Hospodářský cyklus Milena Tichá

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hospodaření s penězi Milena Tichá
Advertisements

Peníze a cena Milena Tichá
Inflace Milena Tichá Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Hospodářský cyklus Milena Tichá
Trh a jeho fungování Milena Tichá
Globalizace Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Kraje České republiky Porovnání krajů České republiky dle ekonomických údajů a údajů o obyvatelstvu Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
ČAS A JEHO MĚŘENÍ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Soudobý svět Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Hana Matoušková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného.
KOLEKCE ÚLOH PRO MATEMATICKÝ SEMINÁŘ kružnice opsaná trojúhelníku
Rozcvička Urči typ funkce:
Autor: Ing. Alice Horáčková
MYŠ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
Převody – jednotky délky
MAGNETICKÉ POLE Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
SPALOVACÍ MOTORY (HISTORIE)
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Konstrukce trojúhelníku
PÉČE O ZDRAVÍ Obrázek dostupný z:
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, kde se nachází podnebné pásy zmíněné v prezentaci a vyznač je na mapě. 2) Na kterých kontinentech je možné.
RYBA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
LEŽET Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
STEJNÉ Pracovní listy Poznáš, které obrázky jsou stejné? Najdi je a spoj. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer.
Ruský obrázkový slovník XXIV. Povolání - профессия
BAREVNÉ TVARY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Radomíra Kučerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Soustava souřadnic Oxy
Poznávačka - sudokopytníci a lichokopytníci
Ekonomika– národní hospodářství
Ruský obrázkový slovník XLI Ve škole – В школе
Ruský obrázkový slovník XII Domácí spotřebiče – Техника для кухни
PÓLY MAGNETU Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Najdi rozdíl II. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Pracovní listy – vnitřní orgány a kostra
Pravidla pro počítání s mocninami
Orofacionální cvičení I
Pořadí obrázků – domeček
Hyperoskulační kružnice elipsy
PROVĚRKY Převody jednotek délky - 2.část
Převody délky MATEMATIKA
ČTVERCOVÁ SÍŤ Autorem materiálu a všech jeho částí, není - li uvedeno jinak, je RNDr.Radomíra Kučerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Porovnávání obrázků Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Ruský obrázkový slovník XXX. Slovesa A
Graf nepřímé úměrnosti
Ruský obrázkový slovník XX Hudba – музыка
Autorem materiálu a všech jeho částí je Irena Nemetová
Začínáme se slovesy I Autor obrázků Tomasz Nogol souhlasí s jejich zveřejněním na Metodickém portálu. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Vyberte správně definiční obor funkce podle obrázku
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Najdi a přiřaď tělo k hlavě zvířete
Ivana Kuntová, Pětiúhelník Přesná konstrukce velikosti strany pětiúhelníku ze zadaného poloměru opsané kružnice Ivana Kuntová,
ČLOVĚK – VNITŘNÍ ORGÁNY A KOSTRA
Pracovní listy – vnitřní orgány a kostra
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Body Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
SČÍTÁME A ODČÍTÁME DO 5 S KAMARÁDEM
Převody – jednotky délky
Převody jednotek hmotnosti – 2. část
M O T Ý L Í L O T O 3 Najdi stejného motýla!
Pořadí obrázků – auto Postup práce:
Definiční obor funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Funkce Pojem funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Kvadratická rovnice Vlastnosti kořenů kvadratické rovnice
Převody jednotek obsahu - 2.část
Vyberte správně definiční obor funkce podle obrázku
Definiční obor funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Globalizace Milena Tichá
Hra Znáš některé dopravní značky?
Transkript prezentace:

Hospodářský cyklus Milena Tichá Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Hospodářský (ekonomický) cyklus periodické střídání fází ekonomického rozmachu, stagnace a hospodářského propadu ve vývoji ekonomiky

Graf hospodářského cyklu

Vysvětlivky ke grafu (hosp. cyklu) HDP - hrubý domácí produkt (svislá osa) t - čas (vodorovná osa)

Úkol Urči, co vyjadřuje křivka uvedená v grafu

Fáze hospodářského cyklu a vrchol b kontrakce (delší než 6 měsíců = krize) c dno d expanze

Úkol Uveď, co se odehrává v jednotlivých fázích hospodářského cyklu Vysvětli proč Sleduj vývoj HDP vývoj objemu investic vývoj nezaměstnanosti vývoj cen atd.

Příčiny hosp. cyklu Externí – leží mimo ekonomiku Interní – nacházejí se uvnitř ekonomiky

Úkol Postupně vymez konkrétní příklady externích příčin hosp. cyklu interních příčin hosp. cyklu

Úkol Pojmenuj konkrétní projevy hospodářské krize Vše si v bodech poznamenej

Úkol Poznamenané konkrétní projevy hospodářské krize můžeš doplnit o charakteristiky uvedené v příkladech na obrázcích v článku: „Z nejhoršího jsme uvnitř“. Pramen: FILIPOVÁ, H. - NĚMEC, P.: Z nejhoršího jsme uvnitř. Ekonom.iHNed.cz. [online] 5. 2. 2009. [cit. 2009-3-12]. Dostupný z WWW: <http://ekonom.ihned.cz/c1-33886730-z-nejhorsiho- jsme-uvnitr>.

Úkol Zdůvodni, proč je právě automobilový průmysl velmi citlivý na průběh hospodářského cyklu

Úkol Vytvoř přehled možných protikrizových opatření vlád (můžeš využít výše uvedené obrázky z článku „Z nejhoršího jsme uvnitř“ a jejich doprovodný text) Pramen: FILIPOVÁ, H. - NĚMEC, P.: Z nejhoršího jsme uvnitř. Ekonom.iHNed.cz. [online] 5. 2. 2009. [cit. 2009-3-12]. Dostupný z WWW: <http://ekonom.ihned.cz/c1-33886730-z-nejhorsiho-jsme- uvnitr>. Uveď, co je jejich cílem

LITERATURA KONEČNÝ, Bronislav - SOJKA, Milan: Malá encyklopedie moderní ekonomie. Praha: Libri, 1996. ISBN 80-85983-05-2. VLČEK, Josef a kol.: Ekonomie a ekonomika. Praha: ASPI, 2003. ISBN 80-86395-46-4. VLČEK, Josef a kol.: Ekonomie pro neekonomy. Praha: Codex Bohemia, 1998. ISBN 80-85963-66-3.