Stroje a zařízení – části a mechanismy strojů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prof. Ing. Ivo Vondrák, CSc.
Advertisements

Optimalizace modelováním procesu
Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Montáže a opravy Tematická oblast:Montáže Téma:Konstrukční řešení Ročník:2. Datum vytvoření:leden.
Vazby systému s okolím - pozitivní, negativní
Technická dokumentace
Řízení jakosti Číslo předmětu: Na cvičení je nutno nosit: - vlastní přezůvky, -kalkulačku se základní statistikou Cvičení budou v laboratoři.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Části a mechanismy strojů 1
Strojírenství zaměření Automatizační a robotizační systémy
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastEkonomika a účetnictví – Činnosti ve výrobním.
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
MECHANIKA.
přehled základních technologii zpracování kovů
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Digitální učební materiál
Přednáška 11 Otopné soustavy Doc.Ing.Karel Kabele,CSc.
Digitální učební materiál
ŠVP: M/01 MECHATRONIKA.
Pohyb mechanismu úvod do teorie mechanismů, klasifikace mechanismů
Technologické procesy ve strojírenství - úvod
TRUHLÁŘ I.ročník Výrobní zařízení Střední škola stavební Teplice
10 Logistická struktura a plánování v servisních podnicích a útvarech
Technologie ročník, učební obory:strojní mechanik obráběč kovů
Materiál vznikl ve spolupráci SPŠ OSTROV a ZŠ Konečna 25, p. o.
Strojírenství Strojírenská technologie Výroba spékaných výrobků (ST30)
Digitální učební materiál
Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Montáže a opravy Tematická oblast:Montáže Téma:Racionalizace montáže Ročník:2. Datum vytvoření:leden.
Vymezení předmětu statika
Systémové navrhování technických produktů KKS/ZKM Katedra konstruování strojů Fakulta strojní Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem.
Automobilní a dopravní systémy
Tato prezentace byla vytvořena
Název předmětu: Stavba a provoz strojů
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Reaktorová fyzika I pro 3. ročník zaměření TTJR, JEŽP a JZ
Technická mechanika Statika Úvod 01 Ing. Martin Hendrych
CAD a parametrické modelování
Technická mechanika Hydromechanika Úvod 01 Ing. Martin Hendrych
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Katedra konstruování strojů Fakulta strojní Části a.
Hydromechanika Rozdělení, základní pojmy 03
Části a mechanismy strojů 1
Kmitání mechanických soustav I. část - úvod
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Katedra konstruování strojů Fakulta strojní Části a.
10. JEDNOPLÁŠŤOVÉ A DVOUPLÁŠŤOVÉ PLOCHÉ STŘEŠNÍ KONSTRUKCE – STAVEBNĚ FYZIKÁLNÍ PROBLEMATIKA Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích.
Úvod. Seznámení studentů se základními stavebními prvky strojů a strojního zařízení.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oboru strojírenství Vzdělávací.
Strojní programování. Uplatnění strojního programování: výroba složitějších součástí pomocí klasického programování se postupně stávala neefektivní a.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Navrhování a hodnocení technického produktu z hlediska.
Mechanické převody. Seznámení studentů se základními stavebními prvky strojů a strojního zařízení. Úvod do problematiky mechanických spojů.
Stroje a zařízení – části a mechanismy strojů
Ozubené převody Autor: Ing. Bc. Petra Řezáčová
Šance pro všechny CZ.1.07/1.2.06/ Montáže Autor: Ing. Bc. Petra Řezáčová.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Navrhování a hodnocení technického produktu z hlediska.
Strojírenské výrobky Zbožíznalství 1. ročník Strojírenské výrobky ➔ Tvoří výrobní základnu každého průmyslově vyspělého ➔ státu ➔ Výroba navazuje na.
KATEDRA FYZIKY, CHEMIE A ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGICKÁ FAKULTA MU PŘEDMĚT: UOPK 8009 Části strojů 2 VYUČUJÍCÍ: Mgr. Ing. Kateřina Šmejkalová VYPRACOVAL:
KATEDRA FYZIKY, CHEMIE A ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGICKÁ FAKULTA MU PŘEDMĚT: UOPK 8009 Části strojů 2 VYUČUJÍCÍ: Mgr. Ing. Kateřina Šmejkalová VYPRACOVAL:
11. Energie – její druhy, zákon zachování
ESZS Regulace TE.
Katedra konstruování strojů
Konstrukční dokumentace
Stroje a zařízení – části a mechanismy strojů
Strojní součásti Části strojů.
Katedra konstruování strojů
Základy slévárenské technologie a výroby odlitků
TECHNICKÁ ÚDRŽBA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Moravec. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
5. Děje v plynech a jejich využití v praxi
E1 Regulace TE.
MECHANIKA.
Transkript prezentace:

Stroje a zařízení – části a mechanismy strojů Úvod Stroje a zařízení – části a mechanismy strojů

Úvod Technický výrobek –technický objekt (stroj, nástroj, přístroj, ..). Stroj - technický výrobek složený z mechanismů, který nahrazuje fyzickou (případně částečně i duševní) práci člověka. Nástroj – technický výrobek, který pouze ulehčuje práci člověka.

Úvod – technické systémy Technický systém (TS)/(technický objekt) – technický výrobek i nepřemistitelný technický objekt (továrna, elektrárna, dopravní síť, budova..).

