Typy epidemiologických studií

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní seminář k metodám evaluací aktivit v oblasti globálního rozvojového vzdělávání (GRV) Praha, 2010 Analýza monitoringu a evaluace globálního rozvojového.
Advertisements

BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Na Bělidle 7, Moravská Ostrava,
Projektové řízení Modul č.1.
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Metody psychologie PhDr. Eva Tomešová, PhD.. Jak psychologové dospějí k závěrům o neznámém?  Používají VĚDECKOU METODU: IDENTIFIKACE VĚDECKÉ OTÁZKY FORMULACE.
EPIDEMIOLOGIE 10.přednáška Epidemiologické studie.
Výpočet a interpretace ukazatelů asociace v epidemiologických studiích
Něco o pozorování Tereza Krajčová Lenka Prachařová Anna Rokytová
Sociodemografická analýza Výzkum potřeb uživatelů Prostějov.
Plíce po 20 letech kouření
Sledování zdravotního stavu populace Hygiena obecná LS 2007/2008.
Měření frekvence nemocí v populaci.
Klinická propedeutika
Obsah statistiky Jana Zvárová
Vznik lidského myšlení Filip Bordovský. Vznik lidského myšlení Rozum, neboli schopnost myslet se u lidí vyvinula na základě velkého množství faktorů:
Experimentální design
ZÁKLADNÍ SOUBOR Základní soubor (populace) je většinou myšlenková konstrukce, která obsahuje veškerá data, se kterými pracujeme a není vždy snadné jej.
VY_32_INOVACE_EKO_06 MARKETINGOVÝ VÝZKUM I. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
Zásady experimentální práce (především v biologii)
Marketingový výzkum. podstatou je systematické plánování, podstatou je systematické plánování, shromažďování, analýza a vyhodnocování shromažďování, analýza.
Téma Výzkumný problém Přednášky ze Základů pedagogické metodologie
Skupinové interview (Focus group)
Náhodné výběry a jejich zpracování Motto: Chceme-li vědět, jak chutná víno v sudu, nemusíme vypít celý sud. Stačí jenom malý doušek a víme na čem jsme.
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
Výzkum veřejného mínění a jeho realizace
Nutriční epidemiologie
Marketingový průzkum Milan Mrázek Matematika & Business
Výživa v dětí do 2 let - úvod Mgr. Petra Sedlářová.
3. SEMINÁŘ měření frekvence nemocí v populaci.
Fyzioterapie – životní prostředí a životní styl – praktika Milena Černá Ústav obecné hygieny.
Diagnostické metody ve speciální pedagogice - Experiment
Metodologie 2 Lekce 1 Lenka Slepičková.
METODY STŘEDNĚDOBÉHO PROGNÓZOVÁNÍ SURO jaro 2010.
Klasifikace nemocí – ICD, ICF
aneb Assessment Centre a Development Centre
Aplikovaná statistika 2.
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha.
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Užívání tabákových výrobků v dospělé české populaci (15 let a více) Výsledky studie GATS WHO/CDC 2012 MUDr. Hana Sovinová, PhDr. Ladislav Csémy Státní.
Definice, základní pojmy
Statistické metody pro prognostiku Luboš Marek Fakulta informatiky a statistiky Vysoká škola ekonomická v Praze.
Výsledky celonárodního šetření o spotřebě alkoholu v české dospělé populaci Ladislav Csémy Hana Sovinová.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
Epidemiologie Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Od tématu k problému – druhy problému - hypotézy Východisko = problém Kvantitativní výzkum – musí mít vždy hypotézu? Kvalitativní výzkum – bez hypotézy?
9. Zdravotní situace v České republice se v některých aspektech zlepšuje. Vývoj, úroveň ani rozložení zdraví lidí však neodpovídá potřebám ani skutečným.
Chemický experiment. Školní a vědecký experiment Školní experiment: Dříve řešený problém Známý výsledek pro experimentátora Vyvození výsledku na základě.
Ústav lékařské informatiky, 2. LF UK 2008 STATISTIKA II.
Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TÁBOR MUDr. Stanislav Wasserbauer MUDr. Miloslav Kodl Hana Pokorná Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci.
5. SEMINÁŘ TYPY EPIDEMIOLOGICKÝCH STUDIÍ. HLAVNÍ METODY MEDICÍNSKÉHO VÝZKUMU Klinická, biologická, experimentální a epidemiologická Epidemiologická metoda.
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Úvod do DRG Mgr. David Zlatovský.
- váhy jednotlivých studií
Co se dá změřit v psychologii a pedagogice?
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
EPIDEMIOLOGICKÉ STUDIE
OCHRANA A PODPORA ZDRAVÍ I
Rutinní zdravotnická statistika
Zaměření a funkce sociálního lékařství (SL)
Metody a techniky výzkumu II.
OCHRANA A PODPORA ZDRAVÍ 3. PŘEDNÁŠKA
Statistika a výpočetní technika
Dětská klinika LF UP v Olomouci Akademický rok JOURNAL CLUB časopisecký klub Termín: 6. prosince 2017, 13,30- 15,00 hod. Seminární místnost,
Výpočet a interpretace ukazatelů asociace v epidemiologických studiích
Základy statistiky.
Náhodné výběry a jejich zpracování
Principy ochrany a podpory zdraví. Determinanty zdraví
Transkript prezentace:

