Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP 5.12.2006.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spisová služba pro organizace zřízené Olomouckým krajem
Advertisements

Informační systém krizového řízení kraje
Podpora terénních prací v projektu NIKM - národní inventarizace kontaminovaných míst, automatizace úloh Roman Bukáček, Jiří Chroust, Petr Pala, Jiří Zvolánek,
S YTÉMOVÁ INTEGRACE Ing. Jiří Šilhán. S YSTÉMOVÁ INTEGRACE Jedná se o přístup, který přispívá k integraci nesourodých výpočetních systémů. Vyplývá ze.
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
Přednáška č. 5 Proces návrhu databáze
ISAD Cíl: • sjednotit archeologická data vytvořená v projektech výzkumu a vývoje na ústředním pracovišti NPÚ • vytvořit aplikaci na internetu pro komplexní.
IISPP ■ pojem definován v letech v rámci přípravy výzkumných záměrů NPÚ na roky ■ dlouhodobý projekt na vybudování nového komplexního.
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ NÁVRH IS PRO TECH. PROCESY Roman Danel VŠB – TU Ostrava HGF Institut ekonomiky a systémů řízení.
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ
Projekt Informační a vzdělávací portál Libereckého kraje I CZ.1.07/1.1.00/ I Technologie portálu Pavel Krayzel CELN o.s.
Studie proveditelnosti datového skladu KrÚ Vysočina - zhodnocení
NET Genium software pro výstavbu a provoz informačního portálu Martin Vonka
Informační technologie pro IZS a krizové řízení
Obor informační technologie
Digitální mapa veřejné správy - Portál ÚAP MSK Zpracoval: Mgr. Tomáš Kupča Datum:
Povodňový informační systém Ing
vedoucí oddělení IT, Digis, spol. s r. o.
Projekt ELIŠKA Centrální registr řidičů
Informační technologie pro české a slovenské zdravotnictví Integrační a komunikační centrum zdravotnických informací.
Univerzální přípojka koncepce a realita Miroslav 30.březen 2004.
Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Ing. Daniel Kardoš Fax: Systémová integrace je proces, který má potenciál zvýšit kvalitu zdravotnických informačních.
17. března 2003 Univerzální přípojka – brána do IVS Miroslav Nováček Libor Neumann.
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury ISVS Ing. Lubomír Moravčík
Outsourcing ICT systémová a aplikační integrace v pojetí O2 Projekt Integrace sítě Ministerstva zemědělství.
CIS Cizinecký informační systém
Projekt realizace referenčního rozhraní Ing. Jan Pokorný Ministerstvo informatiky ČR ISSS, 5. dubna 2005.
ISSS Pavel Kopecký, Zlínský kraj Václav Mařík, Marbes consulting s.r.o.
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
Základní principy řešení a využití ERP aplikací
uložené procedury (stored procedures) triggery, sekvence, pohledy, funkce, parametrické dotazy (prepared statements) komplexní agregace a SQL dotazy jiné.
Realizační tým ICZ duben 2005
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
organizační struktury Implementace EOS III na Olomouckém kraji Pro:Krajský rok informatiky 2005 Autor:Jan Kadlec Datum:
Požadavky na další funkce systému ePUSA verze 2.0 Projektová dokumentace.
EGovernment Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS.
