Těžiště a stabilita těles, Skládání sil

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mechanika tuhého tělesa
Advertisements

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
Těžiště, rovnovážná poloha
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Těžiště tělesa (Učebnice strana 48 – 50)
TĚŽIŠTĚ TĚLES.
Mechanika tuhého tělesa
TĚŽIŠTĚ A ROVNOVÁŽNÁ POLOHA TĚLESA
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_TEZISTE.
Síla.
Těžiště tělesa.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_14_ROVNOVAZNE.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_175_Těžiště tělesa AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM:
Anotace Prezentace, která se zabývá otáčivými účinky síly. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí vysvětlit pojem páka, rameno.
Těžiště, stabilita tělesa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název:
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Rozdělení kulových zrcadel na dutá a vypuklá. Zobrazení kulovými zrcadly.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žák odpovídá na připravené otázky. Žák sám tvoří odpovědi, nebo vybírá z daných možností tu správnou.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Zabývá se vedením tepla ve vodě a ve vzduchu. Vysvětlení principu teplovodního.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k závěrečnému celkovému opakování učiva. Slouží k prověření znalostí. Tlak, tlaková síla, hydrostatický.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Prohloubení již probraného učiva polovodičů typu N a P a polovodičové.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Žáci navazují na učivo 6. ročníku o změně skupenství látek. Prohloubení již naučených znalostí. Použití.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis tepelného záření, které nevnímáme jenom zrakem, ale i tepelnými.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k celkovému zopakování učiva o pohybu těles. Žák odpovídá na otázky, řeší úlohy o pohybu tělesa.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák se učí o barvě světla, šíření světla a vzniku stínu. Barva světla,
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k stručnému zopakování naučeného učiva o vlastnostech světle a k naučení nového učiva. Žák pochopí.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení, kdy těleso má polohovou (potenciální) energii, na čem polohová.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení, kdy těleso má polohovou (potenciální) energii, na čem polohová.
Čemu jste se ve fyzice naučili- Fyzikální veličiny
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Jak lze změnit odpor polovodičů
Práce ve fyzikálním slova smyslu
Opakování 2 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Magnetické pole cívky s proudem
Otáčivé účinky síly-PÁKA
Otáčivé účinky síly-PÁKA
Souhrnné otázky, Světelné jevy
Výkon: výpočty příkladů z praxe
Vlastnosti pevného, kapalného a plynného skupenství
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Páka, Kladka pevná, volná, kladkostroj
Tepelná výměna prouděním
Opakování 2 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Zákon odrazu světla, Zobrazení na rovinném zrcadle
Lom světla Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Souhrnná cvičení-pohyb těles
Lom světla Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Magnetické pole cívky s proudem
Co už víme o světle, odraz světla, kulová zrcadla
Opakování.
Jak změříme teplo přijaté nebo odevzdané při tepelné výměně
Vlastnosti pevného, kapalného a plynného skupenství
Čočky Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Práce vykonaná pomocí jednoduchých strojů
Těžiště a stabilita těles
Síla - skládání sil stejného a opačného směru
Výpočet práce z výkonu a času, Účinnost
Práce ve fyzikálním slova smyslu
Výkon: výpočty příkladů z praxe
Pohyb tělesa Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Rychlost Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Transkript prezentace:

Těžiště a stabilita těles, Skládání sil Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena Vzdělávací oblast: Člověk a příroda_Fyzika_Závěrečný přehled Datum: 04/2012 Název materiálu: VY_32_INOVACE_FY.ZP.9.A.17_teziste_a_stabilita_teles_skladani_sil Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/21.1693 Název projektu: PRIMA ŠKOLA Těžiště a stabilita těles, Skládání sil Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k závěrečnému celkovému opakování učiva. Slouží k prověření znalostí.

Charakterizuj pojem „těžiště tělesa“ Odpověď: Těžiště tělesa je bod, ve kterém působí gravitační síla na těleso, a určíme ho jako průsečík těžnic.

Řekni příklad jednoduchého pokusu, jak u tělesa najdeš těžnice a těžiště: Odpověď: Např. Na závěs připevníme desku nepravidelného tvaru a poté na něj zavěsíme olovnici, ta směřuje vždy do středu Země, tj. určuje směr gravitační síly, která působí na těleso. Postupně budeme měnit zavěšení tělesa v různých otvorech a tužkou vždy obtáhneme směr provázku olovnice…tyto přímky nazýváme TĚŽNICE. Všechny těžnice se proťaly v jednom bodě, který budeme nazývat TĚŽIŠTĚ. viz. obrázek:

Těžiště tělesa

Kolik těžišť má těleso? Kde se těžiště nachází? Těleso má vždy pouze jedno těžiště. Těžiště se nachází blíže k místu, kde je více látky. (např. těžiště hrušky je v její spodní části). Tělesa stejnorodá (skládající se z jedné látky) s pravidelným tvarem mívají těžiště uprostřed. U dutých těles (trubka, hrneček, naběračka, bota, loďka, koš apod.) se těžiště většinou nachází v jeho dutinách.

