Bariéry, které musí překonávat lidé s mentálním postižením

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přístupnost informací na webech Prezentace na seminář Parádní web Michal Rada, MVČR.
Advertisements

Využití cloudových služeb ve školství
Stránka 1, © Vema, a. s.. Stránka 2, © Vema, a. s. Podnikové aplikace  Integrovaný podnikový systém (Integrated Business System):  komplex aplikací.
Hristo Trajkovski – VerbaVoice GmbH Komunikační podpora pro neslyšící a nedoslýchavé lidi Přepis na mobilu – Přepis mluvené řeči – Živé.
Přístupnost jako komplexní problematika eGovernmentu Michal Rada Iniciativa informatiky pro občany.
Orientece v čase Romana Straussová
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martin Dlouhý. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Podívejme se nejen na mobilní bezpečnost v širším kontextu Michal Rada Iniciativa Informatiky pro Občany.
HyperText Markup Language
Strukturované učení PROJEKT EU
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
Workshop - internetové poradenství. Vzdělávání v oblasti IP Nová oblast Nová oblast  Pro nás  Obecně Do současné doby se kurzům IP věnovaly zejména.
Sociodemografická analýza Výzkum potřeb uživatelů Prostějov.
Veřejná správa bez bariér – služba všem občanům Michal Rada (Iniciativa informatiky pro občana)
Microsoft Office PowerPoint
Elektronická pošta Elektronická pošta ( ) je obdobou běžné pošty a umožňuje přijímat a distribuovat dokumenty v textové podobě na jednu nebo více.
Hodnocení přístupnosti soutěžních webů aneb proč se vyplatí myslet na přístupnost webů veřejné správy RNDr. Hana Bubeníčková, Mgr. Radek Pavlíček, duben.
Jaroslava Geletičová, Celostátní seminář SOČ, Brno
1 Radek Pavlíček, říjen Proč přístupné dokumenty? Spousta informací dnes není prezentována v HTML, ale v jiném formátu. Informace, kterou uživatel.
ÚPRAVA PREZENTACE předmětová komise VYT SPŠ Karviná.
ZÁSADY PREZENTACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Radek Pavlíček, duben 2010 Aktuální trendy v přístupnosti.
Jak vyjednávat o smlouvě a honoráři I. pro společnost JTP Roman Čiviš, A TREND.
 Microsoft Word  Je textový procesor od firmy Microsoft, který je součástí kancelářského balíku Microsoft Office.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Formátování textuMgr. Karel Fischer1 Formátování textu Změny písma Typ písma je sada znaků abecedy specifická svým tvarem. Elektronickou formou typu písma.
Referát č.13 Textový editor (struktura textu – přiřazení stylu, formátování (vzhled) textu, změna stylu, typografická a estetická pravidla)
 1. Autor zprávy : Původcem zprávy a tím, kdo ji předává druhým, jste vy sami. Způsob, jakým ji předáváte dál, může být ovlivněn například :  Postoj.
CSS styly Kaskádové styly (CSS – Cascading Style Sheets) jsou prostředkem, který zajišťuje jednotný vzhled publikovaných stránek. Technologii CSS podporují.
KOMUNIKACE OLGA BÜRGEROVÁ. CÍLE:  VÝZNAM PRVNÍHO DOJMU  UMĚT NAVÁZAT KONTAKT.
aneb zásady správné tvorby webových stránek Informatika Milan Šimek
WWW – hypertextový informační systém
Principy SPIS pro legislativu eGovernmentu Aleš Kučera – NOVELL eGovernment Expert Forum , ISSS, Hradec Králové.
Klíčové kompetence, výchovné a vzdělávací strategie Náměty a zkušenosti, jak pracovat s KK a VVS.
Jak sestavit referát „Kuchařka“ pro žáky.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
I sss I nternet, elektronické informační zdroje a s lužby pro o s oby se s pecifickými potřebami v knihovnách Zlata Houšková, Jana Vejsadová Internet ve.
INFORMATIKA 7 Úprava dokumentu III2 - I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika,
APPN, o.s. Agentura pro neslyšící. - Posílit integraci neslyšících do světa slyšících - Zlepšit dostupnost a kvalitu sociálních služeb pro neslyšící a.
Anotace Žák se seznámí s textovými editory Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže vysvětlit pojem textový editor a ví jeho funkci Speciální.
Alternativní a augmentativní komunikace
Přístupnost v praxi aneb jaký smysl mají testy, provedené handicapovanými uživateli Mgr. Radek Pavlíček, RNDr. Hana Bubeníčková, duben 2007.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_PEK234.
e-Komunikace nevidomých občanů s veřejnou správou
INFORMATIKA 7 Jak má vypadat textový dokument III2 - I7- 16.
Textový editor.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
závislost na internetu
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Jak pracovat s multimediálními prezentacemi Přednáší Mgr. Jaromír Kozel
Přístupnost (bezbariérovost) důležité kritérium hodnocení expertní tým zrakově postižených uživatelů pod vedením RNDr. Hany Bubeníčkové a Mgr. Radka Pavlíčka.
Lidé s mentálním postižením jako cílová skupina sociálních služeb.
Didaktické pomůcky ve výuce Písemné a elektronické komunikace Mgr. Lucie Černohorská.
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Barbora Uhlířová.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
KOMUNIKACE Zápis do sešitu
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Stárnutí a veřejný prostor – Praha 2017
VNÍMÁNÍ A PŘÍSTUPNOST PROSTŘEDÍ
ZÁSADY PREZENTACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Absolventská síť Cíle Cesta Situace a problémy
Přístupnost , univerzální design a přístupnost
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
Sociální čtení.
Pedagogika II Mgr. Kateřina Lojdová
APPN, o.s. Agentura pro neslyšící
Zpracování a využití informací
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Bariéry, které musí překonávat lidé s mentálním postižením Barbora Uhlířová Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s.

