REVITALIZACE Národní přírodní rezervace BOŽÍDARSKÉ RAŠELINIŠTĚ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vliv rekreace a cestovního ruchu na životní prostředí
Advertisements

Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Revitalizace Černého potoka a jeho přítoků v PR Černá louka
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Národní park Šumava.
Národní přírodní rezervace Čerchovské hvozdy
1. Ochrana kulturního dědictví Obnova a rozvoj vesnic Občanské vybavení a služby Investice do lesů 2.
Aktuální stav problematiky ÚSES a možné hospodářské využití prvků ÚSES - multifunkční ÚSES v zemědělské krajině - zdroj obecné diverzity.
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
Návrh zonace NP Šumava Oddělení pro výzkum biodiverzity, CzechGlobe – Centrum pro výzkum globální změny Akademie věd ČR a Hnutí DUHA.
Revitalizace Černého potoka v druhém úseku
CHKO Křivoklátsko Darin Jandová Klára Bergmannová.
Stabilizace a rekonstrukce vegetačního doprovodu stezky Jedličky-Brodského Český Brod Treewalker, květen 2006.
Zakládání chráněných území v praxi Petr Macek CHTP
Vytvoření a pilotní ověření systému školení v obecných a odborných kompetencí dobrovolníků při akcích pro veřejnost, CZ.1.07/3.1.00/ Sportovní akce.
Chráněná území České republiky
Výpočet výše újmy nebo škody způsobené na lesích
Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm
I.1.4 Pozemkové úpravy ÚZPI dne 18. října Charakteristika opatření  prostřednictvím tohoto opatření je řešena problematika vlastnických vztahů.
Příroda Benešovska.
Česká republika: CHKO Hospodářský zeměpis
Ochrana přírody ČR.
Ochrana přírody v ČR. Historie první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV. první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV Hojná voda v Nov.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
Olomoucký kraj přírodní poměry
největší v ČR a ve střední Evropě
Hospodářská úprava lesa
Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
Moravskoslezské Beskydy
NÁRODNÍ PARK ŠUMAVA.
 Rozloha 709 km 2, les 47 % trvalé travní porosty 15 %, orná půda 29 %, vodní plochy 2 %, ostatní 7 % Geografická orientace 49° 47´ - 49° 31´N, 15° 46´
CHKO BROUMOVSKO Smírčí kříž Radek DRLIČKA, V. Zk, Brno 2004.
Zalesňování zemědělské půdy problém struktury lesů
Podkrušnohorské pánve
Rybník Řežabinec. Na území národní přírodní rezervace Řežabinec a Řežabinecké tůně je na ploše 110,7 ha chráněn rozsáhlý komplex vodních, bažinných a.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Marie Polanská NÁZEV:VY_32_INOVACE_18_ Národní park Šumava TÉMATICKÝ.
Gymnázium a obchodní akademie Mariánské Lázně Autor materiálu - Mgr. Lukáš Kučera.
Ochrana přírody - legislativa Martina Sobotková, B 775 Konzultační hodiny: dle dohody Katedra hydromeliorací a krajinného.
Chráněná území ČR a regionu. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Možnosti financování adaptačních opatření – Operační program Životní prostředí Přednášející: Datum: Ing. Jan Pištěk
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Nejlepší realizovaná společná zařízení v Karlovarském kraji 1.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
zelená linka: Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP.
AGENTURA OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY ČESKÉ REPUBLIKY.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.Lenka.
Kancelář zmocněnec vlády pro Moravskoslezský a Ústecký kraj.
Ochrana ŽP v ČR Ekologie – oikos a logos, nauka o místě kde přebýváme Systematická ochrana ŽP u nás začíná už kolem 12- století 1838 – první rezervace.
Revitalizace rašelinišť mezi Horou Sv. Šebestiána a Satzung – I. etapa.
Příroda v okolí Velkého Meziříčí Zpracovala: Lenka Kohoutová.
- měly by být vyhlašovány primárně pro ochranu menších území, v nichž jde o ochranu vzácného a regionálně významného stanoviště (např. rašeliniště), případně.
Opatření vázaná na vodu v SC 4.3
Setkání se starosty obcí Mgr. Vlastimil Peřina
Fiche 5 – Relax v lese Článek 25 Neproduktivní investice v lesích
Ukaž významná chráněná území kraje VY_32_INOVACE_10
Jak ty ke mně, tak já k tobě Aneb ochrana přírody
PŘÍRODNÍ REZERVACE NA ÚZEMÍ SLOVÁCKA
Obnovy alejí na území RP Jižní Morava
OPŽP PO 4 Specifický cíl 4.1 a 4.2
„B“ – Příspěvek na obnovu, zajištění a výchovu lesních porostů
ROZŠÍŘENÍ KAPACITY PENZIONU BEST
AOPK ČR – Regionální pracoviště Správa CHKO Slavkovský les
VY_32_INOVACE_288_Jesenicko – přírodní památky
Ochrana lesa.
1. Workshop pořizovatelů a projektantů k územní studii krajiny Kofinancování územní studie krajiny z NPŽP Petra Kolářová Odbor obecné ochrany přírody.
Fiche 5 – Relax v lese Článek 25 Neproduktivní investice v lesích
Transkript prezentace:

REVITALIZACE Národní přírodní rezervace BOŽÍDARSKÉ RAŠELINIŠTĚ

NPR Božídarské rašeliniště Základní údaje: datum vyhlášení:1965 (1987 přehlášeno) rozloha: 1 152,6171 ha nadmořská výška: 954 – 1115 m předměty ochrany: typické krušnohorské rašeliniště se vzácnou květenou i zvířenou komplex rozvodnicových rašelinišť na suťových vývěrech puklinových vod a rašelinné horské louky součást EVL Krušnohorské plato součást Mezinárodně významných mokřadů ČR - Krušnohorská rašeliniště - Božídarský Špičák – 1 115,4 m. n. m.

- přechodová rašeliniště (R 2.3) - otevřená vrchoviště (R3.1) - vrchoviště s klečí (R3.2) - vrchovištní šlenky (R3.3) luční prameniště bez tvorby pěnovců (R1.2) rašelinné a podmáčené smrčiny (L9.2)

Významné druhy: rozchodník huňatý (Sedum villosum) ostřice šlahounovitá (Carex chordorrhiza) bříza zakrslá (Betula nana) prstnatec plamatý (Dactylorhiza maculata) prstnatec Fuchsův (Dactylorhiza fuchsii) tetřívek obecný (Tetrao tetrix) kulíšek nejmenší (Glaucidium passerinum) sýc rousný (Aegolius funereus) čolek horský (Triturus alpestris) střevlík Menetriesův (Carrabus menetriesi) střevlík (Carabus arvensis)

Termín realizace: 17.8.2010 – 31.5.2013 Celková částka: 13.423.794,-Kč Zpracovatel dokumentace: GeoVision s.r.o. Zhotovitel: Lesní společnost Bečov s.r.o. Příjemce dotace : AOPK ČR 2 části: - hydrologická lesopěstební opatření

Realizováno na plochách v majetku státu (AOPK) – cca 1/3 plochy NPR

Hydrologická část cílem navrhovaných opatření je obnova přirozeného vodního režimu území projekt je v souladu s platným Plánem péče o Národní přírodní rezervaci Božídarské rašeliniště.

Stávající odvodňovací kanály jsou velikostně velmi diferencované. Jejich hloubka se pohybuje od cca 0,5 do 2,5 m a šíře od cca 0,5 do 5,0 m. Délka úpravy : cca 19,5 km

Jednoduchá dřevěná přehrážka – typ I Menší odvodňovací kanály do šíře cca 150 cm 1 662 přehrážek Zdvojená přehrážka - typ II Hrazení větších, popřípadě erozně ohrožených úseků 174 přehrážek

Zarážená přehrážka z dubových profilovaných prken – typ III Hrazení odvodňovacích kanálů v hluboké rašelině do šíře 300 cm 40 přehrážek Přehrážka - typ IV Jednoduchá dřevěná přehrážka k hrazení malých mělkých příkopů 420 přehrážek

2010

2011

ke konci roku 2011 zbudováno 1 474 přehrážek

Lesopěstební opatření Cíle: zajištění kontinuity trvání lesa zvýšením jeho mechanické stability úprava druhové skladby tvorba kostry porostů, zajišťujících v budoucnu samovolné šíření melioračních dřevin

Opatření prořezávky dosadby oplocenky individuální ochrana ovazy feromonové lapače

Další aktivity v NPR (PPK,MAS) kosení travních porostů lesopěstební opatření návštěvnická infrastruktura

Rekonstrukce naučné stezky v roce 2011