Stupně komplexnosti TS Stupeň komp. Technický systém (TS) Charakteristika Příklady Oblast I. Díl, součást Element (struktury) bez montážních operací Hřídel, šroub, pružina, podložka Části a mechanismy strojů (ČMS) II. Stavební skupina, mechanismus, podskupina Jednoduchý systém složený s dílů, který může vykonávat jednoduché f-ce Převodovka, hydraulický válec III. Stroj, přístroj Systém složený z dílců a podskupin vykonávající určitou f-ci Automobil, soustruh, spalovací motor Stroje a zařízení (SAZ) IV. Zařízení, strojní park Komplexní systém Montážní linka, Elektrárna

Transformační procesy v technických systémech Účel: Získání potřebných funkcí nebo účinků (mechanických). Cíl: Jednoznačná přeměna (na základě fyzikálních, chemických, či biologických zákonitostí) vstupních stavů na požadované fyzikální účinky. Požadované fyzikální účinky: spojit přenést přeměnit Vstupní stavy: Materiálu (MI) Energie (EI) Informací (II) Výstupní stavy: Materiálu (Mo) Energie (Eo) Informací (Io)

Transformační procesy v technických systémech Obecné pojetí systému – přenos energie a výkonu.

Vlastnosti technických systémů Základní vlastnost TS: schopnost vykonávat požadované f-ce Každý TS musí mít : potřebné parametry (výkon, rychlost, směr pohybu, ..); schopnost pracovat v provozním prostředí; být dobře obsluhovatelný; být jednoduše vyrobitelný; mít spokojivý vzhled apod.

třídění vlastností TS

navrhování TS z hlediska jejich vlastností DESIGN FOR PROPERTIES – DFX (ang. mezinárodní termín) Metodika: stanovení požadovaných vlastností; kontrola docílených vlastností. Poznatky, jak: únosnost závisí na ..; spolehlivost závisí ..; výrobní náklady závisí na ..; bezpečnost závisí na ...

Poznatky a instrukce při návrhu odlitků A. Poznatky technologie a příčin vzniku chyb a) Schéma výroby odlitku: b) Příčiny vad odlitku: Zálupy – při malé prodyšnosti formovacího písku, může tlakem plynu dojít k odchlípnutí formy a následnému zatečení kovu. Staženiny – nevhodnou konstrukcí odlitku nebo nedostatečným nálitkováním může v odlitku vzniknout dutina. Zadrobeniny – v poškozené, znečištěné formě může dojít k zadrobení písku.

Poznatky a instrukce při návrhu odlitků B. Formulace požadavků na odlitky struktura, materiál, tvar, rozměry a jakost, které musí brát ohled na způsob výroby (odlévání): Model – formování – lití – chladnutí – čištění – expedice. C. Formulace pokynů pro konstruktéry na volbu materiálu, dimenzování, tvar apod.: - dodržování konstantní tl. stěn a plynulých přechodů; - vyhýbat se ostrým hranám a velkým nahromaděním materiálu; - dělat pozvolné přechody a dbát na úkosy pro vyjímání modelu z formy.

Poznatky a instrukce při návrhu odlitků Možné varianty řešení stěny odlitku.

Vnitřní struktura čms 1. Charakteristika - transformační proces (charakterizovaný funkcí); - konstrukční znaky (char. hlavním pracovním principem). 2. Stavební struktura - tvar; - rozměr; - druh materiálu. 3. Vlastnosti - provoz a údržba, opravy; - výroba, montáž; - ostatní užitné vlastnosti.

Vnitřní struktura ČMS 4. Poznatky pro návrh a kontrolu - poznatky pro docílení požadovaných konstrukčních vlastností. Hlediska: - únosnost a pevnost; - montáž a provoz; - ostatní specifické požadavky.

Fyzikální základy ČMS

Technická mechanika Mechanika jako součást fyziky. Technická mechanika jako mechanika aplikovaná na technickou praxi. Spadají sem oblasti mechaniky tuhých těles (vzájemné působení a pohyb tuhých hmotných těles), mechaniky poddajných těles a mechanika tekutin a přenosu tepla. 1) Do mechaniky tuhých těles spadají: Statika (řeší pouze silové účinky). Kinematika (zabývá se charakteristikou pohybu). Dynamika (řeší závislost mezi silovými účinky a pohyby hmotných útvarů).

Technická mechanika 2) Mechanika poddajných těles Pevnost a pružnost (řeší pružnost a poddajnost těles). 3) Mechanika tekutin a přenosu tepla Hydromechanika Termomechanika. V technické mechanice se řeší pouze model skutečného stroje nebo zařízení !!

Technická mechanika - modely Skutečnost: Zjednodušený model: S využitím modelů souvisí pojmy jako hmotný bod, ideálně tuhé těleso, ideální vazba apod.

Stroje a zařízení - Mechanika v praxi Mostní konstrukce, spoje a převody apod.

Stroje a zařízení - Mechanika v praxi Hydraulické a pneumatické systémy – robotické linky, ale i ruční nářadí apod.

Stroje a zařízení - Mechanika v praxi Tepelné stroje – parní stroj, spalovací motor, turbíny apod.

Stroje a zařízení - Mechanika v praxi Výroba el. energie – jaderná elektrárna.

Závěr Literatura: [1] Hosnedl, S., Krátký, J. Příručka strojního inženýra 1, Computer press, 1999, 313 s. [2] Zelený, J. Stavba strojů strojní součásti. Cpress, 2007, 157 s. [3] Stejskal, V. a kol. Mechanika 1. ČVUT, 1998, 163 s. [4] internet <http://www.338.vsb.cz/PDF/04HYDRO-STROJE.pdf> [5] internet <http://www.restauratorskadilna.cz/fotoalbum.php?adresar=/opravy/projekty-konzultace/2010-parni_stroj_Skoda-Techmania >