Typy epidemiologických studií 5. SEMINÁŘ Typy epidemiologických studií

HLAVNÍ METODY MEDICÍNSKÉHO VÝZKUMU Klinická, biologická, experimentální a epidemiologická Epidemiologická metoda umožňuje: studovat historii zdraví populace měřit a popsat rozložení zdraví a nemocí v populaci hodnotit činnost a účinnost zdravotnických služeb a opatření poznat průběh a symptomy jednotlivých nemocí pátrat po determinantách nemocí

Epidemiologie, epidemiologická metoda, epidemiologické studie původně jen n. infekční etiologie, po- stupně → epidemiologická metoda i pro studium nemocí neinfekčních. současnost : uplatnění epidemiologie přesahuje rámec vlastního oboru, proniká do většiny klinických medicínských oborů ve formě epidemiologických studií (zjišťování účinku nových diagnostických a léčebných postupů, nových léků )

Epidemiologické studie Cíl: pomocí epidemiologické metody 1/ identifikovat faktory spojené se vznikem nemoci 2/ prokázat jejich roli na vzniku a rozvoji nemocí 3/ následně navrhnout, vypracovat a ověřit odpovídající preventivní opatření

Hlavní úkol epidemiologie Sledovat Analyzovat Zlepšovat ZDRAVOTNÍ STAV POPULACE Sledování a analýza → z informací a dat epidemiologických studií Nástroje pro analýzu epidemiologických dat vychází ze statistických pojmů a metod

Epidemiologické studie Zákl.cílem: Existuje vztah (asociace) mezi onemocněním a působením určitých látek (expozicí) a je tento vztah příčinný??? Asociace (obecně) = vztah, závislost mezi 2 či více jevy Měření asociace → různé ukazatele (míry rizika) Různé typy studií pro měření vztahů mezi nemocemi a jejich determinantami, záleží na cíli a na možnostech

Základní typy epidemiologických studií založené na: pozorování (výzkumníci nezasahují x pouze zaznamenávají a analyzují) experimentu (přímo určují jaké expozici bude kdo podroben)

Základní typy epidemiologických studií Studie založené na pozorování: (observační studie) Popisné (ekologické, průřezové, longitudinální) Analytické (retrospektivní, prospektivní, retroprospektivní) Studie založené na experimentu: (intervenční studie) Klinický kontrolovaný pokus Populační kontrolovaný pokus

