Anglická revoluce Mgr. Jiří Žilka.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Reformace VY_32_Inovace_08SJ-4 Mgr. Jana Šenkeříková ZŠ A MŠ Nedašov Květen 2012.
Advertisements

velmocenské postavení katolická kalvinistické luteránské země v úpadku bývalá koloniální velmoc - špatná politika Habsburků; spoléhají se na dovoz – nerozvíjí.
O BDOBÍ BACHOVSKÉHO ABSOLUTISMU Mgr. Jiří Žilka. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_5.DE.12.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ A HABSBURSKÉ MONARCHIE  BACHŮV ABSOLUTISMUS  VZNIK RAKOUSKA- UHERSKA  FORMOVÁNÍ ČESKÉ MODERNÍ OBČANSKÉ SPOLEČNOSTI.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Soldánová Dáša Název: VY_32_INOVACE_12C_16_Vznik Rakouska-Uherska Téma:
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE. 1. Složení společnosti Vládne král Ludvík XVI. + manželka Marie Antoinetta (dcera MT). 3 stavy: A) šlechta (neplatila daně)
 podmínkou pro vznik republiky=ústava  poslanci na ní pracují, Francie válčí dál  Francie velice oslabená – vzrůstají nepokoje a nespokojenost  soudní.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Markéta Hanzalová Náprstková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ N_16_Absolutismus v Anglii.
Ú STAVNÍ SOUD Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_6.SV.20 2.Číslo.
Osvícenství. Na počátku moderní společnosti... Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Čechy po husitské revoluci Název sady: Pozdní středověk.
1. Světová válka Odstrčil Petr. První světová válka před rokem 1939 známá jako Velká válka, nebo světová válka byl globální válečný konflikt probíhající.
listopad 1797 listopad 1797: Napoleon Bonaparte se pevně chopil moci prosinec 1797 prosinec 1797: v platnost vstoupila nová ústava – značnou zákonodárnou.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV:Počátky stavovského státu TÉMATICKÝ CELEK:Křesťanství.
Pokus o sjednocení Německa. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Pokus o.
Stoletá válka.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Mgr. Jindřiška Řehořková
ANGLIE V 16. A 17. STOLETÍ, ANGLICKÁ REVOLUCE
Základní škola Čelákovice
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Pražské červnové povstání
Zatmění měsíce Ing. Jan Havel.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
ANGLIE A VELKÁ BRITÁNIE
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Lidská práva VY_32_INOVACE_3-50 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Filozofie renesance II – Přírodní filozofie
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Zobrazení zrcadlem a čočkou
AUTOR: Marcela Kaderová NÁZEV: VY_32_INOVACE_D_03_BITVA NA BÍLÉ HOŘE
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
DĚJEPIS – 8. ROČNÍK Číslo DUM: VY_32_INOVACE_01
Název a číslo materiálu:
Rozmach Španělska a boj Nizozemí za nezávislost
Poslední Přemyslovci Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Texty jsou vlastní originální.
Revoluce ve Francii
Identifikátor materiálu ICT – 9 - 1
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Společnost Označení materiálu:
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
Anglická revoluce ( ) Luděk Vojta 3.C.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Člověk a společnost, Dějepis
VY_32_INOVACE_VO.9.A.02 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.02_typy_a_formy_statu.
České země za 1. světové války
ČESKÉ ZEMĚ PO HUSITSKÝCH VÁLKÁCH 2
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Revoluce v evropských zemích 1848
Základní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Další průběh 30-leté války
Evropa v letech Věk revolucí.
Dvacáté století – začátek století a první světová válka
Anglická revoluce
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Transkript prezentace:

Anglická revoluce Mgr. Jiří Žilka

ANOTACE Kód DUMu: VY_32_INOVACE_3.DE.02 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0114 Vytvořeno: květen 2013 Ročník: Vyšší stupeň osmiletého gymnázia a čtyřleté gymnázium (RVP-G) Anotace: Vzdělávací oblast Člověk a společnost Vzdělávací obor Dějepis Tematický okruh Počátky novověku Materiál slouží k seznámení žáků s problematikou podoby Velké Británie , Skotska a Irska v 17. století, v době vlády prvních Stuartovců a anglické revoluce. Zaměřuje se především na osvětlení příčin a průběhu revoluce. Obrazový materiál je vhodný jako pomůcka pro osvětlení některých událostí. Pomůcky: interaktivní tabule, dataprojektor, učebnice.

Anglická revoluce

Předrevoluční Anglie 1603 - Nástup Stuartovců – Jakub I. (obrázky na následující straně) Po jeho smrti nastupuje na anglický a skotský trůn Karel I. 1625 - Karel I. – upevnění absolutismu, žádné ohledy k parlamentu, přestal ho svolávat Vzniká puritánské hnutí proti anglikánské církvi (podporovala panovníka)

1. 2.

3. Karel I.

4. Malba Anthonise van Dycka zobrazující Karla I. ze tří stran

Předrevoluční Anglie Puritánské hnutí - proti absolutismu, požadovali reformu anglikánské církve + tvrdý přístup ke katolíkům Presbyteriáni – nezavrhovali vládu monarchie, prosazovali konstituční monarchii Independenti (nezávislí) – proti monarchii, prosazovali republiku – v čele Oliver Cromwell Levelleři (rovnostáři) – pro republiku, rovnost a náboženskou svobodu

Předrevoluční Anglie Politika Anglie – snaha o podřízení Irska (katolíci) a Skotska (presbyteriáni). Anglie a Skotsko = personální unie – 1603 1639 – Válka mezi Skotskem a Anglií – vpád Skotů do Anglie 1640 - Karel I. – svolání parlamentu - potřeboval peníze na vybudování žoldnéřské armády – nutný souhlas parlamentu. - podmínkou parlamentu – potrestání několika králových rádců -> král odmítá -> rozpuštění parlamentu – období krátkého parlamentu.

