Mechorosty 1. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Advertisements

MECHOROSTY Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslav Navrátil. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
MECHOROSTY obrázky zástupců.
MECHOROSTY primitivní vyšší rostliny nemají pravé cévní svazky
Rostliny Soutěž RISKUJ Pokračovat Zdroje obrázků
Podříše VYŠŠÍ ROSTLINY (CORMOBIONTA)
Lišejníky Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
MECHOROSTY.  nejstarší suchozemské vyšší rostliny (dochované do současnosti)  nemají pravá vodivá ani podpůrná pletiva  rostou ve skupinách a trsech.
Vlastnosti látek − hustota Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu
Laboratorní cvičení Téma: Pozorování buněk Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Pouště Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření elektrického proudu a napětí Číslo DUM: III/2/FY/2/2/8 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
Žahavci Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
MECHOROSTY (Bryophytae)
Kapraďorosty Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základním systémem ostnokožců.
ANALYTICKÁ GEOMETRIE V ROVINĚ
Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Lišejníky 1. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Mechorosty Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základním systémem ostnokožců.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Řešení nerovnic Lineární nerovnice
Vylučovací soustava Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Zemětřesení Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
ORGANOGENNÍ USAZENÉ HORNINY
Téma: Pozorování buněk
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Pohádkový okruh Pacifikem
Vlastnosti látek − hustota
STEJNÉ Pracovní listy Poznáš, které obrázky jsou stejné? Najdi je a spoj. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer.
AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová NÁZEV: VY_52_INOVACE_02_CH+PŘ_11
Výtrusné rostliny - mechorosty
ČLOVĚK – NAŠE TĚLO Pracovní listy
Násobilka se zvířaty 9x Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Násobilka se zvířaty 7x Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Elektrický proud
Skloňování vzorů podstatných jmen rodu středního
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Žahavci Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Ruský obrázkový slovník XXIV. Povolání - профессия
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová
Vylučovací soustava Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Ruský obrázkový slovník XLI Ve škole – В школе
Ruský obrázkový slovník XII Domácí spotřebiče – Техника для кухни
PUZZLE Podpora výuky o stálých a tažných ptácích
Pracovní listy – vnitřní orgány a kostra
Barvy a tvary A Pracovní list určený pro rozvoj zrakového vnímání a abstraktně vizuálního myšlení Postup práce: Spoj čarou stejné trička – jedno je barevné,
Řešení nerovnic Lineární nerovnice
Násobilka se zvířaty 5x Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy: Základní škola Městec Králové
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Ruský obrázkový slovník IV Rodina − семья
Ruský obrázkový slovník XXX. Slovesa A
Ruský obrázkový slovník XX Hudba – музыка
Jak by ses cítil(a) na poušti?
Ruský obrázkový slovník XL Kontinenty a oceány – Континенты и океаны
VY_32_INOVACE_04-60 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
Ruský obrázkový slovník XVII Části těla a hlavy – тела и головы
Soutěž RISK Severní Evropa Pokračovat Zdroje obrázků
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
ČLOVĚK – VNITŘNÍ ORGÁNY A KOSTRA
Pracovní listy – vnitřní orgány a kostra
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Ruský obrázkový slovník XIX Místnosti – комнату
Vlastnosti látek − hustota
Hra (AZ kvíz) ke zopakování či procvičení učiva:
PLAVUNĚ Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslav Navrátil. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Transkript prezentace:

Mechorosty 1. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Úvod Pusťte si video na http://www.youtube.com/watch?v=MWRazeUhg44&feature=PlayList&p=80DCB60E0BDA0B8B&playnext=1&playnext_from=PL&index=24

MECHOROSTY (Bryophyta) výtrusné stélkaté, většinou suchozemské rostliny nemají pravá pletiva, místo vodivých pletiv jsou pouze protáhlé (vláknité) vodivé buňky známé již z devonu (prvohory)

Mechorosty Rozdělují se do 3 skupin: mechy játrovky hlevíky

Jak vypadá mechová rostlinka? stélka: štět s tobolkou – sporofyt lodyžka (kauloid) lístky (fyloidy) příchytná vlákna (rhizoidy) převládá gametofyt 2.

