Praktické poznatky z procesu studeného chmelení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝROBA PIVA Barbora Šenková, Ondřej Staněk
Advertisements

Prezentaci vytvořil Jan Havlík
Variabilita planých chmelů z oblasti Severního Kavkazu
Výživa II – alpské lyžování
Nápoje Člověk potřebuje denně asi 3 litry vody, z toho nejméně 1 litr v nápojích. Nedostatek tekutin se projevuje bolestmi hlavy, suchou pletí a tvorbou.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Výroba piva Nikola Pohrancová.
Radegast nefiltrovaný ležák
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Vznik a vývoj piva Tomáš Kovařík 8.B
P I V O 203, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny a výživa 3.ročník,
Výroba piva Výroba piva Mgr. Ivana Blažíčková
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Výroba piva – varný proces
City Pavel Šuranský.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
MĚŘENÍ ČASU A TEPLOTY.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_19
SOUSTAVA SMYSLOVÁ ČIDLO ČICHU
Na této zajímavé výstavě uvidíte obrazy a grafiky např. těchto autorů:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Využití mikrobiálních inokulací pro revitalizaci půd O. Mikanová Výzkumný ústav rostlinné výroby - Ruzyně.
DRUHY PIV – OBECNÉ DĚLENÍ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Výroba piva.
KATALOG PIVA A POCHOUTEK
Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/ I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován.
Martin Fabián, Marketing v EU Jaro 2011.
Římsky i arabsky.
Poznámky k metabolismu
Lihovarství Lihoviny jsou alkoholické nápoje obsahující nejméně 15 % obj. alkoholu (kromě vína a piva), vyhláška č. 57/2003 Sb. Destilát – etanol ze zkvašené.
Ekonomika pivovarského průmyslu (vi) - chmel
ABSOLVENTSKÁ PRÁCE Název absolventské práce
VÝROBA PIVA Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov,
Autoři: David Vrtěl, David Pleva. Plze ň ský kraj - Rozloha  Rozloha: km 2  obyvatel  Sousední kraje: Karlovarský, Ústecký, Středočeský,
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu piva Ročník / obor studia:2. a.
Fluor aneb všeho s mírou Bc. Tereza Černá 1. CNP - PS ZSF JČU.
6 NÁPOJŮ, KTERÉ BYSTE NEMĚLI PÍT PŘED BĚHÁNÍM Jak na běžecké tejpování.
POCHUTINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: pochutiny, charakteristika, dělení, koření Autor:
Ing.Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV57 Název školy SPŠ.
ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLUVYS_32_INOVACE_494_Přípravky osobní hygieny NÁZEV ŠKOLYVyšší odborná škola, Střední průmyslová škola.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková Téma: Vlastnosti látek II.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMIE_ODRUDY_VINA_MODRE_PREZENTACE_10 Název školyStřední škola služeb,
Kakao o Kakao se vyrábí úpravou semen stromu kakaovníku pravého o Plody obsahují semena – tzv. kakaové boby, které mají ledvinovitý tvar o Největší.
Alkoholické nápoje – Pivo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_563_ Výroba olejů Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
VÝROBKY Z OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: výrobky, ovoce,kompot, džem, kandované,
Potravinářská legislativa pro pivo
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
HISTORIE VÝROBY PIVA nejstarší biotechnologie spolu s výrobou vína
Potravinářské zbožíznalství
Praktické poznatky z procesu studeného chmelení
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Kvalita humusu Rozdělení půdní organické hmoty Humusotvorný materiál
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
Zemědělská fakulta JU Vás srdečně zve do školního minipivovaru
Teplo VY_32_INOVACE_19_Teplo Autor: Pavlína Čermáková
MATEMATICKÁ GRAMOTNOST
Chmelařský institut s. r. o.
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Elektrárenský popílek jako nový sorbent pro snižování emisí CO2
VLASTNOSTI LÁTEK II teplota, čas.
Nízkoteplotní asfaltové směsi
Prezentaci vytvořil Jan Havlík Obr. 1. Víno je alkoholický i nealkoholický nápoj typicky vznikající kvašením moštu z plodů révy vinné. Slovo víno pochází.
Transkript prezentace:

