MECHANIKA TEKUTIN Králová Denisa 4.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Proudění tekutin Ustálené proudění (stacionární) – všechny částice se pohybují stejnou rychlostí Proudnice – trajektorie jednotlivých částic proudící tekutiny.
Advertisements

Mechanika tekutin Kapalin Plynů Tekutost
Mechanika kapalin a plynů
Mechanické vlastnosti kapalin
Mechanika II. Tlak VY_32_INOVACE_ Tlak v tekutinách Kapaliny a plyny nazýváme společným názvem tekutiny. Tlak je fyzikální veličina, která popisuje.
Mechanika tekutin Tekutiny Tekutost – vnitřní tření
Proudění ideální kapaliny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Vybrané snímače pro měření průtoku tekutiny Tomáš Konopáč.
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Atmosférický tlak a jeho měření. Částice plynů konají neustálý neuspořádaný pohyb a mají mezi sebou velké mezery. Plyny jsou stlačitelné a rozpínavé.
Mechanické vlastnosti kapalin - opakování Vypracovala: Mgr. Monika Schubertová.
PASCALŮV ZÁKON Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_15_29.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Mechanika plynů a kapalin.
VZTLAKOVÁ SÍLA NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Milada Zetelová NÁZEV: VY_52_INOVACE_28_ fyzikální.
H YDROSTATIKA Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Hydrostatika, hydrodynamika Přípravný kurz Dr. Jana Mattová 1.cuni.cz.
V LASTNOSTI PLYNŮ Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_17_30_Pascalův zákon a hydraulika.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
7.ROČNÍK Hydraulická zařízení VY_32_INOVACE_ Název školy
2.2. Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony
SOUTEŽ - RISKUJ! Mechanické vlastnosti kapalin (1. část)
Vlastnosti plynů.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Dynamika hmotného bodu
AUTOR: Mgr. Milada Zetelová
PASCALŮV ZÁKON Autor: RNDr. Kateřina Kopečná
Přípravný kurz Jan Zeman
KMT/MCH3 – Mechanika 3 Přehled středoškolské mechaniky kontinua,
Skupenství Pro jednotlivé podoby látek užíváme pojem SKUPENSTVÍ.
Mechanika tekutin Tekutost – společná vlastnost kapalin a plynů.
Tlak plynu v uzavřené nádobě
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Tlak plynu v uzavřené nádobě. Manometr TÉMATICKÝ.
Proudění kapalin VY_32_INOVACE_11_224
02 – Fluidní mechanika Petr Zbořil
02 – Fluidní mechanika Petr Zbořil
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
Mechanika kapalin.
Základy fyziky pro PS - kombi
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Co už víme o kapalinách? částice v kapalinách na sebe nepůsobí tak velkými silami jako částice v pevných látkách, proto se mohou volněji přemísťovat a.
Fyzika 7.ročník ZŠ Tření, Třecí síla Creation IP&RK.
Mechanika kvapalín.
Skupenství látek.
Gravitační pole, pohyb těles v gravitačním poli
Pascalův zákon.
Přetlak, podtlak, vakuum
STAVOVÁ ROVNICE IDEÁLNÍHO PLYNU.
Mechanika VY_32_INOVACE_05-16 Ročník: VI. r. VII. r. VIII. r. IX. r.
Vlastnosti plynů.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
PEVNÉHO TĚLESA A KAPALINY
Vzájemné silové působení těles
Základy fyziky pro PS 2. seminář, Jiří Kohout
VLASTNOSTI KAPALIN
Hydraulická zařízení F1 = 6 N S2 = 5 cm2 S1 = 1 cm2 F2 = ?
Atmosférický tlak a jeho měření.
Mechanika tekutin a tlak
Pascalův zákon znění Tlak vyvolaný vnější silou, která působí na kapalinu v uzavřené nádobě, je ve všech místech kapaliny stejný. Platí rovněž pro plyny.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Vztlaková síla.
Mechanické vlastnosti kapalin a plynů
Tuhé těleso a moment síly
2.2. Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony
Molekulová fyzika Sytá pára.
Účinky gravitační síly Země na kapalinu
Transkript prezentace:

MECHANIKA TEKUTIN Králová Denisa 4.D

a) Tekutiny a jejich vlastnosti Tekutina je společný název pro kapaliny a plyny PLYNY- rozpínavé, lehce stlačitelné KAPALINY- nepatrně stlačitelné, vytvářejí volnou hladinu KAPALINY i PLYNY- tekutost,viskozita (odpor proti změně tvaru - není-li tekutina v klidu)

b)Tlak v tekutinách Může být vyvolán: 1)Vnější silou Děje se tak prostřednictvím pevného tělesa, které je s tekutým tělesem v přímém styku. Uplatňuje se zde Pascalův zákon. 2) Tíhovou silou Na tekuté těleso působí naše Země. Uplatňuje se zde hydrostatický a atmosférický tlak.

Kde se s ním setkáváme a jak ho využíváme? Dvě spojené nádoby různých průřezů. Na píst plochy S1 pusobíme sílou F1 a tím vytváříme tlak. Tlak je stejný v celém objemu kapaliny a působí rovnoměrně všemi směry. Na druhý píst tedy kapalina působí tlakovou sílou F2. Využití: hydraulický lis, zvedák, brzdy apod.

Zákonitosti Tlak je důležitá fyzikální veličina, která charakterizuje stav tekutiny v klidu. p = F / S            [p] = Pa (Pascal) F...velikost tlakové síly, která působí kolmo na rovinnou plochu kapaliny       S...obsah této plochy -na měření tlaků používáme manometr porovnávání měřeného tlaku plynu s hydrostatickým tlakem kapaliny v trubici tvaru U deformace deformačního členu působením měřeného tlaku (membrány)

c) Přetlak, podtlak Tlak menší než atmosférický tlak se nazývá podtlak. Využití: vysavač, pumpa, dýchání,

Tlak větší než atmosférický tlak se nazývá přetlak Tlak větší než atmosférický tlak se nazývá přetlak. Využití: hustilka, kompresor, pneumatiky nafukovací matrace, spreje, kyslíkové bomby pro potápěče

Měření: K měření používáme manometr Měření: K měření používáme manometr. Je zde trubice, do které se přivádí plyn s přetlakem. Trubice se narovnává při zvyšování přetlaku.

d) Archimédův zákon Těleso ponořené do kapaliny je nadlehčováno silou, rovnající se tíze kapaliny stejného objemu jako je ponořená část tělesa. Archimédův zákon platí nejen pro kapaliny, ale i pro plyny.

Důsledky: -hustota tuhého tělesa je větší než hustota kapaliny (ρt > ρk) -hustota tuhého tělesa je stejná jako hustota kapaliny (ρt = ρk) -hustota tuhého tělesa je menší než hustota kapaliny (ρt < ρk)

e) Zákony proudění kapalin -Bernoulliho rovnice: vyjadřuje zákon zachování energie pro proudění ideální kapaliny ve vodorovném potrubí. -rovnice spojitosti toku (kontinuity): QV = konst.(objemový průtok) S1v1 = S2 v2 = S  v = konst. Laminární proudění-malé rychlosti Turbulentní proudění-větší rychlosti