Česká literatura 1. poloviny 20. století Meziválečná česká literatura

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OTA PAVEL. Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum:
Advertisements

Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_4_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_SILÁK BIVOJ Název: SILÁK BIVOJ.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_CHARAKTERISTIKA_SLOZENI_A_PUVOD_ OVOCE_PREZENTACE_01 Název školyStřední.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_BOZENA_SEDIVA_HOLENI A UPRAVA VLASU A VOUSU_11 Název školy Střední škola služeb, obchodu.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_VYCHOVA_A_KOMUNIKACE_V_KANCELARI_KONVERZAC E_PREZENTACE_18 Název školyStřední.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ Ota Pavel Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_119 Téma hodiny: Michal Viewegh Doporučeno pro: 9. ročník.
Využití ovoce v kuchyni
Peckové ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_08 Název Božena Němcová Téma hodiny Božena.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
Autor: Mgr. Helena Polterová
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_16 Název Ota Pavel Téma hodiny Autoři druhé.
Další jižní ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Technologický postup Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Secese - architektura Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Učivo 4. ročníku oboru obchodník z ČJ 4. ročník
Česká literatura 1. poloviny 20. století Meziválečná česká literatura
Lidská práva VY_32_INOVACE_3-50 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Kmentová Název materiálu:
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
VY_12_INOVACE_ , Otčenášek Mgr. Jan Křoustek
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Jaroslav Seifert NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ÚVOD - ETIKETA Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Osudy dobrého vojáka Švejka
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Citrusové plody Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Dvacáté století – vznik Československa a jeho meziválečný vývoj
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Vladimíra Houšková Název materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Tkaniny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_13_ČESKÝ JAZYK
Výtvarné umění starověkého Egypta
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
OSVOBOZENÍ ČSR Autor: Lenka Mulačová
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Výtvarné umění starověkého Egypta
Výtvarné umění v pravěku
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Československá republika-demokratický stát
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK 1
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_264_ČJ
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Dvacáté století – začátek století a první světová válka
Jazyk a jazyková komunikace
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Česká literatura 1. poloviny 20. století Meziválečná česká literatura Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0479 Číslo materiálu VY_VLADIMIR_CELOUD_CESKA_LIT._1._POL._20._ST._MEZIVALECNA_PROZA_LEVICOVE_ORIENTOVANA_PROZA_PREZENTACE_14 Název školy Střední škola služeb, obchodu a gastronomie Hradec Králové Ročník 3. Vzdělávací oblast Jazykové vzdělávání a komunikace Vzdělávací obor Český jazyk a literatura Tematický okruh Česká literatura 1. poloviny 20. století Téma Meziválečná česká próza – levicově orientovaná próza Jméno autora Mgr. Vladimír Čeloud Vytvořeno dne 15. 3. 201š Metodický popis (anotace) Prezentace vytvořená v programu MS Powerpoint seznamuje žáky se základním přehledem podmínek, které utvářely českou společnost po skončení I. světové války a které napomohly vzniku nových směrů a proudů. Vyučujicí může využít konkrétní snímky dle aktuální potřeby. Prezentaci lze uložit rovněž ve formátu PDF a poskytnout ji žákům k jejich mimoškolnímu vzdělávání.

Meziválečná česká próza Vybrané umělecké směry a tendence Společenskokritická, levicově orientovaná próza Ivan Olbracht Marie Majerová Marie Pujmanová

Ivan Olbracht vlastním jménem Kamil Zeman * 1882 Semily † 1952 Praha otec Antal Stašek, vlastním jménem Antonín Zeman gymnázium ve Dvoře Králové nedokončil práva a historii publicista v levicově orientovaných listech (Dělnické listy, Právo lidu, Rudé právo) za intenzivní činnost v KSČ vězněn 1929 vyloučen z komunistické strany Obr. 1: Ivan Olbracht, před 1929

Výběr z tvorby a její charakteristika: vynikající vypravěč 30. léta – časté pobyty v Podkarpatské Rusi, pravidelné návštěvy Koločavy za okupace se účastnil odboje po 2. sv. válce činný ve vysokých státních i stranických funkcích Výběr z tvorby a její charakteristika: vynikající vypravěč skloubení reality s mýty a legendami složitý, místy až baladický jazyk literární postavy jsou výjimeční jedinci s prokreslenou psychologií do literatury vnesl problematiku židovství