Počátky revoluce 1640 – 1653 -> znovusvolání parlamentu – dlouhý parlament. Král nucen přistoupit na požadavky parlamentu vydání stoupenců (2 královi rádci popraveni) zrušení Hvězdné komory (1641) právo parlamentu jmenovat ministry rozpuštění královské armády král nemůže zrušit parlamentní zasedání 1641 – Velká remonstrace – politický program parlamentu 1642 – Neúspěšný pokus o zatčení vůdců opozice – král opouští Londýn (strach o vlastní bezpečnost).

Občanská válka 1642 – 1648 občanská válka panovník X parlament Na straně: panovníka: část šlechty, anglikánská církev a rolnictvo v Irsku, Skotsku s SV Anglii. Armáda kavalírů – jádrem jízda, v čele Ruprecht Falcký parlamentu: J a JV část země a většina měst. Armáda nového vzoru (typu) – stálá, parlamentem placená (přes 20 000 vojáků), kázeň, vycvičení, důstojníkem se mohl stát každý (podle schopností), hlavní částí jízda, v čele Oliver Cromwell

Občanská válka Zpočátku převaha královy strany – obsazení Oxfordu + postup k Londýnu. Pak úspěchy parlamentní armády 1644 bitva u Marston Mooru 1645 bitva u Naseby – rozhodující vítězství parlamentní armády. Karel I. – útěk do Skotska ->zajat a prodán skotskými poddanými parlamentu za peníze

Druhá občanská válka 1647 - Karel I.- znovuobnovení boje - parlamentní armáda opět vítězí - vláda independentů v čele s Cromwellem 1648 bitva u Prestonu – Cromwell zvítězil, konec občanské války Karel I. obviněn ze zrady o odsouzen k smrti 30. ledna 1649 – Karel I. popraven -> vyhlášení republiky + rozpuštění sněmovny lordů

5.

Anglická republika a protektorát Trvala v letech 1649 – 1653 Politika vůči Skotsku a Irsku se nelišila od politiky monarchie V srpnu 1649 se Cromwell vylodil v Irsku a dobyl města Droghedu a Wexford. Během masakru zemřelo téměř 3500 lidí, z toho asi 2700 roajalistických vojáků a všichni ozbrojení muži ve městě, včetně civilistů, vězňů a katolických kněží. Události jsou symbolem irského vnímání Cromwellovy krutosti dodnes V roce 1650 dobyl Cromwell i Skotsko (postavilo se na stranu Karla II., syna Karla I.)

Anglická republika a protektorát Boj o ovládnutí mezinárodního obchodu -> - > Navigační akta – Zákon o plavbě (dovážení zboží do Anglie, jen na anglických lodích nebo na lodích země výrobce) Proti nizozemské konkurenci -> 1652 – 1654 Válka mezi Anglií a Nizozemím -> Anglie uhájila Zákon o plavbě Další války proti Nizozemí v letech 1666 a 1672 Anglie vítězí -> Anglie námořní velmocí

Cromwellova diktatura 1653 – Cromwell lordem protektorem - doživotně v čele republiky Po druhém zrušení parlamentu nastolení vojenské diktatury = „konec zlatého alžbětinského věku“ Cromwellovi nabídnuta koruna – odmítl (republikán) – obnovení sněmovny lordů 1658 Cromwell umírá Nastupuje jeho syn Richard – po necelém roce je sesazen. 1660 – Skotská armáda v čele s generálem Georgem Monkem obsadila Londýn -> zánik anglické republiky

6. Oliver Cromwell

Závěrečné opakování Který rod nastupuje roku 1603 v Anglii na trůn? Za vlády kterého panovníka proběhla v Anglii revoluce? Vysvětli pojmy puritáni, presbyteriáni, independenti a levelleři. Co to byly krátký a dlouhý parlament? Ve kterých letech probíhala občanská válka? Roku ____ došlo k popravě krále ______ Navigační akta. Období Cromwellova protektorátu.

Zdroje SOMER, Paul Van. wikipedia.cz [online]. [cit. 26.5.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:JamesIEngland.jpg MIJTENS, Daniel. wikipedia.cz [online]. [cit. 26.5.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:James_I_of_England_by_Daniel_Mytens.jpg DYCK, Anthonis Van. wikipedia.cz [online]. [cit. 26.5.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Karl_I_av_England,_m%C3%A5lning_av_Anthonis_ van_Dyck_fr%C3%A5n_1632.jpg DYCK, Anthonis Van. wikipedia.cz [online]. [cit. 26.5.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Anthonis_van_Dyck_041.jpg AUTOR NEUVEDEN. wikipedia.cz [online]. [cit. 26.5.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:English_civil_war_map_1642_to_1645.JPG WALKER, Robert. wikipedia.cz [online]. [cit. 26.5.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Oliver_Cromwell_by_Robert_Walker.jpg

Literatura KVIRENC, Jan. Evropa do roku 1914: historie v dokumentech. Vyd. 1. Liberec: Dialog, 2007, 232 s. ISBN 978-808-6761- 701. SOCHROVÁ, Marie. Dějepis II. v kostce: pro střední školy : [novověk, dějiny nové doby]. 1. vyd. Praha: Fragment, 2008. ISBN 80-253-0604-6. ŠTĚPÁNKOVÁ, Alena a Zdeněk ŠAŠINKA. Odmaturuj! z dějepisu 1. Vyd. 1. Brno: Didaktis, c2006, 232 s. ISBN 80- 735-8059-4.

KONEC