BEZPEČNOST NA KONTAKTNÍCH MÍSTECH Czech POINT

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spisová služba pro organizace zřízené Olomouckým krajem
Advertisements

Pojmy Dlouhodobé řízení ISVS (tj. souhrnně všech, u kterých OVS vykonává funkci správce) OVS zpracovává IK a PD, předmětem posuzování AS je IK, PD za určitých.
Zapojení do projektu Czech POINT. Základní informace Nejdřív! Smlouva s ČUZK (katastr nemovitostí)! •Výstupy z katastru nemovitostí jsou zpoplatněny 50,-
Podívejme se nejen na mobilní bezpečnost v širším kontextu Michal Rada Iniciativa Informatiky pro Občany.
Strategie implementace
Czech POINT Pohodlná komunikace.
Czech POINT Český Podací Ověřovací Informační Národní Terminál Seminář Plzeň Luděk Šafář Projektový manažer.
Řízení dokumentace.
Přínosy a druhy počítačových sítí. Jednou z nejvýznamnějších technologií používaných v oblasti výpočetních systémů jsou již řadu let počítačové sítě.
Jeden cíl, společná cesta Ministerstvo vnitra České republiky Postup projektu CZECH POINT.
Obecné základy práce s portálem Czech POINT
Administrativní bezpečnost
NET Genium software pro výstavbu a provoz informačního portálu Martin Vonka
3. přednáška, Informační systémy veřejné správy (ISVS) Situace v ČR Úvod do eGovernmentu Výběrová přednáška.
Datové schránky a autorizovaná konverze dokumentů Zákon č.300/2008 Sb
Registr dlužníků státu
Univerzální přípojka koncepce a realita Miroslav 30.březen 2004.
JIP a KAAS Co umí. A co nabízí ve vztahu k základním registrům.
ePraha - MepNet1 Neveřejná datová síť MePNet Ing. Zdeněk Záhora Magistrát hl. m. Prahy, odbor informatiky.
IS DIS Zdeňka Fialová. Obsah 1.Základní informace 2.Využití 3.DIS POV 4.Ukázka 5.Související problémy.
17. března 2003 Univerzální přípojka – brána do IVS Miroslav Nováček Libor Neumann.
Studijní IS a spisová služba Miroslav Křipač
Otázky a odpovědi k zákonu č. 300/2008 Sb. Zpracoval: Mgr. René Pleva Datum:
Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Technická fakulta ČZU Laboratoř výpočetních aplikací.
Bezpečnost informačních systémů - nástroje pro podporu řešení bezpečnosti Nemochovský František ISSS Hradec Králové, března 2004.
Petr Krčmář Vzdálený přístup k firemní síti (bezpečně)
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
Zkušenosti se zaváděním systému řízení ochrany informací podle ČSN BS ČSN ISO//IEC ve městě Vsetín Stanislava Konečná Vedoucí odboru kanceláře.
Realizační tým ICZ duben 2005
Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu.
ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca.
MV ČR 1 Nové podmínky pro krajské projekty Ing. Jaroslav Svoboda MV ČR.
eGovernment Informační systémy ve státní správě a samosprávě
Krajský úřad Libereckého kraje
Portál veřejné správy spolupráce s BusinessInfo CS – Zákaznická řešení pro státní správu Ing. Jitka Novotná Ministerstvo informatiky.
Datové schránky a konverze dokumentů Zákon o eGovernmentu
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.
ISSS IS HN/SS Softwarová architektura informačního systému hmotné nouze a sociálních služeb Jindřich Štěpánek
Seminární práce z předmětu SIPOL
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Systém DESA DŮVĚRYHODNÁ ELEKTRONICKÁ SPISOVNA A ARCHIV
Sdílení dat ve veřejné správě Hradec Současný stav  V právním řádu neexistuje předpis, kterým by byla upravena jednotná pravidla pro sdílení.
government Zpracovali: Petra Vilímová , Monika Vatrtová,
Krajská digitální spisovna Vazby mezi projekty 2 Vysvětlivky: TCK … Technologické centrum kraje eSpS … Elektronická spisová služba DUD …
Technické řešení PostSignum QCA
Blíží se datové schránky,. aneb „Nepropadejte panice!“
Zabezpečení a správa pracovních stanic, virtualizace Jan Písařík – chief of technical support.
Kybernetická bezpečnost ve veřejné zprávě Bohdan Lajčuk Chomutov
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Elektronizace veřejné správy eGovernment 20. duben 2009, 10 min. nové zákony, povinnosti a možnosti pro obce CzechPOINT, datové schránky, spisová služba.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
KONVERZE DOKUMENTŮ. 2 KONVERZE – LEGISLATIVA Zákon o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů č. 300/2008 Sb. (účinný od 1. července 2009)
Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Projekt je.
Co je to Czech POINT garantovaná služba pro komunikaci se státem prostřednictvím jednoho univerzálního místa možnost získání a ověření dat z veřejných.
Základy práce s portálem CzechPOINT. 2 Úřad na cestě k lidem Český Podací Ověřovací Informační Národní Terminál Asistované místo výkonu veřejné správy.
Katastr nemovitostí na internetu a reálné možnosti jeho využití fyzickými a právnickými osobami Č e s k ý ú ř a d z e m ě m ě ř i c k ý a k a t a s t r.
Základy práce s portálem CzechPOINT HW, SW, tokeny, certifikáty, administrace.
Integrační a migrační projekty KIVS. 2 Definice: KIVS v ČR je prostředím pro efektivní, bezpečné, garantované a auditovatelné sdílení dat mezi Informačními.
Certifikace informačních systémů veřejné správy (ISVS) ve smyslu zákona č. 365/2000 Sb. - atest-
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
BEZPEČNOST NA KONTAKTNÍCH MÍSTECH Czech POINT. 2 Administrativní bezpečnost Režimová bezpečnost Ochrana spisové agendy Automatizované prostředky spisové.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastVzdělávání v informačních a komunikačních technologiích.
SAFETY 2017 Význam a zásady fyzické bezpečnosti při ochraně (nejen) utajovaných informací. Hradec Králové duben
Cloud computing v praxi
SPRÁVNÍ ODBOR MĚSTSKÉHO ÚŘADU NOVÝ BOR
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Koncepce bezpečnosti v infrastruktuře systémů veřejné správy
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Informace pro externí administrátory
Ing. Rostislav Babarík Úloha a postavení Ministerstva informatiky ČR ve vztahu k územním samosprávám Ing. Rostislav.
Transkript prezentace:

BEZPEČNOST NA KONTAKTNÍCH MÍSTECH Czech POINT

Administrativní bezpečnost Režimová bezpečnost Ochrana spisové agendy Automatizované prostředky spisové služby Dodržování provozního řádu CzechPOINT Bezpečnost technických prostředků (HW) Bezpečnost programových prostředků (SW) Bezpečnost dat Bezpečnost komunikačních cest Fyzická bezpečnost 21.4.2018

Přístup osob na pracoviště, k PC Způsob nakládání se vstupy a výstupy Režimová bezpečnost Podmínky provozu IS Přístup osob na pracoviště, k PC Způsob nakládání se vstupy a výstupy Ochrana spisové agendy Oběh dokumentů a médií, předávání Ukládání dokumentů v průběhu a po pracovní době Zásady skartace Zásady manipulace s pomůckami (tokeny)

Automatizované prostředky spisové služby Režimová bezpečnost Automatizované prostředky spisové služby Vstupy (žádosti) a výstupy (výpisy) propojené s evidenčním systémem spisové služby v rámci příslušného pracoviště Vyloučit vzájemné ovlivnění obou systémů Prokazatelná evidence zápisů a jejich případných změn Korektní výstupy (spisový řád úřadu) Přihlašovací údaje, práva

Bezpečnost HW a SW Ochrana HW a periferií Fyzické poškození (voda) Nepovolené periferie Instalace, upgrade a odstranění software, ochrana před napadením škodlivým software Řídit se pokyny instalace Provádět doporučené upgrady, aktualizace systému Antivirový program Administrátorská práva na PC 21.4.2018

Bezpečnost dat a komunikačních cest Pravidla pro ochranu údajů trvale uložených v PC nebo na vyjímatelných médiích Uložení v průběhu práce a mimo pracovní dobu Servisní zásahy Likvidace poškozených pevných disků a vyjímatelných médií Komunikační cesty – internet zabezpečení, rychlost spolehlivost propojení, poškození, manipulace Nakládání s tokeny 21.4.2018

Fyzická bezpečnost Pravidla pro ochranu pracoviště (dat, komunikačních cest a programových prostředků) Neoprávněné vniknutí Odcizení, poškození Hesla a uživatelská jména nesdělujeme USB tokeny, razítka, dokumenty KONTROLY pracovníků a prostředí Všechny operace dosledovatelné (statistika, logování atd.) 21.4.2018

Úmyslné Z nedbalosti Napadení IS Běžnými prostředky nelze IS dostatečně ochránit Z nedbalosti Umožnění přístupu neoprávněné osoby Stav přihlášení bez dozoru Heslo na viditelném místě Instalace vlastního SW 21.4.2018

Legislativa, bezpečnostní dokumenty Bezpečnost IS ve veřejné správě upravují zákony: č.365/2000 Sb. o informačních systémech veřejné správy vyhláška č. 529/2006 Sb. o dlouhodobém řízení ISVS Dokumenty Informační strategie Bezpečnostní politika Provozní bezpečnostní dokumentace – systémová bezpečnostní příručka, bezpečnostní směrnice pro uživatele IS, činnost bezpečnostního správce Směrnice užívání a provozu IS úřadu 21.4.2018