PRAVĚK U NÁS významná naleziště.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
České země v pravěku Zpracovala: Mgr. Jana Jelínková.
Advertisements

Prezentace Powerpoint 1 Předmět:ČESKÝ JAZYK, ČLOVĚK A JEHO SVĚT Ročník:4. Tematický okruh:Zpracování informací, život předků na našem území Název učiva:LOVCI.
Základní škola Záhumení Rožnov pod Radhoštěm Boženy Němcové Rožnov pod Radhoštěm Předmět: Vlastivěda Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět.
Umění v pravěku. Nejstaršími doklady výtvarné činnosti člověka jsou jeskynní malby a rytiny. Proslulou „pravěkou obrazárnou“ jsou jeskyně Altamira ve.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
mnohem jednodušší spíš adorantky se vzpaženýma rukama.
 Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/02  Název materiálu: Hudba v období pravěku  Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
HOMO SAPIENS. Homo sapiens ( člověk rozumný) žil ve středním paleolitu před let př.n.l. na území Evropy, Afriky a Asie. K tomuto druhu.
Dějepis 6. ročníku.  Název: Dějepis 6.ročníku – Člověk dnešního typu  Šablona: III/2  Číslo: 67  Autor: Mgr. Soňa Blažková  ZŠ Choltice „ Učíme se.
Významné hradisko z 8. – 9. stol. Nejrozsáhlejší slovanské archeologické naleziště v ČR Bylo jedním z nejvýznamnějších středisek Velkomoravské říše Pravděpodobně.
nejdelší historická etapa archeologie= jediný zdroj informací období vzniku a vývoje člověka, společnosti a kultury.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Andrea Kolářová Název : VY_32_INOVACE_8C_18_Jihomoravský kraj Téma:
ANOTACE Materiál je určen k získání informací o tom, kde a jak žijí lidé na Zemi. V úvodní výkladové části se žáci seznámí s rozložením obyvatelstva na.
PRAVĚK. DĚLENÍ PRAVĚKU nejdelší období lidských dějin pravěk dělíme podle materiálu, z jakého lidé dokázali vyrobit nástroje.
Česká republika Olomoucký kraj.
Pravěk Vývoj člověka.
ČR-test pro 4. třídu první čtvrtletí
DOBA BRONZOVÁ BRONZOVÝ SPIRÁLOVITÝ NÁRAMEK Dívčí Kámen
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Pravěk.
Českomoravská subprovincie
Počátky průmyslové revoluce v českých zemích
6. Českomoravská soustava
Pravěké venuše Venuše jsou figurky převážně nahých žen se zdůrazněním některých pohlavních znaků. Nejde o ojedinělé výtvarné motivy, ale o projevy.
Středočeský kraj Název školy: ZŠ Salvátor
VY_32_INOVACE_5/14_ČLOVĚK A PŘÍRODA
DĚJEPIS – 6. ročník Číslo DUM: VY_32_INOVACE_18
Výtvarné umění starověku - souhrnný test
Vznik a vývoj člověka.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_3-13_ PALEOLIT Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
OLOMOUCKÝ KRAJ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Pravěk v českých zemích
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
(PRAVĚK) Mgr. Iveta Šlahařová
Lidstvo a jeho dějiny (1) – Časová přímka
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_19_ZEMĚPIS
počátek našeho letopočtu
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
NÁZEV: VY_32_INOVACE_25_20_Z7_Skála TÉMA: Česko – Test regiony
Pravěk - Doba kamenná Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném
Poloha Jeskyně Býčí skála leží v střední části CHKO Moravský kras severně od města Brna, poblíž města Adamov. Spolu s Rudickým propadáním tvoří druhý.
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_18_VLASTIVĚDA
Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Stupeň základního vzdělávání: 1.
LOVCI A SBĚRAČI V DOBĚ KAMENNÉ
PRVNÍ LIDÉ – 6 .třída.
Doba železná VY_32_INOVACE_2_DĚJEPIS_4_DOBA ŽELEZNÁ
ENEOLIT.
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_08   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
PRAVĚK.
AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_D_11
Opakování – dějepis 6.třída Milan Šimek
CHKO Pálava.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
PRAVĚK.
Doba kamenná.
Města České republiky kvíz 1.část spustit
Původ a Vývoj člověka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi z oblasti původu.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
PRAVĚK U NÁS významná naleziště.
6. Českomoravská soustava
ČLOVĚK ROZUMNÝ Člověk vyspělý ( Homo sapiens sapiens)
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
POČÁTKY HUDBY Pravěk.
Kraj tradic, vína, zpěvu, … a mnoha dalších krás
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Transkript prezentace:

PRAVĚK U NÁS významná naleziště

učebnice s. 35 Pracuj s mapkou: A) Která místa u nás byla osídlena již v době kamenné? Která v době bronzové? B) Seřaď je od nejstaršího osídlení.

učebnice s. 35 1. Kde u nás sídlili lovci mamutů? 2. Kdy k nám přišli první zemědělci? 3. Kde se usazovali? 4. podle čeho archeologové nazývají většinu pravěkých společenství? 1. Dolní Věstonice 2. 6. tis. př. n. l. 3. u řek – Labe, Vltava, Morava, Dyje 4. a) výroby keramiky; b) archeologického naleziště; c) způsobu pohřbívání

1. Lid kultury s vypíchanou keramikou 2. Knovízská kultura 3. Lid kultury zvoncovitých pohárů 4. Únětická kultura 5. Lid kultury s lineární keramikou 6. Lid kultury se šňůrovou keramikou a) 6. tis. př. n. l. b) 5. tis. př. n. l. c) Konec doby kamenné d) Doba bronzová s. 35/ spoj do dvojic Časovou událost s typem kultury

Osídlení českých zemí Již v době kamenné přecházeli přes naše území lovci mamutů – sezonní sídliště (Dolní Věstonice) Nepřetržitě naše území osídlili první zemědělci v 6. tisíciletí př. n. l. → úrodné nížiny kolem řek (Vltava, Labe, Morava, Dyje) Úkol: zakresli tyto řeky do mapky – atlas 13/4 + 5

významná naleziště

Beroun Nejstarší kamenné nástroje na našem území 1, 75 mil. let

1. PŘEZLETICE u Prahy Nejstarší obydlí na našem území Člověk vzpřímený 800 – 700 tisíc př. n. l. Jedno z nejstarších ohnišť v Evropě Důkaz o broušení nástrojů

BEČOV (u Mostu – severní Čechy) Nejlépe zachované pravěké obydlí u nás (asi 250 tis. let staré) Pozůstatky zahloubené chatky z kůlů a zvířecích kůží s ohništěm

2. Jeskyně ŠIPKA (u Štramberka) Nejstarší pozůstatky člověka na našem území Nalezena čelist neandrtálského dítěte Asi před 40 tis. lety

3. DOLNÍ VĚSTONICE 1925 - KAREL ABSOLON Nejvýznamnější naleziště u nás objevil sošku ženy – VĚSTONICKÁ VENUŠE Asi před 29 000 let 11,5 cm vysoká / 4,3 cm široká

4. jeskyně PEKÁRNA (Moravský kras) Osídlení ze starší doby kamenné Obrázky zvířat vyryté do kostí („souboj bizonů“)

5. jeskyně KŮLNA (Moravský kras) Dlouhodobé osídlení asi před 250 tis. let Nalezeny různé kamenné a kostěné nástroje Osídlení až do doby železné

6. PŘEDMOSTÍ u Přerova Primitivní obydlí lovců mamutů 25 tis. př. n. l.

7. BYČÍ SKÁLA (u Brna) Nejvýznamnější naleziště z doby železné Bronzová soška býka zdobená železem Železné zbraně a nářadí, bronzové a zlaté ozdoby, skleněné perly 40 lidských koster, obětní vůz