Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: 23.1.2012 Název: VY_32_INOVACE_09_PŘÍRODOPIS Téma: Anatomie a fyziologie člověka- Trávicí soustava Ročník: 8. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2979
Trávicí soustava Má tyto funkce: příjem potravy trávení vstřebávání látek do vnitřního prostředí organismu odstranění nestravitelných zbytků v podobě stolice
Jak vypadáme uvnitř?
Dutina ústní a slinné žlázy Trávení je rozmělňování potravy. Začíná v dutině ústní – zde je potrava zpracována mechanicky pomocí zubů a jazyka. Do dutiny ústní vytékají sliny ze slinných žláz. Sliny obsahují ptyalin – enzym štěpící cukry. Potrava dále postupuje do hltanu.
Jícen a žaludek Z hltanu sousto postupuje do jícnu. Jícen je 25 cm dlouhá trubice, která peristaltickými vlnami posunuje potravu do žaludku. Žaludek je svalový vak, kde je trávenina promíchána s trávicími šťávami – kyselinou chlorovodíkovou, pepsin. Po zpracování je trávenina posunuta do tenkého střeva.
Tenké střevo Tenké střevo se skládá ze tří částí : dvanáctníku, lačníku a kyčelníku. Je dlouhé 4 – 5 m, je složeno do kliček. Vnitřní stěna tenkého střeva je pokryta klky. V celém tenkém střevě probíhá trávení a vstřebávání. Většina vstřebávaných látek je dále zpracována v játrech. Do dvanáctníku ústí dva vývody – z jater a ze slinivky břišní.
Játra Jsou největší žlázou v těle, jejich hmotnost je 1,5 kg. Jsou uložena v pravém podžebří. Vylučují žluč – žlutozelenou tekutinu. Žluč napomáhá štěpení tuků.
Slinivka břišní Je asi 18 cm dlouhá žláza. Tvoří se zde pankreatická šťáva – napomáhá štěpení tuků, cukrů, bílkovin. Část slinivky břišní tvoří hormony, které jsou vylučovány do krve. Slinivka je orgán nezbytný pro život.
Tlusté střevo Tenké střevo přechází v tlusté. Začíná slepým střevem s červovitým výběžkem, kde jsou mízní uzliny. Další části tlustého střeva jsou vzestupný, příčný a sestupný tračník a esovitá klička. V tlustém střevě se vstřebávají hlavně vitamíny a voda. Zbytky potravy vstupují do konečníku a řitním otvorem opouštějí tělo.
Onemocnění trávicí soustavy Pro zdraví člověka je důležité složení přijímané potravy. Zánět červovitého výběžku Parazitární onemocnění – roupi, škrkavky, tasemnice. Průjmová onemocnění – rotaviry, nevhodné složení jídelníčku. Zácpa – vinou nedostatku vlákniny, nedostatek pohybu.
Otázky 1. Vysvětlete rozdíly mezi tenkým a tlustým střevem. 2. Jaký význam mají játra a slinivka břišní pro trávení potravy ? 3. Vyhledejte na internetu některé nemoci trávicí soustavy a jejich příčiny. 4. Najděte na internetu rozdíly mezi trávicí soustavou býložravců a masožravců.
Odpovědi 1. prezentace str. 10 a 13 2. prezentace str. 11 a 12 – vylučují trávicí enzymy – žluč a pankreatickou šťávu pro trávení různých složek potravy
ANOTACE Cíl hodiny: - seznámení s trávicím systémem - vysvětlení funkce a význam trávicích enzymů - důležitost vyvážené stravy pro zdraví člověka - práce s prezentací - Znalosti lze využít v dalších předmětech: výchově ke zdraví, první pomoci, chemii.
Použitá literatura, zdroje LUDĚK J. DOBROURUKA, BLANKA VACKOVÁ, REGINA KRÁLOVÁ, PAVEL BARTOŠ. Přírodopis III. Praha: Scientia, 1999. ISBN 80-7183-246-4. IVAN DYLEVSKÝ. Anatomie a fyziologie člověka. Olomouc: Epava, 1998. ISBN 80-901 667-0-9. JAN KANTOREK, JAROSLAV JURČÁK,JIŘÍ FRONĚK A KOL. Přírodopis 8. Olomouc: Prodos, 1999. ISBN 80-7230-040-7. EDUARD KOČÁREK, EDUARD KOČÁREK. Přírodopis pro 8. ročník základní školy. Praha: Jinan, 2000. JIŘÍ FRONĚK. Lidské tělo. Praha: Blug, 1999. ISBN 80-85635-97-6 Zdroje : Vlastní tvorba www.office.microsoft.com