Typy dýchacích soustav

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Krevní oběh Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Advertisements

Autor:Mgr.Alena Shánělová
OBOJŽIVELNÍCI PŘÍRODOPIS 7. ROČNÍK.
Autor:Mgr. Alena Shánělová
Dýchací soustava - opakování
DÝCHACÍ SOUSTAVA.
FYLOGENEZE CÉVNÍ SOUSTAVY
plži (Gastropoda) VY_32_INOVACE_3.1.Bi2.16/Li
Obratlovci.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Obratlovci – dýchací soustava
Digitalizace výuky Příjemce
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Dýchací soustava fylogeneze.
Cévní soustava.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Dýchací soustava2.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VY_32_INOVACE_9B7 PLOŠTĚNCI, HLÍSTI morfologie a anatomie
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Mlži.
Dýchací soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci dýchací.
SOUSTAVA DÝCHACÍ Dýchací soustava sdružuje orgány, které obstarávají výměnu plynů mezi vnějším prostředím a krví. Vdechováním přivádějí do těla kyslík.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Oběhová soustava Fylogeneze.
Středn í zdravotnick á š kola, N á rodn í svobody P í sek, př í spěvkov á organizace Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Č.
Dýchací soustava.
Cévní soustava3 SRDCE, CÉVY.
Rozmnožování hub a žahavců Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: VY_32_INOVACE_14_SOUSTAVA.
Svalová soustava - protista až žahavci Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie – biologie živočichů.
Plíce. Stavba plicních váčků : PLÍCE JE PÁROVÝ ORGÁN, KTERÝ UMOŽŇUJE VÝMĚNU PLYNŮ.MEZI KRVÍ A VZDUCHEM. : DO ALVEOL SE DOSTÁVÁ VZDUCH, KYSLÍK DIFUNDUJE.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Oběhová soustava pásnic a měkkýšů Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_07_P8_Bartonkova TÉMA: Dýchací soustava OBSAH: Dýchací soustava ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Rozmnožování hmyzu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření Ročník3.
Strunatci - pokožkové deriváty Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie živočichů Datum vytvoření13.
Soustava trávicí – měkkýši a kroužkovci Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie – biologie živočichů.
Stavba kostry hrudního koše strunatců Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie – biologie živočichů Datum.
Vývoj a stavba mozku obratlovců Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření21.
Nervová soustava členovců Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření20.
Typy nervových soustav Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření19.
Oběhová soustava obratlovců Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření17.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu VY_32_INOVACE_19_Vnitřní orgány.
Typy oběhových soustav a srdcí Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření1.
Funkce trávicí soustavy a typy trávení
Soustava krycí – od měkkýšů po členovce
Soustava kosterní prvoků až měkkýšů
Dýchací soustava vyšších obratlovců
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Typy trávicích soustav
Krycí soustava strunatců a škárové deriváty
Nervová soustava nižších obratlovců
Lebka a končetiny obratlovců
Rozmnožování klepítkatců a korýšů
Dýchací soustava členovců
Rozmnožování obojživelníků
Hormonální regulace bezobratlých
Trávicí soustava hmyzu
Orgány lidského těla Přírodověda 5. ročník Zpracovala: Dana Kučerová.
Nepohlavní rozmnožování prvoků
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Kostra kroužkovců a členovců
Tělní tekutiny živočichů Cévní soustava Vylučovací soustava
RYBY Původně sladkovodní, některé druhy se dokázaly přizpůsobit životu ve slané vodě. Je to nejpočetnější třída obratlovců( druhů, u nás žije asi.
Transkript prezentace:

Typy dýchacích soustav Tematická oblast Biologie – biologie živočichů Datum vytvoření 18. 8. 2012 Ročník 3. ročník čtyřletého G a 7. ročník osmiletého G Stručný obsah Prezentace k doplnění a procvičení typů dýchacích soustav. Způsob využití Postupně procházíme listy prezentace . Úkoly pro samostatné procvičení jsou součástí prezentace. Autor RNDr. Ilona Houšková Kód VY_ 32_ INOVA CE_ 32_BHOU18 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín

Jaké jsou základní typy dýchacích soustav? Dýchání celým povrchem těla Dýchací orgány zásobující tělo kyslíkem nepřímo Dýchací orgány zásobující tělo kyslíkem přímo (viz vzdušnicovci)

Uveďte typy dýchacích soustav Dýchání celým povrchem těla: Difúze kyslíku do tkání a oxidu uhličitého z těla ven Přímá difúze plynů od povrchu těla do tělní dutiny Kožní dýchání obratlovců Dýchací orgány zásobující tělo kyslíkem nepřímo: Žábry = branchie Plicní orgány Dýchací orgány zásobující tělo kyslíkem přímo: Vzdušnice = tracheje Tracheální žábry

Popište dýchání celým povrchem těla Difúze kyslíku do tkání a oxidu uhličitého z těla ven. Difúze je pomalá, a proto můžou využívat tento způsob pouze menší živočichové s pomalým metabolismem (prvoci, houby, žahavci, ploštěnky). Obr. 1 Povrch těla těchto živočichů je tvořen tenkostěnnými buňkami.

