Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_PŘÍRODOPIS

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
Advertisements

Trávící soustava trávení, živiny
Soustava trávicí - část 2.
Vypracoval: Daniel Táborský / Třída: VIII ooo.. Zajímavé, ať se vám to líbí..
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Autor:Ing. Libuše Sušická Předmět/vzdělávací oblast:Požární ochrana Tematická oblast:Zdravotnická příprava Téma:Orgány trávicího systému Ročník:2. Datum.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Karolína Citterbardová ročníková práce 8.třída 2011/2012
Trávicí soustava.
Trávicí soustava člověka
Trávicí soustava člověka
Trávicí soustava- funkce+popis
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Trávicí soustava-žaludek, střeva
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1. DUTINA ÚSTNÍ 2. HLTAN 3. JÍCEN 4. ŽALUDEK
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Mácová Lucie ANOTACE Materiál seznamuje žáky s trávící soustavou, její funkcí a základním.
Trávicí soustava.
TRÁVICÍ SOUSTAVA 2 Hltan - jícen - žaludek - tenké střevo -
Člověk a příroda Přírodopis Biologie člověka Trávicí soustava – souhrnné opakování 2. (stavba) VY_52_INOVACE_36 Sada 1 Základní škola T. G. Masaryka, Český.
Trávicí soustava Práce s učebnicí str
Trávicí soustava obratlovců
Opakování - trávicí soustava
Trávicí soustava Význam: -příjem potravy – trávení – zisk živin pro organismus – vyloučení odpadu z těla Části trávicí soustavy: dutina ústní, jazyk, zuby,
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
VY_52_INOVACE_PŘ. 8.14_ Trávicí soustava,test Název šablony – Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Zaměření VM – Člověk a příroda – Přírodopis.
SAVCI Soustava trávicí Má několik hlavních částí: dutina ústní hltan
TRÁVÍCÍ SOUSTAVA mgr. Jana Gajdošová
Trávicí soustava.
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_04_PŘ8_BO.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_12_PŘÍRODOPIS.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_02_PŘ8_BO.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_17_PŘÍRODOPIS.
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Hltan, jícen, žaludek, tenké střevo, slinivka břišní, játra, tlusté střevo.
Trávicí soustava.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Metabolismus člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Funkce = mechanické a chemické rozložení potravy za účelem získání živin nutných pro tvorbu látek organismu vlastních.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Biologie člověka pro 8. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_33_Trávicí soustava Autor Mgr.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ AutorIng. Dana Sobotková Ročník5. Datum ŠablonaV/2 Č. materiáluVY_52_INOVACE_47.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_18_PŘÍRODOPIS.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Přírodopis 8 Autor: Mgr. Iveta Votápková Trávicí soustava Pětilístek jícen
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_01_PŘ8_BO.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_PŘ8_BO
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.8.We.06_Travici_soustava_cloveka.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Jiří Olexa
Trávicí soustava tercie.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Trávicí soustava.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_06_PŘ8_BO
VY_32_INOVACE_16_Trávicí soustava 1. část
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_11_PŘÍRODOPIS
Základní škola a mateřská škola Bukovec
Trávicí soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
TRÁVICÍ SOUSTAVA ZŠ Hejnice - M. Hradil.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
zpracovaný v rámci projektu
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_PŘÍRODOPIS
Trávicí soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Trávící soustava Autor: Mgr. Iva Hirschová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Soustava trávicí TÉMATICKÝ CELEK: Biologie.
Trávící soustava Obsah Základní funkce trávící soustavy
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: 23.1.2012 Název: VY_32_INOVACE_09_PŘÍRODOPIS Téma: Anatomie a fyziologie člověka- Trávicí soustava Ročník: 8. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2979

Trávicí soustava Má tyto funkce: příjem potravy trávení vstřebávání látek do vnitřního prostředí organismu odstranění nestravitelných zbytků v podobě stolice

Jak vypadáme uvnitř?

