DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BIOCHEMIE.
Advertisements

Aminokyseliny.
BÍLKOVINY (ROZDĚLENÍ)
Aminokyseliny.
BÍLKOVINY IV Rozdělení bílkovin
PROTEINY - přítomny ve všech buňkách - podíl proteinů až 80%
VY_32_INOVACE_G Otázky na bílkoviny
VY_32_INOVACE_05_PVP_243_Hol
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_199.
VY_32_INOVACE_05_PVP_242_Hol
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
T-exkurze podzim …  Moje nejoblíbenější předměty ve škole (navštěvuji gymnázium) jsou chemie, informatika a matematika.  Byla jsem nadšená, když.
aminokyseliny a proteiny
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Chemická stavba buněk Září 2009.
Peptidy.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Zpracoval Martin Zeman 5.C
Opakování sacharidy, tuky, bílkoviny
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_09.
Přírodní látky Mgr. Lenka Fasorová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_172.
Bílkoviny a nukleové kyseliny
Chemická stavba bílkovin
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_08.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_13 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
BÍLKOVINY.
31.1 Aminokyseliny, bílkoviny
úlohy proteinů Proteiny (bílkoviny) stavební katalytická
BÍLKOVINY Proteiny.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Bílkoviny a jejich metabolismus. Charakteristika Makromolekulární látky biopolymery Makromolekulární látky biopolymery Stavební jednotkou jsou  - AMK:
Bílkoviny a jejich význam ve výživě člověka
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Aminokyseliny substituční deriváty karboxylových kyselin
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
CZ.1.07/1.1.10/
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Biochemie, složení živých organismů.
Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Pokuste se o definici proteinů svými vlastními slovy: Bílkoviny jsou organické, polymerní, makromolekulární látky, jejichž základními stavebními jednotkami.
(aminokyseliny, peptidy…)
SOŠO a SOUŘ v Moravském Krumlově
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Bílkoviny.
BÍLKOVINY ( PROTEINY ) biomakromolekulární látky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Bílkoviny-Proteiny Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
Autor: Ing. Michal Řehulka  Přírodní makromolekulární látky (Biopolymery)  Vytvářejí dlouhé vláknité molekuly  Nesou a uchovávají genetickou informaci.
BÍLKOVINY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_10_26.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_18 CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: PŘÍRODNÍ.
Chemické složení organizmů. Mezi přírodní (organické) látky patří: cukry (sacharidy) tuky (lipidy) bílkoviny (proteiny) nukleové kyseliny.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH18 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Proteiny Bílkoviny. Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou.
Chemické složení živých organismů
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Výukový materiál VY_52_INOVACE_25_ Bílkoviny-vlastnosti
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
α- aminokyseliny a bílkoviny
Lékařská chemie Aminokyseliny Peptidy, proteiny Primární, sekundární, terciární a kvartérní struktura proteinů.
Chemická struktura aminokyselin
Bílkoviny (proteiny).
Bílkoviny.
BÍLKOVINY=PROTEINY.
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0691 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_CH16 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice 68771 Autor RNDr. Anna Priessnitzová Vzdělávací oblast Přírodovědné vzdělávání Vzdělávací obor Základy přírodních věd - chemie Tématický okruh Chemické složení živých organismů Téma Bílkoviny Ročník 2. M Datum tvorby 3.3. 2014 Anotace Prezentace se týká bílkovin – jejich stavby a funkce v organismu. Motivuje žáky k zájmu o učivo, získané informace pak vedou k pochopení navazujícího učiva o nukleových kyselinách. Metodický pokyn Prezentace je určena jako výkladový materiál, lze ji rovněž využít k zopakování a procvičení učiva. Navazuje na ni pracovní list. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.

Chemické složení živých organismů Bílkoviny (proteiny) Lipidy Sacharidy (glycidy) Nukleové kyseliny Další organické látky Voda Další anorganické látky

B Í L K O V I N Y proteiny

Funkce bílkovin v živých organismech Stavební materiál tkání (kůže, svaly,orgány,vlasy, nehty) Enzymy katalyzují biochemické pochody (biokatalyzátory) Hormony koordinují chemické děje v organizmech Funkce obranná bílkoviny mají antigenní účinek ( po vpravení do cizího organizmu vyvolávají tvorbu protilátek)

Aminokyseliny - AMK Bílkoviny jsou tvořeny z aminokyselin Existuje několik tisíc aminokyselin Na stavbě bílkovin se podílí 20 AMK Příklady AMK – prolin, alanin, lysin,cystein, fenylalanin, kyselina asparagová

L-alfa-aminokyseliny L-alfa-aminokyseliny. Charakterizuje je přítomnost aminoskupiny (NH2) a karboxylové skupiny (COOH).     H     │ R-C- COOH     │     NH2 R představuje postranní řetězec molekuly

Vznik peptidové vazby Aminokyseliny mají karboxylovou skupinu –COOH Dále mají aminovou skupinu –NH2 Slučováním aminokyselin se tvoří peptidová vazba

Vznik peptidů aminoskupina jedné aminokyseliny se váže s karboxylovou skupinou druhé aminokyseliny, vyloučí se molekula vody.          H O              H  O         |  ||                     |   || NH2-C-C-OH-HNH-C-C- OH         |                   |         R1               R2 Spojením aminokyselin vznikají peptidy.

Dělení podle počtu AMK Peptidy = 2 – 10 AMK Polypeptidy = 10 – 100 AMK Bílkoviny = více než 100 AMK Např. : hormon oxytocin je tvořen 8 AMK. Inzulin se skládá z 51 AMK.

Struktura bílkovin Primární – pořadí (sekvence) AMK v peptidovém řetězci Sekundární – a) šroubovice ( α-helix ) b) skládaný list (β- struktura) Terciární – prostorové uspořádání (zkroucení, zprohýbání) Kvarterní – tvorba podjednotek (odpovídají jednotlivým řetězcům)

Rozdělení bílkovin Jednoduché – tvořeny pouze AMK např. keratin – kůže,vlasy,peří,šupiny kolagen – kůže, šlachy, chrupavky albuminy –v krvi, bílku, mléce globuliny – součást hemoglobinu Složené - kromě AMK obsahují ještě další látky (glykoproteiny, lipoproteiny)

Denaturace bílkovin Chemickými vlivy: působení solí,kyselin, zásad,změnou pH Fyzikálními vlivy - teplota Změna struktury bílkovin Většinou děj nevratný Ztráta biologické aktivity Denaturované bílkoviny jsou lépe stravitelné Sterilizace – ničení choroboplodných zárodků

Zapamatujeme si : Bílkoviny = proteiny (prvotní, první) Bílkoviny – nejvýznamnější součást živých organismů Bílkoviny jsou přítomny ve všech buňkách Bílkoviny se skládají z aminokyselin

Otázky: Které buňky neobsahují bílkoviny? Uveď příklad denaturace bílkovin z každodenního života. Proč mohou probíhat složité reakce v lidském těle při teplotě 37 oC ? Proč sterilizací zabráníme zkažení potravin? Které potraviny mají vysoký obsah bílkovin?

ZDROJE: KOTLÍK, Bohumír, RŮŽIČKOVÁ, Květoslava: Chemie v kostce pro SŠ. Havlíčkův Brod: Fragment, 1997. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:NCI_clove_ham.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sunny_side_up_by_yomi955.jpg http://pixabay.com/cs/jaro-m%C3%ADrn%C4%9B-lehk%C3%BD-nebe-pe%C5%99%C3%AD-dol%C5%AF-224500/ Archiv autora