Znázornění a měření síly, tíha tělesa

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Duben 2012
Advertisements

Fyzika Účinky síly.
VZÁJEMNÉ PŮSOBENÍ TĚLES. SÍLA
Pohybové účinky síly. Pohybové zákony
Síla a její měření.
Úvodní hlavička Doplň číslo lab. práce. Úvodní hlavička Doplň číslo lab. práce.
Síla. Skládání sil Co už víme o síle
Název šablony: Inovace ve fyzice52/F13/ ,Slabá Janoutová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Síla Autor: Bc. Jana Slabá.
Síla.
Téma: Vzájemné působení těles, síla a její měření Autorka: Marta Gulová Ostrava 2006.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhVeličiny a jejich.
Síla, její znázornění a účinky.
Síla. Měření síly. Gravitační síla.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Síla opakování.
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření a znázornění síly
SÍLA A JEJÍ MĚŘENÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Hana Kuříková Název: VY_32_INOVACE_03_B_4_Síla a její měření Téma: Fyzika.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k zopakování probraného učiva. Žák odpovídá na otázky o základní fyzikální veličině.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_01_FII_SÍLA A JEJÍ VLASTNOSTI.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Kladka pevná a volná Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k naučení nového učiva. Žák pochopí, že se kolem nás vyskytují i jiné síly než gravitační.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k naučení nového učiva o projevu gravitace. Žák popíše gravitační sílu, gravitační.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení zákonu lomu. Rozdělení čoček na spojku a rozptylku. Naučení.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák odpovídá na otázky řešící pohyb tělesa. Žák zná vzorec pro výpočet.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k zopakování naučeného učiva a k naučení nového učiva. Žák si nejprve formou otázek.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k celkovému zopakování učiva o pohybu těles. Žák odpovídá na otázky, řeší úlohy o pohybu tělesa.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co je potřeba na všech obrázcích?
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k naučení nového učiva. Žák se seznámí třením, sílou, která brzdí pohyb těles. Vysvětlení.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k stručnému zopakování naučeného učiva o vlastnostech světle a k naučení nového učiva. Žák pochopí.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Hustota-výpočet hustoty
Opakování 1 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Opakování 2 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Grafické znázornění pohybu
Síla Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín
Fyzika hrou-opakování II.
Otáčivé účinky síly-PÁKA
Otáčivé účinky síly-PÁKA
SÍLA A JEJÍ MĚŘENÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Fyzika hrou-opakování I.
VZÁJEMNÉ PŮSOBENÍ TĚLES. SÍLA
Tření-síla, která brzdí pohyb
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Hustota-odvozená fyzikální veličina
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Páka, Kladka pevná, volná, kladkostroj
Opakování 2 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Zákon odrazu světla, Zobrazení na rovinném zrcadle
Skládání rovnoběžných a různoběžných sil
Souhrnná cvičení-pohyb těles
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_12_FYZIKA
Čas Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Práce vykonaná pomocí jednoduchých strojů
Fyzika hrou-opakování I.
Teplota Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Síla - skládání sil stejného a opačného směru
Teplota Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Práce ve fyzikálním slova smyslu
Pohyb tělesa Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Čas Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Teplota – souhrnná cvičení I.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Výpočet času Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Rychlost Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Fyzika hrou-opakování II.
Transkript prezentace:

Znázornění a měření síly, tíha tělesa Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena Vzdělávací oblast: Člověk a příroda_Fyzika Datum: 02/2013 Název materiálu: VY_32_INOVACE_FY.6.A.12_znazorneni_a_mereni_sily_,_tiha_telesa Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/21.1693 Název projektu: PRIMA ŠKOLA Znázornění a měření síly, tíha tělesa Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k naučení nového učiva. Žák pochopí, že se kolem nás vyskytují i jiné síly než gravitační. Zavedení fyzikální veličiny síly, která je určena působištěm, směrem a velikostí. Žák se naučí značku a jednotku fyzikální veličiny. Žák znázorní sílu graficky. Žák vysvětlí, jak se projevuje tíha tělesa. Žák umí vypočítat tíhu tělesa.

Síla našich svalů: Napínáme-li rukou pružinu, působíme silou našich svalů. Chceme-li zatlouct hřebík do prkna, také musíme působit silou.

Síla magnetická: Hrajeme-li si se dvěma magnety, zjistíme, že se buď přitahují, nebo odpuzují, každý s nich působí na druhý také silou – silou magnetickou.

Síla V některých disciplínách se síla jen porovnává (přetahování lanem, sumo a disciplína za hranicemi sportu – tzv. „páka“). Jinde se měří (vzpírání). Sílu člověka a zvířat dnes většinou nahrazuje síla strojů. Lokomotiva má větší sílu než sto lidí. Raketa, která vynesla člověka na Měsíc, vyvinula při startu sílu větší, než má třicet tisíc lidí

SÍLA ČLOVĚKA, STROJE

SÍLA – je fyzikální veličina ZAPAMATUJTE SI: popisuje vzájemné působení těles, označuje se písmenem F, jednotka síly je Newton [N] měřidlem je SILOMĚR tělesa mohou na sebe působit, jsou-li v DOTYKU, ale i na DÁLKU

Působení síly poznáme ze tří účinků: Působením síly se MĚNÍ POHYB TĚLESA (těleso se dává do pohybu, urychluje se, zpomaluje se nebo se mění směr jeho pohybu). Působením síly se MĚNÍ TVAR TĚLESA (pružná tělesa se natáhla, zkrátila, tělesa z tvárných látek mění svůj tvar, plynná tělesa se stlačují). Působením síly se TĚLESO ROZDĚLÍ na několik částí (přetržení, přelomení, rozdrcení tělesa).