Dutina ústní a slinné žlázy Trávení je rozmělňování potravy. Začíná v dutině ústní – zde je potrava zpracována mechanicky pomocí zubů a jazyka. Do dutiny ústní vytékají sliny ze slinných žláz. Sliny obsahují ptyalin – enzym štěpící cukry. Potrava dále postupuje do hltanu.

Jícen a žaludek Z hltanu sousto postupuje do jícnu. Jícen je 25 cm dlouhá trubice, která peristaltickými vlnami posunuje potravu do žaludku. Žaludek je svalový vak, kde je trávenina promíchána s trávicími šťávami – kyselinou chlorovodíkovou, pepsin. Po zpracování je trávenina posunuta do tenkého střeva.

Tenké střevo Tenké střevo se skládá ze tří částí : dvanáctníku, lačníku a kyčelníku. Je dlouhé 4 – 5 m, je složeno do kliček. Vnitřní stěna tenkého střeva je pokryta klky. V celém tenkém střevě probíhá trávení a vstřebávání. Většina vstřebávaných látek je dále zpracována v játrech. Do dvanáctníku ústí dva vývody – z jater a ze slinivky břišní.

Játra Jsou největší žlázou v těle, jejich hmotnost je 1,5 kg. Jsou uložena v pravém podžebří. Vylučují žluč – žlutozelenou tekutinu. Žluč napomáhá štěpení tuků.

Slinivka břišní Je asi 18 cm dlouhá žláza. Tvoří se zde pankreatická šťáva – napomáhá štěpení tuků, cukrů, bílkovin. Část slinivky břišní tvoří hormony, které jsou vylučovány do krve. Slinivka je orgán nezbytný pro život.

Tlusté střevo Tenké střevo přechází v tlusté. Začíná slepým střevem s červovitým výběžkem, kde jsou mízní uzliny. Další části tlustého střeva jsou vzestupný, příčný a sestupný tračník a esovitá klička. V tlustém střevě se vstřebávají hlavně vitamíny a voda. Zbytky potravy vstupují do konečníku a řitním otvorem opouštějí tělo.

Onemocnění trávicí soustavy Pro zdraví člověka je důležité složení přijímané potravy. Zánět červovitého výběžku Parazitární onemocnění – roupi, škrkavky, tasemnice. Průjmová onemocnění – rotaviry, nevhodné složení jídelníčku. Zácpa – vinou nedostatku vlákniny, nedostatek pohybu.

Otázky 1. Vysvětlete rozdíly mezi tenkým a tlustým střevem. 2. Jaký význam mají játra a slinivka břišní pro trávení potravy ? 3. Vyhledejte na internetu některé nemoci trávicí soustavy a jejich příčiny. 4. Najděte na internetu rozdíly mezi trávicí soustavou býložravců a masožravců.

Odpovědi 1. prezentace str. 10 a 13 2. prezentace str. 11 a 12 – vylučují trávicí enzymy – žluč a pankreatickou šťávu pro trávení různých složek potravy

ANOTACE Cíl hodiny: - seznámení s trávicím systémem - vysvětlení funkce a význam trávicích enzymů - důležitost vyvážené stravy pro zdraví člověka - práce s prezentací - Znalosti lze využít v dalších předmětech: výchově ke zdraví, první pomoci, chemii.

Použitá literatura, zdroje LUDĚK J. DOBROURUKA, BLANKA VACKOVÁ, REGINA KRÁLOVÁ, PAVEL BARTOŠ. Přírodopis III. Praha: Scientia, 1999. ISBN 80-7183-246-4. IVAN DYLEVSKÝ. Anatomie a fyziologie člověka. Olomouc: Epava, 1998. ISBN 80-901 667-0-9. JAN KANTOREK, JAROSLAV JURČÁK,JIŘÍ FRONĚK A KOL. Přírodopis 8. Olomouc: Prodos, 1999. ISBN 80-7230-040-7. EDUARD KOČÁREK, EDUARD KOČÁREK. Přírodopis pro 8. ročník základní školy. Praha: Jinan, 2000. JIŘÍ FRONĚK. Lidské tělo. Praha: Blug, 1999. ISBN 80-85635-97-6 Zdroje : Vlastní tvorba www.office.microsoft.com