Základní typy epidemiologických studií Typ studie Časové hledisko Jednotka STUDIE ZALOŽENÉ NA POZOROVÁNÍ   I. Deskriptivní studie a) Ekologické (korelační) Průřezové Populace b) Průřezové (prevalenční) Jedinec II. Analytické studie c) Případ–kontrola (case – control) Retrospektivní d) Kohortové Prospektivní, retro-prospektivní STUDIE ZALOŽENÉ NA EXPERIMENTU III. Kontrolovaný pokus Prospektivní Jedinec (pacient) IV. Populační intervenční studie

OBSERVAČNÍ studie (založené na pozorování)

I. deskriptivní studie Výskyt + rozložení nemocí v populaci, a to podle charakteristik osob (KDO), místa (KDE), času (KDY) je nemocný. Zdroj hypotéz, ukazují na možné příčinné vztahy Neanalyzují vztah mezí nemocí a expozicí Mohou být součástí analytických či experimentálních studií Zdroj informací – rutinní statistiky Výsledky lze využít pro organizaci, řízení a plánování zdravotnických služeb.

Deskriptivní studie Ekologické, korelační studie Průřezové studie Longitudinální studie

I.a) Ekologické (korelační) studie Předmětem studia jsou populační celky (školy, města, okresy …). Zjišťují, zda existuje korelace (asociace, vztah) mezi rizikovým faktorem a následkem (nemocí, úmrtím.) na úrovni populačních skupin ( NE jednotlivce!) Těžiště spočívá ve srovnávání zdravotní situace, a to: a) různých populací v určitém časovém okamžiku b) jedné populace v různých časových obdobích

I.a) Ekologické (korelační) studie Většinou se používají, když: nejsou k dispozici údaje na úrovni jedinců (vliv znečištění ovzduší na výskyt nemocí), se zajímáme o agregované efekty (vliv zvýšení spotřební daně na tabákové výrobky na snížení spotřeby tabákových výrobků v různých zemích), chceme poukázat na možnou souvislost mezi výskytem rizikového faktoru a výskytem nemoci (např. konzumace vepřového masa na hlavu a výskyt rakoviny tlustého střeva v ČR v průběhu posledních 50 let).

I.a) Ekologické (korelační) studie VÝHODY: Jsou relativně rychlé, levné a snadno proveditelné. Jsou zdrojem hypotéz o etiologii nemocí.

I.a) Ekologické (korelační) studie NEVÝHODY: Nelze je použít pro prokazování příčinné závislosti. Poukazují pouze na možný vztah mezi výskytem rizikového faktoru a nemoci – jsou zdrojem hypotéz, které je nutno prověřit v jiných typech studií. Asociace na populační úrovni nemusí znamenat (a často také neznamená) asociaci na úrovni jedince (ekologické zkreslení). Přejímá nedostatky rutinních statistik. Využívají informace získávané k jiným účelům, tzn. není možno získat doplňující informace.

I.a) Ekologické (korelační) studie Obecně: - vztah mezi ukazateli zdrav. stavu (SDŽ,SÚ,KÚ) a socioekon. ukazateli (př.mzda, míra vzdělání, prům. spotřeba alkoholu, cigaret), - vztah mezi údaji o znečištění prostředí v urč. geogr. oblasti a ukazateli zdrav. stavu (ekologické) Z nich se potom vyvozují hypotézy o možném škodlivém vlivu znečištění na zdraví. Příklady: vztah mezi koncentrací NO a SO a mírou novorozenecké úmrtnosti (46 okresů, dr. Bobák a kol.) denní spotřeba masa a výskyt Ca kolorekta

I. b) Průřezové (prevalenční) studie Soubor sledovaných osob vytváříme náhodným výběrem jedinců ze studované populace. Údaje o přítomnosti nemocí a rizikových faktorů u jedinců jsou zjišťovány současně a jednorázově v přesně určeném okamžiku / intervalu. Poskytují informace o prevalenci nemocí a rizikových faktorů ve studované populaci.

