Poruchy autistického spektra

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Advertisements

KPG/0296 Sociální práce s mentálně postiženými
Asociace pomáhající lidem s autismem APLA – JM o.s. Zaměstnávání lidí s autismem Prezentace u příležitosti konání Mezioborové konference „Jak je žije lidem.
Petr Adamus.  Vycházíme z předpokladu, že osoby s autismem trpí poruchami chování, protože prostředí a většina technik učení nepočítá s jejich individuálními.
DIAGNOSTIKA PORUCH AUTISTICKÉHO SPEKTRA
Strukturované učení PROJEKT EU
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
Asociace pomáhající lidem s autismem APLA – JM o.s. Název projektu: Zaměstnávání lidí s autismem Roman Turský.
Celoživotní vzdělávání a projektová metoda vyuČování
Marie Sádlová Neurovědy 2012
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
Oblasti, jejichž řešení může výrazně zlepšit životní podmínky osob s PAS – autismem v České republice, v kontextu Úmluvy o právech osob se zdravotním.
PhDr. Jitka Kendíková ZŠ J. Gutha-Jarkovského
Edukace a rozvoj osob s mentálním postižením
METODICKÝ A SUPERVIZNÍ SEMINÁŘ K PRAXI 7. února 2013.
Poruchy autistického spektra (PAS) Pervazivní vývojové poruchy
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Základy psychologie a psychopatologie VZ kombinované
1. Setkání – Program seminářů, požadavky k zápočtu, požadavky ke zkoušce.
ROZBOR VYHLÁŠKY Č. 72/2005 SB. Prezentuje Petra Procházková a Jakub Pivarč UNIVERZITA JANA EVANGELISTY PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM Pedagogická fakulta.
MATEŘSKÁ ŠKOLA OLOMOUC Blanická 16. Charakteristika školy Jedná se o předškolní zařízení, jeho nosným programem a účelem je poskytování výchovy a vzdělání.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Aspergerův syndrom Michal Piskač C3B.
Pojetí a přínos kurzu „Základy speciální pedagogiky“
Výzkumný záměr – zaměření PAS
Speciální pedagogika jako pedagogická disciplína
Rozvoj inovace a integrace studijních programů a oborů pro učitele a pracovníky ve školství Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Průběžná zpráva o stavu řešení projektu Rozvojový projekt č. 63/ 2008: Inovace studijních předmětů a rozvoj spolupráce při zkvalitňování učitelské způsobilosti.
Přednáška: Mgr. Alena Skotáková, Ph.D.
SPLBP_ZSE Základy speciální pedagogiky Etopedie
Základy sociální politiky PVZASP Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý.
Autismus VY_52_INOVACE_ prosince 2013
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY PORUCHY AUTISTICKÉHO SPEKTRA.
Základy speciální pedagogiky
Pervazivní vývojové poruchy Setkali jste se již s problematikou autismu ? Shlédli jste nějaký film s danou tématikou a co Vás na něm zaujalo ? Jaké znaky.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Autismus poruchy autistického spektra (PAS)
MUZEOEDU.CZ jako společná platforma edukačních pracovníků muzeí a galerií Mgr. Pavla Vykoupilová PERSPEKTIVY ČESKÉ MUZEJNÍ EDUKACE 10. – 11. května 2016.
Speciální pedagogika Doc. PaedDr. Olga Zelinková, CSc.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Inkluzivní a integrativní pedagogika KPG / 4408/4458 Ladislav Zilcher.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Navazující magisterské studijní programy platnost od roku 2017/2018
Pedagogické disciplíny
Pedagogická diagnostika
ASPERGERŮV SYNDROM V. Vitošková, 2017.
Edukace žáků na praktických a speciálních školách KPG/4065
Seminář ke speciální pedagogice 1
PhDr. Lenka Gajzlerová Úvodní hodina.
Speciální pedagogika (podzim 2016)
PhDr. Lenka Gajzlerová, Ph.D. SZ7BK_SP1P Speciální pedagogika 1
Pedagogika jako vědecká disciplína
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
ZÁKLADY SPECIFICKÝCH PORUCH UČENÍ
Jan Knížek , 4.ročník- 1.skupina
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
SZ7BP_SP1S Seminář ke speciální pedagogice 1
Speciální psychiatrie – MKN 10
Edukace rodičů dětí s autismem a postdiagnostická péče v ČR
METODICKÝ A SUPERVIZNÍ SEMINÁŘ K PRAXI IV.
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Vzdělávací kurzy Rodinného Integračního Centra zaměřené na problematiku poruch autistického spektra
Pacienti s poruchou autistického spektra v datech NRHZS
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Poruchy autistického spektra KPG/4413 L. Zilcher