O zlých samotářích – tři povídky o osudech společenských vyděděnců, životních ztroskotanců nejznámější a zfilmovaná povídka Bratr Žak Žalář nejtemnější – psychologický román o bývalém policejním komisaři, který následkem oslepnutí ničí sebe i manželku chorobnou žárlivostí Podivné přátelství herce Jesenia – příběh dvou herců protikladných povah na pozadí 1. světové války naruší ospalou pohodu lázeňského městečka Anna Proletářka – agitační román o proměně venkovské dívky v uvědomělou levicovou bojovnici

Zamřížované zrcadlo – kombinace románu a reportáže těží z vlastních zkušeností z ostravské věznice Země beze jména, Hory a staletí – reportáže ze Zakarpatska, základ jeho nejznámějšího románu Nikola Šuhaj Loupežník – propojuje lidovou legendu se skutečným příběhem vojenského zběha z 1. sv. války v prostředí Podkarpatské Rusi (Koločava) baladický příběh Nikoly a Eržiky je kombinací lyrické a epické roviny s psychologií postav (Balada pro banditu – V.Sís, 1978, z divadelní hry) Golet v údolí – tři povídky ze světa ortodoxních Židů v Podkarpatské Rusi (Golet v údolí – Z. Dostál, 1995)

Tvorba pro děti a mládež Biblické příběhy – převyprávěné příběhy ze Starého zákona Ze starých letopisů – příběhy z českých kronik vznik v roce 1940 za nacistické okupace, kniha měla posilovat národní sebevědomí O mudrci Bidpajovi a jeho zvířátkách – převyprávěné staroindické bajky Dobyvatel – převyprávěné Dějiny Mexika od amerického historika W. Prescotta

Marie Majerová * 1882 Úvaly u Prahy † 1967 Praha dětství a dopívání prožila na Kladensku 1929 rozchod s komunistickou stranou angažovala se v ženském hnutí po válce aktivní podíl na komunistické kulturní politice – selekce autorů Siréna – generační román o formování dělnické třídy na Kladensku od 19. století po 1. sv. válku Havířská balada – novela z doby nezaměstnanosti třídy na Kladensku Robinsonka, Bruno – tvorba pro děti a mládež

Marie Pujmanová * 1893 Praha † 1958 Praha vyrůstala v pražské intelektuální rodině dostalo se jí kvalitního soukromého vzdělání 30. léta – kontakty s levicovými intelektuály určily její budoucí politickou orientaci po válce propagovala metodu socialistického realismu a politicky se angažovala Lidé na křižovatce, Hra s ohněm, Život proti smrti – sociální trilogie z období první republiky až do konce 2. světové války – nejvíce hodnocen 1. díl Předtucha – psychologická novela

Kdo patří do levicově orientované prózy? Jaké je vlastní jméno I. Olbrachta? Co je typické pro jeho tvorbu? Jak se jmenuje jeho nejslavnější román? Ve které oblasti a vesnici se příběh odehrává? Pod jakým názvem zpracoval Starý zákon? Jak se nazývá Majerové slavná kniha pro mládež? Jakou uměleckou metodu propagovala Pujmanová po 2. světové válce?

Použité zdroje PROKOP, Vladimír. Přehled české literatury 20. století. Sokolov: O.K.- Soft, 2004 ANDREE, Lukáš a kol. Literatura pro 3. ročník středních škol. Brno: Didaktis, 2009, ISBN 978-80-7358-135-0. POLÁŠKOVÁ, Taťána a kol. Literatura - přehled středoškolského učiva. Třebíč: Petra Velanová - nakladatelství VYUKA.CZ, 2006, ISBN 80-902571-6-X. DOLEJŠÍ, Pavel. Školní slovník českých spisovatelů. Humpolec: Pavel Dolejší, nakladatelství a vydavatelství, 2004, ISBN 80-86480-49-6. Použité obrázky Obr 1: AUTOR NEZNÁMÝ. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 2.6.2013]. Dostupný na WWW: WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ivan Olbracht 1929.jpg OCAL. clker.com [online]. [cit. 2.6.2013]. Dostupný na WWW: http://www.clker.com/clipart-3593.html Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora