Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kyslík Mgr. Helena Roubalová
Advertisements

GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
PRŮBĚH CHEMICKÉ REAKCE
Metody dělení složek směsí
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_99.
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová ANOTACE: Výukový materiál je určen pro studenty 1.ročníku SŠ. Může být použit při výkladu vlastností vodíku. KLÍČOVÁ SLOVA:
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Faktory ovlivňující rychlost chemické reakce
Fotosyntéza Vznik glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Radiační chemie – Katalyzátory Klára Opatrná Jakub Hofrichter.
Faktory ovlivňující průběh chem. reakce
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_408.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Reakční rychlost Rychlost chemické reakce
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: listopad 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Reakce alkanů a cykloalkanů.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_404.
Faktory ovlivňující reakční rychlost, teorie chemické kinetiky
Základy chemických technologií 2009 TECHNOLOGICKÉ PROCESY CHEMICKÉ PROCESY:TAKOVÉ TECHNOLOGICKÉ POSTUPY, PŘI KTERÝCH DOCHÁZÍ K CHEMICKÉ PŘEMĚNĚ SUROVINY,
Vlivy na rychlost chemických reakcí
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Přechodné prvky, d prvky II.
Kinetika chemických reakcí
VY_32_INOVACE_6_2_7 Ing. Jan Voříšek  Opakování: co je hlavním zdrojem alkanů a cykloalkanů?  Hlavními zdroji alkanů a cykloalkanů jsou ropa a zemní.
Organické sloučeniny - uhlovodíky Materiál je určen k bezplatnému používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv.
Chemická výroba Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Soutěž pana ZKUMAVKY FINÁLE Pokyny Odpovídejte pouze přeškrtnutím okénka se správnou odpovědí 1. otázka abcd.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_14.
Chemická reakce, chem. rovnice
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Kyslík.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Kyseliny - zástupci Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Oxidy.
Kyslík.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_07_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: UHLÍ Anotace:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Ch_018_Faktory ovlivňující rychlost chemické reakce Ch_018_Chemické reakce_ Faktory ovlivňující rychlost chemické reakce Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_11_Kyslík Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Dobrý sluha, ale zlý pán Chemie – 8. ročník Autor: Mgr. Jitka Pospíšilová.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o fotosyntéze. Klíčová slova: fotosyntéza,
Železo Autor: Mgr. Alena Víchová Škola: Střední umělecká škola v Ostravě Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Číslo dum: VY_32_INOVACE_CHE_1_57 Název.
Základy organické chemie
Vytápění Paliva.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Výpočty z chemických rovnic
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Skupenství látek NÁZEV ŠKOLY
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
RISK Chemie 9 I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michal Kapoun. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název: Rychlost chemické reakce
VODA, VZDUCH, KYSLÍK, HASICÍ PŘÍSTROJE
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Obecná a anorganická chemie
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Škola: Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín,
Název školy: Základní škola Městec Králové
Reakce alkanů CH- 4 Chemické reakce a děje , DUM č. 8
Vlivy na rychlost chemických reakcí
Transkript prezentace:

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1689 Název: VY_32_INOVACE_55 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název školy: Základní škola Panenský Týnec 439 05 Panenský Týnec 166 Téma: Katalyzátory Ročník: 8. Autor: Bc. Adam Štípek Datum: 25. 12. 2013

katalýza, katalyzátor, reakce Anotace: Klíčová slova: katalýza, katalyzátor, reakce Anotace: Prezentace slouží ve výkladové části hodiny zabývající se katalyzátory a jako opora pro vypracování párovaného pracovního listu (VY_32_INOVACE_56)

Katalyzátory

Obsah Obecná definice katalyzátoru Obecné dělení katalyzátorů Katalyzátor v zápisu chemické reakce Ukázka katalyzované reakce Vybrané příklady katalyzátorů a jimi katalyzovaných reakcí

Obecná definice katalyzátoru Katalyzátor je látka, jež vstupuje do chemické reakce, pozměňuje její průběh, ale zároveň se při ni nespotřebovává ani nemění.