I. b) Průřezové (prevalenční) studie

I. b) Průřezové (prevalenční) studie Deskriptivní průřezové studie: Popisují výskyt rizikových faktorů a nemocí. Sledují také současný výskyt nemocí a vybraných rizikových faktorů u různých populačních skupin. Zdroj hypotéz o možných příčinných vztazích, které je nutno ověřit jinými typy studií Rychlé, levné, eliminují fenomen ledovce NEVÝHODY: Chybí časové hledisko, nelze přesně určit, co je příčina a co následek (expozice faktoru a přítomnost nemoci jsou hodnoceny současně k urč. datu či období) → nemůže přinést důkaz o kauzálním vztahu mezi N a E Nevhodné pro vzácné a krátce trvající choroby

Průřezová (prevalenční) studie - příklady Osoby onkol. nemocné trpí častěji depresemi → psychické poruchy jsou důsledkem onkol. dg.? Nebo psychicky labilní osoby jsou predisponovány ke vzniku nádor. onem.? ( příčina nebo následek) HIS ČR – výběrové šetření o zdravotním stavu obyvatelstva (1993,1996, 1999, 2002- zákl. demogr.a socioek.charakteristiky, zdravotní stav, výskyt rizikových faktorů a životní styl, hodnocení zdravotnického systému) EHIS – Evropské výběrové šetření o zdraví v ČR (2008)

Evropské výběrové šetření o zdraví v ČR (EHIS 2008) Jednotný systém harmonizovaných šetření o zdraví v rámci zemí Evropy 4 základní složky (moduly) - Evropský podkladový modul (sociodem.charak.) - Evropský modul o zdravotním stavu - Evropský modul o zdravotní péči - Evropský modul o zdravotních determinantách Cca 2000 respondentů (15-79let) náhodný výběr z CRO Dotazníkové šetření metodou face to face (Eurostat) Realizováno ÚZISem (jinde národní statistické ústavy) Evropský modul o zdraví – např. subjektivně vnímané zdraví , chronická nemocnost, úrazy, omezení prac. Aktivit z důvodsu nemoci, duševní zdraví, fyzická bolest… 22

Longitudinální studie typické – dlouhodobé sledování jednotlivců; náročné umožňuje hodnocení vývoje Př.: Studie britských lékařů Brněnská studie růstu a vývoje

II. ANALYTICKÉ studie Prověřují hypotézy, kt. vyplynuly z deskriptivní fáze šetření Objasňují vztah příčiny a následku mezi nemocí a expozicí, mohou být zdrojem dalších hypotéz. Pracují se dvěma skupinami osob, a to se skupinou studovanou a se skupinou kontrolní.

Analytické studie Retrospektivní (case control study, s. případů a kontrol) Prospektivní (cohort study) Retroprospektivní (ambispektivní) obsahují rovněž popis, navíc analyzují vztah mezi zdravot. stavem a dalšími proměnnými. snaží se objasnit, zda expozice určitému faktoru vede následně ke vzniku nemoci (rizikový faktor) nebo naopak – zda tento faktor zabrání nemoci( protektivní f.)

II.a) studie případů a kontrol - retrospektivní Vyžaduje práci se 2 skupinami osob: - nemocné (případ), - bez nemoci (kontrola). Zjišťujeme, kolik osob v obou skupinách bylo v minulosti vystaveno působení rizikového faktoru. Postupujeme od následků k příčině – retrospektivní studie. Srovnáváme počet osob vystavených působení rizikového faktoru ve skupině případů a v kontrolní skupině – usuzujeme na asociaci mezi vznikem nemoci a působením faktoru.

