Šáchorovité (Cyperaceae)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vypracovala: Veronika Žáková Zdroje: Rostliny pro gymnázia
Advertisements

Bukovité a Břízovité.
Jednoděložné rostliny – Čeleď Lipnicovité
VYŠŠÍ ROSTLINY III. – jejich znaky krytosemenné rostliny Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Šáchorovité (Cyperaceae)
Znaky krytosemenných rostlin
Rostliny rybníka a jeho okolí 2
ŠÁCHOROVITÉ CYPERACEAE.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: ŠÁCHOROVITÉ
TLUSTICOVITÉ Crassulaceae.
Vstavačovité čeleď: (Orchidaceae)
Lilkovité (Solanaceae)
Reprodukční orgány u semenných rostlin listového původu
Název Generativní orgány rostlin – Květ Předmět, ročník
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Břízovité (Betulaceae)
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: SÍTINOVITÉ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
(délka, obsah, objem, hmotnost, čas)
Hvězdnicovité (Asteraceae)
Juncaceae Cyperaceae Poaceae
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Miříkovité Čeleď: (Apiaceae)
AZ KVÍZ Krytosemenné rostliny
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Rozklad čísel 6 – 10 – doplňování varianta A
Poaceae (lipnicovité) Cyperaceae (šáchorovité) Asteraceae (hvězdnicovité)
Caryophyllaceae (hvozdíkovité)
Vstavačovité Rostliny.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
 Je čeleď jednoděložných rostlin z řádu chřestotvaré (Asparagales). Podle systému APG III jsou sem přidány (jako podčeledi) dříve samostatné čeledi kalokvětovité.
Lískovité, habrovité Corylaceae Carpinaceae Čeleď
Lilkovité (Solanaceae) Jakub Lefner Michael Šnajdr Jakub Pilař.
Rákos má podzemní až 4 m dlouhé oddenky, z nichž vyrůstají silná vzpřímená stébla s až 50 cm dlouhými listy. Rákos obecný je velmi statná vytrvalá.
Hvozdíkovité (Caryophyllaceae) č ele ď : Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Árónovité (Araceae) Č ele ď : Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Jednoděložné, jednodomé Většinou trvalé Výskyt glykosidů, steroidních saponinů a steroidních alkaloidů ->jedovaté Byliny Dříve se dělil na mnoho menších.
Pryskyřníkovité Ranunculaceae Tomáš Veselý, Tomáš Olšan, Jiří Jechumtál.
Miříkovité Čeleď: (Apiaceae)
Lískovité, habrovité Čeleď Corylaceae Carpinaceae
Vstavačovité čeleď: (Orchidaceae)
Leknínovité (Nymphaeaceae)
Bobovité (Fabaceae) Čeleď:
Čeleď Arekovité Štěpánková Tereza Votrubová Karolína Maršál Jakub.
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Árónovité Čeleď: (Araceae) Dostupné z Metodického portálu
Asteraceae Poaceae Cyperaceae
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Výukový materiál VY_52_INOVACE_15_ opakování: květ
Liliovité (Liliaceae)
ČELEĎ LILKOVITÉ Borovková Kasíková Kolářová QA.5
ROZKVETLÉ ZAHRADY, LOUKY A POLE
Hvozdíkovité (Caryophyllaceae)
Leknínovité (Nymphaeaceae)
Lipnicovité.
Asteraceae Poaceae Cyperaceae
Najdi dva stejné obrázky
Název učebního materiálu
Princip magnetoelektrického měřícího přístroje
Převody jednotek délky - 2.část
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Caryophyllaceae (hvozdíkovité)
Generativní rostlinné orgány
B a r v y Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
ZLOMKY pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dušan Goš. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Tvary – přiřazování Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Transkript prezentace:

Šáchorovité (Cyperaceae) Čeleď: Šáchorovité (Cyperaceae) Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Klasifikace Říše: rostliny (Plantae) Podříše: cévnaté rostliny (Tracheobionta) Oddělení: krytosemenné (Magnoliophyta) Třída: jednoděložné (Liliopsida) Řád: šáchorotvaré (Cyperales) Čeleď: šáchorovité (Cyperaceae)

