ZÁKLADNÍ TAKTIKA POSKYTNUTÍ PRVNÍ POMOCI

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zásady první pomoci při zasažení el.proudem
Advertisements

ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
Kardio pulmonální resuscitace B.Szücsová sestra specialistka
ÚVOD DO PRVNÍ POMOCI Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
První pomoc Úrazy ve škole.
Jednotný postup při poskytování první pomoci
Základní informace.
Integrovaná střední škola,Slaný
Honza a Světlana Ahoj děti, jmenuji se dráček HASÍK.
První pomoc při poranění elektrickým proudem
Cvičení složek IZS „KV Aréna“
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Úvod do první pomoci. Právní odpovědnost 40/2009 Sb. - trestní zákoník § 150 Neposkytnutí pomoci (1)Kdo osobě, která je v nebezpečí smrti nebo jeví známky.
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
V životě lidí mohou nastat neočekávané situace
12.1 Mimořádné události, IZS
Úvod, chování zachránce, polohy při traumatech
... jednotné evropské číslo tísňového volaní 112
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.1 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka Obecné zásady první pomoci Typ: DUM - výkladový Předmět:
KPCR Kardiopulmocerebrální resuscitace
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.2 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka První pomoc při poruchách dýchání DUM – výkladový Předmět:
Letecká záchranná služba
První pomoc Přivolání pomoci z okolí
Zdravotní záchranná služba
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Umíte se chovat na silnici?
Traumatologický plán ÚSZS
První pomoc - úvod K výukovým účelům zpracovala Mgr. Kubíková 11/2007.
1. PRVNÍ POMOC – základní informace Mgr. Zdeňka Kubíková 4/2008 FIRST AID Mgr. Kubíková 11/2007.
První pomoc při úrazu elektrickým proudem
* Název školy: Svobodná základní škola, o.p.s. Autor: Radka Nývltová Název materiálu: VY_32_INOVACE_15_PŘÍRODOVĚDA _ 5.TŘ. Název: TÍSŇOVÁ VOLÁNÍ Číslo.
VY_52_INOVACE_05_04_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
První pomoc nejen při úrazech v TV VY_32_INOVACE_03_36.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá Autor: Mgr. Vilkusová Anna Název: VY_32_INOVACE_16_První pomoc Číslo a název klíčové aktivity: III/2.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Studená, okres Jindřichův Hradec Autor: PaedDr. Jana Čechová Název : VY_32_INOVACE_7A03Prv2_Tísňová volání.
OPERAČNÍ ŘÍZENÍ. Operační střediska HZS  Povinnost zřizování operačních středisek HZS ČR vyplývá z § 2 odst. 4 zákona č. 238/2000 Sb., O HZS ČR Ministerstvo.
Linka bezpečí a důvěry - komunikace se službami odborné pomoci
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ IX 1.POMOC Resuscitace Nepřímá masáž srdce Umělé dýchání Šok Záchrana tonoucího.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
Člověk a jeho svět Dopravní nehoda. Anotace:  Materiál slouží k nácviku jednání při zátěžové situaci, např. pokud se dítě stane účastníkem či svědkem.
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ I MIMOŘÁDNÁ UDÁLOST DRUHY MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ VŠEOBECNÉ ZÁSADY CHOVÁNÍ LINKY TÍSŇOVÉHO VOLÁNÍ.
Hasiči a veřejnost Tisková konference 24. července 2008.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá Autor: Mgr. Vilkusová Anna Název: VY_32_INOVACE_17_Integrovaný záchranný systém Číslo a název klíčové.
NEMOC A ÚRAZ VY_32_INOVACE_5A_07 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a jeho svět Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví 6. ročník III
DEN IZS VÝSTAVIŠTĚ PRAHA HOLEŠOVICE | 13:00 – 18:00 Akční ukázky | Více než 80 vozidel Policie | Hasiči | Záchranka Armáda a další složky.
Customer Contact Praha
VY_32_INOVACE_Maslovsky_ První pomoc při úrazu el.proudem
Integrovaný záchranný systém České republiky – Ústeckého kraje
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Autor: Mgr. Radana Marelová
Dotace Jihomoravského kraje Vodní záchranné službě Českého červeného kříže 10. srpna 2011.
Čísla integrovaného systému
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Ochrana člověka při ohrožení zdraví a života:
Dětské dopravní hřiště Městské policie
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ X
Digitální učební materiál
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Policejní prezidium ČR I. náměstek policejního prezidenta plk. Mgr
Zdravotnická první pomoc
AUTOR: Mgr. Marie Horehleďová
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
První pomoc Pojmy a základní informace:
Transkript prezentace:

ZÁKLADNÍ TAKTIKA POSKYTNUTÍ PRVNÍ POMOCI

První pomoc je soubor opatření, která se provádějí při náhlé poruše zdraví, jejich cílem je přerušit vliv působící škodliviny a odvrátit další škody na zdraví.

PREVENCE ÚRAZŮ (při sportu) Aktivní prevence: kvalitní výcvik vč. nácviku řešení nestandardních situací; dodržování přiměřené míry opatrnosti, předvídavost, schopnost zachovat si vždy „zadní vrátka“; odpočinek, životospráva před aktivitami, dostatek tekutin a  energie, znalost lokality; nepřeceňování vlastních schopností; psychická pohoda, Pasivní prevence: odpovídající výstroj a bezpečnostní pomůcky; Pozor - vlastnictví moderních (a někdy spíš módních) pasivních pomůcek může paradoxně vést k „pocitu neohroženosti“, vyšší ochotě riskovat a k většímu riziku vzniku nehody.