Požadavky ke splnění kurzu Docházka na seminář Splnění zápočtové práce Aktivní účast Odprezentování ZP Splnění zkouškového testu na min 60%

Zápočtová práce Přečíst odbornou monografii, cíleně zaměřenou na PAS Práce složena ze 4 atributů Důkladný popis jednotlivých kapitol Usazení nově nabitých poznatků do vaší kognitivní struktury (2 NS) Úvaha nad problematikou, na kterou je publikace zaměřena – možnost implementace Pozor, úvaha je nejnáročnější slohový útvar!

Prezentování ZP 4-6 minut vlastního projevu + 2-3min. Otázky Usazení nově nabytých poznatků do vaší kognitivní struktury.

Otázky k ZK - Úvod do problematiky, vymezení PAS v rámci speciální pedagogiky.  - Základní popis PAS, historie.  - Popis základní "triády" postižení, komunikace, sociální interakce, představivost.  - Klasifikace PAS dle MKN-10 a DSM- IV (V).  - Dětský autismus, přehled diagnostických kritérií, klinický obraz.  - Atypický autismus, přehled diagnostických kritérií, možný klinický obraz, odlišnosti.  - Rettův syndrom, prevalence v populaci, popis poruchy, vymezení z hlediska genetického a speciálně pedagogického.  - Dětská dezintegrační porucha, diagnostická kritéria, klinický obraz.  - Aspergerův syndrom, diagnostická kritéria, klinický obraz, klasifikace.  - Diagnostické metody CHAT, ADI-R, CARS, MIGDAS

Literatura GILLBERG, CH., PEETERS, T. Autismus - zdravotní a výchovné aspekty.. Praha: Portál, 2008.   HRDLIČKA, M., KOMÁREK, V. Dětský autismus: Přehled současných poznatků.. Praha: Portál, 2004.  THOROVÁ, K. Poruchy autistického spektra. Praha: Portál, 2006. ISBN 978-80-262-0215-8.  FISCHER, S., ŠKODA, J., SVOBODA, Z., ZILCHER, L. Speciální pedagogika. Edukace a rozvoj osob se specifickými potřebami v oblasti somatické, psychické a sociální.. Praha: Triton, 2014. ISBN 978-80-7387-792-7.   ČADILOVÁ, V., JÚN, H., THOROVÁ, K. Agrese u lidí s mentální retardací. Praha: Portál, 2008. ISBN 978-80-7367-390-1.  VOSMIK, M., BĚLOHLÁVKOVÁ, L. Žáci s poruchou autistického spektra v běžné škole: Možnosti integrace na ZŠ a SŠ. Praha: Portál, 2010.

Na příště https://www.respekt.cz/tydenik/2014/5/deti-uplnku http://www.reflex.cz/clanek/komentare/48648/mam-doma-autika-kontroverzni-clanek-jiriho-x-dolezala-o-autismu-rozpoutal-velkou-ctenarskou-diskuzi.html http://www.reflex.cz/clanek/zajimavosti/49716/dokud-me-syn-nezabije-bolave-vyznani-zeny-jez-obetuje-zivot-nasilnickemu-autistovi.html http://www.reflex.cz/clanek/zajimavosti/49944/proc-rodiny-zustavaji-s-autistickymi-detmi.html