Václav Bělohradský * 17. 1. 1944 Praha.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Advertisements

Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Zápočtová práce do ergoterapie
SOCIOLOGIE.
Metodologie historického výzkumu volného času
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Politologie jako věda Politika moc
HESLO NA WIFI KULTURAEVROPA. RE: FORMA, na které záleží aneb zaměstnávání osob s chronickým duševním onemocněním PARALELNÍ ŽIVOTY je název projektu, který.
Význam organizace INSEA pro další vzdělávání v oboru výtvarná výchova
VY_32_INOVACE_29-04 Úvod do politologie.
Veřejnost – dav - masa Eliška Jungová, IKSŽ, FSV UK LS 2007/08.
1. Ekonomie jako společenská věda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marie Grygarová.
Václav Bělohradský Název školy
Teoretické zdroje kvalitativního výzkumu
Chcete studovat kulturu jinak? Chcete studovat komunikaci?
Petr Machala. fungování státu, politických systémů, mocenských a vládních institucí vztahy nadřazenosti a podřízenosti politické chování lidí moc a autorita.
P RÁVO A BEZPRÁVÍ Uč. str Ve společnosti, kde platí právo, se musí dodržovat pravidla. Pod hrozbou postihu ze strany státní moci. Náš právní systém.
1 Institucionalizace výzkumů veřejného mínění. 2 USA – 30. léta minulého století USA – 30. léta minulého století Evropa – po 2. světové válce Evropa –
Max Weber. Život – 1920 německý sociolog a ekonom absolvent práv na Heidelbergské univerzitě 1886 – profesor ekonomie v Heidelbergu 1904 – nervové.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Regulační prostředí Mediální právo České republiky.
Etika chovu zvířat Doc. Ing. Lukáš Jebavý, CSc
Filosofie a metodologie. „ Science. It works, bitches!“ „We finally figured out that you could separate fact from superstition by a completely radical.
Husserlova teorie přirozeného světa
Jan Patočka Lukáš Hoskovec, C4B únor 2014.
POLITICKÉ IDEOLOGIE A JEJICH ZÁKLADNÍ PROUDY
Týden neklidu na 2.LF Velká posluchárna – Michal Pelíšek.
dotazníkové šetření na vysokých školách
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Max Weber
O ZAKLADATELÍCH AMERICKÉ SOCIOLOGIE Lester F.WARD ( ) patřil k nejstarší generaci zakladatelů americké sociologie. Jeho dílo bylo polemikou s názory.
VY_32_INOVACE_51_20 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Jan Patočka Adam Neckář, C4A.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Sociologie 13 Sociologie politiky. politika správa veřejných záležitostí – Záležitosti týkající se velké části občanů, nebo všech (oproti soukromým záležitostem)
Rovnost a zákaz diskriminace ve veřejné správě. Rovnost ve veřejné správě ideologický požadavek rovnosti všech lidí - hluboké filozofické a náboženské.
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
KARIÉRNÍ SYSTÉM A PREGRADUÁLNÍ PŘÍPRAVA BUDOUCÍCH PEDAGOGŮ Mgr. Václav Víška, Ph.D.
Husserlova teorie přirozeného světa Maryna Zheleznyak.
Filozofie 20. století - Fenomenologie
Filosofie křesťanského středověku
doc. PhDr. Dušan Pavlů, CSc.
Husserl.
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Prof. PhDr. Václav Bělohradský
Peníze, majetek prima gymnázia. Peníze uspokojování potřeb – existenční podmínka potřeby uspokojují: statky – předměty služby – užitečné činnosti výměna.
Metodická východiska pro utváření hodnotových postojů ve školní třídě Bc. Jana Kocourková.
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_15_OSVZ_ZSVB ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
Financování NO Systém veřejného financování - financování z veřejných rozpočtů Finance z neveřejných zdrojů (tuzemských i zahraničních) Nadace tuzemské.
S TRATEGICKÝ PLÁN Globální podmínky  Akademický a univerzitní svět ve 21. století:  mezinárodní sítě, týmy, spolupráce  multidisciplinarita,
Jan Patočka moderní čs. filosofie „Kde se však mění svět a dějiny ? V 'nitru', lépe než v životě jednotlivce.“ Jan Patočka.
Základy pedagogiky volného času Jihočeská univerzita - Teologická fakulta Bakalářské studium pedagogiky volného času ZS 2005/2006 Mgr. Michal Kaplánek,
OSN.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
4. Pedagogika sportu v systému věd
Práva a svobody a veřejná moc
MÉDIA A POLITIKA PŘÁTELSTVÍ BEZ ZÁRUKY?
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
Co říkají sociální pracovníci o sociální práci. PhDr
Umělá inteligence a autorské právo z pohledu práva na svobodu projevu
Teoretické zdroje kvalitativního výzkumu
Základní filozofické otázky
Benediktbeuern Hochschule
Vzdělání jako součást hodnotového zakotvení české společnosti
Transkript prezentace:

Václav Bělohradský * 17. 1. 1944 Praha

studoval na FF UK v r. 1970 odešel do emigrace (Itálie) Dnes: profesorem politické sociologie na univerzitě v Terstu a hostujícím profesorem na Fakultě sociálních věd UK

návaznost na Husserla a Patočku za základ univerzální srozumitelnosti a sdělitelnosti světa považuje osobně žitou zkušenost. Evropská civilizace je podle B. založena na diarchické struktuře, na nezrušitelném napětí mezi legitimností (osobním vědomím, přirozeném světě, komunikaci s druhými lidmi) a legalitou (institucemi, aparáty, idealizacemi světa, státní racionalitou)

Legitimnost jednání přestává být problémem osobního vědomí a stává se problémem technickým. Politická racionálnost a budování racionální společnosti jsou založeny na imperativu neosobnosti, na představě dokonalého neosobního zákona a státu.

Krize evropské civilizace, „pozdní doba“, věk banálnosti znamená redukci legitimnosti na soukromý názor a mínění, na psychologii a redukci legality na moc aparátů => přirozený rozum a přirozený svět a obnovení diarchie legitimity a legality jako základ evropského dědictví

Pravdu pokládá za životní formu, dohodu mezi lidmi, která platí, protože je prospěšná a užitečná

filozof podněcující diskuse a polemiky a hledající způsoby, jak prosadit filozofii v mediálním věku. úsilí o veřejný status filozofického slova Proti akademické filozofii staví pojetí filozofie jako velkého evropského literárního žánru, rozvíjeného jako sdílená životní praxe, jako osvobozující odstup od samozřejmosti světa, jako unikání z vědecké a ekonomické racionality

Upozorňuje na nebezpečí „člověka bez skrupulí“, který je schopen všeho a který pokládá za skutečnost jen svou verzi světa.