Krajina České republiky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ekosystémy v ČR.
Advertisements

Gymnázium, Broumov, Hradební 218
GEOLOGIE, GEOMORFOLOGIE
ÚSTECKÝ KRAJ.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Smíšené a listnaté lesy
PŘÍRODNÍ OBLASTI EVROPY
AFRIKA Geografická poloha.
AMERIKA.
Kácení deštných lesů.
Život nekončí základním vzděláním – „Jedeme dál“ (CZ /3. 1
NÍŽINY ČR.
ČESKÁ REPUBLIKA (fyzickogeografická část)
Základní škola Nový Jičín, Komenského 68, příspěvková organizace
CHRÁNĚNÁ ÚZEMÍ V ČESKÉ REPUBLICE
Co se ti vybaví pod pojmem krajina?. Krajina o Krajina je to, co vidíme kolem sebe… o Krajina je část zemského povrchu, který se liší od svého okolí…
Vertikální členitost Vy_32_inovace_Zeměpis
Jihomoravský kraj.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Česká republika Horopis I.
AMERIKA.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Fyzicko-geografická sféra
ROZMANITOST PŘÍRODY V EVROPĚ
Moravskoslezský kraj.
Pedosféra.
Integrované terénní vyučování Geografie
Krajina a životní prostředí
URČETE CO NEPATŘÍ MEZI METEOROLOGICKÉ JEVY URČUJÍCÍ POČASÍ
OHROŽENÁ PŘÍRODA Půdní eroze – úbytek půdy Růst počtu obyvatel
Rozmanitost lesů, Význam lesů, Péče o lesy.
Krajiny ČR Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Povrch ČR.
Ovlivňuje vodní režim krajiny Zásoba nezbytných látek Má vliv na zdraví člověka, půdní organismy mohou zvyšovat imunitu.
AUSTRÁLIE.
Česká republika Geologický vývoj
AFRICKÉ REGIONY.
PŘÍRODNÍ POMĚRY Zpracovala: Klára Schindlerová
Rozmanitost reliéfu v ČR
je půdní obal Země nacházející se na povrchu litosféry
KRAJINNÉ TYPY Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Alena Výborná Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Krušné hory Smrčiny Chebská pánev Sokolovská pánev Doupovské hory Slavkovský les Český les.
Základní data Rozloha kraje –7 561 km² Srovnání krajů - ???
Biosféra.
 Rozloha 709 km 2, les 47 % trvalé travní porosty 15 %, orná půda 29 %, vodní plochy 2 %, ostatní 7 % Geografická orientace 49° 47´ - 49° 31´N, 15° 46´
POLSKO I. Martin VRZALA.
Jihočeský kraj. Povrch: Šumava (Plechý 1378m.n.m.), národní park Třeboňská pánev, Českobudějovická pánev, Novohradské hory, ze severu zasahuje Středočeská.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Kácení lesů Těžba surovin Člověk a krajina Kulturní krajina.
Současná biosféra. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Člověk a příroda Zeměpis VI. ročník Vypracoval: Mgr. Zdeněk Šebestík Příroda v krajině Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková.
Půda Anotace: Materiál je určen k výuce pracovních činností (pěstitelství) v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi o půdě, jejím vzniku.
Česká republika Moravskoslezský kraj. Anotace: Materiál slouží k seznámení s jedním z krajů České republiky (Morava) – Moravskoslezským krajem.
Přírodní společenstva v České republice Martin Chlumský Dis. 3. ročník BI-TV Pedagogická fakulta UK Kateřina Vaněčková PdF UK Praha Helena Jedličková.
Evropa rostlinstvo a živočišstvo
Česká republika - opakování VY_32_Inovace_20KR-7
POVRCH ČESKÉ REPUBLIKY
Přírodní společenstva v České republice
Povrch - Geomorfologie
VY_V/2_INOVACE_29_Mírný pás
VY_52_INOVACE_52_Výšková členitost bioty ČR
Biota ČR - Prezentace s výkladem
Krajina – vymezení pojmu, typy krajin
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Přírodní společenstva v České republice: LES
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
ŠABLONA 3/2 NÁRODNÍPARKY ČR
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Rozmanitost reliéfu v ČR Zakreslit diagram do obrysu ČR
1. Krušnohorská soustava
Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu
Transkript prezentace:

Krajina České republiky

Hospodářský růst vede ke změně přirozené krajiny v krajinu kulturní. Lidskou činností jsou nejvíce poznamenány úrodné nízko uložené oblasti s příznivým podnebím. V chladných horských oblastech je vliv člověka na přírodní prostředí méně patrný. Původní, divoce rostoucí lesy (pralesy) najdeme v několika přírodních rezervacích. Jak se jmenuje nejznámější prales u nás?

Přírodní typ krajiny prales Salajka

Povrch České republiky tvoří pestrou mozaiku různě členitých typů krajin. Krajiny se od sebe liší v závislosti na nadmořské výšce svým podnebím, půdními typy i převládajícími rostlinnými společenstvy. Jak se liší podnebí v závislosti na nadmořské výšce? Ve školním atlasu najdi horopisné členění Česka. Která pohoří zasahují na území našeho kraje?

Nejméně členité oblasti tvoří roviny Nejméně členité oblasti tvoří roviny. Nacházejí se v nadmořských výškách do 300 m. Mají teplé a celkem suché podnebí. Úrodná půda, černozem, ve vyšších a vlhčích polohách přechází v hnědozem. Původně v rovinách rostly dubové lesy, která však byly dávno vykáceny a přeměněny v ornou půdu. Nyní jsou intenzivně zemědělsky využívány. V atlasu vyhledej nejrozsáhlejší oblasti rovin v Čechách a na Moravě. Které řeky je odvodňují?

Co je to lužní les? Které vlhkomilné dřeviny v něm najdeš? Plochý reliéf mají i sníženiny, leží však ve vyšších nadmořských výškách. Pánve jsou rozsáhlé sníženiny, v minulosti vyplněné jezery nebo mořskými zálivy. Vytvořila se v nich ložiska uhlí nebo rašeliny. Těžba uhlí velmi zatěžuje životní prostředí. V atlasu vyhledej pánve. Jak se jmenují a jaké uhlí se v nich těží?

V pánvích na jihu Čech vznikla rozsáhlá rybniční soustava. Jaký význam mělo budování rybníků a který šlechtický rod se o to zasloužil?

Pahorkatiny mají mírně zvlněný povrch, vyplňují největší část republiky. Najdeme je v nadmořské výšce od 300 do 600 m. Mají mírně teplé a vlhké podnebí a úrodnou hnědozem. Většina původních listnatých lesů byla však přeměněna na zemědělskou půdu. Lesy v těchto oblastech jsou většinou smrkové. Vyhledej v atlasu pahorkatiny. Ve kterých pahorkatinách najdeš pískovcová skalní města?

NP České Švýcarsko

Použité zdroje: Fotografie z vlastního archivu autora