Praktické poznatky z procesu studeného chmelení Vladimír Nesvadba, Jan Hervert Karel Krofta, Josef Patzak Chmelařský institut s.r.o. Žatec

Postup a varianty studeného chmelení Navážky: 1,0 g/l piva 2,5 g/l piva 4,0 g/l piva Délka extrakce: 17 dní (statický způsob) 3 dny Teplota 2 °C Odrůdy: Granule – Sládek, Harmonie, Rubín, Agnus, Vital Hlávky – Kazbek

Sládek 3 dny 17 dní 3 dny 17 dní g/l piva 1,0 2,5 4,0 BH 1 6 5 1 4 3 2 DOJEM PO NAPITÍ INTENZITA VŮNĚ  g/l piva 1,0 2,5 4,0 BH 1 6 5 1 4 3 2 BH 2 DR CHI 1 CHI 2 CHI 3 CHI 4 CHI 5 Plzeň 1 Plzeň 2 4,5 Žatec 1 Žatec 2 Celkem 49 57 26 46 44 30 29 41 43 36 41,5

Sládek pro studené chmelení Vůně chmelová, Doporučení na 3 dny extrakce a hlavně nedávkovat více než 3 g/l Vyšší dávka má vliv na vyšší intenzitu vůně, ale nepříjemná až ulpívající hořkost

Harmonie 3 dny 17 dní 3 dny 17 dní g/l piva 1,0 2,5 4,0 BH 1 6 4 2 5 3 DOJEM PO NAPITÍ INTENZITA VŮNĚ  g/l piva 1,0 2,5 4,0 BH 1 6 4 2 5 3 1 BH 2 DR CHI 1 CHI 2 CHI 3 CHI 4 CHI 5 Plzeň 1 Plzeň 2 Žatec 1 Žatec 2 Celkem 47 52 29 48 43 26 30 39 51 36 42

Harmonie pro studené chmelení Dobrá ve vůni, ale při vyšší dávce studeného chmelení až nepříjemná hořkost Vyšší dávka = vyšší intenzita vůně Doporučení do ležáků

Rubín 3 dny 17 dní 3 dny 17 dní g/l piva 1,0 2,5 4,0 BH 1 5 4 2 6 3 1 DOJEM PO NAPITÍ INTENZITA VŮNĚ  g/l piva 1,0 2,5 4,0 BH 1 5 4 2 6 3 1 BH 2 DR CHI 1 CHI 2 CHI 3 CHI 4 CHI 5   Plzeň 1 Plzeň 2 Žatec 1 Žatec 2 Celkem 35 47 27 49 45 25 40 29 41

Rubín pro studené chmelení Směs vůní: chmelová, ovocná, pomelo a při delší extrakci až do grepu a jehličí i při vyšší dávce je příjemná vůně Doporučena delší extrakce a vyšší dávka chmele (1g/l je na intenzitu vůně málo) Dobrá ve vůni, ale při vyšší dávce studeného chmelení až nepříjemná hořkost Doporučení do piv IPA, ALE

Agnus 3 dny 17 dní 3 dny 17 dní g/l piva 1,0 2,5 4,0 BH 1 5 6 4 3 2 1 DOJEM PO NAPITÍ INTENZITA VŮNĚ  g/l piva 1,0 2,5 4,0 BH 1 5 6 4 3 2 1   BH 2 DR CHI 1 CHI 2 CHI 3 CHI 4 CHI 5 Plzeň 1 Plzeň 2 Žatec 1 Žatec 2 Celkem 39 41 27 53 55 40 20 28 36 21 31

Agnus pro studené chmelení Vůně chmelová, kořenitá Intenzita vůně celkově nižší (zajímavé, Agnus má nejvyšší obsah silic)