Riziko nehody při různých aktivitách zvyšuje … nedodržení preventivních opatření, teplo, resp. zima riziko dehydratace (příčiny: omezené možnosti příjmu tekutin, stresová polyurie (nadměrná tvorba moči) před startem, obava z nadměrného příjmu tekutin s nutností improvizovaného řešení za letu, nebo nutnost vynuceného přistání) únava stres při vzniku neplánovaných situací vynucená poloha těla a horních končetin vibrace (MPG/PPG) a další.

ZASTAV SE A CHVÍLI PŘEMÝŠLEJ! CO se stalo? JAK se to stalo? PROČ se to stalo? KDE jsem? KOLIK je postižených?  KOLIK je zachránců?

NECHOVEJ SE ZBRKLE! obhlédni situaci, zhodnoť RIZIKA hrozící zachráncům i postiženému, rozmysli si DALŠÍ POSTUP. Pokud je vás víc ZORGANIZUJ TÝM: rozdej úkoly, koordinuj činnosti, kontroluj výsledek!

Základní pravidla  Velmi důležité je nestat se sám postiženým, když se pokoušíte o záchranu druhého. Nepřibližujte se proto k postiženému, pokud se přitom dostává do nebezpečí i váš život (např. úraz elektrickým proudem). Nejdříve se zabývejte těmi, kdo jsou nejvážněji zraněni. Nehýbejte s postiženým, pokud to není zcela nutné!

JEDNEJ! VOLEJ pomoc (záchranku, nebo kohokoliv, kdo je po ruce), buď konkrétní při oslovování! „můžu poprosit pána v zelené bundě, aby zavolal sanitku ….“ ELIMINUJ možná další RIZIKA (pád ze …, úraz elektrickým proudem, dopravní nehodu), POSKYTNI POMOC postiženému.

JAKÉ VYBAVENÍ POTŘEBUJETE? Nepotřebujete žádnou zvláštní výbavu! Dobře vybavená lékárnička pro první pomoc obsahuje řadu užitečných pomůcek, ale ne vždy ji máte v případě potřeby pohotově k dispozici. Můžete však použít cokoliv co je právě k dispozici, musíte improvizovat, pokud je to potřeba.

Přivolání odborné zdravotnické pomoci Telefonem:  155 (zdarma), z mobilních telefonů (a nově se vstupem do EU i z pevných linek) 112(zdarma), v mob. telefonu nemusí být ani SIM karta, lze zadat místo PIN kódu nebo přes zamknutou klávesnici).

Jak volat záchrannou službu Voláme pokud možno přímo od postiženého. Před voláním bychom si měli ujasnit: kde jsme, co se stalo, jak na tom je postižený, event. kolik je postižených. Nespěchejte, odpovídejte na otázky operátora COS, telefon pokládejte až na vyzvání!

Mobil může zachránit život nesmí být ale vybitý, nebo pečlivě uklizený ve tři kilometry vzdáleném autě! Nabitý mobil nosíme u sebe tak, abychom na něj dosáhli oběma rukama, a to i v mezních situacích – např. při zachycení na stromě, skále, hlavou dolů apod. Při cestě do ciziny si předem ověříme čísla tísňových linek a případně další důležitá tísňová čísla či spojení, např. na horskou službu apod.

150 155 158 150 155 150 150 (112) 155 158 Tísňová čísla v ČR HZS ZZS PČR 150 (112) 155 158

IZS = integrovaný záchranný systém je to systém vazeb, které zabezpečují záchranný systém při výskytu hromadných neštěstí a katastrof. Do IZS patří: ZZS = zdravotnická záchranná služba PČR = policie ČR HZS = hasičský záchranný sbor AČR = armáda ČR VP = vojenská policie MP = městská policie HS = horská služba VZS = vodní záchranná služba Kynologické brigády OÚ = okresní úřady KÚ = krajské úřady ČČR = český červený kříž

Proč vlastně při nehodě pomáhat? Existuje něco jako morálka a vlastní svědomí a pak také trestně právní zodpovědnost. Neposkytnutí první pomoci znamená již vážný přečin proti zákonu: § 207 tr. zákona - Neposkytnutí pomoci (1) Kdo osobě, která je v nebezpečí smrti nebo jeví známky vážné poruchy zdraví, neposkytne potřebnou pomoc, ač tak může učinit bez nebezpečí pro sebe nebo jiného, bude potrestán odnětím svobody až na 1 rok. (2) Kdo osobě, která je v nebezpečí smrti nebo jeví známky vážné poruchy zdraví, neposkytne potřebnou pomoc, ač je podle povahy svého zaměstnání povinen takovou pomoc poskytnout, bude potrestán odnětím svobody až na 2 léta nebo zákazem činnosti. § 208 tr. zákona - Neposkytnutí pomoci Řidič dopravního prostředku, který po dopravní nehodě, na níž měl účast, neposkytne osobě, která při nehodě utrpěla újmu na zdraví, potřebnou pomoc, ač tak může učinit bez nebezpečí pro sebe nebo jiného, bude potrestán odnětím svobody až na tři léta nebo zákazem činnosti.

Malé děti, 1 minutu!