Vypracoval: Ondřej Dutka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Téma: Ztracená generace
Advertisements

Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Anarchističtí buřiči charakteristika.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
Joseph Heller Narození 1. květen 1923 Úmrtí 12. prosinec 1999 NárodnostAmeričan.
FRÁŇA ŠRÁMEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Bratři Čapkové.
FRÁŇA ŠRÁMEK Bára Fazekasová 9.B.
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu
PŘELOM 19. A 20. STOLETÍ V ČESKÉ LITERATUŘE
Bratři Čapkové. Společně se podíleli na některých knihách a povídkách: Povídky Zářivé hlubiny Krakonošova zahrada Devatero pohádek Dramata Loupežník Ze.
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Jan Neruda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Josef Hora Život, dílo, citáty. Josef Hora Život, dílo, citáty.
JAROSLAV HAŠEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Karel Čapek.
Zuzana Štecherová C4B,  1) Život  2) Dílo  3) Shrnutí  4) Zdroje.
Česká moderna - výklad (9. roč.)
GENERACE májovců – hálek, světlá, arbes
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
FRANTIŠEK GELLNER Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Eduard Petiška Český jazyk 6. ročník ZŠ
ANARCHISTIČTÍ BUŘIČI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
William Shakespeare.
70 př. K. – 19 př. K.
Generace tzv. buřičů 2 8. ročník Generace tzv. buřičů Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové.
Karel Čapek.
Generace tzv. buřičů 8. ročník.
Karel Čapek. Kdo to je? Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Narodil se v Malých Svatoňovicích. Studoval na gymnáziu.
PŘELOM 19. A 20. STOLETÍ V ČESKÉ LITERATUŘE
Španělská renesance.
VY_32_INOVACE_17_Literatura 19. století Česká literatura 2. pol. 19. století Česká literatura 2. poloviny 19. století - úvod.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ Jan Drda Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Odraz 1. světové války v literatuře Materiál je součástí projektu „Odraz 1. světové války v moderní výuce“ a je prostřednictvím „Programu na podporu činnosti.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_112 Téma hodiny: Jiří Wolker Doporučeno pro: 9. ročník základní.
Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Tem. oblast:Legioná ř ská literatura a obraz 1. sv. války Ro č ník:T ř etí Č íslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
Mgr. Marie Havránková GENERACE BUŘIČŮ Literatura 1. pol. 20.stol. 2. ročník Srpen 2012.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus v české literatuře Název vyučovací oblasti:Představení V. Hálka a jeho díla Ročník /
JAN NERUDA ( 1834 – 1891 ) - český básník, prozaik, novinář.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
James Joyce Odysseus. James Joyce ( )  prozaik, básník, učitel  narozen v Dublinu  studoval univerzitu v Dublinu  1902 odjel do Paříže  většinu.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Česká moderna Václav Špála. Úvod do doby Doba prokletých básníků. Nová generace, nastupující v 90. letech 19. století, se odklonila od lumírovců a ruchovců.
Předtucha Marie Pujmanová.
Jan Neruda - dílo.
PŘELOM 19. A 20. STOLETÍ V ČESKÉ LITERATUŘE
FRÁŇA ŠRÁMEK Čjlit − VIII. třída
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_ČESKÝ JAZYK
Jan Neruda Open Presentation.
AUTOR: Kateřina Křížová
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Fráňa Šrámek CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
FRÁŇA ŠRÁMEK Čjlit − VIII. třída
Česká společnost
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Božena Němcová Narodila se ve Vídni.
Česká poezie 1. pol. 20. století - přehled
VY_32_INOVACE_18_Literatura 19. století
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
VY_32_INOVACE_Jir_I-21 Pavel Kohout Název projektu: OP VK
Název školy: ZŠ a MŠ Zvole Autor: Mgr. Jitka Krupičková
Transkript prezentace:

Vypracoval: Ondřej Dutka Fráňa Šrámek Vypracoval: Ondřej Dutka

Život český básník, prozaik, dramatik a buřič Narozen v Sobotce 1877 a zemřel 1952 v Praze Rád se vracel do rodiště 1885 odjel s rodiči do písku Odehrává se v něm spoustu divadelních her a románů 1903 Jednoroční vojenská služba-za trest o rok prodloužena- projeví se zde antimilitaristické postoje Po službě studoval práva

Studia ukončil 1905 a věnoval se literatuře. V Praze se přidal k časopisu Nový kult vedl ho S. K. Neumann 1905 dvakrát vězněn, za báseň Píšou mi psaní. Za druhé světové války na protest proti fašismu nevycházel z domu,ale nebyl moc známý 1946 jmenován národním umělcem Pohřben v Sobotce na soboteckém hřbitově zde napsal jednu z nejznámějších básní Sobotecký hřbitov.

Dílo tvorba ovlivněna impresionismem, antimilitaristickými postoji. Všechna jeho díla jsou silně levicová, ovlivněná anarchismem. Díla--značný vliv na mladou generaci mezi světovými válkami.

3 TÉMATA DĚL: Příroda odpor k válce milostný vztah mladých lidí, neschopných se podřídit konvencím

Básnické sbírky Modrý a rudý- odpor proti válce Splav- Příroda milostné vztahy

Romány: Tělo – silně působil na mladou generaci Křižovatky – Pesimistický román Radost vystřídá skepse a láska vede ke zklamání

Povídkové knihy Sláva života Žasnoucí voják – obyčejný člověk ve válce nic neznamená

Divadelní hry Léto – impresionistické drama. Mladý student se zamiluje do vdané paničky, která se jen předvádí. Student zmoudří a zamiluje se do své vrstevnice Stázie Měsíc nad řekou– setkání bývalých spolužáků ze studií, zamyšlení nad ztracenými iluzemi mládí

Shrnutí český básník, prozaik, dramatik a buřič Antimilitaristické postoje se objeví na vojně Po službě studoval práva tvorba ovlivněna impresionismem, antimilitaristickými postoji. Díla--značný vliv na mladou generaci mezi světovými válkami. 3 TÉMATA DĚL: Příroda odpor k válce milostný vztah mladých lidí, neschopných se podřídit konvencím

Zdroje https://cs.wikipedia.org/wiki/Fr%C3%A1%C5%88a_%C5%A0r%C3%A1mek http://ld.johanesville.net/sramek http://www.spisovatele.cz/frana-sramek http://dum.rvp.cz/materialy/frana-sramek.html