Charakteristika po celém světě existuje zhruba 120 rodů a 5 000 druhů, v ČR asi 14 rodů a 100 druhů jsou to jednoleté, dvouleté či vytrvalé byliny trávovitého vzhledu s trojhranným stonkem čárkovité listy jsou trojřadě uspořádané, přisedlé, mohou být silně redukované květy jsou jednopohlavné nebo oboupohlavné, uspořádané v kláscích, které tvoří klasovitá květenství semeník je svrchní, pestík srostlý z 2 - 3 plodolistů, blizny jsou 2 - 3 plodem je nejčastěji nažka

(Eleocharis palustris) Nejznámější zástupci Ostřice srstnatá (Carex hirta) Šáchor papírodárný (Cyperus papyrus) Bahnička mokřadní (Eleocharis palustris)

Rod ostřice (Carex) pravděpodobně nejpočetnější rod cévnatých rostlin u nás se vyskytuje asi 80 druhů jsou to rostliny trávovitého vzhledu mohou být jednodomé i dvoudomé často vytváří husté trsy lodyhy jsou trojhranné, listnaté čárkovité listy jsou přisedlé, střídavé, s jazýčkem květy jsou jednopohlavné, tvoří klásky, ty dále tvoří klasy květy i klasy jsou podepřeny listeny, listen podpírající květ se někdy nazývá pleva samčí květ má obvykle 3 tyčinky, samičí 2 - 3 blizny plodem je nažka, která spolu s obalem z listenu tvoří mošničku

Ostřice srstnatá (Carex hirta) 20 až 90 cm vysoká vytrvalá bylina má střídavé přisedlé listy rostlina má obvykle 2 - 3 samčí a 2 - 3 samičí klásky samčí květy mají 3 tyčinky, samičí 3 blizny plodem je mošnička, bývá podepřena plevou kvete od května do června

Rod šáchor (Cyperus) existuje cca 600 druhů, u nás se vyskytují pouze 3 jsou to jednoleté, dvouleté či vytrvalé byliny často se u nich vyskytují oddenky a výběžky jednodomé, květy jsou obvykle oboupohlavné lodyhy jsou trojhranné či oblé čárkovité listy jsou přisedlé, bez jazýčku květy tvoří klásky, ty dále tvoří různá květenství květ má obvykle 1 - 3 tyčinky a 2 - 3 blizny, semeník je svrchní plodem je nažka šáchor papírodárný (cyperus papyrus) se v Egyptě používal k výrobě papyru

Šáchor hnědý (Cyperus fuscus) jednoletá bylina bez oddenku trojhranné lodyhy mohou být až 35 cm dlouhé roste především na vlhkých písčitých místech plodem je nažka v ČR patří mezi ohrožené druhy kvete od července do října

Bahnička mokřadní (Eleocharis palustris) až 80 cm vysoká vytrvalá bylina lodyha je bezlistá, pouze v dolní části se vyskytují listové pochvy čepele listů nejsou vyvinuty květy tvoří podlouhlý klásek podepřený 2 plevami plodem je až 2 cm dlouhá nažka kvete od května do srpna

Zdroje informací: Zdroje obrázků: strana 2 strana 3 strana 4 strana 5 http://cs.wikipedia.org učebnice Biologie rostlin, nakladatelství Fortuna http://www.kvetenacr.cz Zdroje obrázků: strana 2 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b0/Baumea_rubiginosa_garden_show.JPG http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/91/Poales_1pl.jpg strana 3 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d0/Machaerina_iridifolia.JPG http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e0/Scirpus_atrovirens.jpg strana 4 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9d/Carex_hirta_mann.jpeg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/33/Cyperus_papyrus6.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/12/Eleocharis.palustris.2.jpg strana 5 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a9/Carex_sable_coloneHelfaut_mai_2001.jpg strana 6 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9b/Chirta.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ab/ChirtaTrieb.jpg strana 7 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fb/Cyperus_alternifolius_02.jpg strana 8 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/95/Cyperus_fuscus_kz1.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/53/CyperusFuscus.jpg strana 9 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/93/EleocharisPalustrisAspekt.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e8/Eleocharis.palustris4.-.lindsey.jpg