Dělení katalyzátorů Obecný katalyzátor Katalyzátor - inhibitor - snižuje množství energie potřebné k rozběhnutí reakce (např. teplotu vzplanutí ) - zrychluje průběh reakce př: voda při korozi železa Katalyzátor - inhibitor - zvyšuje množství energie potřebné k rozběhnutí reakce - zpomaluje průběh reakce př: voda ve dřevě na otop

Dělení katalyzátorů Selektivní katalyzátor - mění průběh reakce tak, že výsledný hmotnostní poměr produktů reakce je jiný, než by byl bez jeho použití. - tento typ katalyzátorů je často používán při mnoha výrobách organických sloučenin kde vedle požadované látky vzniká zpravidla i mnoho látek nežádoucích.

Dělení katalyzátorů Katalytický jed - znemožňuje funkci katalyzátoru -> katalyzátor je v reakční směsi obsažen, ale nemůže ji jakkoli ovlivňovat. př: platinový katalyzátor v autě poškozuje přítomnost sirovodíku ve spalinách

Katalyzátor v zápisu chemické reakce Přítomnost katalyzátoru v průběhu reakce značíme jeho umístěním nad nebo pod šipku v rovnici

Ukázka katalyzované reakce Reakce práškového hliníku s jódem katalyzovaná vodou

Vybrané příklady katalyzátorů a jimi katalyzovaných reakcí Cigaretový popel – katalýza hoření sacharózy - pokud se budeme pokoušet zapálit kostku cukru nad plamenem kahanu, roztaví se a steče. Po přidání malého množství cigaretového popela však začne hořet. Důvodem je katalytické působení kationtů některých kovů, jež jsou v popelu obsaženy.

Vybrané příklady katalyzátorů a jimi katalyzovaných reakcí Rhodium (Rh) – katalýza rozkladu oxidů dusíku - Rhodium se vedle platiny používá v konstrukcích automobilových „katalyzátorů“. Rhodium v těchto zařízeních umožňuje rychlý rozklad jedovatých oxidů dusíku na čistý dusík a kyslík a zlepšuje tak kvalitu vzduchu v okolí dopravních komunikací -především ve městech.

Vybrané příklady katalyzátorů a jimi katalyzovaných reakcí Oxid titaničitý (TiO2) – fotokatalýza rozkladu oxidů dusíku a oxidace mnoha těkavých organických látek - Oxid titaničitý se zdá být výhledovým materiálem používaným jako bílé barvivo v pokojových výmalbách. Nejen, že je velice bílý, ale navíc ještě napomáhá k rozpadu mnoha škodlivých a zapáchajících látek. - ke katalytické funkci TiO2 je „bohužel“ zapotřebí UV záření.

Vybrané příklady katalyzátorů a jimi katalyzovaných reakcí Oxid manganičitý (MnO2) – katalýza rozkladu peroxidu vodíku - Oxid manganičitý neboli burel je v laboratorních podmínkách používán jako katalyzátor rozkladu peroxidu vodíku za účelem přípravy plynného kyslíku.

Zdroje a literatura Cs.wikipedia.org En.wikipedia.org Vacík, Jiří, PŘEHLED STŘEDOŠKOLSKÉ CHEMIE, Praha, SPN, 1999, 368str., ISBN 80-7235-108-7 http://www.ceskatelevize.cz/porady/10121359557-port/438-promeny-cukru http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Burning_cube_sugar.png http://www.hbautopraha.cz/static/dpf http://pixabay.com/cs/cigarety-popel-naklon%C4%9Bn%C3%AD-kou%C5%99en%C3%AD-83571/ http://oumeitetrading.com/info/27-1.htm http://www.tronox.com/media/images-and-logo/tronox-photos/titanium-dioxide-pigment-end-products-photo-2/ http://en.wikipedia.org/wiki/File:Peroxide_decomposition_catalyst_plate_in_main_thruster.jpg