Rodozměna mechorostů střídání pohlavní a nepohlavní generace sporofyt Video na http://www.youtube.com/watch?v=jcWYAnmm-QE&feature=PlayList&p=80DCB60E0BDA0B8B&playnext=1&playnext_from=PL&index=20 sporofyt gametofyt 3.

výtrus → prvoklíček → mechová rostlinka ♀ zárodečníky (archegonia) – vaječná B ♂ pelatky (anteridia) – spermatozoidy oplozením ve vodním prostředí (kapka deště, rosa) → zygota → sporofyt (nepohlavní generace, štět + tobolka) v tobolce vznikají výtrusy (redukčním dělením) 3.

Mechorosty jediná gametofytní linie evoluce (= převládá pohlavní část rostliny) jedno- nebo dvoudomé výskyt pospolitě zásobárna vody – víte, kolik vody pojme 1 kg suchého mechu? 1 kg suchého mechu – až 6 kg vody

Mechorosty Kde všude rostou mechy? 3 skupiny: půda kameny kůra stromů voda ale i umělé povrchy 3 skupiny: játrovky (Marchantiophyta) hlevíky (Anthocerotophyta) vlastní mechy (Bryophyta) 7. 8. 6. 5. 4.

JÁTROVKY (Marchantiophyta) mají téměř nepatrný prvoklíček, tvořený jen několika buňkami stélka je buď rozlišena na lodyžku a lístky, nebo nerozlišená, lupenitá lístky nemají střední žebro a jsou na lodyze ve třech řadách štět s tobolkou v tobolkách jsou vedle výtrusů i sterilní buňky – mrštníky – napomáhají šíření výtrusů

Zástupci játrovek porostnice mnohotvárná (Marchantia polymorpha) lupenitá stélka porůstá kameny; dvoudomá nosiče zárodečníků a pelatek jsou tvarově odlišné 9.

rohozec trojlaločný (Bazzania trilobata) 11. 10. trhutka (Riccia) – pěstuje se v akváriích

HLEVÍKY (Anthocerotophyta) lupenitá stélka 1 buňka má 1 chloroplast nemají štět, tobolka s chloroplasty u nás roste hlevík polní (Anthoceros agrestis) 12. hlevík

VLASTNÍ MECHY (Bryophyta) mají zřetelně vyvinutý a vláknitý prvoklíček gametofyt: kořínky, stonek, lístky – střední žebro, uspořádané ve šroubovici sporofyt: nezelený; tobolka je krytá čepičkou a otvírá se víčkem, kolem ústí víčka bývá řada zubů, mrštníky chybějí asi 16 000 druhů 3 skupiny: rašeliníky štěrbovky pravé mechy

Rašeliníky (Sphagnopsida) mnoho druhů nemají kořínky mají neukončený růst = jejich lodyžky nahoře stále dorůstají a dole odumírají; jsou rozvětvené, nahoře bývají větve často nahloučené v hlavičku lístky nemají střední žebro; v listech: plastidy (chlorocysty) – vyživovací funkce hyalocysty – mohou se zcela zaplnit vodou kulovitá tobolka

Rašeliníky využití: dříve v lékařství – zastavení krvácení toaletní papír v zahradnictví (rašelina) palivo lázně rašeliniště – mnoho vody, kyselé pH; rašelina vzniká za nepřístupu kyslíku a vysokého tlaku zpevnění substrátu proti erozi; pionýrské organismy rašeliník (Sphagnum)

(Sphagnum squarrosum) rašeliník člunkolistý (Sphagnum palustre) 13. rašeliník kostrbatý (Sphagnum squarrosum) 14.

Štěrbovky (Andreaeopsida) rostliny drobné, tmavě zbarvené sporofyt bez štětu štěrbovka horská – horské skály 27. 2.