II.a) studie případů a kontrol

II.a) studie případů a kontrol Výběr případů: Definice případů - přesně stanovené podmínky, které musí splňovat všichni jedinci zahrnuti do skupiny případů Přesná definice nemoci Osobní charakteristiky (pohlaví, věk, místo bydliště) Zdroj případů Pacienti jednoho zdravotnického zařízení, kteří splňují definici případů (problém se zobecněním výsledků) Náhodný výběr z nemocných osob ve sledované populaci

II.a) studie případů a kontrol Výběr kontrol: Cílem je vybrat jedince, kteří budou co nejpodobnější případům Pacienti téhož zdravotnického zařízení, kteří se léčí s jinou nemocí (nejlépe směs různých diagnóz) nebo příbuzní, přátelé a sousedé osob ve skupině případů (možnost větší podobnosti než v reálu). Náhodný výběr ze zdravých osob ve sledované populaci.

II.a) studie případů a kontrol Výhody studií případů a kontrol   vhodné pro studium vzácných onemocnění rychlé, levné, možnost rychlého zopakování vhodné pro chronická onemocnění a nemoci s dlouhou latencí možnost sledování i více rizikových faktorů u jedné nemoci  Nevýhody studií případů a kontrol nutnost spoléhat na lidskou paměť a na údaje v dokumentaci (mohou být nedostatečné a nepřesné) někdy je obtížné zjistit časový vztah mezi expozicí rizikovému faktoru a vznikem onemocnění (vše se odehrálo v minulosti) nevhodné pro studium vzácných rizikových faktorů

II.a) studie případů a kontrol příklady studie malformací novorozenců – -průkaz teratogenního efektu thalidomidu (Conterganu) – NSR, 50.léta 20.st., -asociace mezi malformacemi plodu a rubeolou studie vztahu mezi kouřením a Ca plic, mezi kouřením a ICHS

II.a) studie případů a kontrol Thalidomidová aféra Důkaz o příčinné souvislosti mezi požitím thalidomidu v rané fázi těhotenství a malformacemi plodu získán prostřednictvím studie případů a kontrol (1961). Několik lékařů v Německu nezávisle na sobě subjektivně zaregistrovalo vyšší výskyt novorozenců s malformacemi končetin. Začali pátrat, zda matky byly v těhotenství vystaveny nějakým škodlivinám. Jako pravděpodobný společný činitel se po určité době tápání ukázalo užívání thalidomidového preparátu (Contergan, Distaval). V r. 1961 prof. Hans Weicker provedl v Bonnu první studii případů (matky dětí s fokomelickými končetinami) a kontrol (matky zdravých dětí) a zjišťoval u nich užívání léků v těhotenství. Contergan užívalo 70% matek fokomelických dětí oproti 1% matek zdravých dětí. Souvislost mezi užíváním thalidomidu v těhotenství a malformacemi plodu byla následně potvrzena i prospektivní studií. Lék byl stažen z trhu v prosinci 1961. Celkem bylo kvůli jeho užívání postiženo asi 15000 plodů. 12000 dětí se narodilo, 4000 z nich zemřely během prvního roku.

II.b) kohortové studie - Máme 2 skupiny osob bez nemoci, a to: - osoby vystavené určitému faktoru (studovaný soubor), - osoby nevystavené působení faktoru (kontrolní soubor). Obě skupiny sledujeme a po určité době (longitudinální studie) srovnáme výskyt nemocí ve sledovaných skupinách. Postupujeme od příčiny k následku – prospektivní (retro-prospektivní).

II.b) kohortové studie

II.b) kohortové studie Tento typ studie umožňuje odhadnout, jak velké je riziko (pravděpodobnost), že dojde ke vzniku nemoci u osoby vystavené a u osoby nevystavené působení sledovaného faktoru incidenční studie (incidence risk)

II.b) kohortové studie Výhody kohortových studií přesnost, spolehlivost, objektivita jsou vhodné i pro studium vzácných rizikových faktorů umožňují sledovat vícečetné následky jednoho rizikového faktoru lze přímo měřit incidenci ve studovaném i kontrolním souboru nejsou problémy s objasněním časového vztahu mezi rizikovým faktorem a vznikem nemoci    Nevýhody kohortových studií finanční a časová náročnost (v průběhu studie klesá počet sledovaných osob) nejsou vhodné pro studium vzácných onemocnění jestliže je uskutečněna retrospektivně, je závislá na dostupnosti a kvalitě záznamů