Jak se mění poloha těla, mění se i umístění těžiště.

Těžiště všech trojúhelníků je v průsečíku těžnic. Uchop volně v různých místech trojúhelník na rýsování a zjisti, kde má těžiště. Nachází se těžiště u všech stejných trojúhelníků na stejném místě? Odpověď: Těžiště všech trojúhelníků je v průsečíku těžnic. Nenachází.

Odhadni, kde se nachází těžiště učebnice fyziky. Odpověď: Protože kniha je vlastně kvádr, těžiště se nachází v průsečíku tělesových úhlopříček.

Rozevři učebnici tak, aby desky obalu svíraly 90 stupňů a listy byly rovnoměrně rozprostřeny v prostoru. Urči polohu těžiště. Je toto těžiště na stejném místě jako v předchozím případě? Odpověď: Není, těžiště bude mimo knihu – přibližně v rovině půlící úhel rozevření.

Kde se nachází těžiště kola bicyklu Kde se nachází těžiště kola bicyklu? Ovlivňuje polohu těžiště hmotnost ventilku? Odpověď: Přibližně v bodě, ve kterém osa otáčení kola protíná rovinu kola. Ventilek polohu těžiště ovlivňuje, změnu polohy těžiště lze však zanedbat.

Jaké znáš rovnovážné polohy podle vzájemné polohy těžiště a závěsu tělesa? Odpověď: Podle vzájemné polohy těžiště a závěsu tělesa rozeznáváme tři různé rovnovážné polohy: STÁLÁ (STABILNÍ) VOLNÁ (INDIFERENTNÍ) VRATKÁ (LABILNÍ)

stálá rovnovážná poloha volná rovnovážná poloha vratká rovnovážná poloha

Proč dochází často k převrácení nákladních automobilů, které mají umístěn těžký náklad vysoko na korbě? Mají malou stabilitu – vysoko těžiště, již při menším naklonění těžnice neprotíná obdélník vytvořený koly.

Který vánoční stromek má větší stabilitu, stromeček upevněný v těžkém litinovém stojanu, nebo stromeček upevněný ve stejně velkém, ale lehkém dřevěném stojanu? Odpověď: Větší stabilitu má stromek upevněný v těžkém stojanu. Těžiště soustavy je níže než s lehkým dřevěným stojanem.

Vyjmenuj všechny varianty skládání sil. Odpověď: Skládání sil stejného směru Skládání sil opačného směru Skládání sil různého směru

Znázorni skládání dvou sil stejného směru.

Znázorni skládání dvou sil opačného směru. F=F1- F2

Znázorni skládání dvou sil různého směru

Použité zdroje: doc. RNDr. Růžena Kolářová, CSc., PaedDr. Jiří Bohuněk, Fyzika pro 9. ročník základní školy, nakladatelství Prometheus, 2008, ISBN 978-80-7196-193-2. galerie office http://cs.wikipedia.org/wiki/ [cit.: 2012-04-18] http://fyzika.jreichl.com/data/M_tuheteleso_soubory/image087.png [cit.: 2012-04-18] http://www.pise.cz/blog/img/fyzmatik/182634.jpg [cit.: 2012-04-18] http://www.zscholtice.cz/svs/lacko/fyzika_7roc/stabilita/obrazky/zaves.jpg [cit.: 2012- 04-18] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5a/TezniceTrojuhelnika.jpg [cit.: 2012-04-18] http://www.techmania.cz/edutorium/data/fil_0933.gif [cit.: 2012-04-18] http://www.techmania.cz/edutorium/data/fil_0855.gif [cit.: 2012-04-18] http://www.zscholtice.cz/svs/lacko/fyzika_7roc/skladanisil/obrazky/soucetsil.png cit.: 2012-04-18] http://www.vyukovematerialy.cz/fyzika/obr7/sklad2.jpg [cit.: 2012-04-18] http://www.vyukovematerialy.cz/fyzika/foto/20.jpg [cit.: 2012-04-18] http://nd01.jxs.cz/995/077/d0fab61b45_13189135_o2.jpg [cit.: 2012-04-18] http://www.zsvltava.cz/fyzika/wp-content/uploads/2011/12/panacek.jpg [cit.: 2012-04- 18]

Metodika prezentace: Žák popíše těžiště tělesa. Žák vymyslí jednoduchý pokus určení těžiště tělesa. Žák odpovídá na praktické otázky s tématem těžiště a stabilita tělesa. Žák zná rovnovážné polohy tělesa (stálou, volnou a vratkou). Žák dokáže rozlišit rovnovážné polohy těles. Žák skládá síly stejného, opačného a různého směru.