Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kandidátské země do EU Chorvatsko Turecko Makedonie Island.
Advertisements

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_242_Členské státy EU AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM:
OSN OSN= organizace spojených národů
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
EVROPSKÁ UNIE Je regionální uskupení sdružující evropské státy, jehož cílem je vytvoření hospodářské, politické a měnové unie členských zemí.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_19.
Evropská unie.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
ZÁKLADNÍ TENDENCE SOUČASNÉHO VÝVOJE MEZINÁRODNÍCH VZTAHŮ
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE Je nás sedm společných institucí EU. Máme také poradní orgány a další evropské instituce jako sousedy a spolupracovníky.
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
ZEMĚPIS 9. ROČNÍK MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
EU.
Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_012.
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Najdi na slepé mapě Evropy státy podle zadání
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
STÁTY EVROPSKÉ UNIE Zpracovaly: Jana Kroupová Kristýna Kocarová Kristýna Kocarová.
EVROPSKá UNIE.
Evropská unie - vznik vznik 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii (Maastrichtská smlouva) navazovala na evropský integrační proces od padesátých let.
Jaké bude téma dnešní hodiny?
Jméno autora: František Sajdl Třída/ročník: H4A, 4ročník
Mezivládní organizace – jediná úroveň
Evropská Unie.
Monika Matysová.  Belgie  Nizozemsko  Lucembursko  Itálie  Francie  Německo.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Evropská unie - instituce
Monika Matysová.  Belgie  Nizozemsko  Lucembursko  Itálie  Francie  Německo.
Intergovernmental Organization one level State D State C State E State F State A State G State B Intergovernmental Organization.
Úkol: Vysvětli pojmy MIGRACE EMIGRACE IMIGRACE NÁROD NÁRODNOST.
Historický vývoj EU Petra Henychová.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
EVROPSKÁ UNIE.
Hospodářská politika Téma 2 Evropská integrace. Evropská integrace Historie „společné“ Evropy Instituce EU.
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE přednáška Ing. Martina Šudřichová KH: Út: 10,30 – 12,00.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Historie evropské ekonomické integrace.
Evropská unie EU. Historie Zakladetel Robert Schuman, francouzský ministr zahraničí předložil návrh o sjednocení Evropy. Zakladetel Robert Schuman,
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE 1. přednáška Ing. Martina Šudřichová
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborné učiliště nábytkářské a.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): ČR a evropská integrace N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. PRÁVO EVROPSKÉ UNIE Vývoj a organizační struktura Masarykova univerzita Brno 2016.
EU - Hlasování kvalifikovanou většinou Berger Erik
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
EVROPSKÁ UNIE OFICIÁLNÍ VZNIK EU 1993 Současná politická společnost má neustálou potřebu se sdružovat. Sdružení jako hlavní myšlenku má i Evropská.
JSEM OBČANEM EVROPSKÉ UNIE Učebnice od s. 14 n.. EUROOBČAN ČR je od roku 2004 členem EU Občané EU mají stejná práva a povinnosti (bez ohledu na to, ve.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org. AUTOR: Mgr. Vlasta Geryková VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_32_Zeměpis_16_Evropská unie,
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_02-11 ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_06 Autor: Marcela Holíková Anotace: Sada materiálů slouží k úvodu učiva o Evropě a EU. ZEMĚPIS - EU.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
EVROPA EVROPSKÁ UNIE VY_32_INOVACE_07-48 Ročník: VIII. ročník
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Evropa - Stadia Ekonomické Integrace
Evropská integrace= SCELOVÁNÍ, SJEDNOCENÍ
zpracovaný v rámci projektu
Dějiny EU Mgr. Vladimír Velešík.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc
EVROPSKÁ UNIE. EVROPSKÁ UNIE VLAJKA – 12 zlatých hvězd – původní počet členů - nyní symbol jednoty a harmonie.
Evropské hospodářství
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
EVROPSKÁ UNIE 7. TŘÍDA, ZŠ SUCHDOL.
VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_8.ročník 15_Evropská unie, NATO
Mezinárodní vztahy prezentace č.1.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Vznik Evropské unie Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Evropská unie VY_32_Inovace_07KR-7
Transkript prezentace:

Číslo projektu OP VK 1.5 25549863 Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová aktivita III/2) Téma Evropská unie Ročník 1. Jméno autora Mgr. Dušan Kráčmar Anotace Prezentace stručně představuje žákům instituci, která ovlivňuje celý její život. Poskytuje jim základní přehled a nestranně se snaží, aby žáci na základě poskytnutých faktů při výkladu učitele za pomoci vlastních argumentů sami hodnotili přínosy a komplikace evropského integračního procesu. Datum tvorby 29. 10. 2013

EVROPSKÁ UNIE Mgr. Dušan Kráčmar ©2013

EVROPSKÁ UNIE ZÁKLADNÍ ÚDAJE mezinárodní společenství evropských států utvářené postupnou genezí od konce druhé světové války jako datum vzniku bývá udáván 1. listopad 1993, kdy vstoupila v platnost Smlouva o Evropské unii označovaná rovněž jako tzv. Maastrichtská smlouva sídlem EU je Brusel (Belgie) v současnosti má 27 členských států, od 1. 7. 2013 (po přístupu Chorvatska) pak bude mít 28 států Česká republika je členem EU od 1. 5. 2004 hymnou EU je „Óda na radost“ Ludwiga van Beethovena, vlajku tvoří dvanáct zlatých hvězd na modrém podkladu

EVROPSKÁ UNIE HLAVNÍ CÍLE hlavní cílem celého evropského integračního procesu je postupné vytvoření jednotného hospodářského prostoru Evropy – společného tržního prostoru a jednotné měny na svém území se tak EU snaží vytvořit prostor svobody, bezpečnosti, solidarity a vzájemné spolupráce mezi jednotlivými regiony (státy) otázka dalšího směřování EU je nyní hojně diskutovaná, jedním z dalších kroků integrace může být vytvoření evropské federace – jednoho státu složeného z autonomních celků (států) už nyní je EU v některých zdrojích označována jako konfederace („volná federace“)

EVROPSKÁ UNIE HLAVNÍ ORGÁNY EU EU má sedm hlavních orgánů: Evropská rada – nejvyšší orgán EU, v čele předseda (lidově označován jako „prezident EU) Rada ministrů – též Rada evropské unie, v jejím předsednictví se státy střídají, ČR stála v jejím čele v první polovině roku 2009 Evropský parlament – sídlo ve Štrasburku (Francie), ČR zde zastupuje 22 poslanců z celkem 754 Evropská komise – „vláda EU“, každý stát má svého eurokomisaře, jejich předseda bývá označován jako „premiér EU) Soudní dvůr Evropské unie – sídlí v Lucemburku Evropská centrální banka Evropský účetní dvůr

EVROPSKÁ UNIE HISTORIE jedním z hlavních motivů integračního procesu byla zkušenost obyvatel Evropy s druhou světovou válkou – představoval možnost zajištění mírového vývoje, řešení problémů dohodou a zajištění bezpečnosti v Evropě jako první krok tohoto procesu bývá udáváno utvoření ESUO (ECSC) – Evropského společenství uhlí a oceli v roce 1952; šest států (Francie, SRN, státy Beneluxu a Itálie) si vytkli za cíl vytvořit společný trh s tímto zbožím proces sjednocování se pak nadále vyvíjel a připojovaly se další státy, v roce 1958 vzniká EHS (EEC) - Evropské hospodářské společenství, které spolu s dalšími organizacemi vytvořilo základ pro budoucí Evropskou unii