II.b) kohortové studie - příklady Studie britských lékařů Studie hodnotící vztah mezi fluorem a kazivostí chrupu

II c) Retroprospektivní (ambispektivní) studie Prospektivní sledování probíhající v minulosti Údaje o expozici byly zjištěny v minulosti, údaje o následku zjišťovány průběžně až do budoucnosti Příklad: Jak se nedonošenost projevila na nemocnosti a úmrtnosti ? - ze starých porodopisů vytvořeny 2 soubory- donošené a nedonošené děti, a ze zdrav. dokumentace postupně sledujeme historii jejich růstu a zdravot. stavu , jak se nedonošenost projevila na těles. a duševním vývoji, na školním prospěchu…

Studie založené na intervenci – experimentální (intervenční) studie Experiment je jedním ze základních nástrojů vědecké metody

Studie založené na experimentu organizátor studie pouze nepozoruje a neanalyzuje výskyt nemoci a expozice, ale sám aktivním zásahem – intervencí – vytváří podmínky studie (určuje expozici, rozděluje sledované osoby do skupin…) cílem je zhodnotit účinnost či bezpečnost nové léčebné či preventivní metody etika – nepřichází v úvahu záměrná expozice faktorům ohrožujícím zdraví – studie slouží k testování účinnosti pozitivních intervencí (nový lék, vakcína etc…)

Studie založené na experimentu = INTERVENČNÍ Klinický kontrolovaný pokus Populační intervenční studie (populační kontrolovaný pokus) RANDOMIZACE – náhodné rozdělení sledovaných osob na expon. a neexponované (teorie pravděpodobnosti), autor má záměrnou kontrolu nad podmínkami určujícími rozvoj choroby, což umožňuje objektivní a nezkreslenou interpretaci výsledků. Etické a právní hledisko – principy, normy, omezení !!!

III. KONTROLOVANÉ POKUSY Experiment je jedním ze základních nástrojů vědecké metody. V medicíně se používá především dvojitě slepý experiment umožňuje dospět k objektivním výsledkům, nezkresleným vědomím účastníků experimentu Pracuje se s rozsáhlým (statisticky hodnotitelným) homogenním souborem, který se náhodně (randomizace) rozdělí na dvě velké skupiny. Jedné skupině se podá nově zkoušená látka, druhé placebo (nebo jiný dosud běžně používaný medikament) Dvojité zaslepení – pacient ani lékař neví, kdo je ve skupině experimentální a kdo ve skupině kontrolní (eliminace zkreslení)

III. KONTROLOVANÉ POKUSY - tři základní prvky: 1) randomizace 2) dvojitý slepý pokus 3) statistické srovnání - předmětem studia jsou jednotlivci - problémy: např. etická stránka výzkumu

Schéma klinického kontrolovaného pokusu

IV. POPULAČNÍ INTERVENČNÍ STUDIE jsou orientovány na zdravé osoby, které jsou vystaveny působení běžných rizikových faktorů rozdělení osob na exp. a neexp. na populační úrovni→do pokusného souboru (obyvatelstvo určité územní jednotky) aktivně vnášíme nový, umělý element, kontrolní skupina je obyvatelstvo podobné územní jednotky, ale bez intervence mají velký rozsah( statisíce osob –Salkova vakcína), předmětem studia je předem vymezená populace většinou se jedná o preventivní opatření, např.očkování nevýhoda: je obtížné určit, co bylo dosaženo zavedeným opatřením a co bylo způsobeno jinými vlivy, většinou není možné zaslepení Př.: iodizace soli, fluoridace vody…

Děkuji za pozornost !