Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evropa: přírodní podmínky
Advertisements

Evropa-jeden ze světadílů
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Přírodní podmínky v Evropě
Pohoří Evropy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná
Evropská nej... Jakub Drahokoupil.
Povrch Evropy Rozmanitý povrch = výsledek geologického vývoje
Evropa: jihovýchodní Evropa
Evropa Povrch.
Evropa – poloha, povrch 5. ročník
Jméno autora: František Sajdl Třída/ročník: H4A, 4ročník
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:
Vyhledávejte ve své příruční mapě.
PŘÍRODNÍ HRANICI MEZI RUMUNSKEM A BULHARSKEM TVOŘÍ PŘEVÁŽNĚ
Povrch Evropy.
Eurasie Největší kontinent Hranice 2 světadíly Ural Emba Kaspik Kavkaz
Povrch Evropy Zeměpis VY_32_INOVACE_452, 23. sada, Z3
Evropa - povrch: pohoří, nížiny, pánve, pouště
Vývoj Karpat.
E V R O P A EU - OP VK - III/2 ICT DUM 1 Vypracovala Ludmila Kebzová.
VY_52_INOVACE_03/2/24_ZEMĚPIS
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Jana Vítková Materiál: VY_52_INOVACE_PV12.23 Téma: Zeměpis světadílů -
NEJVYŠŠÍ VRCHOL EVROPY
EVROPA Povrch.
EVROPA Horopis.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_299 _Dánsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_309_ČR ochrana přírody Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_300 _Švédsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_295 _Polsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
KŘÍŽEM KRÁŽEM NAŠÍM SVĚTADÍLEM Autor: Mgr. Ivana Tesařová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marcela Hádková Název školyPlavská škola AutorMgr. Marcela Hádková Název VY_32_INOVACE_15_Vl5_Evropa.
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Evropa – povrch.
EVROPA Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_12_A_01_Evropa Téma: Vlastivěda - Evropa Číslo.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_280_Slovinsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_274_Finsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_14_22_RAKOUSKO.
Zeměpis EVROPA – povrch, vodstvo, podnebí
EVROPA.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Povrch Evropy VY_32_Inovace_04 KR-3
Evropa - povrch VY_32_INOVACE_12_ZEMĚPIS_Evropa – povrch
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
Významná pohoří Španělsko- interaktivní slepá mapa
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
GEOMORFOLOGICKÉ ČLENĚNÍ ČR 5
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Evropa – Povrch AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
zpracovaný v rámci projektu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NÁZEV ŠKOLY: AUTOR: NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_ TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_30_VLASTIVĚDA
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
POVRCH EVROPY – POHOŘÍ A NÍŽINY
Významná pohoří Balkánu - interaktivní slepá mapa
AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor: Mgr. Miloš Kluiber Název: VY_32_INOVACE_289 _Povrch Evropy Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2046 Číslo a název klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Období vytvoření DUM: Září 2013

Anotace: Výuková prezentace pro hodiny zeměpisu Jazyk: Český Očekávaný výstup: Interaktivní forma výuky, podpora při výkladu Ročník: VIII. Druh učebního materiálu: Prezentace Power Point

Práce s atlasem a mapou Evropy Povrch Evropy Práce s atlasem a mapou Evropy

Povrch Evropa má rozmanitý povrch (nížiny i pohoří) 60% povrchu tvoří nížiny Nejvyšší hory jsou v Alpách Nejvyšší místo: Mont Blanc (4807 m.n.m.) Nejnižší místo: proláklina Kaspické nížiny (-28 m.n.m.)

Pohoří Alpy-nejvyšší evropské pohoří Ural-nejdelší pohoří, východní hranice Skandinávské pohoří, sever Na jihu: Pyreneje, Apeniny, Balkán a Pindos Střed a směr jihovýchod: Česká vysočina a Karpaty

Zelené nížiny, hnědá jsou pohoří http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Europe_topography_map.png Najdi jednotlivá pohoří na mapě a v atlase.

Pro vývoj pohoří bylo zásadní třetihorní alpínské vrásnění Pro vývoj pohoří bylo zásadní třetihorní alpínské vrásnění. Došlo k vytvoření Alp (Mt. Blanc, 4807 m) a dalších evropských pohoří Karpaty (2655 m), Dinárské hory (2751 m), Pyreneje (3404 m) a Apeniny (2914 m).

Alpy http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mont_Blanc_and_Dome_du_Gouter.jpg Mont Blanc (italsky Monte Bianco, v překladu bílá hora) je nejvyšší hora Alp a Evropy, vypínající se na francouzsko-italském pomezí do výšky 4810 m n. m.

Skandinávské pohoří Galdhøpiggen je nejvyšší hora, výška 2469 m http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jotun600.jpg; http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Galdhopiggen_2004.jpg; http://commons.wikimedia.org/wiki/File:View_from_Galdh%C3%B8piggen_to_west.jpg Galdhøpiggen je nejvyšší hora, výška 2469 m

Pyreneje Satelitní snímek Pyrenejí. Pico de Aneto, nejvyšší vrchol, výška 3404 m. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pyrenees_topographic_map-fr.svg; http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Aneto_01.jpg Satelitní snímek Pyrenejí.

Apeniny Apeniny jsou horským pásmem táhnoucím se zhruba 1 200 km napříč Itálií. Nejvyšší bod: Corno Grande (Gran Sasso) 2 912 m n. m. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Corno_Grande_with_paths.jpg; http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gran_Sasso_02.jpg

Karpaty Karpaty jsou rozsáhlé pohoří ve střední a východní Evropě. Zasahují na území Rakouska, Česka, Slovenska, Maďarska, Polska, Ukrajiny, Rumunska a Srbska. Nejvyšší horou je Gerlachovský štít v Tatrách. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Carpathians-satellite.jpg; http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Altaj_Tatroj_Gerlach.JPG

Dinárské hory Jezerski vrh 2694 m n. m. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dinarisches_Gebirge_Topo.png; http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jezerski_Vrh_(2694)_sa_Karanfila_(2480).jpg Rozkládají se na území Slovinska, Chorvatska, Bosny a Hercegoviny, Černé Hory, Srbska a také v Albánii.

Zdroj: http://commons. wikimedia Zdroj: http://commons.wikimedia.org/wiki, konkrétní adresa uvedena v poznámce u obrázku HÜBELOVÁ, Dana; CHALUPA, Petr. Evropa. Brno: Nová škola, 2009, ISBN 80-7289-101-4.