Uveďte příklady působení sil PŘI DOTYKU: Např. tažení vozíku, hnětení modelovací hmoty, ždímání prádla v ruce i v pračce, veslování, vrh koulí, hrnutí zeminy buldozerem…

Příklady působení sil při DOTYKU

Uveďte příklady působení sil NA DÁLKU: Např. pád kamene, působení magnetu na hřebíky, přitahování vlasů k svlečenému svetru…

Příklady působení sil na DÁLKU

Uveďte příklady působení sil, při kterém se MĚNÍ POHYB TĚLESA: Např. cvrnkání kuliček, roztlačování vozíku, dopad skokana do pískoviště, chycení míče, úder raketou při tenise, zatáčení loďky, jízda na tobogánu…

Příklady působení sil, při kterém se mění POHYB TĚLESA

Uveďte příklady působení sil, při kterém se mění tvar tělesa: Např. hnětení hlíny, modelovací hmoty, těsta, stlačování vzduchu hustilkou, deformace houby na tabuli…

Příklady působení sil, při kterém se mění TVAR TĚLESA

Uveďte příklady působení sil, při kterém se tělesa ROZDĚLÍ NA NĚKOLIK ČÁSTÍ: Např. přetržení provázku, sekání dřeva, rozbití cihly, přetržení papíru, přelomení špejle…

Příklady působení sil, při kterém se tělesa ROZDĚLÍ NA NĚKOLIK ČÁSTÍ

Účinky síly jsou závislé na její: VELIKOSTI SMĚRU,ve kterém síla působí

Sílu měříme siloměrem, jeho hlavní součástí je pružina spojená se stupnicí. Nikdy siloměr nepřetěžujeme.

Jednotky síly: 1 MN=1 000 kN 1 kN=1 000 N 1 N= 1 000 mN 1 mN=0,001 N 1 N=0,001 kN 1 kN=0,001MN M mega k kilo m mili

Gravitační sílu, kterou je těleso přitahováno k zemi, označujeme Fg Má-li těleso hmotnost m, platí: Fg=m∙g Konstanta g popisuje gravitační působení a na Zemi je asi g=9,81 N/kg. Hodnotu zaokrouhlujeme na g=10 N/kg. Položíme-li si na dlaň závaží 1kg, cítíme působení gravitační síly s velikostí asi 10 N.

Použité zdroje: Tesař J., Jáchim F., Fyzika 1 pro ZŠ, Fyzikální veličiny a jejich měření, pedagogické nakladatelství, a.s., SPN 2007. Rauner K., Havel V., a kol., Fyzika 6 pro ZŠ a víceletá gymnázia, Nakladatelství Fraus 2005. Bohuněk, J., Sbírka úloh z fyziky pro ZŠ 1díl, Prometheus, s.r.o., ISBN 80-85849-06-2 galerie office http://vnuf.cz/sbornik/prispevky/soubory/16_21/image003.jpg [cit:2013-02-06] http://obrazky.superia.cz/800/magnet.png [cit:2013-02-06] http://www.medzizenami.sk/image.ashx/4371/7374617469636b6120656c656b7472696e612e6a7067/ 640/480 [cit:2013-02-06] http://img.blesk.cz/static/old_abc/tistene_ABC/1307/15-02.jpg [cit:2013-02-06] http://www.hanahorakova.cz/img/picture/2002/2.jpg [cit:2013-02-06] http://www.capnito.cz/userfiles/image/Pixmac000060138891.jpg [cit:2013-02-06] http://www.modding.cz/images/navody/postupy/rezani/cepovka1.jpg [cit:2013-02-06] http://www.vyukovematerialy.cz/fyzika/obr7/sila3.jpg [cit:2013-02-06] http://www.velkaencyklopedie-fyzika.estranky.cz/img/picture/3/sila.jpg [cit:2013-02-06] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/45/Silom%C4%9Br_25.png [cit:2013-02-06] http://www.helago-cz.cz/public/content-images/cz/set/21556.jpg [cit:2013-02-06] http://www.nakup1.cz/images/123950.jpg [cit:2013-02-06]

Metodika prezentace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k naučení nového učiva. Žák pochopí, že se kolem nás vyskytují i jiné síly než gravitační. Zavedení fyzikální veličiny síly, která je určena působištěm, směrem a velikostí. Žák se naučí značku a jednotku fyzikální veličiny. Žák uvádí příklady účinků síly (působení těles, jsou-li v dotyku, ale i na dálku, změna pohybu, změna tvaru, rozdělení tělesa). Žák znázorní sílu graficky. Žák vysvětlí, jak se projevuje tíha tělesa. Žák umí vypočítat tíhu tělesa.