Lidé s mentálním postižením Lehké mentální postižením (80%) Středně těžké Těžké Hluboké Nespecifikované

Bariéry Fyzické Komunikační Informační Sociální Ekonomické

Bariéry - fyzické Architektonické = něco mi stojí v cestě Orientace v prostoru = nevím kam jít Orientační systémy Asistence Alzhaimerova nemoc – prví příznak, často ještě neidentifikovaný je porucha orientace v prostoru.

Bariéry komunikační Napojte se – poslouchejte a dívejte se Doptávejte se Kreslete, pište Dejte čas a prostor Ujistěte se, že klient rozumí Doprovod Příklad z ÚP s Michalem Davidem – bariéra fyzická - orientace v prostoru a bariéra komunikační/informační, bavila se jen se mnou. Napojte se – dívejte se i na gesta, mimiku, náladu, atd. – reflektujte (Zdá se mi, že máte strach, zdá se mi, že nerozumíte?) Doptávejte se – ujišťujte se, že jste dobře rozuměla, nebojte se říct, že nerozumíte, hledat správný komunikační kanál Kreslete a pište – zásadní myšlenky, které chcete předat, plánek, jak se někam dostat…, telefon, mail Čas a prostor – klidná místnost, kde nikdo neruší, člověk musí vidět, že máte čas Rozumí? – otázky, odpovědi ano x ne

Bariéry informační Standardizované hodnocení znalostí cizích jazyků Dle výzkumu v Německu 60% obyvatel je v němčině na úrovni B1 Úřední komunikace obvykle v B2/C1, (někdy C2) Jedná se o informace v tištěné podobě, na webu, úřední dopisy, pravidla pro přiznávání dávek atd.

Co jsou to snadno srozumitelné informace Informace zpracované podle pravidel Ve spolupráci s lidmi s mentálním postižením Doplněné obrázky, piktogramy, ilustracemi, fotkami Spoustě informací, které dostáváme, nerozumíme – telefonní tarify, informace z České správy sociálního zabezpečení, právnické informace, úřadu práce. Lidé s mentálním postižením a děti s mentálním postižením jsou v tomto ohledu velmi zranitelná skupina. Informace ale potřebují. Potřebují je proto, aby věděli, co se kolem nich děje. co se bude dít, potřebují se účastnit rozhodnutí, která se týkají jejich života. Vybavujete si situaci, kdy jste nutně potřebovali něco vědět, ale nerozuměli jste informaci? Jak jste se cítili? Jaké reakce to u vás vyvolalo? (panika, agresivita, zvýšená aktivita x pasivita, nezájem o dění kolem) Metodika tvorby snadno srozumitelných informací vychází z toho, že určitým způsobem upravené, formulované a připravené informace jsou pro lidi s mentálním postižením snadněji srozumitelné, než běžné informace.

