Pracovní skupina CROSS COMPLIANCE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ministerstvo zemědělství Oddělení koordinace Cross Compliance
Advertisements

Zdroje včelí pastvy.
Zásady správné zemědělské praxe
Střední odborná škola veterinární, mechanizační a zahradnická a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Publikace vznikla v rámci projektu OPVK.
Marie Trantinová ÚZEI - pracoviště Opava Ústí nad Labem
Nové standardy GAEC.
Krajina a životní prostředí
Hospodářská úprava lesa Obnova lesních porostů Vlastník lesa je povinen obnovovat lesní porosty stanovištně vhodnými dřevinami a vychovávat je včas a soustavně.
Pícniny - rozdělení a využití
ENS264 – Šetrné metody hospodaření v krajině
23. září 2009, Ústí nad Labem, Odborný seminář 1 Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební Ústav vodního hospodářství krajiny Doc. Ing. Miroslav DUMBROVSKÝ,
Zemědělství.
GAEC-proč je předkládané řešení bodu 2 špatné. Poradci ministra.
Podmínky pro poskytování plateb za přírodní znevýhodnění v horských oblastech a oblastech s jinými znevýhodněními.
Pěstování trav na semeno
Kulatý stůl dne Environmentální opatření PRV 2014+
SVAZENKA VRATIČOLISTÁ (PHACELIA TANACETIFOLIA)
Metody hodnocení vodní eroze pomocí GIS
Téma: Vybrané zemědělské plodiny krmná řepa II
Polní plodiny Filip Bordovský.
Hospodářská úprava lesa Legislativa
Pěstování trav na semeno Lipnice bahenní (Poa palustris)
Výpočet erozní ohroženosti půdy s využitím gridu
Kulturní rostliny, pojmy
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý Téma:Vybrané.
Změny v požadavcích podmíněnosti v novém programovacím období
SUCHOZEMSKÉ EKOSYSTÉMY I
Nové požadavky pro zemědělské podniky v oblasti cross compliance Ing. Martina Svobodová Agroteam CZ s.r.o.
Mgr. Věra Vasiljevičová
Novinky v dotacích 2013 Změny podmínek dotací Ing. Jitka Tvrzníková 
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě9 - 8 Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
PŘÍMÉ PLATBY 2016 Novela nařízení vlády č. 50/2015 Sb. Pracovní skupina k přímým platbám 23/9/2015 Ministerstvo zemědělství.
Monitorovací výbor Cross-compliance Ministerstvo zemědělství.
LPIS ve vazbě na dotace Mgr. et Mgr. Tereza Gimunová MZE, odbor rozvoje a projektového řízení IT.
AEKO Agroenvironmentálně–klimatická opatření (AEKO) A podopatření integrovaná produkce ovoce B podopatření integrovaná produkce révy vinné B1.
Státní zemědělský intervenční fond Česká republika Souhrn nejčastějších kontrolních nálezů při kontrolách na místě v roce 2015.
Nástroje dotační politiky MZe k ochraně půdy a jejich aplikace v zemědělské praxi Seminář „Ochrana půdy, pozemkové úpravy, finanční nástroje“ 5/4/2016.
Příspěvek na hospodaření v rámci AGROENVIRONMENTÁLNÍCH OPATŘENÍ ČESKÉ REPUBLIKY LUŽE Listopad 2008 Jan Simek DAPHNE ČR - Institut aplikované ekologie.
Kontroly podmíněnosti pro nové období SZP od
Změny v LPIS v souvislosti s novou SZP a novelou zákona o zemědělství.
Návrhy změn požadavků podmíněnosti a greeningu Lubomír Smrček Podklady pro prezentaci pocházejí z materiálů odboru přímých.
Jednotná žádost 2017.
Zranitelné oblasti.
VY_52_INOVACE_63_Zemědělství ČR
Modulární secí stroj FALCON
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_147_ Půda
VY_52_INOVACE_68_Louky, pastviny, pole-učební text
Užitkové rostliny, které se pěstují na polích nazýváme polní plodiny.
zpracovaný v rámci projektu
Společenstva polí Rostliny
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Pracovní skupina CROSS COMPLIANCE
Zranitelné oblasti.
Redesign eroze.
Pracovní skupina PŘÍMÉ PLATBY A CROSS COMPLIANCE
Úzkořádková technologie pěstování kukuřice Smutný V., Šedek A.
Podmínky pro podmíněnost a přímé platby 2019
Pěstování RRD na zemědělské půdě
Greening a přímé platby změny pro rok 2018
DZES 5 od hodnocení porušení
Zemědělství Rozdělení dle vyspělosti zemí:
Pracovní skupina PŘÍMÉ PLATBY A CROSS COMPLIANCE
Pracovní skupina cross compliance
Pracovní skupina cross compliance
RO České Budějovice PORUŠENÍ DZES Porušení DZES, tj. dobrého zemědělského a environmentálního stavu půdy: Často jde o porušení DZES č. 7 – zákaz rušení.
Státní zemědělský intervenční fond – RO České Budějovice OPŽL pro Jihočeský kraj I Ing. Ilona Veselá Telefon
Pracovní jednání Ochranné pásy a souvratě, pásy podél okraje lesa 16
Transkript prezentace:

Pracovní skupina CROSS COMPLIANCE 15. 2. 2017 Odbor přímých plateb Ministerstvo zemědělství ČR

Program Změny standardu DZES 5: Rozdělení plodin do skupin dle (půdo)ochranné funkce, erozně ohrožená půda, rozdělení PT dle skupin pěstovaných plodin Změny standardu související s redesignem vrstvy Změny v podmínkách PT přerušovací pás

Rozdělení plodin Rozdělení plodin do skupin dle jejich (půdo)ochranné funkce: Skupina plodin s nízkou ochrannou funkcí (NOF): kukuřice, brambory, řepa, bob setý, sója, slunečnice, čirok a mák; úhor bez porostu Skupina plodin se střední ochrannou funkcí (SOF): ostatní obilniny, olejniny, luskoviny a jejich směsi (kromě plodin uvedených jako NOF) Skupina plodin s vysokou ochrannou funkcí (VOF): ostatní (neuvedené) plodiny

Erozně ohrožená půda Míra erozního ohrožení se stanovuje: A) na úrovni DPB B) na úrovni souvislé plochy plodiny (resp. skupiny plodin) posouzením na základě podkladové vrstvy erozního ohrožení v LPIS: SEO půda – červené „čtverečky“ MEO půda – červené + žluté „čtverečky“

Klasifikace eroze na DPB Pro DPB o velikosti 2 ha a menší = automaticky NEO Pro DPB o velikosti 2,01 - 4 ha Pro DPB o velikosti 4,01 ha a větší

Klasifikace eroze na DPB Pro DPB o velikosti 2 ha a menší = automaticky NEO Pro DPB o velikosti 2,01 - 4 ha: na DPB se vyskytuje souvislá plocha SEO nad 2 ha, pak DPB = SEO, na DPB se vyskytuje souvislá plocha MEO+SEO nad 2 ha, pak DPB = MEO, pokud však již není označen jako SEO, v ostatních případech je DPB = NEO.

Klasifikace eroze na DPB Pro DPB o velikosti 4,01 ha a větší: pokud na DPB v podkladové vrstvě erozní ohroženosti výměra SEO přesahuje 50 % výměry DPB NEBO se na DPB vyskytuje souvislá plocha SEO nad 2 ha, pak DPB = SEO, pokud na DPB v podkladové vrstvě erozní ohroženosti výměra MEO+SEO přesahuje 50 % výměry DPB NEBO se na DPB vyskytuje souvislá plocha MEO+SEO nad 2 ha, pak DPB = MEO, pokud však již není označen jako SEO, v ostatních případech je DPB = NEO.

Klasifikace DPB při pěstování jedné plodiny Na DPB je méně než 2 ha SEO (červené čtverečky) Souvislá plocha SEO + MEO je větší než 2 ha Celý DPB = MEO = ŽLUTÝ

Klasifikace erozních parcel při pěstování různých skupin plodin Na horní části DPB je méně než 2 ha souvislé SEO+MEO = parcela je NEO = zelená Na spodní části DPB není více než 2 ha souvislé SEO, ale je více než 2 ha souvislé SEO+MEO = parcela je MEO = žlutá

Klasifikace eroze na souvislé ploše skupiny plodin v rámci DPB (na tzv Klasifikace eroze na souvislé ploše skupiny plodin v rámci DPB (na tzv. erozní parcele) Platí zcela shodné podmínky jako pro DPB Platí, že parcela nikdy nebude klasifikována přísněji než celý DPB – tzn. když je DPB celý NEO, pak jakákoliv souvislá plocha plodin v rámci tohoto DPB je vždy NEO, když je DPB celý MEO, pak jakákoliv souvislá plocha plodin v rámci tohoto DPB nemůže být SEO.

Souvislá plocha plodin jetel

Rozdělení PT Rozdělení PT dle skupin pěstovaných plodin: PT pro pěstování SOF (na "SEO půdě"): bezorebné setí / sázení, setí / sázení do mulče, setí / sázení do mělké podmítky s ponecháním rostlinných zbytků, podsev jetelovin, travních nebo jetelotravních směsí, podrývání.

Rozdělení PT Rozdělení PT dle skupin pěstovaných plodin: PT pro pěstování NOF (na "MEO půdě"): setí/sázení do ochranné plodiny (svazenka vratičolistá, hořčice bílá, žito seté, jeteloviny), setí/sázení po vrstevnici, podrývání, důlkování a hrázkování, pásové zpracování půdy (strip-till), přerušovací pásy, pěstování kukuřice s šířkou řádku do 45 cm bezorebným způsobem.