Pravé mechy (Bryopsida) tobolka krytá čepičkou ploník obecný rašeliniště ploník ztenčený dlouhý štět s tobolkou dole točivě postavené lístky smrkové lesy ploník chluponosný suchá místa 15. 16.

dvouhroteček (Dicranella sp.) zkrutek vláhojevný (Funaria hydrometrica) – spáleniště 17. 18. 19. rourkatec obecný (Syntrichia ruralis) dvouhrotec (Dicranum sp.) 20.

21. bělomech sivý (Leucobryum glaucum) 22. měřík (Mnium) 24. 23. prutník stříbrný (Bryum argenteum) – chodníky, dlažba rohozub nachový (Ceratodon purpureus)

drabík stromkový (Climacium dendroides) 26. 25. pramenička (Fontinalis sp.) – potoky, na kamenech, dříve se používala proti zimnici

Úkol Nasbírejte mechy v okolí školy, v okolí bydliště a pokuste se je určit. učebnice, určovací klíče, atlasy Z nasbíraných mechů vytvořte sbírku. Mechy usušte při pokojové teplotě. Z balicího papíru A3 složte obálky na mechy. Vytvořte katalogizační lístek (schedu), kde uvedete: název, místo nálezu, datum a jméno autora. Schedu nalepte na obálku, do ní vložte mech.

Jak složit obálku 2. Ohnout 1.

Otázky a úkoly 1. Čím je tvořena stélka mechorostů? 2. Popište životní cyklus mechorostů. 3. Proč jsou mechy závislé na vodním prostředí? 4. Pozorujte lístky mechu (např. měříku) pod mikroskopem. tvar a počet chlorocyst bezbarvé hyalocysty 1. rhizoidy, kauloid, fyloidy 2. výtrus → prvoklíček → mechová rostlinka (♀ zárodečníky + ♂ pelatky) → spermatozoidy + vajíčka – oplození ve vodě → zygota → štět s tobolkou → výtrusy 3. rozmnožují se za pomoci vody (spermatozoidy se pohybují vodou a pronikají do zárodečníku)

Použité obrázky: [cit. 2010-02-09] Použité obrázky: [cit. 2010-02-09]. Dostupné pod licencí Creative Commons – na http://www.wikipedia.org/ 1. Public domain. Commons.wikimedia.org: Moss plants & Sporangium.jpg [online]. [cit. 2010-02-09] z www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Moss_plants_%26_Sporangium.jpg>. 2. Public domain. Commons.wikimedia.org: Bryophyta 14.png Dostupný pod licencí The Full Project Gutenberg License in Legalese (normative) [online]. [cit. 2010-02-09] z www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bryophyta_14.png>. 3. Public domain. Commons.wikimedia.org: Lifecycle moss svg diagram ces.svg. [online]. [cit. 2010-02-09] z www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lifecycle_moss_svg_diagram_ces.svg>. 4. P. Smith. Commons.wikimedia.org: Moss on a dry stone wall.jpg Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License [online]. [cit. 2010-02-09] z www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Moss_on_a_dry_stone_wall.jpg>. 5. Oliver Herold. Commons.wikimedia.org: Moos.jpg Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution 3.0 Unported [online]. [cit. 2010-02-09] z www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Moos.jpg>. 6. Bernd Haynold. Commons.wikimedia.org: Fontinalis antipyretica 251207a.jpg Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License [online]. [cit. 2010-02-09] z www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fontinalis_antipyretica_251207a.jpg>. 7. Phil Moore. Commons.wikimedia.org: A living car.jpg Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution 2.0 Generic [online]. [cit. 2010-02-09] z www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:A_living_car.jpg>. 8. Dick Mudde. Commons.wikimedia.org: Mos.jpg Dostupný jako public domain [online]. [cit. 2010-02-09] z www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mos.jpg>. 9. Lamiot. Commons.wikimedia.org: Marchantia polymorphaLamiot616.jpg Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License[online]. [cit. 2010-02-09] z www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Marchantia_polymorphaLamiot616.jpg>. 10. Piotr Kuczynski. Commons.wikimedia.org: Bazzania trilobata 130108a.jpg Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License [online]. [cit. 2010-02-09] z www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bazzania_trilobata_130108a.jpg>. 11. Piotr Kuczynski. Commons.wikimedia.org: Riccia fluitans 1 (Piotr Kuczynski).jpg Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License [online]. [cit. 2010-02-09] z www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Riccia_fluitans_1_(Piotr_Kuczynski).jpg>. 12. Oliver s. Commons.wikimedia.org: Anthoceros levis.jpg Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License [online]. [cit. 2010-02-09] z www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Anthoceros_levis.jpg>. 13. Bernd Haynold. Commons.wikimedia.org: Sphagnum palustre 051107.jpg Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported [online]. [cit. 2010-02-09] z www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sphagnum_palustre_051107.jpg>. 14. Bernd Haynold. Commons.wikimedia.org: Sphagnum squarrosum 141006.jpg Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution 2.5 Generic [online]. [cit. 2010-02-09] z www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sphagnum_squarrosum_141006.jpg>. 15. Kristian Peters. Commons.wikimedia.org: Polytrichum commune.jpeg Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License [online]. [cit. 2010-02-09] z www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Polytrichum_commune.jpeg>.