Popište dýchání celým povrchem těla Přímá difúze plynů od povrchu těla do tělní dutiny Je to častější typ dýchání. Pod tělním povrchem se nachází síť vlásečnic a kyslík je přenášen do míst spotřeby tělním oběhem (máloštětinatci). Kožní dýchání obratlovců Může být jako doplněk plicního nebo žaberního dýchání (obojživelníci). Obr. 4

Popište, jak dýchají vodní živočichové Dýchají orgány zásobující tělo kyslíkem nepřímo – žábrami. Jsou vytvořeny jako kožní vychlípeny a jsou protkány hustou sítí vlásečnic. Na povrchu bývají kryty jemným dýchacím epitelem, který snadno propouští kyslík a oxid uhličitý.

Jaké typy žaber znáte? Dělíme je na: vnější žábry - volně vyčnívají do vodního prostředí (mnohoštětinatci, pulci), vnitřní žábry - uloženy v dutině, vývojově pokročilejší živočichové (ryby). Popište obrázek: žábry srdce mozek čichové jamky Obr. 2

Charakterizujte plicní orgány Jsou orgány s dýchacím povrchem obráceným dovnitř. Výměna plynů se děje difúzí. Vnitřní povrch plic je vystlán epitelem, který je stále udržován vlhký. Povrch plicních orgánů je hladký nebo různě členěný.

Uveďte typy plicních orgánů Plicní vaky – vakovité, plátkovitě zřasené vchlípeniny na břišní straně zadečku (pavoukovci). Popis obrázku: krevní sinus prokrvovaný dýchací plátek vzdušný prostor stigma Obr. 3 Knoz

Uveďte typy plicních orgánů Plášťová dutina – prokrvená stěna dutiny (plicnatí měkkýši). Plynový měchýř – vakovitá plynem vyplněná komora, která slouží k dýchání atmosférického kyslíku u některých skupin ryb. Plíce – obvykle párový orgán, vnitřní povrch silně prokrven a rozdílně zvrásněn (zvětšování dýchací plochy).

Popište dýchací orgány zásobující tělo kyslíkem přímo Tracheje Jsou to trubičky vyplněné vzduchem. Jsou otevřeny na povrch těla stigmaty a větví se na jemné chodbičky (tracheoly), které přichází až k jednotlivým tkáním. Tracheální žábry Tvoří je lupínkovité nebo keříčkovité přívěsky, do nichž zasahují rozvětvené výběžky vzdušnic. Výskyt u larev hmyzu žijících ve vodě (jepice, pošvatky, chrostíci).

Řešte úkoly Úkol: Jaké znáte typy dýchacích soustav? Řešení: Dýchání celým povrchem těla, dýchací orgány zásobující tělo kyslíkem nepřímo (plicní orgány a žábry), dýchací orgány zásobující tělo kyslíkem přímo (tracheje, tracheální žábry). Úkol: Jaká je charakteristika plicních orgánů? Řešení: Jsou orgány s dýchacím povrchem obráceným dovnitř, výměna plynů se děje difúzí, vnitřní povrch plic je vystlán epitelem, který je stále udržován vlhký.

Řešte úkol Úkol: Jaké typy žaber znáte, kde a u koho se nacházejí? Řešení: Vnější žábry - volně vyčnívají do vodního prostředí (mnohoštětinatci), vnitřní žábry - uloženy v dutině, vývojově pokročilejší živočichové (ryby).

Informační zdroje JELÍNEK, Jan; ZICHÁČEK, Vladimír. Biologie pro gymnázia. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2007, ISBN 978-80-7182-213-4. KNOZ, Jan. Obecná zoologie. Brno: Masarykova universita, 1979, ISBN 17-4644-79. ALTMANN, Antonín; KUBÍKOVÁ, Marie, Biologický náčrtník – zoologie. Praha: SPN, 1971. Obr. 1: CHILDS, Stephen. http://commons.wikimedia.org [online]. [cit. 18.8.2012]. Dostupný podle licence Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Eurylepta?uselang=cs>. Obr. 2: převzato z ALTMANN, Antonín; KUBÍKOVÁ, Marie, Biologický náčrtník – zoologie. Praha: SPN, 1971. Obr. 3: převzato z KNOZ, Jan. Obecná zoologie. Brno: Masarykova universita, 1979, ISBN 17-4644-79. Obr. 4: GILBERTUS. http://commons.wikimedia.org [online]. [cit. 13.10.2012]. Dostupný podle licence Creative commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:GrenouilleAnimeeD.gif?uselang=cs>.