Změny standardu související s redesignem vrstvy Výjimky z plnění standardu: Podmínky standardu nemusí být dodržovány na souvislých plochách plodin s nízkou nebo střední ochrannou funkcí do velikosti 2 ha.

Změny standardu související s redesignem vrstvy Výjimky z plnění standardu: Podmínky standardu nemusí být dodržovány na souvislých plochách plodin s nízkou nebo střední ochrannou funkcí vyskytujících se na DPB o velikosti nad 4 ha, který neobsahuje souvislou plochu erozně ohrožené půdy > 2 ha nebo jehož výměra není z více než 50 % pokryta erozně ohroženou půdou.

Změny standardu související s redesignem vrstvy Výjimky z plnění standardu: Podmínky standardu pro „SEO půdy“ nemusí být dodržovány na souvislých plochách plodin s nízkou nebo střední ochrannou funkcí vyskytujících se na DPB o velikosti nad 4 ha, který neobsahuje souvislou plochu silně erozně ohrožené půdy > 2 ha nebo jehož výměra není z více než 50 % pokryta silně erozně ohroženou půdou.

Výjimka

Změny standardu související s redesignem vrstvy Žadatel na jím užívaném DPB zajistí (podmínky standardu pro "SEO půdy"): že se na něm nebude vyskytovat souvislá plocha plodin s NOF o velikosti od 2,01 do 4 ha, která obsahuje souvislou plochu SEO půdy větší než 2 ha, že se na něm nebude vyskytovat souvislá plocha plodin s NOF o velikosti větší než 4 ha, která obsahuje souvislou plochu SEO půdy větší než 2 ha nebo jejíž výměra je z více než 50 % pokryta SEO půdou,

Změny standardu související s redesignem vrstvy Žadatel na jím užívaném DPB zajistí (podmínky standardu pro "SEO půdy"): že se na něm nebude vyskytovat souvislá plocha plodin se SOF pěstovaných bez použití PT pro pěstování SOF o velikosti od 2,01 do 4 ha, která obsahuje souvislou plochu SEO půdy větší než 2 ha, že se na něm nebude vyskytovat souvislá plocha plodin se SOF pěstovaných bez použití PT pro pěstování SOF o velikosti větší než 4 ha, která obsahuje souvislou plochu SEO půdy větší než 2 ha nebo jejíž výměra je z více než 50 % pokryta SEO půdou.

Změny standardu související s redesignem vrstvy Žadatel na jím užívaném DPB zajistí (podmínky standardu pro "MEO půdy"): že se na něm nebude vyskytovat souvislá plocha plodin s NOF pěstovaných bez použití PT pro pěstování NOF o velikosti od 2,01 do 4 ha, která obsahuje souvislou plochu erozně ohrožené půdy větší než 2 ha neuvedenou v bodě a), že se na něm nebude vyskytovat souvislá plocha plodin s NOF pěstovaných bez použití PT pro pěstování NOF o velikosti větší než 4 ha, která obsahuje souvislou plochu erozně ohrožené půdy větší než 2 ha nebo jejíž výměra je z více než 50 % pokryta erozně ohroženou půdou neuvedenou v bodě b).

Změny v podmínkách PT přerušovací pás Za přerušovací pás se považuje: souvislá plocha plodin s VOF nebo ozimých variant plodin se SOF o min. šířce 24 m založená v rámci DPB pod souvislou plochou plodin s NOF, která vyžaduje použití PT pro pěstování NOF a která obsahuje odtokové linie o max. nepřerušené délce 150 m, DPB se zemědělskou kulturou G, T, U (s porostem plodin s VOF nebo ozimých variant plodin se SOF) nebo zalesněná plocha (DPB L) stejného uživatele o min. šířce 24 m, který je bezprostředně pod souvislou plochou plodin s NOF v rámci vedlejšího DPB, která vyžaduje použití PT pro pěstování NOF a která obsahuje odtokové linie o max. nepřerušené délce 150 m.

Změny v podmínkách PT přerušovací pás Přerušovací pás je založen tak, že: Protíná alespoň 90 % odtokových linií vyznačených v evidenci půdy podle uživatelských vztahů v rámci příslušné souvislé plochy plodin s NOF. Pásy musí být zachovány s porostem nebo s ponechaným strništěm sklizené plodiny do sklizně plodiny s NOF. V případech, ve kterých šířka souvislé plochy plodiny s NOF vyžadující použití PT pro pěstování NOF, je užší než stanovená maximální vzdálenost mezi pásy, musí být založen minimálně jeden přerušovací pás.

Děkuji Vám za pozornost!