Komunikace Mgr. Vladimír Velešík.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Řeč, jazyk, mluva.
Advertisements

Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Komunikace Společenská kultura
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Komunikace Aktivita č.1: Člověk a svět práce Prezentace č. 6
Souhrn mimoslovních sdělení, která jsou vědomě nebo nevědomě předávána člověkem k jiné osobě nebo lidem.
Neverbální komunikace
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Komunikační dovednosti
Anotace: Výklad spojený s diskusí JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_20_OSZV_ON Ročník: I. Vzdělávací.
Komunikace – neverbální komunikace
KOMUNIKACE OLGA BÜRGEROVÁ. CÍLE:  VÝZNAM PRVNÍHO DOJMU  UMĚT NAVÁZAT KONTAKT.
KOMUNIKACE MEZI LIDMI Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
KOMUNIKACE V..
KOMUNIKACE S KLIENTEM MENTÁLNĚ RETARDOVANÝM
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
KOMUNIKACE OLGA BÜRGEROVÁ.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_3.1.4.
Zdravotnický asistent, první ročník Komunikace Autor: Mgr. Lenka Březíková Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, , Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_KOMUNIKOVÁNÍ_P2.
KOMUNIKACE V RÁMCI SOCIALNÍCH INTERAKCÍ Božena Genrtová.
Sociální stratifikace
Neverbální komunikace
Zásady efektivní komunikace
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Pedagogická komunikace
SOCIÁLNÍ KOMUNIKACE KAPITOLA 8. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
S OCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.18.
U ČENÍ Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.13 2.Číslo projektu:
Z ÁTĚŽOVÉ SITUACE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.20.
Anotace Aneb o dorozumívání  Slovo cizího původu, které znamená 1. Spojení - veřejné dopravní prostředky a veřejnou dopravu ( silnice, dráha) 2. Dorozumívání.
V ÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.19.
P RIMÁRNÍ A SEKUNDÁRNÍ SKUPINY Mgr. Vladimír Velešík.
Č ESKÁ SOCIOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_6.SV.02.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
KOMUNIKACE a JEDNÁNÍ II. 1)Slovní a mimoslovní prostředky 2)Typologie osobnosti – a komunikace.
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI – DYNAMICKÉ SLOŽKY Mgr. Jiřina Boušková.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Tato prezentace je doplněním výkladu učitele
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Název projektu: Moderní škola
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
psychologie osobnosti – vztahově-postojové složky
Dějiny psychologie Mgr. Jiřina Boušková.
Mimoverbální komunikace
KOMUNIKACE Zápis do sešitu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Metody psychologie Mgr. Jiřina Boušková.
Tomáš Akvinský Mgr. Vladimír Velešík.
Konflikty Mgr. Vladimír Velešík.
Státní vyznamenání Mgr. Vladimír Velešík.
Sociologie jako věda Mgr. Vladimír Velešík.
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
psychologie osobnosti - motivace
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Kultura Vladimír Velešík.
Paměť Mgr. Vladimír Velešík.
Děje s ideálním plynem Mgr. Kamil Kučera.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Euroregiony Mgr. Vladimír Velešík.
Společenská výchova – Neverbální komunikace
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Sociální psychologie.
Poznávací proces Mgr. Vladimír Velešík.
Škola: SŠ, ZŠ a MŠ Karviná Autor: Bc.Balonová Soňa
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Transkript prezentace:

Komunikace Mgr. Vladimír Velešík

ANOTACE Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.12 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0114 Vytvořeno: listopad 2012 Ročník: Vyšší stupeň osmiletého gymnázia a čtyřleté gymnázium (RVP-G) Anotace: Vzdělávací oblast Člověk a společnost Vzdělávací obor Občanský a společenskovědní základ Tematický okruh Člověk jako jedinec Materiál slouží ke všeobecnému seznámení žáků s problematikou komunikace. Materiál je použit ve výkladové části hodiny. Pomůcky: interaktivní tabule.

Komunikace

Komunikace znamená sdělování myšlenek, informací, názorů a pocitů děje se prostřednictvím signálů (první signální soustava) nebo řečí (druhá signální soustava) interakce a komunikace jsou základním způsobem uskutečňování mezilidské vzájemnosti je současně individuálním i společenským aktem

Verbální komunikace formou je mluvená a psaná řeč → řeč je soustava znaků nebo symbolů a jejím prostředkem je jazyk sdělení musí mít obsah a formu, musí počítat s adresátem, jeho mentalitou, postavením, potřebami atd. moderní komunikační technologie

Verbální komunikace jazyk logiky jazyk poezie akustický projev hlasitost řeči rychlost řeči objem řeči plynulost řeči intonace řeči chyby v řeči kvalita řeči správná výslovnost členění řeči

Verbální komunikace rozhovor → nejvyšší formou rozhovoru je dialog charakteristika rozhovoru: naplnění času hovorem a tichem předávání slova v rozhovoru dueta otázky v rozhovoru příkazy v rozhovoru reakce na příkazy

Verbální komunikace dialog charakteristika dialogu: je zaměřen na zcela určitý cíl dochází k vzájemnému ovlivňování účastníků odráží se vzájemné vztahy účastníků

Neverbální komunikace mimika (výrazy obličeje) → vyjadřujeme základní emoce gestikulace (pohyby rukou) → ovlivněna typem temperamentu, věkem, pohlavím prosturologie (tělesný postoj) → dáváme najevo vzájemný vztah proxemika (vzdálenost těl) → vyjádření vztahu k druhému člověku

Neverbální komunikace oční kontakt → nejdůležitější komunikační činitel; vyznačuje se intenzitou a frekvence haptika (komunikace dotykem) → fyzický kontakt komunikace vzhledem → signalizuje příslušnost k vrstvě nebo názorovému proudu komunikace předmětem → brýle, tužka

Cíl komunikace důležitá je zpětná vazba → upřesnění, vyjasnění, zabraňuje špatnému porozumění a vyložení, případně vzniku konfliktu schopnost komunikace je sama o sobě faktorem psychické stability jedince a předpokladem jeho normálního psychického vývoje rozeznáváme různé komunikační styly (konvenční, konzervační, operativní, osobní)

DOLEŽALOVÁ, Ladislava; VLKOVÁ, Marie. Občanský a společenský základ DOLEŽALOVÁ, Ladislava; VLKOVÁ, Marie. Občanský a společenský základ. Psychologie. Kralice na Hané: Computer Media s.r.o., 2010, ISBN 978-80-7402-060-5. BARTONÍČKOVÁ, Klára a kol. Občanský a společenskovědní základ. Přehled středoškolského učiva. Brno: Computer Press, a.s., 2011, ISBN 978-80-251-2631-8. EMMERT, František a kol. Odmaturuj ze společenských věd. Brno: DIDAKTIS, 2003, ISBN 80-86285-68-5. KOLEKT. Společenské vědy pro 1. ročník středních škol. Brno: DIDAKTIS spol. s r.o., 2009, ISBN 978-80-7358- 144-2. YVES PICQ HTTP://VETON.PICQ.FR. File:Panama Embera0605.jpg [online]. [cit. 5.2.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Panama_Embera0605.jpg (gestika) BEZ AUTORA. File:Duchenne-FacialExpressions.jpg [online]. [cit. 5.2.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Duchenne-FacialExpressions.jpg (mimika)