DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0691 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_CH16 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice 68771 Autor RNDr. Anna Priessnitzová Vzdělávací oblast Přírodovědné vzdělávání Vzdělávací obor Základy přírodních věd - chemie Tématický okruh Chemické složení živých organismů Téma Bílkoviny Ročník 2. M Datum tvorby 3.3. 2014 Anotace Prezentace se týká bílkovin – jejich stavby a funkce v organismu. Motivuje žáky k zájmu o učivo, získané informace pak vedou k pochopení navazujícího učiva o nukleových kyselinách. Metodický pokyn Prezentace je určena jako výkladový materiál, lze ji rovněž využít k zopakování a procvičení učiva. Navazuje na ni pracovní list. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.
Chemické složení živých organismů Bílkoviny (proteiny) Lipidy Sacharidy (glycidy) Nukleové kyseliny Další organické látky Voda Další anorganické látky
B Í L K O V I N Y proteiny
Funkce bílkovin v živých organismech Stavební materiál tkání (kůže, svaly,orgány,vlasy, nehty) Enzymy katalyzují biochemické pochody (biokatalyzátory) Hormony koordinují chemické děje v organizmech Funkce obranná bílkoviny mají antigenní účinek ( po vpravení do cizího organizmu vyvolávají tvorbu protilátek)
Aminokyseliny - AMK Bílkoviny jsou tvořeny z aminokyselin Existuje několik tisíc aminokyselin Na stavbě bílkovin se podílí 20 AMK Příklady AMK – prolin, alanin, lysin,cystein, fenylalanin, kyselina asparagová
L-alfa-aminokyseliny L-alfa-aminokyseliny. Charakterizuje je přítomnost aminoskupiny (NH2) a karboxylové skupiny (COOH). H │ R-C- COOH │ NH2 R představuje postranní řetězec molekuly
Vznik peptidové vazby Aminokyseliny mají karboxylovou skupinu –COOH Dále mají aminovou skupinu –NH2 Slučováním aminokyselin se tvoří peptidová vazba
Vznik peptidů aminoskupina jedné aminokyseliny se váže s karboxylovou skupinou druhé aminokyseliny, vyloučí se molekula vody. H O H O | || | || NH2-C-C-OH-HNH-C-C- OH | | R1 R2 Spojením aminokyselin vznikají peptidy.
Dělení podle počtu AMK Peptidy = 2 – 10 AMK Polypeptidy = 10 – 100 AMK Bílkoviny = více než 100 AMK Např. : hormon oxytocin je tvořen 8 AMK. Inzulin se skládá z 51 AMK.
Struktura bílkovin Primární – pořadí (sekvence) AMK v peptidovém řetězci Sekundární – a) šroubovice ( α-helix ) b) skládaný list (β- struktura) Terciární – prostorové uspořádání (zkroucení, zprohýbání) Kvarterní – tvorba podjednotek (odpovídají jednotlivým řetězcům)
Rozdělení bílkovin Jednoduché – tvořeny pouze AMK např. keratin – kůže,vlasy,peří,šupiny kolagen – kůže, šlachy, chrupavky albuminy –v krvi, bílku, mléce globuliny – součást hemoglobinu Složené - kromě AMK obsahují ještě další látky (glykoproteiny, lipoproteiny)
Denaturace bílkovin Chemickými vlivy: působení solí,kyselin, zásad,změnou pH Fyzikálními vlivy - teplota Změna struktury bílkovin Většinou děj nevratný Ztráta biologické aktivity Denaturované bílkoviny jsou lépe stravitelné Sterilizace – ničení choroboplodných zárodků
Zapamatujeme si : Bílkoviny = proteiny (prvotní, první) Bílkoviny – nejvýznamnější součást živých organismů Bílkoviny jsou přítomny ve všech buňkách Bílkoviny se skládají z aminokyselin
Otázky: Které buňky neobsahují bílkoviny? Uveď příklad denaturace bílkovin z každodenního života. Proč mohou probíhat složité reakce v lidském těle při teplotě 37 oC ? Proč sterilizací zabráníme zkažení potravin? Které potraviny mají vysoký obsah bílkovin?
ZDROJE: KOTLÍK, Bohumír, RŮŽIČKOVÁ, Květoslava: Chemie v kostce pro SŠ. Havlíčkův Brod: Fragment, 1997. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:NCI_clove_ham.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sunny_side_up_by_yomi955.jpg http://pixabay.com/cs/jaro-m%C3%ADrn%C4%9B-lehk%C3%BD-nebe-pe%C5%99%C3%AD-dol%C5%AF-224500/ Archiv autora