Základní škola, Hradec Králové

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Advertisements

Bakterie. Jsou jednobuněčné organismy Stavba buňky bakterií – nakresli a popiš str. 30.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_02_16C_Zuby Téma: Biologie člověka Registrační.
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres.
HOUBY Vřeckovýtrusné vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_03B_USA Téma: Zeměpis Ameriky a Asie.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_15_03B_Indie Téma: Zeměpis Ameriky a Asie.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová NÁZEV: VY_52_INOVACE_02_CH+PŘ_10.
Živá příroda – houby Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Základní škola, Hradec Králové
Název projektu: Moderní škola
Základní škola, Hradec Králové
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Škola:. Základní škola a Mateřská škola,. Kostelní 560, Svoboda n
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Základní škola, Hradec Králové
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Základní škola, Hradec Králové
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Základní škola, Hradec Králové
Základní škola, Hradec Králové
Houby – fungi 3 Houby vřeckovýtrusné.
Základní škola, Hradec Králové
Základní škola, Hradec Králové
Základní škola, Hradec Králové
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Základní škola, Hradec Králové
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Základní škola, Hradec Králové
Základní škola, Hradec Králové
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Různé podmínky života na Zemi
Název projektu: Moderní škola
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název projektu: Moderní škola
Základní škola, Hradec Králové
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Bakterie VY_32_INOVACE_44_Co jsou bakterie Autor: Mgr. Iva Hirschová
VŘECKOVÝTRUSNÉ HOUBY VY_32_INOVACE_06_23.
Výtvarné umění v pravěku
Základní škola, Hradec Králové
Základní škola, Hradec Králové
Základní škola, Hradec Králové
VY__III/2__INOVACE__161 Režim dne školáka.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Základní škola, Hradec Králové
Základní škola, Hradec Králové
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
Neživá příroda - vzduch
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Základní škola, Hradec Králové
Základní škola, Hradec Králové
MNOHOBUNĚČNÉ HOUBY HOUBY NIŽŠÍ.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Základní škola, Hradec Králové
Základní škola, Hradec Králové
Základní škola, Hradec Králové
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Základní škola, Hradec Králové
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
MNOHOBUNĚČNÉ ORGANIZMY Řasy, houby, lišejníky.
Základní škola, Hradec Králové
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_19_PŘÍRODOPIS
Základní škola, Hradec Králové
Transkript prezentace:

Základní škola, Hradec Králové Název školy: Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor: Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_10_15A_Nižší houby - plísně Téma: Přírodopis pro 6. ročník Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4 .00/21.2575 Název projektu: EU peníze školám

Anotace Materiál je určen k seznámení se základní charakteristikou plísní. Očekávaný výstup: Žák dokáže charakterizovat plísně z hlediska jejich způsobu výživy. Bude znát jejich negativní i pozitivní význam pro člověka. Dokáže uvést příklady konkrétních druhů spolu s jejich charakteristikou. Datum tvorby: 25. 11. 2012 Ověřeno ve výuce: 27. 11. 2012

Nižší houby Plísně Obr. 1

Charakteristika mikroskopické organismy – vláknité houby výživa: reducenti hniložijné plísně – rozkládají odumřelá těla parazitické plísně – získávají živiny z živých těl Obr. 2

Význam Negativní Pozitivní znehodnocení potravin nemoci rostlin a živočichů plísňová onemocnění člověka plesnivění omítek… Pozitivní zdroj antibiotik výroba plísňových sýrů (Hermelín, niva …)

Plíseň hlavičková velmi běžná plíseň roste na ovoci a potravinách výtrusy se šíří vzduchem Obr. 3

Štětičkovec (Penicillium) dříve zdroj antibiotik používán k výrobě sýrů některé druhy patogenní Obr. 5 Obr. 4

Niva Plísňové sýry Brie Camembert Roquefort Obr. 7 Obr. 9 Obr. 6

Antibiotika Alexander Fleming působí především proti bakteriím Obr. 10 působí především proti bakteriím dříve použití např. plesnivého mléka (Čína, 2500 l. p. n) objev penicilinu učinil A. Fleming v roce 1922 Obr. 11 Alexander Fleming

Zdroje obrázků: Obr. 1: Dostupný z WWW: [ cit. 25.11.2012]. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Verschimmeltes_Brot_2008-12-07.JPG Obr. 2: AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia.cz [online]. [cit. 25.11.2012]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Schimmelmandarijn.jpg?uselang=cs Obr. 3: LINDSEY, James. Wikipedia.org [online]. [cit. 25.11.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Mucor.mucedo.-.lindsey.jpg Obr. 4: AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia.org [online]. [cit. 25.11.2012]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:PSM_V09_D428_Penicillium_crustaceum.jpg Obr. 5: AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia.org [online]. [cit. 25.11.2012]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Penicillium.jpg Obr. 6:AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia.cz [online]. [cit. 25.11.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Camembert.JPG Obr. 7: AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia.cz [online]. [cit. 25.11.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Blauschimmelk%C3%A4se_IMGP5469_wp.jpg Obr. 8: AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia.cz [online]. [cit. 25.11.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Roquefort_cheese.jpg Obr. 9:AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia.cz [online]. [cit. 25.11.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Brie_de_Meaux_close.jpg Obr. 10: AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia.cz [online]. [cit. 25.11.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Doxycycline_100mg_capsules.jpg Obr. 11: AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia.cz [online]. [cit. 25.11.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Alexander-fleming.jpg