zpracovaný v rámci projektu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Trávící soustava trávení, živiny
Advertisements

Soustava trávicí - část 2.
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Trávicí soustava.
Trávicí soustava člověka
Trávicí soustava člověka
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Trávicí soustava-žaludek, střeva
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
VY_III/2_INOVACE_109_Trávicí soustava Trávicí a močová soustava Miroslav Kaňok.
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Mácová Lucie ANOTACE Materiál seznamuje žáky s trávící soustavou, její funkcí a základním.
Trávicí soustava.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Trávící soustava – 2.část
Trávicí soustava obratlovců
VNITŘNÍ ÚSTROJÍ 3. ROČNÍK
Název TRÁVÍCÍ SOUSTAVA Předmět, ročník Biologie, 3. ročník
Trávicí soustava Význam: -příjem potravy – trávení – zisk živin pro organismus – vyloučení odpadu z těla Části trávicí soustavy: dutina ústní, jazyk, zuby,
Lidské tělo II. ( soustava trávicí, vylučovací, kožní, nervová )
VY_52_INOVACE_PŘ. 8.14_ Trávicí soustava,test Název šablony – Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Zaměření VM – Člověk a příroda – Přírodopis.
SAVCI Soustava trávicí Má několik hlavních částí: dutina ústní hltan
TRÁVÍCÍ SOUSTAVA mgr. Jana Gajdošová
Trávicí soustava.
Proč přijímáme potravu?
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Hltan, jícen, žaludek, tenké střevo, slinivka břišní, játra, tlusté střevo.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Přírodopis, trávicí soustava.
Trávicí soustava.
Funkce = mechanické a chemické rozložení potravy za účelem získání živin nutných pro tvorbu látek organismu vlastních.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Sada: Př 8/09 Předmět: přírodopis Ročník: 8.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Biologie člověka pro 8. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_33_Trávicí soustava Autor Mgr.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 52 Sada: Př 7/18 Předmět: přírodopis Ročník: 7.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Přírodopis 8 Autor: Mgr. Iveta Votápková Trávicí soustava Pětilístek jícen
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_4A_7_Trávicí soustava Téma: 4A_PD5.roč.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.8.We.06_Travici_soustava_cloveka.
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Jiří Olexa
Trávicí soustava tercie.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Trávicí soustava.
zpracovaný v rámci projektu
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_08_TRÁVICÍ SOUSTAVA
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_PŘÍRODOPIS
VY_32_INOVACE_16_Trávicí soustava 1. část
zpracovaný v rámci projektu
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Základní škola a mateřská škola Bukovec
Základní škola, Jičín, Soudná 12
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Trávicí soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
zpracovaný v rámci projektu
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
zpracovaný v rámci projektu
zpracovaný v rámci projektu
Trávicí soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Trávící soustava Autor: Mgr. Iva Hirschová
zpracovaný v rámci projektu
zpracovaný v rámci projektu
zpracovaný v rámci projektu
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Autor: Mgr. Karolina Pátková
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/21.1886 Šablona: 32 Sada: Př 8/15 Předmět: přírodopis Ročník: 8. Jméno autora (vč. titul): Mgr. Petr Střížek Škola – adresa: ZŠ Ústí nad Labem – Hluboká 150 Investice do rozvoje vzdělávání

VSTŘEBÁVÁNÍ Klíčová slova: lačník, kyčelník, vstřebávání, konečník, klky Anotace: Pomocí prezentace seznámení s ději, které probíhají v tenkém, tlustém střevě a konečníku. Zápis do sešitu. VSTŘEBÁVÁNÍ LAČNÍK - KONEČNÍK

Vstřebávání je průchod živin skrz stěnu střeva do krve. LAČNÍK A KYČELNÍK V dalších částech tenkého střeva dochází ke vstřebávání živin. Vstřebávání je průchod živin skrz stěnu střeva do krve.

Většina živin putuje cévou do jater. LAČNÍK A KYČELNÍK Většina živin putuje cévou do jater.

V tlustém střevě dochází ke vstřebávání vody, vitamínů a solí. TLUSTÉ STŘEVO H2O V tlustém střevě dochází ke vstřebávání vody, vitamínů a solí. A H2O soli B H2O soli H2O C H2O

KONEČNÍK Nestrávené zbytky potravy putují do konečníku. Konečník je obalen svěračem z hladké a kosterní svaloviny. stolice

KLKY Sliznice tenkého střeva obsahuje klky, které zvětšují plochu pro vstřebávání.

Zapíšeme si do sešitu Ve zbytku tenkého střeva probíhá vstřebávání = průchod živin skrz stěnu střeva do krve. Sliznice tenkého střeva obsahuje klky - funkce: zvětšení plochy střeva pro vstřebávání. Trávenina pokračuje do tlustého střeva kde se vstřebává voda, vitamíny a soli do krve. Trávenina se zahušťuje a vzniká stolice, která se shromažďuje v konečníku - kruhovitý svěrač -> ovládáme ho vůlí.

ZDROJE: není-li uvedeno jinak, vlastní práce autora