Strategie léčby bolesti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Místo COX II inhibitorů v terapii bolesti
Advertisements

Prevalence bolesti u pacientů s rakovinou
KOMBINACE NEOPIOIDNÍCH
Bolest - definice Bolest je nepříjemný smyslový a pocitový zážitek multidimenzionálního rázu ve spojení se skutečným nebo potencionálním poškozením tkání.
Osteoartróza. Současné možnosti farmakoterapie
Krev ve stolici Hanka Tesková.
FARMAKOLOGIE BOLESTI (seminář) Mgr. Olga Popelová
Léčba po transplantaci ledviny
Wobenzym jako součást léčby revmatoidní artritidy (kasuistika)
Atopická dermatitida v číslech
Pavel Ševčík KARIM FN Brno a LF MU Brno
Farmakoterapie chronické bolesti
Radioterapie-využití v medicíně i aktuální protonové urychlovače
Možnosti léčby bolesti u rizikových skupin revmatologických pacientů
Léčba nádorové bolesti
:: portál Lékařské fakulty MU :: Anestezie a laktace Autor: Mannová J. Intenzivní medicína.
Nejčastější lékové interakce v ORL oboru
Paradigma lékové závislosti v adiktologii
Kalmetizace novorozenců a její komplikace
Analgetika - ANTIPYRETIKA
Léčba chronické bolesti v onkologii
Farmakoterapie revmatických chorob
Úloha farmakoterapie v léčbě bolesti
Pain is perfect misery and excessive. It overturns all patience. Milton-Paradise Lost Sedare dolorem divinum est. Hippokrates.
Koordinátor : Dr Patrick GINIES
Mimokloubní revmatismus
Dřeň nadledvin - katecholaminy
Steroidní hormony Dva typy: 1) vylučované kůrou nadledvinek (aldosteron, kortisol); 2) vylučované pohlavními žlázami (progesteron, testosteron, estradiol)
Léčiva a struktury některých léčiv PaedDr. Jiřina Ustohalová
Algeziologické aspekty péče o pooperační stavy na GPK
?.
Eva Miklošitsová Neurovědy 2014/2015
[1] Léčiva.
Ambulance léčby bolesti
Léky ovlivňující dýchací systém
úvod do farmakologie co je to farmakologie
TRAMADOL v nové lékové formě s 24 hodinovým uvolňováním
Děti by nikdy neměly trpět bolestí Léčba musí probíhat ve spolupráci s rodinou Stále někdy nedostatečná léčba Dítě nedokáže bolest dobře vyjádřit a popsat.
Úloha farmakoterapie v léčbě bolesti
Léčba bolesti u onkologických pacientů
Bolest a primární péče MUDr.Bohumil Skála,PhD Praktický lékař pro dospělé SVL ČLS JEP Ústav soc.lékařství LF UK Hradec Králové.
Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc.
NSA gastropatie. Užívání NSA % trpí dyspepsií 1 rok léčby….13/1000 (RA) a 7,3/1000 (OA) pacientů min. jednu GI závažnou příhodu (PUB) USA….každoročně.
Nesteroidní antirevmatika u kardiaka
Nocicepce.
Strategie léčby bolesti
OPIOIDY.
Léčba nemocí pohybového ústrojí
Tomáš Doležal Ústav farmakologie 3. LF UK
Léčba akutní pooperační bolesti dle Doporučených postupů ČSARIM
Zvláštnosti farmakoterapie ve stáří
 Je to nepříjemný senzorický a emoční zážitek spojený s aktuálním poškozením tkáně nebo potenciálním poškozením tkáně nebo popisovaná výrazy vyjadřujícími.
Experimentální žaludeční vřed
Léčiva Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Nesteroidní antirevmatika Léčba revmatických onemocnění FT neuropatické bolesti Tomáš Doležal Ústav farmakologie 2. LF UK.
 Léčiva jsou léčivé látky, které by měly mít pozitivní účinky na zdraví člověka  Léčiva mohou mít různou cestu podání injekčně (do svalu, do žíly, podkožně),
Je nutný staging onemocnění? Michaela Matoušková PPD 2015.
Nesteroidní antiflogistika (NSA) Analgetika-antipyretika Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie.
Přehled léčiv užívaných k léčbě úzkostných poruch Doc. PharmDr. Martin Štěrba, PhD. Ústav farmakologie, LFHK UK Seminář-mikrolekce 2011.
Intoxikace Jitka Pokorná. Intoxikace - do lidského organismu vnikne jed ( toxická látka) v dávce, která je schopna vyvolat otravu, popř. i zánik organismu.
Zásady léčby antibiotiky, analgetiky Jitka Pokorná.
doc. MUDr. Roman Herzig, Ph.D., FESO
PharmDr. Ondřej Zendulka, Ph.D.
Opiáty VY_32_INOVACE_04_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_OPIÁTY
Bolest Vypracoval: Jan Horák
Vřed je defekt na sliznici v trávicí trubici
Jakub Hlavica, Zdeněk Bonk, Martin Cerhán
CHEMIE - Léčiva SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Lékové interakce v praxi
Transkript prezentace:

Strategie léčby bolesti MUDr. Marek Hakl, PhD. Centrum pro léčbu bolesti ARK FN u sv. Anny v Brně

