Virginský tabák Sadil,Fadrný,Mazal.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lilkovité (Solanaceae) Jakub Lefner Michael Šnajdr Jakub Pilař.
Advertisements

MÁK SETÝ.  ŘÍŠE: rostliny  PODŘÍŠE: vyšší rostliny  ODDĚLENÍ: krytosemenné  TŘÍDA: vyšší dvouděložné  ŘÁD: pryskyřníkové  ČELEĎ: mákovité  ROD:
Čeleď: Liliovité (Liliaceae) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
LIPIDY (lipos = tuk) Charakteristika  látky rostlinného i živočišného původu  deriváty vyšších mastných kyselin a alkoholu  hydrofobní charakter ( odpuzují.
Árónovité (Araceae) Č ele ď : Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_CHARAKTERISTIKA_SLOZENI_A_PUVOD_ OVOCE_PREZENTACE_01 Název školyStřední.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Poaceae (trávy) Tomáš Benda Hana Voběrková Kateřina Tomášková QA 2013/2014.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Lenka Němcová Název: VY_32_INOVACE_09_Př7 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: čeleď bobovité.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Chemie.
ALKALOIDY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_09_26.
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Lenka Hrnčířová VY_52_INOVACE_33_Přírodopis 7.ročník_Mákovité Téma: Mákovité CZ.1.07/1.4.00/ Vytvořeno: březen 2012.
ZÁKLADNÍ PROJEVY ŽIVÝCH ORGANISMŮ Zpracovala : Mgr. Jana Richterová ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR 1 Přírodopis 6. třída.
Peckové ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název prezentace (DUMu): Cibulnaté rostliny O - P
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, K čemu jsou nám dobré?
Hvězdnicovité (Asteraceae)
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Hluchavkovité (Lamiaceae)
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_32_INOVACE_PŘBOT.18 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-02
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Tabák virginský.
Osová a Středová souměrnost v Přírodě
Árónovité Čeleď: (Araceae) Dostupné z Metodického portálu
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Další jižní ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_04-52 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
Hluchavkovité (Lamiaceae)
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Blanka Machovcová
Přírodověda pro 4. a 5. ročník
Průvodní list Jméno autora: Ing. Miroslava Jeřichová
Lilek potměchuť Simona Hrochová,Klára Krejčí,
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Krytosemenné rostliny
Krytosemenné dvouděložné rostliny
Název prezentace (DUMu):
Škola: Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Lesy mírného pásu TÉMATICKÝ CELEK: Přírodní.
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název prezentace (DUMu): Vlastnosti živých soustav
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Citrusové plody Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
EU_32_sada 2_08_PV_Podnebí, podnebné pásy_Duch
Název prezentace (DUMu): Hlíznaté rostliny C
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy: Základní škola Městec Králové
Název školy: Základní škola Městec Králové
Zemědělství.
VY_32_INOVACE_04-48 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Výroba vína Zpracovala: Pavlína Ptáčková
Toky energií v přírodě a v člověkem ovlivněné krajině
Krytosemenné rostliny
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Transkript prezentace:

Virginský tabák Sadil,Fadrný,Mazal

Zařazení Říše : Plantae – rostliny Oddělení : magnoliophyta – rostliny krytosemenné Třída : Rosopsida – vyšší dvouděložné rostliny Řád : solanales – lilkotvaré Čeleď : Solanaceae – lilkovité Rod : Nicotiana : tabák

Něco o virginském tabáku kulturní rostlina, která patrně vznikla spontánním zkřížením jednoletá rostlina, vysoká až 2 metry Lodyha i listy jsou pokryty krátkými žláznatými chlupy Plody jsou vejčité, dvoupouzdré tobolky Tobolka obsahuje četná drobná semena, v jednom gramu jich je až 13 tisíc

Výskyt pochází z Jižní a Střední Ameriky V Evropě nejprve jako léčivá a okrasná rostlina, později pro své jedovaté alkaloidy v listech V 17. století rozšířil do Asie a Afriky

Biologické jméno: Nicotiana tabacum

Využití Listy se používají na výrobu cigaret, doutníků, dýmkových tabáků a na šňupací a žvýkací tabáky Vyvařením listů vzniká vodní roztok, který se používá do přípravků k hubení živočišných škůdců rostlin Z tabákových semen se tlačí technický i potravinový olej

Obsažené látky Sušené listy tabáku obsahují několik látek ze skupiny alkaloidů Nejznámější z nich je pyridinový derivát nikotin Nikotin je návykovou látkou se všemi úrovněmi závislosti Kromě alkaloidů obsahuje tabák virginský také velké množství redukujících cukrů

Pěstování Tabák virginský se pěstuje ze semen Tabákové rostliny jsou velmi citlivé na klima a složení půdy, proto je jejich pěstování náročné Tabák je možné pěstovat i několik let po sobě na stejném místě.

Vzorec nikotinu Sumární : C10H14N2 Systematický název : 3-[(2S)-1-methylpyrrolidin-2-yl]pyridin Strukturní :

http://www.biolib.cz/cz/taxonposition/id40781/ http://www.abicko.cz/clanek/precti-si-priroda/12373/nebezpecna-priroda-5-nejvrazednejsich-rostlin-sveta.html http://cs.wikipedia.org/wiki/Tab%C3%A1k_virginsk%C3%BD#Vyu.C5.BEit.C3.AD