Vital 3 dny 17 dní 3 dny 17 dní g/l piva 1,0 2,5 4,0 BH 1 4 6 2 3 5 1 DOJEM PO NAPITÍ INTENZITA VŮNĚ  g/l piva 1,0 2,5 4,0 BH 1 4 6 2 3 5 1 BH 2 DR CHI 1 CHI 2 CHI 3 CHI 4 CHI 5 Plzeň 1 Plzeň 2 Žatec 1 Žatec 2 Celkem 37 33 25 55 56 40 28 48 43

Vital pro studené chmelení Vůně chmelová, kořenitá Intenzita vůně celkově nižší = vyšší dávku na studené chmelení Doporučena delší extrakce, ale dávka do 2,5 g/l, pak už nepříjemné !!!

Kazbek 3 dny 17 dní 3 dny 17 dní g/l piva 1,0 2,5 4,0 BH 1 4 6 5 3 2 1 DOJEM PO NAPITÍ INTENZITA VŮNĚ  g/l piva 1,0 2,5 4,0 BH 1 4 6 5 3 2 1   BH 2 DR CHI 1 CHI 2 CHI 3 CHI 4 CHI 5 Plzeň 1 Plzeň 2 Žatec 1 Žatec 2 Celkem 35 54 48 31 32 28 16 24 17 21 26

Kazbek pro studené chmelení Směs vůní: citrusová, ovocná, květinová Charakter vůně velmi příjemný Doporučení do piv ALE, IPA, ALE, Pšeničná piva

Souhrn 3 dny 17 dní 3 dny 17 dní g/l piva 1,0 2,5 4,0 g/l piva Sládek DOJEM PO NAPITÍ INTENZITA VŮNĚ  g/l piva 1,0 2,5 4,0   g/l piva Sládek 4,1 4,8 2,2 3,8 3,7 2,9 2,4 3,4 3,6 3,0 3,5 Harmomnie 3,9 4,3 3,3 Rubín 3,2 4,5 2,1 Agnus 2,3 4,4 4,6 2,0 2,8 3,1 Vital 4,7 Kazbek 4,9 1,6 1,7 2,6 3 dny 17 dní 3 dny 17 dní

Nové české odrůdy chmele, registrace 2017 GAIA, BOOMERANG Nové české odrůdy chmele, registrace 2017 Parametr GAIA (4849) BOOMERANG (4914) Alfa kys. (% hm.) 12,5 – 14,5 11 - 13 Beta kys. (% hm.) 7 - 9 6,5 - 8 Kohumulon ‚% rel.) 22 - 26 29 - 32 Xanthohumol ‚% hm.) 0,65 – 0,75 0,70 – 0,75 Silice (g/100 g) 2,0 – 2,5 2,0 – 3,0 Myrcen (% rel.) 35 - 45 44 - 55 Farnesen (% rel.) 5 - 7 < 1,0

SCH = chmelení ze studena Ochutnávka piv - I Varianta 5 min 35 min 80 min VK SCH EPM IBU Gaia 1/3 - 11,6 30,2 Boomerang 33,8 Agnus 30,3 VK = vířivá káď SCH = chmelení ze studena HK = hlavní kvašení Kazbek I 2 g/L; 2 °C; 6 týdnů; hlávky* 11,5 41,2 *nízkoteplotní sušení

SCH = chmelení ze studena SCH = chmelení ze studena Ochutnávka piv - II HARMONIE Varianta 5 min 35 min 80 min VK SCH EPM IBU A 1/3 - 11,8 29,0 B 2 g/L; 10 °C; 48 hodin; HK 32,8 C 27,8 VK = vířivá káď SCH = chmelení ze studena HK = hlavní kvašení RUBÍN 11,4 33,6 2/L; 10 °C; 40,2 29,2 VK = vířivá káď SCH = chmelení ze studena HK = hlavní kvašení

Děkuji za pozornost