MV ČR 1 Nové podmínky pro krajské projekty Ing. Jaroslav Svoboda MV ČR.
NÁRODNÍ DIGITÁLNÍ ARCHIV
Databázové modelování
Inspirační databanka pro podporu strategického řízení rozvoje lidských zdrojů v krajích Národní vzdělávací fond, o.p.s. M. Mandíková, Z. Palán, I. Sládková,
Informační kulturní portál
Vaše jistota na trhu IT Vybudování a provozování e-spisovny Josef Sedláček ICZ a.s.
Portál veřejné správy spolupráce s BusinessInfo CS – Zákaznická řešení pro státní správu Ing. Jitka Novotná Ministerstvo informatiky.
Databáze Lokální systémy a SQL servery VY_32_INOVACE_7B10.
Smart Administration v oblasti památkové péče
1 Regionální a municipální informační systém RAMIS PVT, a.s., Kovanecká 30/2124, Praha 9 tel.: , fax:
ISSS IS HN/SS Softwarová architektura informačního systému hmotné nouze a sociálních služeb Jindřich Štěpánek
INTERNET VE STÁTNÍ SPRÁVĚ A SAMOSPRÁVĚ 2008 © Copyright IBM Corporation 2008 Správa obsahu v podání IBM 7. – 8. dubna 2008 ibm.com/cz/public Daniel Beneš.
ISOP/2 registr entit přírodního prostředí Roman Bukáček CENIA, laboratoř GIS Žďár nad Sázavou.
Pilotní projekt Ústřední evidence podnikatelů – RŽP ISSS 2004 Hradec Králové Ing. Jan Pokorný odbor projektů životních situací.
EGovernment Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Jednání implementátorů ORP Moravskoslezského kraje Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Datum: 10.
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Fenix II –IS na platformě.NET Michal Varga.
České vysoké učení technické v Praze Fakulta stavební Katedra mapování a kartografie Návrh koncepce prostorového informačního systému památkového objektu.
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Fenix II - IS nové generace Michal Varga.
Základní problémy realizace eLearningového systému Roman Malo Ústav informatiky PEF MZLU v Brně.
Zahájení úvodní slova představení projektu etapy projektu představení projektového týmu Národní digitální archiv.
Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Projekt je.
Zabezpečení dat a komunikační infrastruktury Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Zabezpečení dat a komunikační infrastruktury Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/
Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 20. března 2012 Výzva č. 08 k předkládání žádosti o finanční podporu v rámci.
Seminář k soutěži Parádní web 21. leden 2014 Ing. Kamil Válek tajemník Městského úřadu Uherský Brod.
Hlavní cíle a milníky projektu DRG Restart Ing. Petr Mašek vedoucí projektu DRG Restart.
Duben 2013 Odbor informatiky KrÚ JMK Výzva č. 08 Integrovaného operačního programu na Integrovaného operačního programu na Rozvoj služeb eGovernmentu v.
as4u advanced system for you
Zvýšení kapacity, dostupnosti a efektivnosti systému SIS II spolufinancovaný z Ročního programu 2013 Fond pro vnější hranice (FVH)
INTEGRACE řešení základních registrů
Obnova infrastruktury SIS II před spuštěním do rutinního provozu - 1. etapa projekt spolufinancovaný z ročního programu 2011 Fond pro vnější.
Městská část Praha 6 Postup příprav GDPR Ing. Jan Holický, MBA
Sytémová integrace Ing. Jiří Šilhán.
Transkript prezentace:

Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP 5.12.2006

Národní památkový ústav je podle zákona č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči, v platném znění, odbornou organizací státní památkové péče s celostátní působností je státní příspěvkovou organizací řízenou MK ČR byl zřízen s účinností od 1.1.2003 rozhodnutím MK ČR o splynutí dosavadních státních organizací na úseku státní památkové péče ARCHIVY, KNIHOVNY, MUZEA V DIGITÁLNÍM SVĚTĚ 2006

ARCHIVY, KNIHOVNY, MUZEA V DIGITÁLNÍM SVĚTĚ 2006 WWW.NPU.CZ ARCHIVY, KNIHOVNY, MUZEA V DIGITÁLNÍM SVĚTĚ 2006

Odborné informační systémy NPÚ Ústřední seznam kulturních památek Státní archeologický seznam Integrovaný systém ochrany Geografický informační systém Mnoho dalších samostatných datových zdrojů v digitální i analogové podobě (databáze, tabulky, formuláře, obrazová, plánová a textová dokumentace…) ARCHIVY, KNIHOVNY, MUZEA V DIGITÁLNÍM SVĚTĚ 2006

Vstupní podmínky budování IIS NPÚ Mnoho dílčích informačních systémů, aplikací, datových zdrojů často výstupy úkolů V+V oddělené databáze vlastní vývojové a provozní prostředí různá uživatelská rozhraní duplikace údajů přístup pouze pro úzký okruh uživatelů nezajištěný vývoj a další provoz po skončení úkolů V+V ARCHIVY, KNIHOVNY, MUZEA V DIGITÁLNÍM SVĚTĚ 2006

Požadavky na cílový stav Z hlediska správy jednotné datové úložiště – SQL databáze integrace GIS a obrazových dat jednotná metodika vývoje aplikací, vývojové a provozní prostředí jednotná správa uživatelů s možností definovat různé úrovně přístupů zajištění bezpečnosti a zálohování metainformační systém Z hlediska uživatelů jednotné uživatelské rozhraní vzájemné provázání informačních zdrojů snadná dostupnost ARCHIVY, KNIHOVNY, MUZEA V DIGITÁLNÍM SVĚTĚ 2006

ARCHIVY, KNIHOVNY, MUZEA V DIGITÁLNÍM SVĚTĚ 2006 I. etapa budování IIS (2005) Zpracována vstupní analýza datových zdrojů, aplikací a dílčích informačních systémů vlastní datový obsah použité technologie procesy Zpracován návrh technologického řešení IISPP Pořízeny a instalovány základní technologie pro realizaci centrálního datového úložiště – HW a SW ARCHIVY, KNIHOVNY, MUZEA V DIGITÁLNÍM SVĚTĚ 2006

II. etapa budování IIS (2006 – pol. 2007) Vybudování základní infrastruktury IS dle návrhu technologického řešení zpracovaného v roce 2005 a vytvořeného systémového projektu Návrh a realizace ukládání rozsáhlých souborů všech geografických dat v jednotném prostředí SQL serveru a implementace technologií pro zpřístupnění těchto dat prostřednictvím Internetu Definice metodických postupů pro oblast tvorby aplikací v rámci nově budovaného systému ARCHIVY, KNIHOVNY, MUZEA V DIGITÁLNÍM SVĚTĚ 2006

ARCHIVY, KNIHOVNY, MUZEA V DIGITÁLNÍM SVĚTĚ 2006 Technologické řešení Jednotná datová základna (MS SQL Server) Jednotná autentizace a autorizace (OpenLDAP) Aplikace v jediném konsolidovaném vývojovém, datovém, aplikačním a provozním prostředí v třívrstvé architektuře, s využitím webových technologií a sdílením společných infrastrukturních a síťových služeb (Java, XML) Integrace GIS uložení dat v SQL databázi (ArcSDE) publikace dat pomocí webových služeb (ArcIMS) Metainformační systém ARCHIVY, KNIHOVNY, MUZEA V DIGITÁLNÍM SVĚTĚ 2006

ARCHIVY, KNIHOVNY, MUZEA V DIGITÁLNÍM SVĚTĚ 2006 Očekávaný přínos Jednotná tvorba odborných dat a aplikací v NPÚ Podstatné zefektivnění správy dat a informačních systémů Mnohem širší využití dat pro vlastní statutární činnosti pro externí spolupracující subjekty pro prezentaci veřejnosti pro podporu oblasti výzkumu a vývoje Rychlé získání kvalitní a komplexní informace Vyšší zabezpečení dat Standardizace procesů tvorby a správy dat a vytváření aplikací ARCHIVY, KNIHOVNY, MUZEA V DIGITÁLNÍM SVĚTĚ 2006

ARCHIVY, KNIHOVNY, MUZEA V DIGITÁLNÍM SVĚTĚ 2006 Děkuji za pozornost! Kontakt: Ing. Petr Volfík NPÚ – ústřední pracoviště volfik@up.npu.cz www.npu.cz ARCHIVY, KNIHOVNY, MUZEA V DIGITÁLNÍM SVĚTĚ 2006