Název školy: Speciální základní škola, Louny Poděbradova640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Erika Pospíšilová Název materiálu: Člověk a příroda_ zeměpis_6.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Advertisements

Povrch Země je pokryt pomyslnou sítí čar poledníků a rovnoběžek
Tvar a rozměry Země.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
POLEDNÍKY a ROVNOBĚŽKY
Zeměpisné souřadnice Autorem všech uvedených součástí, není-li uvedeno jinak, je Pavel Žižka. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Určování zeměpisné polohy
Zeměpisná poloha 6. října 2005.
Zeměpisná síť II. Jan Dušek.
Určování zeměpisných souřadnic
Předmět: Zeměpis EU peníze školám
Orientace na Zemi – poledníky a rovnoběžky
Registrační číslo projektu
SVĚTOVÉ STRANY , POLEDNÍKY A ROVNOBĚŽKY
Zeměpisná poloha.
Svět na mapě Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Autor: Mgr. Helena Nováková
Určování zeměpisné polohy – zeměpisná šířka VY_32_INOVACE_18 Sada 4
Zeměpisná síť I. Jan Dušek.
Nejdelší rovnoběžkou je …. Rozděluje Zemi pomyslně na …. a ….
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
GLÓBUS.
ORIENTACE NA ZEMI zeměpisné souřadnice
VY_32_INOVACE_09_Oceány (1) (2) (SADA ČÍSLO 6). INFORMACE PRO UČITELE Jméno autora výukového materiálu: Bc. Milena Švermová Datum (období), ve kterém.
Afrika – poloha, rozloha
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ZEMĚPISNÉ SOUŘADNICE 1 ROČNÍK: 6. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a.
Prezentace je určena pro žáky 9. ročníku praktické ZŠ k výuce zeměpisu. Prezentace na interaktivní tabuli Prezentace je určena pro získání a upevnění.
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě VY_32_INOVACE_š04_s01_01.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ opakování učiva 6. ročníku Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo.
IT ve škole 2499/21/7.1.4/2010 Rovnoběžky a poledníky VY_32_INOVACE_C13 Sada 1 Člověk a příroda ZŠ Pačejov.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu:CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada:Přírodní prostředí Země1 Ověření ve výuce:
Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov Autor: Mgr. Květuše Hurdová Název: VY_32_INOVACE_ZEMĚPIS_2.PLANETA ZEMĚ Téma: Planeta Země Číslo projektu:
Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271, Křižany Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Autor.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_02-11 ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace Autor: Věra Jahnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_ČESKÝ JAZYK.
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace Autor : Mgr. Venuše Nováková Název materiálu: VY_ 32_INOVACE_16_V_M_HŠ_.
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
ZEMĚPIS VY_32_INOVACE_05_05_ poledníky a rovnoběžky.
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_05_ZEMĚPIS
Název školy: Speciální základní škola,Louny Poděbradova640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Erika Pospíšilová Název materiálu: VY__32_INOVACE_19_IV_Z9_Riskuj.
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Štěpánka Vaňková Název materiálu: VY_32_INOVACE_05_II.JZ_ČTENÍHŠ_HLÁSKY.
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Štěpánka Vaňková Název materiálu: VY_32_INOVACE_02_II.JZ_ČTENÍHŠ_HLÁSKA.
Název školy: Speciální základní škola,Louny Poděbradova640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Erika Pospíšilová Název materiálu: Zeměpis- 6. ročník VY__32_INOVACE_07_IV_Z6_tropy_subtropy.
Název školy: Speciální základní škola,Louny Poděbradova640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Erika Pospíšilová Název materiálu: VY__32_INOVACE_06_IV_Z6_mírný_pás.
Název školy: Speciální základní škola,Louny Poděbradova640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Erika Pospíšilová Název materiálu: VY__32_INOVACE_15_IV_Z6_Svět_chudých_a_.
Název školy: Speciální základní škola, Louny Poděbradova 640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Erika Pospíšilová Název materiálu: VY__32_INOVACE_11_IV_Z9_Severní_Amerika.
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Název školy: Speciální základní škola,Louny Poděbradova640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Erika Pospíšilová Název materiálu: VY__32_INOVACE_16_IV_Z9_Oceánie.
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_III.Vu_ZVÍŘATA.
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Práce s mapou Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základy orientace na mapě a glóbusu, práce s mapou, kompasem.
Autor: Mgr. Jitka Šteflová
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Jiří Svoboda
Autor: Mgr. Eva Procházková
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Autor: Mgr. Eva Procházková Název : VY_22_INOVACE_05_Školní potřeby
Poděbradova 640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Helena Fialová
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_III.Vu_ZDRAVÁ.
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Název školy: Speciální základní škola, Louny Poděbradova640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Erika Pospíšilová Název materiálu: VY__32_INOVACE_18_IV_Z6_Riskuj.
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_III.Vu_PĚSTOVÁNÍ.
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_01_Světadíly_a_oceány_ib2 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Autor:
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Transkript prezentace:

Název školy: Speciální základní škola, Louny Poděbradova640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Erika Pospíšilová Název materiálu: Člověk a příroda_ zeměpis_6. VY__32_INOVACE_02_poledníky_rovnoběžky Téma : Poledníky a rovnoběžky Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3407

ANOTACE Prezentace je určena pro žáky 6. ročníku praktické ZŠ, k výuce zeměpisu, možno k opakování v 9. ročníku Prezentace na interaktivní tabuli Prezentace je určena pro získání a upevnění informací o naší Zemi, orientace na mapě pomocí smyšlených čar rovnoběžek a poledníků, rozdělení světa pomocí rovníku a hlavního poledníku; je určena pro společnou práci s učitelem; pracovní list str.10 PRAVDA X LEŽ je určen k samostatné práci, řešení je na IT po vyřešení úkolu Pomůcky: interaktivní pero, fixy na interaktivní tabuli Inovace: interaktivní způsob učení, interaktivní procvičování nového učiva Metodický pokyn: pozorně čti, odpověz na otázky, přiřaď správné odpovědi

Rovnoběžky a poledníky Jsou to smyšlené čáry, které nám slouží k orientaci na mapě a globusu Ve skutečnosti neexistují /pouze značky, kudy procházejí/ 1/Pařížský poledník na Staroměstském nám. 2/ Základní poledník v Greenwichi

Máme u nás v Čechách také někde takovou značku procházejícího poledníku? ANO NE Staroměstské náměstí

Poledníky Jsou to myšlené čáry Jsou všechny stejně dlouhé. Poledníky jsou polokružnice, které spojují severní a jižní pól. Poledníků je 360. Hlavní poledník je nultý poledník. 0º 180 180

Rovnoběžky Jsou to smyšlené čáry Jsou různě dlouhé. Nejdelší je rovník Obr.č.4 ROVNÍK

ROVNÍK A HLAVNÍ POLEDNÍK NEJDELŠÍ ROVNOBĚŽKA ROZDĚLUJE ZEMI NA SEVERNÍ A JIŽNÍ POLOKOULI HLAVNÍ POLEDNÍK POLEDNÍKY SPOJUJÍ SEVERNÍ A JIŽNÍ PÓL ROZDĚLUJE ZEMI NA ZÁPADNÍ A VÝCHODNÍ POLOKOULI ROVNÍK A HLAVNÍ POLEDNÍK

ROZDĚLENÍ ZEMĚ

Kde jsme my? Evropa - Česká republika

PRAVDA x LEŽ NE ANO Rovník spojuje severní a jižní pól. Rovník je nejdelší rovnoběžka. Rovník rozděluje Zemi na východní a jižní polokouli. Hlavní poledník spojuje póly. Hlavní poledník rozděluje Zemi na západní a východní polokouli. Rovnoběžky a poledníky jsou čáry, které slouží k orientaci na mapách. Rovník a hlavní poledník rozdělí Zemi na 5 částí. NE ANO

Použité zdroje 2/ Základní poledník v Greenwichi: Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:autor Ævar Arnfjörð Bjarmason http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Prime_meridian.jpg 3/ čertík a smajlík dostupné z www: clipart http://office.microsoft.com 4/Rovník na globusu: Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: autor: Kriplozoik http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Earth-lighting-winter-solstice_CS.png 5/ ostatní obrázky vlastní tvorba 6/ KORTUS, František; TEPLÝ, František. Zeměpis - Svět. Praha: PARTA, s.r.o., 2008, ISBN 978-80-7320-130-2. Citováno dne: [2012-08-25] 1/ Pařížský poledník na Staroměstském nám. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:autor Ludek http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Prague_historical_meridian.jpg