DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Drama – vývoj a rozdělení
Advertisements

(Literární výchova - 7. ročník)
Co je estetika?  věda o podstatě a formách tvorby podle zákonů krásy  základ osvojení světa jako tvůrčí,cílevědomé činnosti lidí-estetické osvojování.
Literární věda.
Obecné poučení o literatuře
VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.18.
ÚVOD DO STUDIA LITERATURY
Rozbor uměleckého textu
 „EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Anotace: Diskutovat se žáky o využívání volného času Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní vzdělávání Vzdělávací obor: Občanská nauka Tematický.
Lyrické druhy a žánry Český jazyk VY_32_INOVACE_ sada, ČJ
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Zásady rozboru textu uměleckého a neuměleckého
Mgr. Michal Oblouk. nejjednodušší podává fakta (co se kdy a kde stalo nebo stane) údaje jsou řazeny v místních či časových sledech nebo abecedním způsobem.
Umberto Eco – Jméno růže
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
PRÓZA, EPIKA Mgr. Michal Oblouk. Próza Z latiny prosa oratio = řeč přímá, stále postupující Přirozená, běžná forma vyjádření psaná volně (ne ve verších)
Název: LIDOVÁ SLOVESNOST Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Na stránce č. 4 jsou otázky testu. Na dalších stránkách
Obecné poučení o literatuře
Identifikátor materiálu: EU –
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.07 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici lyriky, její hlavní znaky a dělení. Vzdělávací oblast: český jazyk a literatura.
Odborný styl PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝU.
teze otázek ke státnicím v NMgr. studiu
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_01_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
CHARATKTERISTIKA UMĚLECKÉHO TEXTU
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
Poezie ve světové literatuře
8 Řecká literatura attického a helénistického období
Žánry literatury 1) Lyrika - slovo řeckého původu - popisuje spisovatelovy prožitky, - popisuje spisovatelovy prožitky, pocity, dojmy a myšlenky pocity,
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou Z. Svěráka a L. Smoljaka Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
Obecná charakteristika literatury Mgr. Michal Oblouk
KVINTA.  JEN TRADOVANÁ  ÚSTNÍ  UŽ ZAPSANÁ SLOVESNOST  LITERATURA  PÍSEMNICTVÍ.
STRUKTURA A JAZYK LITERÁRNÍHO DÍLA VRSTVA TEMATICKÁ A MYŠLENKOVÁ Mgr. Michal Oblouk.
Literární druhy a žánry Literární druhy a žánryOB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Literární žánry V této prezentaci se dozvíte, co je hlediskem pro dělení literatury na žánry, jak se dělí a podle čeho jednotlivé žánry poznáme.
Autor: Mgr. Martina Žondrová Datum: Září 2011 Ročník: 7. Vzdělávací obor: Český jazyk Anotace: Prezentace je určena k výkladu učiva druhy a funkce literatury.
Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy Zvolenovská 537, Hluboká nad Vltavou Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám.
Literatura = písemnictví Jeden z druhů umění, písemné záznamy. Rozdělení: a) odborná literatura b) krásná literatura = BELETRIE c) jednací písemnosti (př.
OBECNÁ CHARAKTERISTIKA LITERATURY Mgr. Michal Oblouk.
V Ě CNÁ LITERATURA FORMY V Ě CNÉ LITERATURY MGR. MICHAL OBLOUK.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Moderní škola Název školy Střední hotelová škola, s.r.o., Floriánské nám.
LITERÁRNÍ DRUHY Literatura se dělí na tři základní druhy – epiku, lyriku a drama. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_CJL_1,4_44
Uměleckonaučná literatura
O útvarech, žánrech a textech
SLOHOVÉ POSTUPY A ÚTVARY
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Digitální učební materiál
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organ.
LITERÁRNÍ DRUHY A ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
Název Česká literatura Název projektu: OP VK
Dělení literatury.
O útvarech, žánrech a textech
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
VOŠ A SPŠ ŠUMPERK V PROJEKTU MOV
Literatura 2. poloviny 14. století Mgr. Ludmila Růžičková
Základní filozofické otázky
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_02
Transkript prezentace:

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0112 Název projektu Moderní škola Název školy Střední hotelová škola, s.r.o., Floriánské nám. 350, Kladno Předmět Literární výchova Tematický okruh Literatura jako druh umění Téma Úvod do teorie literatury Ročník 1. Jméno autora Mgr. Simona Růžková Datum tvorby 31. 7. 2012 Anotace Žáci se seznámí se základním dělením literatury, zamyslí se nad jejími funkcemi a připomenou si literární druhy a jejich charakteristiku.

Co znamená pojem literatura? písemnictví pojem odvozen z latinského slova littera, což znamená písmeno

Co do literatury patří? všechny písemné texty zaznamenané určitým jazykem (česká, německá, anglická atd.) v určitém historickém období (antická, středověká, současná atd.) ústní slovesnost, kdy jsou autoři neznámí a texty se šíří ústní podáním (písně, pohádky, anekdoty atd.)

Čím se zabývá literární věda? zkoumá uměleckou literaturu ve třech hlavních oborech literární historie zabývá se dějinami literatury literární teorie zabývá se otázkami výstavby literárního díla, jeho výrazovými prostředky a otázkami literárních druhů a žánrů literární kritika zabývá se hodnocením, rozbory a výklady děl

K čemu je literatura? „Obyčejný čtenář vám na tuhle otázku může odpovědět bez rozpaků: „No přece ke čtení!“ A do toho „čtení“ se vejde všechno: zábava, poznání, radost duše, prostředek uspávací, prostředek k vyvolání vzrušujícího napětí, odstranění pocitu nudy i navození pocitu sladkého nicnedělání, senzační odhalení zajímavostí a zklidnění vychutnávaným, třeba i opakovaným estetickým zážitkem.“ (F. Buriánek)

Jaké jsou funkce literatury? estetická poznávací formativní výchovná společenská relaxační = estetický prožitek díla, prostor pro fantazii = vzdělávání = formování osobnosti, rozvoj vnímání a schopnosti myšlení = zprostředkování hod- not, postojů a názorů = upozornění na spole-čenské problémy = uvolnění, zábava, odreagování se

V čem se liší učebnice dějepisu od historického románu? rozdíl nikoli v obsahu, ale ve způsobu zpracování a také v tom, která funkce literatury je dominantní na základě tohoto rozdílu se rozlišuje: literatura věcná literatura umělecká literatura faktu

Základní dělení literatury: literatura věcná – převažuje poznávací funkce, zahrnuje odbornou literaturu, publicisti-ku a administrativní texty literatura umělecká – převažuje estetická funkce, označuje se také jako krásná literatura či beletrie literatura faktu – stojí na pomezí, používá umělecké výrazové prostředky, ale věrně se drzí skutečnosti, nedotváří ji pomocí fantazie

Uměleckou literaturu rozdělujeme podle výrazových forem, jakými jsou texty vytvářeny, na tři základní druhy. Na jaké? PRÓZA = běžná, přirozená forma, řídí se gramatikou a logikou POEZIE = píše se veršem, základním prvkem je rytmus DRAMA = není určeno k četbě, ale k předvádění na jevišti

Podle staršího dělení rozlišujeme v umělecké literatuře lyriku, epiku a drama. Jaký je mezi nimi rozdíl? LYRIKA – nemá děj, vyjadřuje pocity, názory a dojmy lyrického subjektu, podle toho, co vyjadřuje, rozlišujeme lyriku milostnou (intimní), přírodní, úvahovou (reflexivní), společenskou EPIKA - založena na vyprávění děje nejčastěji v 1. osobě (ich-forma), nebo ve 3. osobě (er-forma) DRAMA - předvádí děj přímými řečmi jednajících postav formou dialogu (rozhovor dvou a více postav) a monologu (promluva jednoho herce určená pouze divákům)

ZDROJE: SOCHROVÁ, Marie. Literatura v kostce pro střední školy. Havlíčkův Brod: Fragment, 1999, ISBN 80-7200-332-1 SOUKAL, Josef a kol. Literatura pro I. ročník gymnázií. Praha: SPN, 2001, ISBN 80-7235-154-0. SOCHROVÁ, Marie. Čítanka I. k Literatuře v kostce. Havlíčkův Brod: Fragment, 1999, ISBN 80-7200-310-0. vlastní archiv autorky