Schematické značky - opakování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektrický obvod III..
Advertisements

1. část E L K É E C K I T R O B V O D Y.
Elektrický proud.
Elektrický obvod IV..
FYZIKA 9. ročník POLOVODIČE TYPU N A P
Elektrické obvody Dělení elektrických obvodů Jednoduchý el. obvod
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Název materiálu: ELEKTRICKÉ POLE – výklad učiva.
Elektrický proud Elektrický proud v kovech
SESTAVENÍ ELEKTRICKÉHO OBVODU
Zkrat.
ELEKTRICKÉ JEVY ELEKTRICKÝ OBVOD.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhElektrický obvod.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
ELEKTRICKÝ PROUD V LÁTKÁCH
ELEKTRICKÝ PROUD V PEVNÝCH LÁTKÁCH
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhElektrický obvod.
SESTAVENÍ ELEKTRICKÉHO OBVODU
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Elektrický obvod. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM ELEKTRICKÝ PROUD.
Sublimace a desublimace Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro.
Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
07 ELEKTRICKÝ PROUD V PLYNECH VY_32_INOVACE_07 autor: Mgr. Miroslava Mahdalová identifikace: H třída: 6. předmět: Fyzika anotace: Objasnění nového.
Elektřina Interaktivní elektrický obvod Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Šíření tepla prouděním Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro.
Tepelná výměna vedením Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_16 Elektrický.
Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Výkon Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Fyzika na scéně - exploratorium pro žáky základních a středních škol reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Gymnázium, Olomouc, Čajkovského 9 Název úlohy: 1.15.
CO UŽ VÍME O ELEKTRICKÉM PROUDU Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Elektrický proud, elektrické napětí Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
VY_32_INOVACE_05-23 Ročník: VI. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Elektřina Téma:Elektrický obvod Jméno autora:Jaroslava.
Název výukového materiálu
Sestavení elektrického obvodu a jeho součásti
MĚŘENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU
Paralelní zapojení rezistorů
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Elektrický obvod VY_32_INOVACE_48_Uvod-el.obvod
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Procvičení – výkon a jeho výpočet
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Stín a polostín VY_32_INOVACE_44_Stin_a_polostin
Vypařování a kapalnění
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_36_FYZIKA
Výkon, příkon VY_32_INOVACE_59_Vykon_elektrickeho_proudu
Siločáry elektrického pole
Pascalův zákon VY_32_INOVACE_33_Pascaluv_zakon
Energie VY_32_INOVACE_05_Energie Autor: Pavlína Čermáková
Zobrazení zrcadlem dutým.
Čočky Spojky a rozptylky VY_32_INOVACE_53_Spojky a rozptylky
Přeměna polohové energie v pohybovou a naopak
JAK LZE VYSVĚTLIT ELEKTROVÁNÍ TĚLES
Elektrování těles při vzájemném dotyku
Dírková komora VY_32_INOVACE_43_Dirkova_komora
Teplo VY_32_INOVACE_19_Teplo Autor: Pavlína Čermáková
Účinnost VY_32_INOVACE_15_Účinnost Autor: Pavlína Čermáková
Lom světla VY_32_INOVACE_52_Lom světla Autor: Pavlína Čermáková
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Pascalův zákon VY_32_INOVACE_33_Pascaluv_zakon
Interaktivní elektrický obvod
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Paralelní zapojení rezistorů
Druhy optických prostředí
Archimédův zákon pro plyny
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Sériové zapojení rezistorů
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Schematické značky - opakování Elektřina Schematické značky - opakování VY_32_INOVACE_49_Opakovani_jednoduche_soucastky_v_el.obvodu Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách

Nerozvětvený elektrický obvod - interaktivní obvod Pokud chceš vědět více o některé schématické součástce, klikni na ni.

Rozvětvený elektrický obvod - interaktivní obvod Pokud chceš vědět více o některé schématické součástce, klikni na ni.

Tříčlánková baterie Baterie je zdrojem elektrického napětí. Po zapojení do elektrického obvodu bude obvodem procházet elektrický proud. Je tvořena ze tří chemických článků. Další schematické značky zdrojů: + - elektrický článek

Rezistor Rezistor je součástka, která díky vnitřnímu odporu ovlivňuje velikost elektrického proudu v obvodu.

Spínač Spínač je v elektrotechnice a elektronice mechanické zařízení určené k zapnutí nebo vypnutí elektrického obvodu. Přepínač Přepínač je elektronická součástka, fungující na podobném principu jako spínač. Na rozdíl od něj obsahuje dva spínače s jedním společným vývodem.

Elektrický zvonek Elektrický zvonek je malé elektrické zařízení přeměňující elektrickou energii na mechanickou energii ve formě zvuku. Využívá se např. v klasických telefonech, v domovních zvoncích, pro zvonění ve škole či jako výstražný signál na železničních přejezdech.

Žárovka = elektrický spotřebič je elektrotechnická součástka, která mění (spotřebovává) elektrickou energii na jiný druh energie. Elektrický spotřebič spolu se zdrojem elektrického napětí je nejdůležitější částí elektrického obvodu. Zapojením zdroje do obvodu bez spotřebiče dochází ke zkratu. Žárovka je jednoduché zařízení k přeměně elektrické energie na světlo.

Elektrický článek Elektrický článek je technické zařízení sloužící jako zdroj elektrické energie.

Vodič Vodič je vodivý drát, kabel, pásek nebo lanko, které se použijí pro vodivé propojení součástek v elektrickém obvodu. Elektrický vodič je látka, která vede elektrický proud. Elektrický vodič musí obsahovat volné částice s elektrickým nábojem, nejčastěji elektrony, příp. kladné nebo záporné ionty.

Pojistka Pojistka jistí elektrický obvod před zkratem. V případě zkratu se drátek pojistky přepálí a obvod je v místě pojistky přerušen. V domácnostech jsou pojistky nahrazeny jističi. Ty se mohou opětovně „nahodit“.

Zdroje: Snímek 2, 3 – schémata vlastní Snímky 4, 9 – skeny str.89, 96: učebnice RAUNER, Karel, et al. Fyzika 6 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia . Vyd.1. Plzeň : Fraus, 2004. 119 s. ISBN 80-7238-210-1. Snímek 5 – skeny str. 89 - Doc.Dr.Ing.RAUNER, Karel , et al. Fyzika 8 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň : Fraus, 2006. 128 s. ISBN 80-7238-525-9. Snímky 6, 7, 10 – obrázky vlastní Snímky 8, 11 – kliparty z www.microsoft.office.cz Vytvořeno jako DUM do předmětu fyzika na ZŠ Studentská 895, Mnichovo Hradiště