EVROPSKÁ UNIE HISTORIE postupná geneze vývoje EU

EVROPSKÁ UNIE ČLENSKÉ STÁTY

EVROPSKÁ UNIE DALŠÍ ROZŠIŘOVÁNÍ v současnosti má 5 států status kandidátské země EU: Turecko – diskuse se vedou dlouhý čas, problémem je např. otázka lidských práv (Kurdové), geografická poloha (jen 3% území v Evropě), odlišná kultura a náboženské vyznání atd.; vstup není reálný do roku 2020 Makedonie – přístupová jednání doposud nezapočala, mj. má i územní spory s Řeckem Island – přihlášku podal v roce 2010 poté, co se dostal do ekonomické krize, nyní opět se svým členstvím velmi váhá Černá Hora - kandidátskou zemí od roku 2010, vstup zatím není reálný Srbsko - kandidátskou zemí se stalo až v roce 2012 ostatní státy, které usilují o vstup do EU (Albánie, Bosna a Hercegovina, Kosovo) dosud nemají status kandidátských zemí a jejich případný vstup je v nedohlednu

EVROPSKÁ UNIE ČTYŘI SVOBODY EU v souvislosti s cíli EU jsou deklarovány čtyři základní ekonomické svobody volného pohybu : osob zboží služeb kapitálu naplňováním těchto svobod pak dochází k vytváření jednotného vnitřního trhu, pro nějž pak logicky platí jednotná pravidla (společné normy při výrobě, definice názvů výrobků atd.)

EVROPSKÁ UNIE EVROPSKÁ MĚNOVÁ UNIE jejími členy jsou všechny státy EU, pouze 17 z nich však používá společnou měnu EURO, tj. jsou členy tzv. eurozóny : Belgie, Estonsko, Finsko, Francie, Irsko, Itálie, Kypr, Lucembursko, Malta, Německo, Nizozemsko, Portugalsko, Rakousko, Řecko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko od 1. 1. 2014 se členem eurozóny stane Lotyšsko pro členství v eurozóně je třeba splnit určitá ekonomická kritéria, státy, které měnou EURO neplatí je nesplňují či členství odmítají (např. Velká Británie) ČR dosud stanovaná kritéria nesplňuje a vede diskuse o přínosnosti přijetí EURA, platba touto měnou není v dohledné době reálná

EVROPSKÁ UNIE SCHENGENSKÁ SMLOUVA uzavřena v lucemburském Schengenu už v roce 1985, postupně k ní přistupují další státy ruší pasové kontroly na vnitřních hranicích členských států týká se 23 států EU (mimo Velkou Británii, Irsko, Bulharsko, Rumunsko a Chorvatsko) a Norska, Islandu, Švýcarska a Lichtenštejnska

EVROPSKÁ UNIE DĚKUJI ZA POZORNOST.

EVROPSKÁ UNIE ZDROJE Vzdělávání pedagogů na středních a základních školách problematice evropské integrace. Brno, Eurion 2013. AUTOR NEUVEDEN. Hospodářská a měnová unie [online]. [cit. 29.10.2013]. Dostupný na WWW: http://ec.europa.eu/economy_finance/euro/emu/index_cs.htm AUTOR NEUVEDEN. Město Hluboká nad Vltavou [online]. [cit. 29.10.2013]. Dostupný na WWW: http://obcan.hluboka.cz/node/15 AUTOR NEUVEDEN. Evropská unie [online]. [cit. 29.10.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Evropsk%C3%A1_unie AUTOR NEUVEDEN. Konfederace [online]. [cit. 29.10.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Konfederace AUTOR NEUVEDEN. Evropské společenství uhlí a oceli [online]. [cit. 29.10.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Evropsk%C3%A9_spole%C4%8Denstv%C3%AD_uhl%C3%AD_a_oceli SAN JOSE WITH GENERIC MAPPING TOOLS. cs.wikipedia.org [online]. [cit. 29.10.2013]. Dostupný na WWW: hhttp://cs.wikipedia.org/wiki/Evropsk%C3%A1_m%C4%9Bnov%C3%A1_unie AUTOR NEUVEDEN. Schengenská smlouva [online]. [cit. 29.10.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Schengensk%C3%A1_smlouva SSOLBERG. Wikimedia Commons [online]. [cit. 29.10.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Schengen_Area.svg