5. Graf funkce – konstantní, lineární (s abs. hodnotou)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
* Lineární funkce Matematika – 9. ročník *
Advertisements

Funkce.
Název projektu: Učení pro život Reg.číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo šablony: III / 2 Název sady C: NEROVNICE Autor: Mgr. Alena Štědrá Název.
Lineární funkce a její vlastnosti
Pojem funkce Lineární funkce Kvadratické funkce
Základy infinitezimálního počtu
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
Čihák Plzeň 2013, 2014 Funkce 11 Kvadratická funkce 3.
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o.
Anotace Prezentace, která se zabývá opakováním funkcí. AutorMgr. Václav Simandl JazykČeština Očekávaný výstupŽáci opakují funkce. Speciální vzdělávací.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_08A13 AutorRNDr. Marcela Kepáková Období vytvořeníŘíjen.
Škola:Gymnázium Václava Hlavatého, Louny, Poděbradova 661, příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Inovace výuky Číslo.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_08A2 AutorRNDr. Marcela Kepáková Období vytvořeníZáří 2012.
Název školy Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, Litoměřice AutorMgr. Milena Procházková Název šablonyIII/2_Inovace a zkvalitnění.
AnotacePrezentace, která se zabývá grafickém řešením soustavy dvou lineárních rovnic o dvou neznámých. AutorMgr. Václav Simandl JazykČeština Očekávaný.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_89.
AnotacePrezentace, která se zabývá kvadratickou funkcí. AutorMgr. Václav Simandl JazykČeština Očekávaný výstupŽáci poznají a sestrojí kvadratickou fúnkci.
 y= ax 2 + bx + c  a,b,c jsou koeficienty kvadratické funkce  a  0  ax 2 kvadratický člen  bx lineární člen  c absolutní člen - číslo.
ANOTACE PREZENTACE SEZNAMUJE S SESTROJENÍM GRAFU KVADRATICKÉ FUNKCE Druh učebního materiáluDUM Očekávané výstupy Žák sestrojí graf kvadratické funkce dle.
Kvadratické funkce, rovnice a nerovnice
Count shapes Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_92.
graf kvadratické funkce
Elektronická učebnice - II
AnotacePrezentace, která se zabývá grafem funkce. AutorMgr. Václav Simandl JazykČeština Očekávaný výstupŽáci tvoří grafy. Speciální vzdělávací potřebyNe.
Vzájemná poloha dvou kružnic
Čihák Plzeň 2013, 2014 Funkce 10 Kvadratická funkce 2.
Vzdělávací oblast: Matematika Autor: Mgr. Robert Kecskés Jazyk: Český
MIROSLAV KUČERA Úvodní informace Matematika B 2
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
2.1.1 Kvadratická funkce. Kvadratická funkce se nazývá každá funkce, daná ve tvaru kde je reálné číslo různé od nuly, jsou libovolná reálná čísla. Definičním.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_08A16 AutorRNDr. Marcela Kepáková Období vytvořeníŘíjen.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Tento digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není-li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Repetitorium z matematiky Podzim 2012 Ivana Medková
Název školy Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, Litoměřice AutorMgr. Milena Procházková Název šablonyIII/2_Inovace a zkvalitnění.
FUNKCE 13. Zápis funkční závislosti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Kusendová. Dostupné z
9. Vlastnosti funkcí – rostoucí a klesající funkce - příklady
česká abeceda obsahuje 42 písmen pořadí písmen nelze měnit
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
FUNKCE 16. Nepřímá úměrnost – zadání funkce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Kusendová. Dostupné z
12. Průsečíky se souřadnými osami
FUNKCE 17. Mocninná funkce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Kusendová. Dostupné z
FUNKCE 19. Logaritmická funkce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Kusendová. Dostupné z
6. Graf funkce – kvadratická funkce
FUNKCE 2. Pojem funkce – příklady Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Kusendová. Dostupné z
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_08A11 AutorRNDr. Marcela Kepáková Období vytvořeníŘíjen.
Funkce Lineární funkce a její vlastnosti 2. Funkce − definice Funkce je předpis, který každému číslu z definičního oboru, který je podmnožinou množiny.
Lineární funkce Rozdělení lineárních funkcí Popis jednotlivých funkcí.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika Autor: Mgr. Radek Martinák FUNKCE – lineární Co znamená lineární? Jak souvisí lineární funkce s přímou.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
FUNKCE 18. Exponenciální funkce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Kusendová. Dostupné z
FUNKCE 15. Nepřímá úměrnost
RÝSOVÁNÍ KOLMIC A ROVNOBĚŽEK
2.1.1 Kvadratická funkce.
Autor: Předmět: Ročník: Název: Označení: DUM vytvořen:
8. Vlastnosti funkcí – monotónnost funkce
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Lineární funkce a její vlastnosti
Grafy kvadratických funkcí
Výuka matematiky v 21. století na středních školách technického směru
VY_12_INOVACE_Pel_III_05 Funkce – přímá úměrnost
FUNKCE 4. Graf funkce - úvod
11. Vlastnosti funkcí – extrémy funkce
Grafy kvadratických funkcí
Transkript prezentace:

5. Graf funkce – konstantní, lineární (s abs. hodnotou) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Kusendová. Dostupné z http://www.oazmoodle.cz/moodle/. Provozuje OA a SZeŠ Bruntál.

Graf funkce f ve zvolené pravoúhlé soustavě souřadnic v rovině je množina všech bodů X [x, f(x)], kde x  D(f).

Zatím jsme se setkali s funkcemi: konstantní lineární lineární s absolutní hodnotou kvadratickou Dokázali byste uvést příklady daných funkcí?

lineární s absolutní hodnotou Obecný zápis Příklad Graf Body konstantní y = c c  R y = 1 přímka lineární y = ax + b a, b  R y = 2x4 2 lineární s absolutní hodnotou y = |x+3| lomená přímka 2 + nulové body kvadratická y = ax2 + bx + c a, b, c  R y = x2+2 parabola 3

Sestrojte graf funkce f: y = 2, x  R.

Sestrojte graf funkce f: y = 2, x  R. Řešení V předpisu funkce není závislost na x, pro všechna x  R je funkční hodnotou číslo 2.

Sestrojte graf funkce f: y = 2, x  R. Řešení V předpisu funkce není závislost na x, pro všechna x  R je funkční hodnotou číslo 2.

2) Sestrojte graf funkce f: y =  x + 3, x  R.

2) Sestrojte graf funkce f: y =  x + 3, x  R. Řešení Jedná se o lineární funkci, jejímž grafem je přímka. K sestrojení přímky stačí 2 body. Zvolíme si 2 body, např. x = {0; 1}, určíme funkční hodnoty:

2) Sestrojte graf funkce f: y =  x + 3, x  R. Řešení Jedná se o lineární funkci, jejímž grafem je přímka. K sestrojení přímky stačí 2 body. Zvolíme si 2 body, např. x = {0; 1}, určíme funkční hodnoty: f (0) = 0 + 3 = 3 f (1) =  1+ 3 = 2 Do grafu tedy zakreslíme body [0; 3] a [1, 2] a sestrojíme přímku.

3) Sestrojte graf funkce f: y = |3 x|, x  R.

3) Sestrojte graf funkce f: y = |3 x|, x  R. Řešení Jedná se o lineární funkci s absolutní hodnotou. Grafem bude lomená přímka. Je třeba zjistit bod, kde se bude průběh grafu měnit.

3) Sestrojte graf funkce f: y = |3 x|, x  R. Řešení Jedná se o lineární funkci s absolutní hodnotou. Grafem bude lomená přímka. Je třeba zjistit bod, kde se bude průběh grafu měnit. 3  x = 0, odtud x = 3 (tzv. nulový bod). Zvolíme 3 hodnoty: 3, 2 (< 3), 4 (> 3)

3) Sestrojte graf funkce f: y = |3 x|, x  R. Řešení Jedná se o lineární funkci s absolutní hodnotou. Grafem bude lomená přímka. Je třeba zjistit bod, kde se bude průběh grafu měnit. 3  x = 0, odtud x = 3. Zvolíme 3 hodnoty: 3, 2 (< 3), 4 (> 3) f (3) = 0 f (2) = |3  2| = |1| = 1 f (4) = |3  4| = |1| = 1 Do grafu tedy zakreslíme body [3; 0], [2; 1], [4 ; 1].

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Šablona číslo: III/2/1/MAT/45 Předmět: Matematika Anotace: Prezentace je zaměřena na sestrojení grafu konstantní a lineární funkce Autor: Mgr. Jitka Kusendová Jazyk: čeština Očekávaný výstup: sestrojí graf konstantní, lineární funkce a lineární funkce s absolutní hodnotou Klíčová slova: graf, lineární, konstantní, funkce s absolutní hodnotou Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: střední odborná škola Typická věková skupina: 16 – 18 let Celková velikost: 656 kB