PŘÍLOHA Č. 2 - ÚDAJE Z EMPIRICKÉHO ŠETŘENÍ V RODINÁCH CTZ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hlediska hodnocení při výzkumech veřejného mínění  A) Podle oblastí (stav/očekávání)  Životní prostředí  Školství  Životní úroveň  Zdravotnictví 
Advertisements

Obyvatelstvo zaměstnaní nezaměstnaní.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Pro Sdružení Nového Města Pražského zpracoval Milan ŠULC VÁCLAVSKÉ NÁMĚSTÍ 2014 POZITIVA A NEGATIVA OČIMA NÁVŠTĚVNÍKŮ Výsledky výzkumu z podzimu 2013.
Chování domácností. Úvod n Jak a čím jsou domácnosti ovlivněny.
Ing. Šárka Horáková, statutární město Karviná
Důchodové pojištění invalidní důchod Sociální zabezpečení.
Neber úplatky… …nebo se z toho zblázníš
IBRS s.r.o., Prague 10, Dubečská 8, strana 1 Desk research – fertility rate Eurostat / 2006 Fertilita - průměrný počet živě narozených dětí, které.
Měření flexibility trhu práce v ČR pomocí strukturálních indikátorů Jan Pavel MF, oddělení koordinace hospodářských politik.
Pro Sdružení Nového Města Pražského zpracoval Milan ŠULC VÁCLAVSKÉ NÁMĚSTÍ 2013 POZITIVA A NEGATIVA OČIMA NÁVŠTĚVNÍKŮ Výsledky výzkumu z podzimu 2013.
Podpora částečných úvazků?
Osvojení Pěstounská péče Svěření do péče fyzické osoby
Imigranti na trzích práce v EU
Koordinace dávek v nezaměstnanosti
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Vývoj příjezdového cestovního ruchu za 1. až 3. čtvrtletí 2007 v České republice Tisková konference v rámci veletrhu MADI 6. listopad 2007 Výstaviště Letňany.
ADDS cviceni Pavlina Kuranova. Fischerův exaktní test.
Správa sociálního zabezpečení
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Státní sociální podpora
Právo sociálního zabezpečení
Základy pedagogické metodologie
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Úvod do problematiky, definice základních pojmů
Výběrové šetření pracovních sil (VŠPS)
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | Zaměstnávání osob se zdravotním postižením - konference, , Zlín ZDRAVOTNÍ.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | Miloš Polák, Věra Varmužová, Ivana Dušková SENIOŘI V KRÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI Tisková.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
Právo sociálního zabezpečení Státní sociální podpora.
Šárka Šustová, ČSÚ Kulatý stůl Praha, Příjmy a životní podmínky domácností s dětmi a bez dětí.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Předběžné výsledky Sčítání lidu domů a bytů 2011 Hl. m. Praha.
Czech Statistical Office Na padesátém 81, Praha, Český statistický úřad odd. regionálních analýz a informačních služeb Praha Jana Podhorská.
INDEX OČEKÁVÁNÍ FIREM XI. vlna Exkluzivně pro PRÁVO Legislativní změny.
Benchmarkingová iniciativa 2005, VCVS ČR, o.p.s., verze 5.1 ANALÝZA AGENDY 49samospráva ve školství Zpracoval:Odbor školství listopad 2009 – leden 2010.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Analýza sociálně vyloučených lokalit v ČR Tisková konference
Výsledky celonárodního šetření o spotřebě alkoholu v české dospělé populaci Ladislav Csémy Hana Sovinová.
Pokyn k vykazování dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami v Libereckém kraji Porada pro obce s rozšířenou působností, 21. listopadu.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI Část 2. Mgr. Irena Kudláčková.
Gender a (sociální) bydlení Linda Sokačová Platforma pro sociální bydlení Alternativa 50+, o.p.s.
CZECH STATISTICAL OFFICE Na padesátém 81, CZ Praha 10, Czech Republic STATISTIKA CIZINCŮ V REGIONECH ČR Tisková konference ČSÚ 11.
VÚPSV, v.v.i., Karlovo nám. 1, Praha 2, tel.: , Zkušenosti s pracovní imigrací v České republice Jiří Vyhlídal VÚPSV.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Pokyn k vykazování dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami v Libereckém kraji Porada ředitelů škol a zařízení Libereckého kraje, 19.
Analýza sociálně vyloučených lokalit v ČR Tisková konference.
UŽIVATELÉ SOCIÁLNÍCH SÍTÍ V ČR
Hospodaření obcí v roce 2016
Výsledky hloubkových rozhovorů v rodinách cizinců z třetích zemí v HMP
Platí teze: „Pozitiva a sociální jistoty“
PŘÍLOHA Č. 4 – PROFIL OSOB ŽIJÍCÍCH V DOTÁZANÝCH RODINÁCH
Seminář pro zaměstnavatele Ing. Jana Váňová, NVF
Analýza postavení migrantek a migrantů na území hl. m
Rodina, příbuzenství.
PŘÍLOHA Č. 5 - SPECIFIKACE OBLASTI ANALÝZY A POUŽITÝCH DAT
Právo sociálního zabezpečení
Sociální práce s rodinou 4
POPULAČNÍ VÝVOJ V ČESKÉ REPUBLICE V ROCE & AKTUÁLNÍ ÚDAJE ZA ROK 2005
Příjmová situace a zaměstnanost starších osob v evropském kontextu
Sociální začleňování seniorů - výzkumné podněty pro praxi
Sociální začleňování seniorů - výzkumné podněty pro praxi
PŘÍLOHA Č. 2 – VYBRANÉ ÚDAJE O RODINÁCH S CTZ DLE SLDB 2011
Jaká je návštěvnost Městských lesů Hradec Králové a čím je pro sociology zajímavá? Miroslav Joukl a Lucie Vítková, FF Univerzita Hradec Králové, Katedra.
Mabistrát hlavního města Prahy
ŽIVOTNÍ SPOKOJENOST U VYBRANÝCH POMÁHAJÍCÍCH PROFESÍ
Věková struktura pedagogů středních škol V Jihočeském kraji
VY_32_INOVACE_Roz_III_15
Co říká česká veřejnost?
Transkript prezentace:

PŘÍLOHA Č. 2 - ÚDAJE Z EMPIRICKÉHO ŠETŘENÍ V RODINÁCH CTZ Vybrané údaje o cizincích z třetích zemí a jejich rodinách v hlavním městě Praha Charakteristiky cílové skupiny relevantní z hlediska opatření a aktivit Akčního plánu Koncepce hl. m. Prahy pro oblast integrace cizinců PŘÍLOHA Č. 2 - ÚDAJE Z EMPIRICKÉHO ŠETŘENÍ V RODINÁCH CTZ Pavel Bareš, Jan Kubát, Danica Schebelle, Zdeněk Uherek VÚPSV, v.v.i., EÚ AV ČR, v.v.i. 2015

Typ rodiny, příchod prvního člena do ČR počet rodin úplná rodina s dítětem/dětmi 17 bezdětný pár 2 neúplná rodina s dítětem/dětmi dvougenerační rodina (s dítětem a prarodičem) jiné období 1980-1989 1990-1999 2000-2009 2010 / později počet rodin 1 3 17 4

Rodiny dle počtu členů v ČR a celkem 1/2 Rodiny dle celkového počet členů (včetně členů žijících mimo ČR) Rodiny dle počtu členů žijících v zahraničí počet členů 2 3 4 5 6 8 počet rodin 1 počet členů v zahraničí počet rodin celkový počet členů rodin z toho žijící v ČR počet v % 16 64 % 57 100 % 2 4 16 % 17 9 53 % 3 12 % 13 31 % 1 4 % 5 20 % 8 38 % celkem 25 100 74

Rodiny dle počtu členů v ČR a celkem 2/2 počet členů z toho s počtem členů v ČR počet rodin počet v % v % z rodin s daným počtem členů 2 100 % 4 3 1 33 % 17 % 5 83 % 25 % 50 % 20 % 40 % 60 % 6 8 38 %

Rodiny podle počtu dětí v ČR a celkem 1/2 klasifikace rodiny podle celkového počtu dětí v rodině (včetně členů žijících mimo ČR) počet rodin počet % bezdětné 2 8 % s jedním dítětem celkem 9 36 % z toho nezaopatřené 1 8 32 % se dvěma dětmi 7 28 % se třemi dětmi 6 24 % 3 se čtyřmi dětmi 4 % 4 25

Rodiny podle počtu dětí v ČR a celkem 2/2 počet dětí z toho s počtem dětí v ČR počet rodin počet v % v % z rodin s daným počtem dětí 1 100 % 9 2 0 % 29 % 50 % 14 % 4 57 % 3 17 % 33 % Pozn.: Všech 22 nezaopatřených dětí přítomných v dotázaných rodinách žilo v ČR.

Rodiny podle počtu dětí a dospělých členů 19 z 25 dotázaných rodin tvořily dvě dospělé osoby a děti; Více dospělých osob bylo členem jedné dotázané šestičlenné rodiny (4 dospělé osoby) a osmičlenné rodiny (7 osob). počet členů bezdětný pár rodiny s dětmi podle počtu dětí 1 2 3 4 2 (osamělý rodič) 6 5 8

Zastoupení vybraných skupin osob 1/2 Z pěti sledovaných kategorií osob byl podíl příslušné skupiny osob na jednoho člena rodiny nejvyšší u osob v produktivním věku (0,72), následovaly výdělečně činné osoby (0,60), děti (0,45), nezaopatřené děti (0,22) a osoby pobírající důchod (0,03); Oproti všem dotázaným rodinám CTZ (tj. za celou ČR) je u rodin CTZ žijících v HMP zřetelně patrný nižší podíl nezaopatřených dětí a vyšší podíl výdělečně činných osob. Méně výrazné rozdíly lze pozorovat také u osob v produktivním věku (v HMP mírně vyšší podíl) a u dětí (v HMP mírně nižší podíl) – srov. následující snímek. V HMP žily všechny nezaopatřené děti a osoby pobírající důchod. Tento poznatek koresponduje se situací zjištěnou i u všech dotázaných rodin CTZ (tj. za celou ČR); Z celkového počtu dětí, osob v produktivním věku a výdělečně činných osob jich v ČR žily přibližně dvě třetiny. To je zřetelný rozdíl oproti dotázaným rodinám cizinců z celé ČR, u kterých byly v ČR přítomné čtyři pětiny osob náležejících do každé z těchto tří skupin.

Zastoupení vybraných skupin osob 2/2 Podíl sledovaných skupin osob na jednoho člena rodiny v HMP a v ČR (před lomítkem je uveden údaj za celou rodinu, za lomítkem údaj za část rodiny přítomnou v ČR) Hlavní město Praha Česká republika

Další charakteristiky rodin CTZ V pěti dotázaných rodinách respondenti uváděli, že nejméně jeden člen jejich rodiny má nárok na získání povolení pobytu v ČR za účelem sloučení rodiny. Tři respondenti přitom uvedli, že takový nárok mají 2 členové jejich rodiny.