Pravidla pro zpracovávání snadno srozumitelných informací

Projekt Cesty Více informací na www.spmpcr.cz Video Cesty

Pravidla pro snadno srozumitelné informace Základní Pro psaný text Elektronická forma Video Audio Základní - společná pro ty ostatní i pro mluvenou řeč Pro psaný text - i grafickou úpravu, velikost stránky, velikost písma, barvu a tvar písmen Elektronická forma – webové stránky, mobilní aplikace

Význam správného uspořádání textu 將卡插入自動櫃員機 按鈕,選擇你想選擇的金額 取出卡 自動取款機將錢發放 Praktická a zábavná ukázka toho, jak může uspořádání textu a doplnění obrázky pomoci k srozumitelnosti textu.

Význam správného uspořádání textu 將卡插入自動櫃員機 按鈕,選擇你想選擇的金額 取出卡 自動取款機將錢發放

將卡插入自動櫃員機 按鈕,選擇你想選擇的金額 取出卡 自動取款機將錢發放

在使用ATM的說明 將卡插入自動櫃員機 按鈕,選擇你想選擇的金額 取出卡 自動取款機將錢發放

Font, vzhled písma Ariel je vhodný. Verdana je vhodná. Jasné fonty z jasnými formami písmen například: Ariel je vhodný. Verdana je vhodná. Times New Roman není vhodný protože má patky Tento typ není vhodný protože je moc zdobný Přiměřené mezery mezi písmenky Velikost písma 14 nebo větší Tiskací písmo s malým i VELKÝMI písmeny NE - stínování, příliš tenké písmo, příliš silné písmo, kurzíva

Vzhled stránky Formát papíru nebo stránky A4 nebo A5 Neodrážet odstavce Jasné a přehledné uspořádání stránky Mezi jednotlivými informačními bloky dělat mezery Zarovnávat doleva Kontrast mezi barvou papíru a písma

Doplnění textu Obrázky Fotky Ilustrace Piktogramy Symboly Nemáme úplně dobré zkušenosti s komiksy nebo s obrázkovým písmem.

Komunikační systémy www.pecsforall.com PCS, Rebus Další Zjistěte si které komunikační systémy cílová skupiny zná (pokud se jedná o jednu menší skupinu)

Spolupráce s lidmi s mentálním postižením My spolupracujeme s lidmi s MP jako s korektory, ale dá se s nimi spolupracovat i od samého začátku. Velmi důležité je zjišťovat od nich jaké informace potřebují. Mohou být dvě situace – vy k nim chcete dostat nějaké infromace – pak téma vybíráte vy a formu oni (nebo kontrolují) Druhá – chcete, aby měli informace, které potřebují oni sami (sex, porod, výchova dětí)

Jak a kde využít snadno srozumitelné informace? Tištěné Webové stránky Video Audio Webové aplikace, aplikace pro mobilní zařízení Orientační systémy Tištěné – brožury Už vím, Budoucnost, Newsletter Inclusion Europe, Úmluva Web – špatný příklad, O zdraví, Už vím, rodinná politika Video – O zdraví Audio - Lebenshilfe

Přístupnost = zdolání bariér Pro jednu skupinu lidí s postižením Pro všechny Univerzální design Přístupnost veřejných i soukromých služeb, produktů, vzdělávání, budov, veřejného prostoru

Přístupnost a univerzální design voleb v Norsku Koncept snadno srozumitelných informací je součástí širšího konceptu celkové přístupnosti a univerzálního designu. Ten se snaží o to, aby byly veřejně přístupné služby, objekty, prostor přístupný všem bez nějakých dalších nutných úprav. Bavíme se pak o bezbariérovém přístupu, ale nemáme na myslí jen bariéry architektonické, ale i další – uspořádání budov, orientační systému, informační bariéry, bariéry, které způsobují společlenské předsudky, nezvyk potkávat se s lidmi s postižením

Letiště Reykjavík

Webové stránky a internet jsou v současné době největším zdrojem informací pro všechny. I webové stránky mohou být srozumitelné více či méně. Stránky mohou být srozumitelné celé, nebo jen část určená lidem s postižením Co je u webových stránek důležité: Kromě pravidel, která se vztahují ke všem textům Snadná navigace – musí být jasné, kde se snadno srozumitelné informace nachází , musí být snadné se k nim dostat– www.ochrance.cz – pro děti Jednoduché členění Aktivní zóny na které se kliká dostatečně velké (pro lidi s omezenou jemnou motorikou) Reklamy, vyskakovací okna – omezit na všech stránkách je jasné, čí jsou to stránky Možnost zvětšení textu Barva pozadí + text