Bolest je nepříjemný senzorický a emociální zážitek spojený se skutečným nebo potenciálním poškození tkáně, nebo který je v termínech takového poškození popisován. Merskey 1967, WHO, IASP

„Bolest je to, co člověk cítí, když říká, že ho to bolí“ Margo Mc. Caffery

Dělení bolesti Bolest chronická Bolest akutní

Akutní bolest Trváním nepřekračuje dobu 3 měsíců Nastupuje okamžitě po podnětu Silná stimulace sympatiku Většinou pálivá, ostrá, řezavá Řadí se sem i chronicky se opakující záchvaty akutní bolesti (kolikovité bolesti) Emočně spojená s úskostí

Chronická bolest Trvající déle než 3 měsíce Stimulace parasympatiku Emočně spojená s depresí Nemusí vznikat bezprostředně po podnětu, často vzniká přechodem z akutní bolesti Mnohem výraznější roli hrají emoce.

Druhy bolesti Nociceptorová – podráždění receptorů pro bolest (nocisenzorů) Neuropatická – prim. Poškození nervové tkáně Smíšená Psychogenní

Analgetika je nezbytné podávat v dostatečném množství, dostatečně dlouho dostatečně často = v časových intervalech odpovídajících biologickému poločasu

WHO žebříček léčby bolesti silná středně silná silný opiát + neopiátové analgetikum slabý opiát + neopiátové analgetikum mírná neopiátová analgetika + adjuvans

Obecné zásady farmakoterapie CHB Volba analgetika: dle intenzity a charakteru bolesti dle žebříčku WHO - zdola nahoru (step up) neinvazivní podání - p.o., transdermální (s postupným uvolňováním) Podávání dle hodin Titrace proti bolesti (nejnižší analget. účinná dávka)

Obecné zásady farmakoterapie CHB Aditivní efekt: neopioidní + opioidní analgetika adjuvantní analgetika + analgetika paracetamol + NSA Individuální přístup (výběr a dávky analgetika) Monitoring (účinnost a vedlejší účinky) Záchranná medikace (epizodická, průlomová b.)

Analgetika dle WHO - I. stupeň Analgetika - antipyretika: - paracetamol, ASA, pyrazolony NSA (nesteroidní antiflogistika): Neselektivní inhibitory COX - ibuprofen (Ibalgin), diclofenac, naproxen, indometacin Preferenční inhibitory COX II - nimesulid (Coxtral), meloxicam (Recoxa) Selektivní inhibitory COX II - celecoxib (celebrex), parecoxib (Dynastat) NSA lze považovat za velmi účinná analgetika. Dosavadní poznatky svědčí pro to, že analgetická účinnost četných NSA se v průměru příliš neliší (u jednotlivých pacientů se však může značně lišit). Analgetický efekt NSA je závislý na velikosti dávky a není pro ně typický „stropový efekt“ v účinnosti. Další výhodnou vlastností u NSA je minimální tolerance i při dlouhodobém používání a neexistence fyzické závislosti. Jednou z hlavních nevýhod NSA je riziko závažných gastrointestinálních nežádoucích účinků, zejména krvácení do trávícího traktu. To je zvýšené nejen u vředové choroby a po vyšších dávkách, ale i u starších osob (nad 65 let), při současném podávání kortikoidů, antikoagulancií nebo dalších NSA. Relativní riziko závažných gastrointestinálních nežádoucích účinků je u různých NSA různé (může být minimální až vysoké). Je minimální u nejnovějších NSA, selektivních inhibitorů COX-2 (koxiby např. rofecoxib, parecoxib) a největší u starších‚ klasických NSA, které tlumí COX-1 i COX-2 (neselektivní inhibitory COX), i když i mezi nimi jsou značné rozdíly (nejmenší riziko má ibuprofen). U tzv. přednostních (preferenčních, částečně selektivních) inhibitorů COX-2, které tlumí COX-2 mnohem více než COX-1 (např. nimesulid), se předpokládá menší riziko GI NÚ než u starších NSA neselektivních inhibitorů COX.

Mechanizmus účinku nesteroidních antirevmatik Kyselina arachidonová { Protizánětlivý účinek Analgetický účinek Nežádoucí účinky v žaludku, ledvinách a při srážení krve NSA X Cyklooxygenáza Prostaglandiny Podpora ledvinných a destičkových funkcí Ochrana žaludeční sliznice Zánětlivá reakce a bolest

Analgetika dle WHO II. stupeň: kodein do 120 mg/d tramadol do 400 mg/d dihydrokodein (DHC) do 240mg/d buprenorfin (Transtec) ?

Analgetika dle WHO III. stupeň: silné opioidy morfin SR (MST Cont, Vendal, Slovalgin) fentanyl (Durogesic) oxykodon (Oxycontin) morfin IR (Sevredol)

Adjuvantní léky v léčbě bolesti Léčba specifických algických syndromů Léčba vedlejších efektů a doprovodných syndromů.

Adjuvantní léky v léčbě bolesti Laxativa a prokinetika antikonvulzíva – neuropatická bolest antidepresiva I.-III. generace – neuropatická bolest kortikosteroidy – komprese nervových struktur a distenze serozních blan, pouzder bifosfonáty - osteolytické kostní metastázy psychotropní látky – anxieta, sedace antiemetika – zahájení léčby opioidy.

www.pain.cz www.poradnabolesti.cz