Použité obrázky: 16. James K. Lindsey. Commons.wikimedia.org: Polytrichum.piliferum.jpg Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 [online]. [cit. 2010-02-09] z www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Polytrichum.piliferum.jpg>. 17. James K. Lindsey. Commons.wikimedia.org: Funaria.hygrometrica.jpg Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 [online]. [cit. 2010-02-09] z www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Funaria.hygrometrica.jpg>. 18. Michael Becker. Commons.wikimedia.org: Dicranella heteromalla 2006.01.08 13.24.53-p1080036.jpg Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License, [online]. [cit. 2010-02-09] z www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dicranella_heteromalla_2006.01.08_13.24.53-p1080036.jpg>. 19. Darkone. Commons.wikimedia.org: Drehzahnmoos Tortula ruralis.jpg Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic [online]. [cit. 2010-02-09] z www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Drehzahnmoos_Tortula_ruralis.jpg>. 20. James K. Lindsey. Commons.wikimedia.org: Dicranum scoparium.jpg Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 [online]. [cit. 2010-02-09] z www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dicranum_scoparium.jpg>. 21. James K. Lindsey. Commons.wikimedia.org: Leucobryum.glaucum.2.jpg Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 [online]. [cit. 2010-02-09] z www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Leucobryum.glaucum.2.jpg>. 22. Kristian Peters. Commons.wikimedia.org: Mnium hornum.jpeg Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License [online]. [cit. 2010-02-09] z www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mnium_hornum.jpeg>. 23. Michael Becker. Commons.wikimedia.org: Bryum argenteum 2005.03.29 15.52.55.jpg Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License [online]. [cit. 2010-02-09] z www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bryum_argenteum_2005.03.29_15.52.55.jpg>. 24. Christian Hummert . Commons.wikimedia.org: Ceratodon purpureus (Habitus) 1.jpg Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution 2.5 Generic [online]. [cit. 2010-02-09] z www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ceratodon_purpureus_(Habitus)_1.jpg>. 25. Kristian Peters. Commons.wikimedia.org: Climacium dendroides.jpeg Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License [online]. [cit. 2010-02-09] z www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Climacium_dendroides.jpeg>. 26. Algirdas. Commons.wikimedia.org: Fontinalis antipyretica.jpg Dostupný jako public domain. [online]. [cit. 2010-02-09] z www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fontinalis_antipyretica.jpg>. 27. Jacob Sturm. Commons.wikimedia.org: Naturgeschichte_des_Pflanzenreichs_Tafel_LII.jpg Dostupný jako public domain. [online]. [cit. 2010-02-09] z www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Naturgeschichte_des_Pflanzenreichs_Tafel_LII.jpg>.