborném a jiném vzdělávání (školský zákon)
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje Analýzy potřeb pro KAP Olomouc, RNDr. Bronislava Vláčilová Věcná manažerka KAP Krajský.
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Základní informace o spolupráci KAP a MAP Martin Majcík 1.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 2 Návrh nové struktury specifických strategických cílů
UPLATNITELNOST A PODPORA TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ INOVATIVNÍMI METODAMI Projekty Národního ústavu pro vzdělávání Jana Bydžovská KONFERENCE SOŠ TŘINECKÝCH.
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
1 PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ v Ústeckém kraji Most Role a zapojení sociálních partnerů do tvorby programů DV.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje
Individuální projekt OP VVV
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Budoucnost odborného školství
Aktivity projektu Co máme hotovo a co nás čeká
Střední odborné vzdělávání a trh práce „odpověď na demografický vývoj“
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Libereckého kraje
Celoživotní vzdělávání v akčním plánu Strategie hospodářské restrukturalizace Ústeckého, Moravskoslezského a Karlovarského kraje.
PAKT ZAMĚSTNANOSTI LIBERECKÉHO KRAJE
Konference „Krajský akční plán vzdělávání v Ústeckém kraji 1“
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE CZ /0
RNDr. Vladimír Krajčík Ph.D.
Výsledky dotazníkovÝCH šetření
Implementace Krajských akčních plánů rozvoje vzdělávání
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Systémové řešení – Motivace a vzdělávání pedagogů aktivita Společně na trhu práce CZ /0.0/0.0/16_034/
Pilotní projekt ověření prvků „duálního“ vzdělávání v MSK
data aktuální ke dni Bc. Petra Razáková
„Koncept“ – Koncepce dalšího vzdělávání
Transkript prezentace:

Jak dále s duálním vzděláváním v MSK? OSTRAVA, 3. října 2017 Petr Czekaj

Současný stav na trhu práce Nezaměstnanost – ČR 4%, MSK 6,1% (08/2017) Nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců pro potřeby firem (růst) Vzdělávací systém neodpovídá potřebám TP, kvalita, obsah, Malá motivace žáků a rodičů k technickým profesím Negativní image, nedostatečná propagace 2

Reakce v Moravskoslezském kraji Hejtman ve spolupráci se zaměstnavateli (SPČR) – nutnost nastartování změny – pilotní projekt „Ověření duálního vzdělávání v MSK“ Cíl: Zkvalitnit profesní vzdělávání žáků SOŠ v souladu s potřebami firem v MSK Forma: Rozvoj spolupráce SOŠ a firem s využitím prvků duálního vzdělávání Koordinace MSPakt, odborná garance Trexima Zlín 3

Klíčové systémové otázky Které prvky duálního systému a do jaké míry lze aplikovat v pilotu v MSK? Jak sladit zájmy podniků s podmínkami v RVP (délka praxe, JZZ, aj)? Jaké jsou možnosti řešení při neexistenci legislativního zakotvení duálního vzdělávání v ČR? 4

Příklad Slovenska Principy i výsledky zavádění systému DV popsány v předchozí prezentaci (P. Beck) Potvrzuje se, že je to dlouhodobý a náročný proces změny Prostředí i podmínky jsou podobné jako v ČR Závěr – kdo vstoupil do SDV má lepší pozici do budoucna, přínos pro školu i firmu 5

Závěr Duální vzdělávání je důležitá součást systémových změn na trhu práce V MS kraji jsou připraveny strategické dokumenty a akční plány (Restart, ITI), do kterých v oblasti zaměstnanosti a vzdělávání připravuje a koordinuje systémové projekty Moravskoslezský pakt zaměstnanosti MSPakt se mimo DV zaměřuje na další systémové projekty související s TP (např. Kariérové poradenství, Kompas - více M. Navrátil) 6

Závěr V oblasti duálního vzdělávání je MSPakt koordinačním a informačním centrem pro firmy a školy v kraji Nelze čekat na zákon (trvá roky), připravit se na budoucí změny v rámci Průmyslu 4.0 je nezbytné pro školy i firmy – čím dříve se začne, tím lepší perspektiva Moravskoslezský pakt zaměstnanosti je připraven pomoci i s využitím dosavadních zkušeností v pilotu DV 7

MSPakt – kontakty www.mspakt.cz Ing. Petr Czekaj tajemník MSPaktu pczekaj@msunion.cz 724 613 051 RNDr. Jan Beneš výkonný manažer MSPaktu jbenes@msunion.cz 775 904 384 Mgr. Zdeněk Karásek odborný garant a člen Výkonné rady MSPaktu karasek@rpic-vip.cz 602 718 026 Mgr. Martin Navrátil, Ph.D. expert MSPaktu mnavratil@msunion.cz 725 736 355